Zobacz pełną wersję : Konkurs Canon - Misja
Próbowałem coś wyszukać na ten temat na forum ale nic nie znalazłem więc jeśli ktoś chciałby wziąć udział, a nie wie, to może sie przydać :)
Tutaj szczegóły (http://ta.canon-europe.com/index.php?cc=pl&lc=pl)
a regulamin kolega czytał?:-D wg. mnie to już jest "po ptokach"
pzkrolik
29-03-2008, 16:18
a regulamin kolega czytał?:-D wg. mnie to już jest "po ptokach"
ja czytałem regulamin i z tego co wyczytałem to wcale nie jest "po ptokach"... czas na wysłanie zdjęcia jest do 1 maja 2008 do godziny 00:01 (patrz punkt regulaminu 2.2.1 i 2.2.2) ... w każdej chwili można się zarejestrować i wysłać zdjęcie...
szczegółowy regulamin znajduje się tutaj: http://ta.canon-europe.com/index.php?pg=tc&cc=pl&lc=pl
2.1.1 Okres poprzedzający Rejestrację rozpoczyna się w dniu 18 lutego 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego i kończy w dniu 17 marca 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego. Po zakończeniu okresu poprzedzającego Rejestrację Zarejestrowani Użytkownicy otrzymają wiadomość e-mail z powiadomieniem o dacie rozpoczęcia okresu wysyłania.
2.2.1 Aby móc przesłać Zgłoszenie, niezarejestrowani wcześniej Użytkownicy muszą się zarejestrować.
Ja przez to rozumiem*że w tym okresie rejestracja, a po tym okresie mogą wysyłać zdjęcia, użyszkodnicy zarejestrowani.
Ja rozumiem to tak - że do 17 marca można było tylko sie zarejestrować, a od 17 marca można się rejestrować i wysyłać zdjęcia.
Zwracam uwagę na okres poprzedzający rejestrację i okres wysyłania więc gdzie jest okres na rejestrację? w/g mnie właśnie również w okresie wysyłania.
2.1
Okres poprzedzający Rejestrację
2.1.1
Okres poprzedzający Rejestrację rozpoczyna się w dniu 18 lutego 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego i kończy w dniu 17 marca 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego. Po zakończeniu okresu poprzedzającego Rejestrację Zarejestrowani Użytkownicy otrzymają wiadomość e-mail z powiadomieniem o dacie rozpoczęcia okresu wysyłania.
2.2
Okres wysyłania
2.2.1
Aby móc przesłać Zgłoszenie, niezarejestrowani wcześniej Użytkownicy muszą się zarejestrować.
2.2.2
Okres wysyłania rozpoczyna się w dniu 17 marca 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego i kończy w dniu 1 maja 2008 r. o godzinie 00.01 czasu środkowoeuropejskiego. Wszelkie Zgłoszenia przesłane po tej dacie zostaną zdyskwalifikowane. Zarejestrowani użytkownicy uzyskają dostęp do 4 (czterech) podręczników fotografii on-line po rozpoczęciu okresu wysyłania.
Wydaje mi się, że po 17 marca można śmiało się rejestrować. Ja się zarejestrowałem po tym terminie i e-mail'a z info dostałem: "Teraz możesz zalogować się i zamieścić swoje zdjęcie, oglądać inne zdjęcia oraz uzyskać dostęp do specjalnej części serwisu, zawierającej ciekawe kursy fotograficzne". Byłoby to troche dziwne zważywszy, że reklamy na sieci o "Misji" zobaczyłem dopiero po tym 17 marca 00:01. Z logowaniem na tym serwisie nie mam problemu, tylko nie wiem co ze zdjęciem. Wysłałem w jednej z kategorii kilka dni temu i nic - nie pojawia się. Licznik danej kategorii rośnie z dnia na dzień a mojego zdjęcia nie ma.
