Zobacz pełną wersję : następca 40d
Myslicie, ze dlugo trzeba bedzie czekac?
Moze cos juz jest na horyzoncie?
Ciekawi mnie czy canon zrobi wreszcie pol-profesjonalną idealną puszke dla ptasiarzy :smile:
tigerstyle
24-03-2008, 14:21
Myślę, że następca 40D jest jeszcze daleko od chwili kiedy go zobaczymy. Teraz wchodzi 450D może pojawi się jakiś następca 5D. Myślę, że na coś z xxD przyjdzie nam jeszcze pewnie z rok co najmniej czekać.
A z ciekawości zapytam bon~zaj czym według ciebie jest pół-profesjonalna puszka dla ptasiarzy. 40D to za mało? Czego brakuje według ciebie?
Myslicie, ze dlugo trzeba bedzie czekac?
Moze cos juz jest na horyzoncie?
Ciekawi mnie czy canon zrobi wreszcie pol-profesjonalną idealną puszke dla ptasiarzy :smile:
E tam nastepca 40D. Ja powoli mysle juz o nastepcy 60D !:rolleyes:
tigerstyle
24-03-2008, 14:56
E tam nastepca 40D. Ja powoli mysle juz o nastepcy 60D !:rolleyes:
Może ciut zejdę z tematu, ale ciekawi mnie co zrobi kanon jak dojdzie do 90D i trzeba będzie zaprezentować światu jego następcę. semi-pro 100D brzmi głupawo :D
marekk_ok
24-03-2008, 15:00
Co jest takiego "tragicznego" w 40D ze nie spelnia oczekiwan ptasiarzy?
A czy w ogóle miałeś 40'stkę w ręku?Bo coś nie wydaje mi się...(bez urazy)
Nie przesadzajcie ! ledwo 40D jest kilka miesięcy na rynku,a już myslicie o jego następcy - symulacje/spekulacje - nabijanie postów.
Pozatym nigy nie będzie idealnego aparatu!OMG na jakim ja świecie żyję.
Proponuję zamknąć
fotokor1
24-03-2008, 15:11
Może ciut zejdę z tematu, ale ciekawi mnie co zrobi kanon jak dojdzie do 90D i trzeba będzie zaprezentować światu jego następcę. semi-pro 100D brzmi głupawo :D
potem 200d i wracamy do 300d :mrgreen: :mrgreen:
Następca 40d będzie szybciej na rynku niż nam się wydaje. Pytanie natomiast brzmi czy będzie to typowe "olewactwo" ze strony Canona czyli nic nie wnoszące zmiany typu obsługa kart SD, autofokus na zasadzie detekcji kontrastu w LV i tym podobne. Czy może coś więcej? A jeśli tak to co?
Moim zdaniem, wobec bardzo zaostrzającej się konkurencji, dobrym posunięciem ze strony Canona byłoby zaoferowanie taniej puszki FF. Nie wiem czy będzie ich na to stać rzeczywiście w najbliższym czasie, ale jestem przekonany, że Nikon i Sony nie będą wtedy w stanie odpowiedzieć przez dłuższy czas (tak jak było z 5d). A ptasiarze? Cóż, to jest dość skromna grupa odbiorców. Poza tym APS-C będzie jeszcze przez jakiś czas na rynku. Za cenę utraty "ogniskowej" zyskają lepszą jakość zdjęć, a obiektyw zawsze można sobie kupić dłuższy... Tak czy siak góra za 5 lat mało kto będzie pamiętać o APS-C, a wszyscy będą używać pełnej klatki.
Chuck Westfall sugerował, że Canonowi trudno będzie rozstać się z APS-H, kiedy - znów w domyśle - Mk IV dostanie FF... :lol:
tigerstyle
24-03-2008, 16:25
Następca 40d będzie szybciej na rynku niż nam się wydaje. Pytanie natomiast brzmi czy będzie to typowe "olewactwo" ze strony Canona czyli nic nie wnoszące zmiany typu obsługa kart SD, autofokus na zasadzie detekcji kontrastu w LV i tym podobne. Czy może coś więcej? A jeśli tak to co?
