PDA

Zobacz pełną wersję : Opinia o 500 Sigmy

terenowiec
25-03-2008, 23:35
Witam wszystkich serdecznie. Jako nowy użytkownik tego forum chciałbym się przedstawić i poprosić Was o radę.
Nazywam się Andrzej i od wielu lat (20-25) jestem czynnym miłośnikiem natury. W swojej pracy staram się wiele zrobić na rzecz ochrony środowiska i promowania tego, czym nas obdarzyła matka natura. Fotografuję też ze 20 lat, ale ostatnio możliwości zawodowe pozwalają, że więcej czasu mogę poświęcić właśnie fotografii przyrodniczej.
Tutaj pojawia się moje pytanie. Potrzebuję dobre długie szkło do fotografii przyrodniczej. Dodam, że cena prawie nie ma znaczenia. Jednak muszę wyjaśnić, że jestem innowiercą i z bogatej stajni szkieł Canona nie mogę korzystać - niestety. Stąd też moje poszukiwania kierują się ku producentom niezależnym. Dziś najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się Sigma 500/4.5 w standzie EX. Jest to koszt 14 klocków. Do tego prawdopodobnie mógłbym podpiąć TCx1.4. Inny wariant - tańszy, ale chyba jaościowo i szybkościowo gorszy, to Sigma 300/2.8 + TCx2.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą 500-setką Sigmy? Albo może coś słyszeliście o tym szkle. Czy jest warte swoich pieniędzy? Jak jakość i szybkość? Każda opinia jest cenna, bo w sieci praktycznie nic po polsku na jej temat nie znalazłem.
Rozumiem, że mając tak świetne szkło jak Canon 500/4 trudno zajmować się tylko trochę tańszą Sigmą, ale może ktoś coś wie?
Za wszelkie opinie z góry dziękuję.
Jednocześnie nie udzielajcie mi rad, abym zmienił system. Zbyt wiele bym stracił pozbywając się tego, z czym bardzo mocno się zżyłem. I nie chodzi tu tylko o stronę finansową.
Pozdrawiam Andrzej

muflon
25-03-2008, 23:52
Spójrz tu: http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=131&sort=7&cat=38&page=2 - Sigma zbiera bardzo dobre opinie, ludzie dość szczegółowo opisują swoje doświadczenia z nią.

Z tego...
że cena prawie nie ma znaczenia ... obstawiam że Twój system to Pentax lub Minolta? W takim wypadku chyba lepszej opcji niż ta Sigma po prostu nie znajdziesz. Aha, i to...

Potrzebuję dobre długie szkło do fotografii przyrodniczej. ... w zasadzie oznacza że możesz zapomnieć o kombinacjach typu 300/2.8+TCx2. Można... ale po co? ;-)

Mont
26-03-2008, 13:57
Do tego prawdopodobnie mógłbym podpiąć TCx1.4. Inny wariant - tańszy, ale chyba jaościowo i szybkościowo gorszy, to Sigma 300/2.8 + TCx2.

500/4,5 zbiera dobre recenzje ale rozwiązanie z TC nie będzie tak do końca działało, najprawdopodobniej nie zadziała AF ale będzie potwierdzenie ostrości.
Ja używam S300/2,8 z TC1,4x i powyżej f5,6 jest spoko ale krótko :?
Forumowicz z Nikona ma mi podesłać fotki porównawcze S300/2,8 z TC1,4x i 2x bo sam rozważam dokupienie TC.
W Sony jest ciężko z tele dlatego stamtąd uciekłem ale ostatnio widziałem na alle obiektyw Minolty 300/2,8G za niecałe 10k, choć z tego co pamiętam optycznie było gorsze od 300/4G APO.

muflon
26-03-2008, 18:29
500/4,5 zbiera dobre recenzje ale rozwiązanie z TC nie będzie tak do końca działało, najprawdopodobniej nie zadziała AF ale będzie potwierdzenie ostrości.
A w [tu wstawić odpowiedni system] nie można zaklejać kontaktów, tak jak u Canona? f/4.5+TC to jest raptem f/6.3, przy dobrym świetle...

terenowiec
26-03-2008, 19:13
Z tym TC to może być różnie. Zaklejać można, bo styki mechanicznie są łatwo dostępne i tak ludzie czasami robią. Z tym światłem to sprawa jest dyskusyjna. AF potrafi przecież działać z Tamronem 200-500, który ma na końcu f6.3, a nawet z Reflexem, który ma stałe światło f8. Rodzi się jednak pytanie, jak ten AF by działał i jaki byłby efekt końcowy?
Dziś byłem w Pro Centrum, które jest przedstawicielem Sigmy w Polsce i posiada wiele obiektywów, z których prawie wszystkie można wypożyczyć. Była nawet jedna 500-setka, ale z mocowaniem do Nikona. Obiektyw wygląda ciekawie, niestety, w Polsce nie ma ani jednego egzemplarza z bagnetem A, który bym można było wypożyczyć do przetestowania. Pozostaje więc liczyć na jakiś dziwny traf szczęścia, że ktoś będzie takie coś miał, by zobaczyć jak to chodzi. Mam tu na myśli szybkość AF, gdyż szkła dla Canona i Nikona mają napęd HSM, którego nie dają przy innych systemach.

Lulu1988
26-03-2008, 20:14
mimo ze sie nie znam pozwole sobie podrzucic szalony pomysl: kup bilet do Aten i przylatuj tu. W Adoramie maja ta Sigme za 3480euro (z vat), a pewnie spokojnie moga znizyc do 3400 (moze i mniej). Po przeliczeniu to okolo 12k PLN + ok 600zl za bilet. Nie dosc ze zaoszczedzisz ok 1400zl to na dodatek bedziesz mogl Ateny zwiedzic :D

terenowiec
26-03-2008, 21:27
Te Ateny to ciekawy pomysł, ale mi opłaca się kupić w kraju, gdyż będę miał całkowity zwrot 22% VAT-u, czyli finalnie obiektyw wyniesie mnie jakieś 11,5tys. Do tego normalna gwarancja. Ale jak wspomniałem wcześniej muszę to szkło gdzieś przetestować. Choćby przez 5 minut.

Lulu1988
26-03-2008, 22:15
Jakbys sie zdecydowal na to szklo to za dodatkowe 400-500zl masz zwiedzanie Aten ;) A moze nawet nie musialbys doplacac, wszystko zalezy ile by znizyli, a gwarancje mialbys normalna: miedzynarodowa na 2 lata

HenrykG
26-03-2008, 22:33
miedzynarodowa na 2 lata

W Polsce na EX-y dystrybutor daje trzy lata plus możliwość przedłużenia o kolejne dwa za dopłatą...

andres
26-03-2008, 22:43
Te Ateny to ciekawy pomysł, ale mi opłaca się kupić w kraju, gdyż będę miał całkowity zwrot 22% VAT-u, czyli finalnie obiektyw wyniesie mnie jakieś 11,5tys. Do tego normalna gwarancja. Ale jak wspomniałem wcześniej muszę to szkło gdzieś przetestować. Choćby przez 5 minut.

Nie do końca jestem pewny (poprawcie mnie jeżeli coś pomieszałem)ale.... Jeżeli kupisz w Gracji a masz EUVat numer to powinni Ci wystawić f-re z zerową stawką vat i ten odprowadzisz w Polsce a następnie możesz sobie go odzyskać, natomiast jest jeszcze sposób na odzyskanie vat-u przez firmy specjalizujące się w tym tyle że one pobierają ileśtam procent od kwoty odzyskanej. Tak czy inaczej wyjdzie Ci sporo taniej i masz możliwość przetestowania przed zakupem.