Pytanie do kogoś kto wysłał i pojawiało się już jego zdjęcie w Galerii - ile upłynęło czasu od wysłania do ukazania się w Galerii bo może coś poknociłem :?:
pawelpaciorek
05-05-2008, 12:24
Ktoś próbował dziś przeglądać galerie ?
Masakra, jeśli to ma tak działać to nie wiem czy choć jeden głos zostanie oddany.
Ciągle coś się wiesza, zdjęcia się nie ładują, strona nie odpowiada, beznadzieja!!
Ktoś próbował dziś przeglądać galerie ?
Masakra, jeśli to ma tak działać to nie wiem czy choć jeden głos zostanie oddany.
Ciągle coś się wiesza, zdjęcia się nie ładują, strona nie odpowiada, beznadzieja!!
Próbowałem i przy trzecim podejściu się udało :) . Już się tak zdarzało, szczególnie kiedy był koniec nadsyłania fot i ładowali tą nadesłaną (szczególnie na ostatni termin ) masę zdjęć. W ilości nadesłanych fotografii jesteśmy bodaj w pierwszej czwórce biorąc wszystkie kraje UE (czyli konkursowe).
Będzie dobrze :)
przed samym końcem działało w porządku... bolał tylko poziom zdjęć
A komus odrzucili w ostatnim dniu tuz przed zamknieciem przyjmowania zgloszen z wiele mowiacym opisem w stylu:
"Opis został uznany za niewłaściwy"
Subiektywnie stwierdzajac - fotke wybralem i przygotowalem fajna i teraz mam wielki zal do jakiegos moderatora, ze od tak ja odwalil :/
pawelpaciorek
06-05-2008, 15:54
A jednak nie wytrzymali, serwery padły :)
Bynajmniej jest tak teraz, godz 15:50 :)
pzkrolik
08-05-2008, 23:04
a ja zwlekałem do ostatniej chwili i na pół godziny przed końcem wysyłania efekt był taki, że mi zdjęcia się nie udało wysłać :( teraz to mi tylko głosować pozostało...
Ile ludzi wrzucilo nieostre foty, a jaki urodzaj Nikoniarzy :)))
A ja nadal czuje sie poszkodowany za bezpodstawne odrzucenie mojej foty ze wzgledu na (nadmiarowy???) opis :/
Akwizycja o głosowanie na swoje zdjęcia - ZAKAZANA! :evil:
A ja jestem podłamany... Tak się złożyło, że zapomniałem wysłać swoje zdjęcia do owego konkursu. Jest to o tyle dziwne, że od ponad miesiąca mam przyklejoną karteczkę na monitorze informująca o tym konkursie. ehhh ;/ Tym bardziej się wkurzyłem jak zobaczyłem jak mało zdjęć zostało wysłanych do kategorii "sport". A właśnie z nią wiązałem wcześniej najwięcej nadziei. No trudno, liczę, że w przyszłym roku również będzie ten konkurs ;).
Czy widzieliscie juz jakie zdjecia zostaly wybrane jako "10 najlepszych"? Jak dla mnie zenada roku z wyjatkiem paru zdjec.
tak to jest jak sie robi marketing wirusowy zamiast konkursu... żenada to słowo jest jak najbardziej właściwe.
Merger miał racje, aby wygrac konkurs w kategorii zdjecia sportowe nalezy zaopatrzyć się w kita, zrobic ruszone, nie ostre, nie doświetlone zdjecie, statycznej sceny
Nie powiem, w wielu przypadkach jestem bardzo niemile zaskoczony. W zasadzie krajobraz i sport to same przecietne zdjecia. Najlepiej chyba wypadł portret.
