Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Konkurs Canon - Misja

stratus
27-03-2008, 16:31
Próbowałem coś wyszukać na ten temat na forum ale nic nie znalazłem więc jeśli ktoś chciałby wziąć udział, a nie wie, to może sie przydać :)

Tutaj szczegóły (http://ta.canon-europe.com/index.php?cc=pl&lc=pl)

tombas
29-03-2008, 16:05
a regulamin kolega czytał?:-D wg. mnie to już jest "po ptokach"

pzkrolik
29-03-2008, 16:18
a regulamin kolega czytał?:-D wg. mnie to już jest "po ptokach"

ja czytałem regulamin i z tego co wyczytałem to wcale nie jest "po ptokach"... czas na wysłanie zdjęcia jest do 1 maja 2008 do godziny 00:01 (patrz punkt regulaminu 2.2.1 i 2.2.2) ... w każdej chwili można się zarejestrować i wysłać zdjęcie...
szczegółowy regulamin znajduje się tutaj: http://ta.canon-europe.com/index.php?pg=tc&cc=pl&lc=pl

esteper
29-03-2008, 17:00
2.1.1 Okres poprzedzający Rejestrację rozpoczyna się w dniu 18 lutego 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego i kończy w dniu 17 marca 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego. Po zakończeniu okresu poprzedzającego Rejestrację Zarejestrowani Użytkownicy otrzymają wiadomość e-mail z powiadomieniem o dacie rozpoczęcia okresu wysyłania.

2.2.1 Aby móc przesłać Zgłoszenie, niezarejestrowani wcześniej Użytkownicy muszą się zarejestrować.

Ja przez to rozumiem*że w tym okresie rejestracja, a po tym okresie mogą wysyłać zdjęcia, użyszkodnicy zarejestrowani.

stratus
29-03-2008, 17:28
Ja rozumiem to tak - że do 17 marca można było tylko sie zarejestrować, a od 17 marca można się rejestrować i wysyłać zdjęcia.
Zwracam uwagę na okres poprzedzający rejestrację i okres wysyłania więc gdzie jest okres na rejestrację? w/g mnie właśnie również w okresie wysyłania.

2.1
Okres poprzedzający Rejestrację

2.1.1
Okres poprzedzający Rejestrację rozpoczyna się w dniu 18 lutego 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego i kończy w dniu 17 marca 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego. Po zakończeniu okresu poprzedzającego Rejestrację Zarejestrowani Użytkownicy otrzymają wiadomość e-mail z powiadomieniem o dacie rozpoczęcia okresu wysyłania.

2.2
Okres wysyłania

2.2.1
Aby móc przesłać Zgłoszenie, niezarejestrowani wcześniej Użytkownicy muszą się zarejestrować.

2.2.2
Okres wysyłania rozpoczyna się w dniu 17 marca 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego i kończy w dniu 1 maja 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego. Wszelkie Zgłoszenia przesłane po tej dacie zostaną zdyskwalifikowane. Zarejestrowani użytkownicy uzyskają dostęp do 4 (czterech) podręczników fotografii on-line po rozpoczęciu okresu wysyłania.

Ciosna
29-03-2008, 21:47
Wydaje mi się, że po 17 marca można śmiało się rejestrować. Ja się zarejestrowałem po tym terminie i e-mail'a z info dostałem: "Teraz możesz zalogować się i zamieścić swoje zdjęcie, oglądać inne zdjęcia oraz uzyskać dostęp do specjalnej części serwisu, zawierającej ciekawe kursy fotograficzne". Byłoby to troche dziwne zważywszy, że reklamy na sieci o "Misji" zobaczyłem dopiero po tym 17 marca 00:01. Z logowaniem na tym serwisie nie mam problemu, tylko nie wiem co ze zdjęciem. Wysłałem w jednej z kategorii kilka dni temu i nic - nie pojawia się. Licznik danej kategorii rośnie z dnia na dzień a mojego zdjęcia nie ma.
Pytanie do kogoś kto wysłał i pojawiało się już jego zdjęcie w Galerii - ile upłynęło czasu od wysłania do ukazania się w Galerii bo może coś poknociłem :?:

pawelpaciorek
05-05-2008, 12:24
Ktoś próbował dziś przeglądać galerie ?
Masakra, jeśli to ma tak działać to nie wiem czy choć jeden głos zostanie oddany.
Ciągle coś się wiesza, zdjęcia się nie ładują, strona nie odpowiada, beznadzieja!!