No chyba 450D obsługuje karty SD nie? Więc jakiś tam postęp jest. Zgadzam się także, że Canon raczej olewa bycie innowacyjnym i czeka na coś ciekawego od konkurencji i wypuszcza puszkę z tą właśnie 'nowinką'. Sam z siebie nic jakoś super nowego nie wprowadza. Co do przyszłości FF będącego standardem ja nie mam nic przeciw. W końcu lustrzanki dominowały na 35mm więc moim zdaniem to jest obrany dobry kierunek. Pytanie jednak czy FF wystarczy, czy jednak większe formaty staną się głównym zainteresowaniem. Być może jednak ten szał na FF wystarczy większości użytkowników, dla których np średni format to za dużo i za duży. Tak czy siak zgadzam się, ze dni APS-C są policzone.
Chyba niekoniecznie. Nikon D100 był całkiem niegłupawy...
Większe formaty to pieśń dalekiej przyszłości. Powód? Brak szkieł. Na obecną "flotę" obiektywów Canon długo pracował. Konkurencja jest w tyle i dlatego Canon będzie długo jeszcze odcinać kupony od wszystkich L-ek i nie tylko.
Ale skoro już przy obiektywach. To będzie nawet problem w przypadku FF. Bo załóżmy, że taki aparat będzie kosztować ca. $ 1500 albo nawet mniej. Co wtedy dołączy do niego "szary użytkownik"? Może 50/1.4 i niewiele więcej. Na pewno potrzebny będzie jakiś nowy zoom standardowy (celowo unikam określenia "kitowy" ;) ).
Moim zdaniem, wobec bardzo zaostrzającej się konkurencji, dobrym posunięciem ze strony Canona byłoby zaoferowanie taniej puszki FF.
przeciez jest 5d.
przeciez jest 5d.
Jest, ale kosztuje wyraźnie więcej od korpusu xxd (a to temat tego wątku) i poza FF też dużo mniej może.
Zgadzam się także, że Canon raczej olewa bycie innowacyjnym i czeka na coś ciekawego od konkurencji i wypuszcza puszkę z tą właśnie 'nowinką'. Sam z siebie nic jakoś super nowego nie wprowadza.
Wałkowaliśmy to już - ale zarzucanie Canonowi braku innowacyjności jest dosyć krotochwilne ;)
Co do przyszłości FF będącego standardem ja nie mam nic przeciw. W końcu lustrzanki dominowały na 35mm więc moim zdaniem to jest obrany dobry kierunek. Pytanie jednak czy FF wystarczy, czy jednak większe formaty staną się głównym zainteresowaniem. Być może jednak ten szał na FF wystarczy większości użytkowników, dla których np średni format to za dużo i za duży. Tak czy siak zgadzam się, ze dni APS-C są policzone.
Dlaczego? Z punktu widzenia zwykłych użytkowników APS-C jest całkowicie uzasadnione. Finansowo. Po prostu duża matryca jest droga w produkcji (obiektywnie). Koszt filtra AA - zdaje się - też jest porównywalny z ceną matrycy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na pewno potrzebny będzie jakiś nowy zoom standardowy (celowo unikam określenia "kitowy" ;) ).
24-105L to też kit. Nie ma się co bać ;)
Tak czy siak góra za 5 lat mało kto będzie pamiętać o APS-C, a wszyscy będą używać pełnej klatki.
mylisz się ;)
tigerstyle
24-03-2008, 16:47
Chyba niekoniecznie. Nikon D100 był całkiem niegłupawy...
A przyznam, że nie mam bladego pojęcia jak Nikon rozwijał te swoje nazwy więc patrzę jedynie z punktu widzenia Canona.
Za cenę utraty "ogniskowej" zyskają lepszą jakość zdjęć, a obiektyw zawsze można sobie kupić dłuższy...
Mam wrażenie, że koszt wyprodukowania tańszej a większej matrycy jest mniejszy niż obniżenie produkcji obiektywu. Więc czemu nie lepiej dać większą matrycę i niejako zmusić użytkownika do kupie tego dłuższego, a tym samym droższego' szkła? Dział sprzedaży na pewno to polubi.
Myślę jednak, że to jest temat tak odległy, że trochę szkoda naszych paluchów na to. Czas pokaże co się będzie działo :) Ja osobiście nie pogniewałbym się na jakiś fajny viewfinder FF :D
Mam wrażenie, że koszt wyprodukowania tańszej a większej matrycy jest mniejszy niż obniżenie produkcji obiektywu. Więc czemu nie lepiej dać większą matrycę i niejako zmusić użytkownika do kupie tego dłuższego, a tym samym droższego' szkła? Dział sprzedaży na pewno to polubi.