Czy widzieliscie juz jakie zdjecia zostaly wybrane jako "10 najlepszych"? Jak dla mnie zenada roku z wyjatkiem paru zdjec.
które wg Ciebie jest najlepsze w kategorii sport?
poważnie pytam :)
zgadzam sie ze swoja opinia przytoczona przez max'a :)
spoko. jeszcze pare takich konkursow i bede dokladnie wiedzial co wygrywa w kategoriach sport! yeah
a i tak jak mowilem max'owi juz. wedlug mnie w sporcie wygra to zdjecie, gdzie skoczkowie skacza do tylu z platformy.
a i dzieki vitezowi za brak odpowiedzi i skasowanie moich postow :) milo mi :)
(domyslam sie, ze to vitez, choc moge sie mylic)
Mi od początku podobało się zdjęcie ludzi skaczących z wieży, mysle że ma szansę nawet na wygraną, w kategorii sport
które wg Ciebie jest najlepsze w kategorii sport?
poważnie pytam :)
akurat w sporcie nie bylo tak zle bo z tego co nadeslali ludzie to wybrali akurat te najlepsze (m.in). A ktore konkretnie najlepsze to nie mnie oceniac - moge powiedziec ze te z koniem b&w, odpoczywajacy kickbokser(tu juz mniej), i tych 4 samobojcow skaczacych z platformy wiertniczej. Tyle tylko ze z tego co tam nadeslali nie bylo z czego wybierac - pomine juz zalosne fotki z data oraz pomieszanie kategorii. Portret faktycznie najciekawiej wypadl ale landscape i macro? Jezu, czas umierac.
tych 4 samobojcow skaczacych z platformy wiertniczej.
Ja też stawiam na tych skoczków, choć też moje zdjęcie jest w tej dziesiątce :shock: nie wiem jakim cudem :shock:
ci skoczkowie sa ok, ale nie w tej kategorii wedlug mnie.
Piotrfoto
21-05-2008, 15:21
A komus odrzucili w ostatnim dniu tuz przed zamknieciem przyjmowania zgloszen z wiele mowiacym opisem w stylu:
"Opis został uznany za niewłaściwy"
Subiektywnie stwierdzajac - fotke wybralem i przygotowalem fajna i teraz mam wielki zal do jakiegos moderatora, ze od tak ja odwalil :/
:-D Norma - jak wysłałem dwie foty dopracowane do poziomu konkursowego to odrzucali po kolei. Jak za trzecim razem wysłałem fotkę pierdzielniętą bez ładu i składu to poszła na stronę (kat. portret). To raz.
Dwa - uważam że był to raczej konkurs na popularność autora w środowisku koleżeńskim niż obiektywne oceny poziomu prac. W portretach były fotki gdzie naprawdę autorzy zaprezentowali wysoki poziom (czasami szczena opadała)...niestety...Niektórzy giganci słali e-maile w "błagalnym" tonie o głos na ich fotkę...CUDO
Niektórzy giganci słali e-maile w "błagalnym" tonie o głos na ich fotkę...CUDO
Moim zdaniem świadomy marketing wirusowy Canon'a...
M
Dwa - uważam że był to raczej konkurs na popularność autora w środowisku koleżeńskim niż obiektywne oceny poziomu prac.
innymi slowy: jak ktos mial wiecej 'pshiapsiolek' na gg tym wieksze szanse na udzial w pierwszej dziesiatce:mrgreen:
tez uwazam, ze sposob wyboru najlepszych fotek byl bez sensu. Jesli to ma byc konkurs na najlepsze zdjecie, a nie konkurs popularnosci to od poczatku zdjecia powinni oceniac bezstronni fachowcy, a nie znajomi i rodzina.
Co do zdjec z kat. sport to ja stawiam na zaprzeg na sniegu.
A tak poza tym to poziom rzeczywiscie nie byl najwyzszy, no a w kat. makro to juz totalny upadek, a szkoda bo akurat w tej kategorii widuje sie na roznych galeriach sporo dobrych zdjec.
Jeśli chodzi o krajobraz pierwsza 10 to tragedia- marne i kiepskie foty, było tam kilka fajnych zdjęć jednak autorzy widocznie nie mieli wystarczająco dużo znajomków z netem, żenada!