BuRton
05-05-2008, 12:36
Ktoś próbował dziś przeglądać galerie ?
Masakra, jeśli to ma tak działać to nie wiem czy choć jeden głos zostanie oddany.
Ciągle coś się wiesza, zdjęcia się nie ładują, strona nie odpowiada, beznadzieja!!

Próbowałem i przy trzecim podejściu się udało :) . Już się tak zdarzało, szczególnie kiedy był koniec nadsyłania fot i ładowali tą nadesłaną (szczególnie na ostatni termin ) masę zdjęć. W ilości nadesłanych fotografii jesteśmy bodaj w pierwszej czwórce biorąc wszystkie kraje UE (czyli konkursowe).

Będzie dobrze :)

airhead
05-05-2008, 20:19
przed samym końcem działało w porządku... bolał tylko poziom zdjęć

GeoS
05-05-2008, 21:23
A komus odrzucili w ostatnim dniu tuz przed zamknieciem przyjmowania zgloszen z wiele mowiacym opisem w stylu:
"Opis został uznany za niewłaściwy"

Subiektywnie stwierdzajac - fotke wybralem i przygotowalem fajna i teraz mam wielki zal do jakiegos moderatora, ze od tak ja odwalil :/

pawelpaciorek
06-05-2008, 15:54
A jednak nie wytrzymali, serwery padły :)
Bynajmniej jest tak teraz, godz 15:50 :)

pzkrolik
08-05-2008, 23:04
a ja zwlekałem do ostatniej chwili i na pół godziny przed końcem wysyłania efekt był taki, że mi zdjęcia się nie udało wysłać :( teraz to mi tylko głosować pozostało...

GeoS
09-05-2008, 01:06
Ile ludzi wrzucilo nieostre foty, a jaki urodzaj Nikoniarzy :)))

A ja nadal czuje sie poszkodowany za bezpodstawne odrzucenie mojej foty ze wzgledu na (nadmiarowy???) opis :/

Vitez
10-05-2008, 20:29
Akwizycja o głosowanie na swoje zdjęcia - ZAKAZANA! :evil:

Zemun
11-05-2008, 11:20
A ja jestem podłamany... Tak się złożyło, że zapomniałem wysłać swoje zdjęcia do owego konkursu. Jest to o tyle dziwne, że od ponad miesiąca mam przyklejoną karteczkę na monitorze informująca o tym konkursie. ehhh ;/ Tym bardziej się wkurzyłem jak zobaczyłem jak mało zdjęć zostało wysłanych do kategorii "sport". A właśnie z nią wiązałem wcześniej najwięcej nadziei. No trudno, liczę, że w przyszłym roku również będzie ten konkurs ;).

Glorf
20-05-2008, 09:22
Czy widzieliscie juz jakie zdjecia zostaly wybrane jako "10 najlepszych"? Jak dla mnie zenada roku z wyjatkiem paru zdjec.

maxbmx
20-05-2008, 11:08
tak to jest jak sie robi marketing wirusowy zamiast konkursu... żenada to słowo jest jak najbardziej właściwe.

Merger miał racje, aby wygrac konkurs w kategorii zdjecia sportowe nalezy zaopatrzyć się w kita, zrobic ruszone, nie ostre, nie doświetlone zdjecie, statycznej sceny

comatus
20-05-2008, 11:47
Nie powiem, w wielu przypadkach jestem bardzo niemile zaskoczony. W zasadzie krajobraz i sport to same przecietne zdjecia. Najlepiej chyba wypadł portret.

kwv
21-05-2008, 13:04
Czy widzieliscie juz jakie zdjecia zostaly wybrane jako "10 najlepszych"? Jak dla mnie zenada roku z wyjatkiem paru zdjec.