Dokładnie :)
Myślę jednak, że to jest temat tak odległy, że trochę szkoda naszych paluchów na to.
Myślę, że jest to temat znacznie bliższy niż nam się wydaje ;)
Ehh a ja myślę, że APS-C nie umrze bo i ma dużo zwolenników i jest tańsze czyli bardziej napędza sprzedaż. Jak nie APS-C to na pewno APS-H przeżyje. Takie przewidywania śmierci cropa są wg. mnie głupie... Co do następny 40D. Myślę, że nie ma na razie po co wpuszczac następcy bo co będzie miał do zaoferowania? Jedyne sensowne zmiany jakie mi przychodzą a których mi brakuje to ISO 50 i pełne uszczelnienie. Co do pierdół to AF na kontrast w LV, karty SD - tak ale równolegle z CF tak jak jest w 1D!
W ogóle to dziwi mnie dlaczego jeszcze nie ma eye control w cyfrze?? To w końcu jedno z najbardziej rewolucyjnych rozwiązań Canona, które wprowadzili kilka lat temu a brak go w cyfrze. W tym momencie wszyscy czekają na następce 5D - częśc dlatego aby wymienic swoją leciwą 5D a inni liczą na drastyczny spadek cen obecnej 5-tki. Z resztą widac po Canonie, że wie jak bardzo wyczekiwana jest to premiera i dopieszcza nową puchę do perfekcji. Konkurencję powali jeżeli następca 5D będzie niezbyt drogi! Pójdzie fala wymiany 5D na 5DmkII ceny 5D polecą drastycznie i wprost proporcjonalnie wzrośnie ich sprzedaż. Automatycznie spadną ceny wszystkich niższych modeli co jeszcze bardziej napędzi sprzedaż itd., itd. To będzie najbardziej potężny cios dla konkurencji a nie wypuszczenie następcy 40D Canon nie ma po co tego robic, nic mu to nie da. Poza tym myślę, że na nastepce będziemy właśnie czekac dłużej niż te zwyczajowe 1,5roku gdyż segment xxD coraz bardziej zbliżył się do poprzedniego 1D. Różnice się zacierają chociaż i tak na pewno nie bez powodów 40D nadal ma gorszy AF niż 1DmkII - kieruję się opinią himiego bo nie mam powodów by mu nie wierzyc skoro miał bezpośrednie porównanie wie co pisze! Ale to moja strategia rozumowania ;-)
Wracając do posta, który rozpoczął ten wątek to dla ptasiarzy czy jak ich tam zwą idealny jest 1D II/III - po co tworzyć te bezsensowne dysputy? 40D też da radę przecież. Te aparaty są już na tyle dobre, że trudno coś wymyślić, a i tak każdy się czepia. Masakra jakaś...
nomad_fh
24-03-2008, 17:22
zgadzam z jedna rzeczą - brak Eye Control w cyfrze :(. Nadal mam EOS 5 (analog) - obecnie głównie do slajdów i często z tego korzystam.
Z rzeczy które pragnałbym jeszcze - dlaczego zrezygnowano z wspomagania AF poprzez podświetlenie takie jak właśnie w 5-tce (czerwona kratka) w zamian dając (!*_*_!_!#_&*!^#(!( spawarke.
Tak wiem, można dokupić systemową lampę, ale czasem przydałoby się coś takiego w samym korpusie.
tigerstyle
24-03-2008, 17:22
Panie i Panowe, mam wrażenie, że w gruncie rzeczy zgadzamy się ze sobą. Myślę, że tego typu rozmowy będą zawsze. Miło jest pogadać z osobami na wysokim poziomie. Dziękuję.
A tak mi się jeszcze nasunęło co do ficzerów - wyzwalanie lamp radiowo z poziomu body :-D No i nowa lampa z wbudowanym odbiornikiem np. 600EX :-D a do istniejących lamp jakieś nie za drogie doczepiane odbiorniki o! :-D Konkurencja podajże już ma więc? A no i jak już dali ten LV to odchylany ekran :-P Ehh no i zaczynam fantazjowac :-P
tigerstyle
24-03-2008, 17:40
Wyzwalanie lamp lampą tą co wyskakuje by się nawet przydało. Nieźle by było. No i ten odchylany ekran też fajnie. Ej ale to życzenia są :-)
Koledzy nie można w tańsze puszki wrzucić tych możliwości, które mają drogie puszki takie jak 1Ds czy 1D, kto by kupił takie body, które oferuje to samo co hipotetyczny następca 40D czy 450D a kosztuje 3-5-7 razy więcej? Bądźcie realistami. Koszt produkcji matrycy FF jest zdecydowanie większy niż APS-C poza tym nie poto Canon jak również inni producenci rozwijają linię szkieł pod APS-C aby za kilka lat zostały dSLRy tylko z FF - absurd.