Jestem fotografem typowo sportowym nie ośmielił bym się oceniać portretów, czy też fotografii makro o której wiem tyle że taka istnieje. Nie wyobrażam sobie nawet żeby jeden pro fotograf nawet z National Geographic oceniał zdjęcia we wszystkich kategoriach. Każdą kategorią powinni się zaopiekować wybitni specjaliści w danej dziedzinie.
Jestem fotografem typowo sportowym nie ośmielił bym się oceniać portretów, czy też fotografii makro o której wiem tyle że taka istnieje. Nie wyobrażam sobie nawet żeby jeden pro fotograf nawet z National Geographic oceniał zdjęcia we wszystkich kategoriach. Każdą kategorią powinni się zaopiekować wybitni specjaliści w danej dziedzinie.
co ty wiesz o fotografowaniu!
innymi slowy: jak ktos mial wiecej 'pshiapsiolek' na gg tym wieksze szanse na udzial w pierwszej dziesiatce:mrgreen:
Być może w niektórych przypadkach tak było ... ale wyobraź sobie że ja nikomu nie mówiłem o tym że wysłałem tam zdjęcie, co więcej zapomniałem o tym i okazało się że moje zdjecie jest w pierwszej dziesiątce. Nie jestem też jakoś wyjatkowo popularny w 'środowisku'. Więc czym wyjaśnić to że wybrano moje zdjęcie ?
Wydaje mi się że takie ferowanie przez Ciebie wyroków może być krzywdzące dla niektórych.
lensman to wpisz sie do wyjatkow a regule pozostawmy i kazdy bedzie zadowolony.
A ja jstem ciekaw ile tak naprawdę zdjęć konkursowych zostało zrobionych na tych trybach aparatu jakie są jako kategorie konkursowe? :-)
A ja jstem ciekaw ile tak naprawdę zdjęć konkursowych zostało zrobionych na tych trybach aparatu jakie są jako kategorie konkursowe? :-)
haha. no nie patrzylem na to w ten sposob. to o to chodzilo! d'oh..
pytanie bym zadal ile zdjec ssie a ile jest przetrawialnych...
Lensman nie chce Cie urazić tym postem, bo twoje zdjęcie może być wyjątkiem ale tylko takim który potwierdza regułe. Wyszedł z tego taki "Taniec z Fotkami", fajnie jest komisja super fotografów ale żeby przejść przed "jej oblicze" to musisz przebrnąć masę fotopstrykaczy którzy często nie maja pojęcia jak zrobili to zdjęcie i powstało za pomocą trybu tematycznego.
Tak więc nie jest tak dobrze że od początku oceniają ludzie którzy sa profesjonalistami, głosują miliony internautów. I w ten sposób obok zdjęć naprawde fajnych znajdują sie fotki nie reprezentujące sobą żadnego poziomu.
Ale taka widać jest specyfika konkursów internetowych.
Swoją drogą życzę wygranej i trzymam kciuki Lensman!
Pozdrawiam,
Gareth
Lensman nie chce Cie urazić tym postem, bo twoje zdjęcie może być wyjątkiem ale tylko takim który potwierdza regułe. Wyszedł z tego taki "Taniec z Fotkami", fajnie jest komisja super fotografów ale żeby przejść przed "jej oblicze" to musisz przebrnąć masę fotopstrykaczy którzy często nie maja pojęcia jak zrobili to zdjęcie i powstało za pomocą trybu tematycznego.
Tak więc nie jest tak dobrze że od początku oceniają ludzie którzy sa profesjonalistami, głosują miliony internautów. I w ten sposób obok zdjęć naprawde fajnych znajdują sie fotki nie reprezentujące sobą żadnego poziomu.
Ale taka widać jest specyfika konkursów internetowych.
Swoją drogą życzę wygranej i trzymam kciuki Lensman!