które wg Ciebie jest najlepsze w kategorii sport?
poważnie pytam :)

merger
21-05-2008, 13:25
zgadzam sie ze swoja opinia przytoczona przez max'a :)
spoko. jeszcze pare takich konkursow i bede dokladnie wiedzial co wygrywa w kategoriach sport! yeah
a i tak jak mowilem max'owi juz. wedlug mnie w sporcie wygra to zdjecie, gdzie skoczkowie skacza do tylu z platformy.

a i dzieki vitezowi za brak odpowiedzi i skasowanie moich postow :) milo mi :)
(domyslam sie, ze to vitez, choc moge sie mylic)

laur
21-05-2008, 13:27
Mi od początku podobało się zdjęcie ludzi skaczących z wieży, mysle że ma szansę nawet na wygraną, w kategorii sport

Glorf
21-05-2008, 13:31
które wg Ciebie jest najlepsze w kategorii sport?
poważnie pytam :)

akurat w sporcie nie bylo tak zle bo z tego co nadeslali ludzie to wybrali akurat te najlepsze (m.in). A ktore konkretnie najlepsze to nie mnie oceniac - moge powiedziec ze te z koniem b&w, odpoczywajacy kickbokser(tu juz mniej), i tych 4 samobojcow skaczacych z platformy wiertniczej. Tyle tylko ze z tego co tam nadeslali nie bylo z czego wybierac - pomine juz zalosne fotki z data oraz pomieszanie kategorii. Portret faktycznie najciekawiej wypadl ale landscape i macro? Jezu, czas umierac.

kwv
21-05-2008, 13:37
tych 4 samobojcow skaczacych z platformy wiertniczej.

Ja też stawiam na tych skoczków, choć też moje zdjęcie jest w tej dziesiątce :shock: nie wiem jakim cudem :shock:

merger
21-05-2008, 14:48
ci skoczkowie sa ok, ale nie w tej kategorii wedlug mnie.

Piotrfoto
21-05-2008, 15:21
A komus odrzucili w ostatnim dniu tuz przed zamknieciem przyjmowania zgloszen z wiele mowiacym opisem w stylu:
"Opis został uznany za niewłaściwy"

Subiektywnie stwierdzajac - fotke wybralem i przygotowalem fajna i teraz mam wielki zal do jakiegos moderatora, ze od tak ja odwalil :/

:-D Norma - jak wysłałem dwie foty dopracowane do poziomu konkursowego to odrzucali po kolei. Jak za trzecim razem wysłałem fotkę pierdzielniętą bez ładu i składu to poszła na stronę (kat. portret). To raz.
Dwa - uważam że był to raczej konkurs na popularność autora w środowisku koleżeńskim niż obiektywne oceny poziomu prac. W portretach były fotki gdzie naprawdę autorzy zaprezentowali wysoki poziom (czasami szczena opadała)...niestety...Niektórzy giganci słali e-maile w "błagalnym" tonie o głos na ich fotkę...CUDO

maxbmx
21-05-2008, 15:48
Niektórzy giganci słali e-maile w "błagalnym" tonie o głos na ich fotkę...CUDO

Moim zdaniem świadomy marketing wirusowy Canon'a...
M

Glorf
21-05-2008, 16:31
Dwa - uważam że był to raczej konkurs na popularność autora w środowisku koleżeńskim niż obiektywne oceny poziomu prac.

innymi slowy: jak ktos mial wiecej 'pshiapsiolek' na gg tym wieksze szanse na udzial w pierwszej dziesiatce:mrgreen:

PiotrJ
21-05-2008, 17:54
tez uwazam, ze sposob wyboru najlepszych fotek byl bez sensu. Jesli to ma byc konkurs na najlepsze zdjecie, a nie konkurs popularnosci to od poczatku zdjecia powinni oceniac bezstronni fachowcy, a nie znajomi i rodzina.
Co do zdjec z kat. sport to ja stawiam na zaprzeg na sniegu.
A tak poza tym to poziom rzeczywiscie nie byl najwyzszy, no a w kat. makro to juz totalny upadek, a szkoda bo akurat w tej kategorii widuje sie na roznych galeriach sporo dobrych zdjec.

