Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Awaria: 70-300 IS USM zawiesza 400d

paczka
25-03-2008, 22:15
Witam mam proźbę o pomoc...
Nie mogę robić zdjęć zestawem 400d + 70-300 IS USM.
Każde naciśniecię spustu powoduje głuchy odgłos i aparat mi się zawiesza. Nie działają żadne przyciski, świeci się tylko zielona dioda. Nic nie pomaga, musze wyjąć baterie i dopiero się odwiesza....do momentu zrobienia kolejnego zdjęcia. Co to może być? Z innymi obiektywami ok.
Wiem wiem, serwis na Żytniej tylko jestem przerażony, bo nie stać mnie na naprawę.

I jeszcze drugie pytanie, czy jest możliwość dokonania naprawy nieodpłatnie. Posiadam kartę gwarancyjną od TIPa, ale już nieważną, bo roczną, a z lutego 2007 oraz rachunek z niemieckiego sklepu - też 02.07. Czy bez paragonu od sprzedawcy mogę mu wysłac obiektyw jako niezgodnośc towaru z umoiwa itd itp.
Prosze, podpowiedzcie.....

werek
26-03-2008, 09:34
po okresie gwarancji juz niestety nie obowiazuje nawet rekojmia (trwa rok ale musisz sie na nia zdecydowac). natomiast polityka canon'a wymaga aby do karty gwarancyjnej byl dolaczany paragon potwierdzajacy autentycznosc gwarancji (paragon badz faktura jest uznawana jako wiazacy dokument)

mathom
26-03-2008, 10:10
Nie ma rękojmi dla klientów indywidualnych.

echelon
26-03-2008, 10:18
Niezgodność towaru z umową to jest kwestia odpowiedzialności sprzedawcy, serwis tutaj wiele Cię nie interesuje (to ewentualnie sprzedawca będzie się nim ratował). "Ochrona" trwa dwa lata, sprzedawce musisz zawiadomić o wystąpieniu niezgodności najpóźniej miesiąc po jej zaistnieniu, ma on 14 dni na ustosunkowanie się do Twoich żądań. Działa to jeśli kupiłeś od firmy, a nie osoby prywatnej i jeśli masz dowód zakupu wystawiony przez tą właśnie firmę.