Pozdrawiam,
Gareth
Jakaś tam wstępna weryfikacja była podczas rejestracji. Napewno lepiej jakby na początku wybrali zdjęcia profesjonaliści ale Canon nie osiągnąłby tego efektu o jaki im chodziło ogłaszając konkurs. Pewnie mniej osób by zostawiło im swoje dane kontaktowe i mniej osób by zobaczyło te zdjęcia a więc i logo Canona.
To przykre że 'Polak potrafi' i pewnie ktoś tam wpadł na 'oryginalny' pomysł na nabijanie sobie punktacji poprzez znajomych czy inne manipulacje ... niewątpliwie świadczy o tym poziom zdjęć wybranych w Polsce ... jest po prostu niższy od tych w innych krajach. Ale to jeszcze nic ... zobaczcie co się dzieje w konkursie duracela na onecie ... "żenuła" :shock:
Zawsze jestem ciekawy oceny moich zdjęć ale ta ocena jest tyle warta ile zdjęcia wykonane przez osoby oceniające i nie podniecam się tą pierwszą dziesiątką bo po prostu nie wiem kto głosował.
Moje zdjecie to 'Fala' (nr 7) ... jeśli ktoś ma ochotę w sposób jawny je ocenić będę wdzięczny. :mrgreen:
Oczywiste jest to że internetowe głosowanie wstępne ma na celu pozbierania emaili. Przecież poprzez takie konkursy firma Canon promuje swoją markę jednocześnie zbierając dane osobowe, by móc później je wykorzystać w celach marketingowych.
trochę regulaminu konkursu:
Firma Canon angażuje się w ochronę prywatności Użytkowników i Głosujących. Wszelkie dane (osobowe) przekazywane przez Użytkowników i Głosujących będą wykorzystywane przez firmę Canon wyłącznie do celów związanych z Konkursem. Wszelkie dane (osobowe) przesłane wraz ze Zgłoszeniem będą przechowywane w bezpiecznym środowisku. Użytkownicy i Głosujący będą mieli prawo do dostępu, poprawiania, aktualizacji lub usuwania swoich danych (osobowych). Aby uzyskać dane kontaktowe i dalsze informacje na temat polityki prywatności firmy Canon, zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej http://www.canon-europe.com/Terms_and_Conditions/polish/
czyli -->>
8.2 Od czasu do czasu Canon i inne firmy z Europejskiej Grupy Canon mogą wykorzystać wspomniane informacje dane osobowe do celów marketingowych albo do informowania Pana/Pani o innych produktach i usługach, które według naszej opinii mogą być dla Pana/Pani interesujące. Może Pan/Pani sprecyzować czy chce otrzymywać takie informacje przez zaznaczenie odpowiedniej ramki w formularzu rejestracyjnym.
Zasady konkursu mogą dziwić co niektórych lecz nawet sami organizatorzy konkursu, aby zwiększyć swoje szanse wysyłali maile do konkursowiczów:
Witaj,
Rozpoczęło się głosowanie w ramach Misji! Powiadom rodzinę i znajomych o swoim zgłoszeniu, aby i oni mogli na Ciebie zagłosować.
Oto link do Twojego zdjęcia:
http://ta.canon-europe.com/...................
Prosty i skuteczny marketing wirusowy.
Oczywiście co niektóre fotografie co znalazły się w pierwszej dziesiątce nie powinny się tam znaleźć lecz to jest konkurs amatorski.
Powodzenia!
Jak ktoś wcześniej napisał. To jest specyfika konkursów internetowych. Powiadomić jak największą liczbę osób aby jak najwięcej dowiedziało się o firmie w tym wypadku Canon. Przy tak dużej liczbie prac nie ma szans na równy udział jeśli głosują ludzie za pośrednictwem internetu. Bo kto przejrzy 1000 prac i wybierze sobie najlepsza ? Po obejrzeniu kilkunastu dobrych prac człowiek jest zdezorientowany i na pewno wybierze prace znajomego :) Załuję ze nie wystawiłem swojej błyskawicy do konkursu bo widze że aż dwie sie zakwalifikowały :D