Zeeb
21-05-2008, 17:55
Jeśli chodzi o krajobraz pierwsza 10 to tragedia- marne i kiepskie foty, było tam kilka fajnych zdjęć jednak autorzy widocznie nie mieli wystarczająco dużo znajomków z netem, żenada!

maxbmx
21-05-2008, 18:07
Jestem fotografem typowo sportowym nie ośmielił bym się oceniać portretów, czy też fotografii makro o której wiem tyle że taka istnieje. Nie wyobrażam sobie nawet żeby jeden pro fotograf nawet z National Geographic oceniał zdjęcia we wszystkich kategoriach. Każdą kategorią powinni się zaopiekować wybitni specjaliści w danej dziedzinie.

merger
21-05-2008, 19:16
Jestem fotografem typowo sportowym nie ośmielił bym się oceniać portretów, czy też fotografii makro o której wiem tyle że taka istnieje. Nie wyobrażam sobie nawet żeby jeden pro fotograf nawet z National Geographic oceniał zdjęcia we wszystkich kategoriach. Każdą kategorią powinni się zaopiekować wybitni specjaliści w danej dziedzinie.

co ty wiesz o fotografowaniu!

Lensman
21-05-2008, 20:31
innymi slowy: jak ktos mial wiecej 'pshiapsiolek' na gg tym wieksze szanse na udzial w pierwszej dziesiatce:mrgreen:

Być może w niektórych przypadkach tak było ... ale wyobraź sobie że ja nikomu nie mówiłem o tym że wysłałem tam zdjęcie, co więcej zapomniałem o tym i okazało się że moje zdjecie jest w pierwszej dziesiątce. Nie jestem też jakoś wyjatkowo popularny w 'środowisku'. Więc czym wyjaśnić to że wybrano moje zdjęcie ?
Wydaje mi się że takie ferowanie przez Ciebie wyroków może być krzywdzące dla niektórych.

Glorf
21-05-2008, 20:34
lensman to wpisz sie do wyjatkow a regule pozostawmy i kazdy bedzie zadowolony.

laur
24-05-2008, 08:26
A ja jstem ciekaw ile tak naprawdę zdjęć konkursowych zostało zrobionych na tych trybach aparatu jakie są jako kategorie konkursowe? :-)

merger
24-05-2008, 21:48
A ja jstem ciekaw ile tak naprawdę zdjęć konkursowych zostało zrobionych na tych trybach aparatu jakie są jako kategorie konkursowe? :-)

haha. no nie patrzylem na to w ten sposob. to o to chodzilo! d'oh..

Glorf
25-05-2008, 02:55
pytanie bym zadal ile zdjec ssie a ile jest przetrawialnych...

gareth
02-06-2008, 12:34
Lensman nie chce Cie urazić tym postem, bo twoje zdjęcie może być wyjątkiem ale tylko takim który potwierdza regułe. Wyszedł z tego taki "Taniec z Fotkami", fajnie jest komisja super fotografów ale żeby przejść przed "jej oblicze" to musisz przebrnąć masę fotopstrykaczy którzy często nie maja pojęcia jak zrobili to zdjęcie i powstało za pomocą trybu tematycznego.
Tak więc nie jest tak dobrze że od początku oceniają ludzie którzy sa profesjonalistami, głosują miliony internautów. I w ten sposób obok zdjęć naprawde fajnych znajdują sie fotki nie reprezentujące sobą żadnego poziomu.

Ale taka widać jest specyfika konkursów internetowych.

Swoją drogą życzę wygranej i trzymam kciuki Lensman!

Pozdrawiam,
Gareth

Lensman
02-06-2008, 13:01
Lensman nie chce Cie urazić tym postem, bo twoje zdjęcie może być wyjątkiem ale tylko takim który potwierdza regułe. Wyszedł z tego taki "Taniec z Fotkami", fajnie jest komisja super fotografów ale żeby przejść przed "jej oblicze" to musisz przebrnąć masę fotopstrykaczy którzy często nie maja pojęcia jak zrobili to zdjęcie i powstało za pomocą trybu tematycznego.
Tak więc nie jest tak dobrze że od początku oceniają ludzie którzy sa profesjonalistami, głosują miliony internautów. I w ten sposób obok zdjęć naprawde fajnych znajdują sie fotki nie reprezentujące sobą żadnego poziomu.

Ale taka widać jest specyfika konkursów internetowych.

Swoją drogą życzę wygranej i trzymam kciuki Lensman!

