Zobacz pełną wersję : Chropowatosc w obiektywie Canon
mam pytanei bo jak na razie mam tylko dwa obiektywy wiec nie wiem jak do tematu podchodzić
Zauważyłem ze przy 50mm obraz w wizjerze jest czysty jak kropla źródlanej wody, natomiast w obiektywie Kitowym 18-55 jak patrze przez wizjer na jasna powierzchnie to obraz jest taki jakby „chropowaty” (nie wiem dokladnie jak to określić) czy to normalne czy tez obiektyw jest jakis felerny ?
Na zdjęciach wszystko jest OK ową chropowatosc widac w wizjerze.
Bagnet007
25-03-2008, 13:37
Matówka też ma swoją "ziarnistość". Przy ciemniejszych obiektywach bardziej to widać (jak śmieci na matrycy).
Zauważyłem ze przy 50mm obraz w wizjerze jest czysty jak kropla źródlanej wody, natomiast w obiektywie Kitowym 18-55 jak patrze przez wizjer na jasna powierzchnie to obraz jest taki jakby „chropowaty” (nie wiem dokladnie jak to określić) czy to normalne czy tez obiektyw jest jakis felerny ?
Obiektyw na pewno nie jest uszkodzony, czego zresztą dowodzą zdjecia - są przecież OK.
jaki masz aparat?
masz go od początku? (tzn. czy jesteś pierwszym właścicielem?)
moze do aparatu została wsadzona jakaś matówka typu S (przeznaczona do jasnych obiektywów)?
mam pytanei bo jak na razie mam tylko dwa obiektywy wiec nie wiem jak do tematu podchodzić
Nie przejmuj sie u mnie w 40D też tak jest:) ale nie zawracam sobie tym głowy bo widocznie tak musi być skoro zdjęcia są ok:D Czego to dowodzi - że masz bardzo dobry wzrok :D Pozdrwiam
Obserwujecie obraz na matówce, która jest... tak! Matowa! ;)
asdfasfd
25-03-2008, 16:38
Dzieki tej ziarnistości widzisz obraz.
Obiektyw na pewno nie jest uszkodzony, czego zresztą dowodzą zdjecia - są przecież OK.
jaki masz aparat?
masz go od początku? (tzn. czy jesteś pierwszym właścicielem?)
moze do aparatu została wsadzona jakaś matówka typu S (przeznaczona do jasnych obiektywów)?
Moj aparat to Canon 30d i jestem jego pierwzym wlasnicielem.
Bardzo dziekuje za odpowiedz
Moj aparat to Canon 30d i jestem jego pierwzym wlasnicielem.
zatem raczej nie ma mozliwości aby Ci ktoś podmienił tam matówkę :-)
Reszte wyjaśnili koledzy przede mną.