Pozdrawiam,
Gareth

Jakaś tam wstępna weryfikacja była podczas rejestracji. Napewno lepiej jakby na początku wybrali zdjęcia profesjonaliści ale Canon nie osiągnąłby tego efektu o jaki im chodziło ogłaszając konkurs. Pewnie mniej osób by zostawiło im swoje dane kontaktowe i mniej osób by zobaczyło te zdjęcia a więc i logo Canona.

To przykre że 'Polak potrafi' i pewnie ktoś tam wpadł na 'oryginalny' pomysł na nabijanie sobie punktacji poprzez znajomych czy inne manipulacje ... niewątpliwie świadczy o tym poziom zdjęć wybranych w Polsce ... jest po prostu niższy od tych w innych krajach. Ale to jeszcze nic ... zobaczcie co się dzieje w konkursie duracela na onecie ... "żenuła" :shock:

Zawsze jestem ciekawy oceny moich zdjęć ale ta ocena jest tyle warta ile zdjęcia wykonane przez osoby oceniające i nie podniecam się tą pierwszą dziesiątką bo po prostu nie wiem kto głosował.

Moje zdjecie to 'Fala' (nr 7) ... jeśli ktoś ma ochotę w sposób jawny je ocenić będę wdzięczny. :mrgreen:

kwv
02-06-2008, 13:28
Oczywiste jest to że internetowe głosowanie wstępne ma na celu pozbierania emaili. Przecież poprzez takie konkursy firma Canon promuje swoją markę jednocześnie zbierając dane osobowe, by móc później je wykorzystać w celach marketingowych.

trochę regulaminu konkursu:
Firma Canon angażuje się w ochronę prywatności Użytkowników i Głosujących. Wszelkie dane (osobowe) przekazywane przez Użytkowników i Głosujących będą wykorzystywane przez firmę Canon wyłącznie do celów związanych z Konkursem. Wszelkie dane (osobowe) przesłane wraz ze Zgłoszeniem będą przechowywane w bezpiecznym środowisku. Użytkownicy i Głosujący będą mieli prawo do dostępu, poprawiania, aktualizacji lub usuwania swoich danych (osobowych). Aby uzyskać dane kontaktowe i dalsze informacje na temat polityki prywatności firmy Canon, zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej http://www.canon-europe.com/Terms_and_Conditions/polish/

czyli -->>

8.2 Od czasu do czasu Canon i inne firmy z Europejskiej Grupy Canon mogą wykorzystać wspomniane informacje dane osobowe do celów marketingowych albo do informowania Pana/Pani o innych produktach i usługach, które według naszej opinii mogą być dla Pana/Pani interesujące. Może Pan/Pani sprecyzować czy chce otrzymywać takie informacje przez zaznaczenie odpowiedniej ramki w formularzu rejestracyjnym.

Zasady konkursu mogą dziwić co niektórych lecz nawet sami organizatorzy konkursu, aby zwiększyć swoje szanse wysyłali maile do konkursowiczów:

Witaj,

Rozpoczęło się głosowanie w ramach Misji! Powiadom rodzinę i znajomych o swoim zgłoszeniu, aby i oni mogli na Ciebie zagłosować.

Oto link do Twojego zdjęcia:
http://ta.canon-europe.com/...................

Prosty i skuteczny marketing wirusowy.
Oczywiście co niektóre fotografie co znalazły się w pierwszej dziesiątce nie powinny się tam znaleźć lecz to jest konkurs amatorski.

Powodzenia!

magix
03-06-2008, 12:35
Jak ktoś wcześniej napisał. To jest specyfika konkursów internetowych. Powiadomić jak największą liczbę osób aby jak najwięcej dowiedziało się o firmie w tym wypadku Canon. Przy tak dużej liczbie prac nie ma szans na równy udział jeśli głosują ludzie za pośrednictwem internetu. Bo kto przejrzy 1000 prac i wybierze sobie najlepsza ? Po obejrzeniu kilkunastu dobrych prac człowiek jest zdezorientowany i na pewno wybierze prace znajomego :) Załuję ze nie wystawiłem swojej błyskawicy do konkursu bo widze że aż dwie sie zakwalifikowały :D