Można podejrzewać, że nadal pozostaną dwie linie produkcyjne pół profi (5D) profi (1Ds, 1 D) i amatorskie (40D, 450D z matrycą APS-C). Poza tym wszystkie kompakciki będą miały również małe matryce tyle, że jest dość prawdopodobne, że przejdą na CMOS.
Kolejnym problemem są szkła, FF jak Ferrari nie wybacza tyle, że w tym przypadku kiepskich szkieł. Niestety to co dobrze pracuje na APS-C niestety na FF najczęściej się nie sprawdza. FF praktycznie wymaga serii L i tutaj też nie każda eLka daje radę. Policzcie sobie marzyciele ile będzie Was kosztował podstawowy set szkieł typu L.
Ciekawy punkt widzenia. W analogu był tylko FF, a nie było słychać tyle piania o elkach :)
marekk_ok
24-03-2008, 18:56
Można podejrzewać, że nadal pozostaną ....
amatorskie (40D, 450D z matrycą APS-C).
Ostroznie, bo zaraz sie narazisz :-)
asdfasfd
24-03-2008, 19:17
Przecież 40D dopiero wyszło :shock: jak można pytać się o następcę. 40D to nówka, minęło zaledwie kilka miesięcy odkąd jest na rynku. Na następcę trzeba jeszcze dłuuuugo poczekać.
Przecież 40D dopiero wyszło :shock: jak można pytać się o następcę. 40D to nówka, minęło zaledwie kilka miesięcy odkąd jest na rynku. Na następcę trzeba jeszcze dłuuuugo poczekać.
E tam, nówka, czy nie, niektórym już lakier schodzi :mrgreen:, a poza tym, zamknęli wątek o nowościach Canona, a gdzieś pianę bić trzeba ;)
tigerstyle
24-03-2008, 19:38
E tam, nówka, czy nie, niektórym już lakier schodzi :mrgreen:, a poza tym, zamknęli wątek o nowościach Canona, a gdzieś pianę bić trzeba ;)
He He He. Ej lakier został odpryśnięty przez koleżkę, który mówi, że nic się nie stało. Ale z innej półki - widać aparat znosi puknięcia. Chociaż znowu jest inny post, gdzie już się 40D zepsuł (kilka tysięcy klapnięć).
asdfasfd
24-03-2008, 19:45
Dobrze, że obiektyw się jeszcze trzyma :p Tak się zastanawiam, że niektórzy chyba nie robię już zdjęć tylko siedzą cały czas na forum i ćwiczą bezwzrokowe pisanie. Niektóre wątki mają już setki stron :lol:
Crop nie zniknie, canon ma teraz bardzo ciekawa oferte, w cropach mamy podstawowy tani xxxD, pozniej polprofesjonalny xxD, mamy tani 5D i tutaj chyba wszyscy czekaja na nastepce i mamy profesjonalne marki.
Z FF nie zrezygnuja i raczej srednio drogi nastepca 5D zostanie, w koncu drogie L-ki sa budowane z mysla o FF a nie cropie i zachowuje tez sie bardzo zachowawczo jesli chodzi o obiektory EF-S. Przeciez do cropa to chyba tylko 17-55 mozna uznac za drogi porzadny obiekotyw, reszta do EF.
Co do FF i L-ek to lekka przesada, ludzie focili na kiepskich szklach i zyli.
Chetnie bym porownal fotki z jakiegos taniego EF'a z 5D i 40D. Nie zdziwilbym sie gdyby 5D zrobil to lepiej.
tigerstyle
24-03-2008, 19:53
Dobrze, że obiektyw się jeszcze trzyma :p Tak się zastanawiam, że niektórzy chyba nie robię już zdjęć tylko siedzą cały czas na forum i ćwiczą bezwzrokowe pisanie. Niektóre wątki mają już setki stron :lol:
Hej u mnie pada równolegle do ziemi z prawej do lewej i naprawdę nie chce mi sie ruszać z domu. Poza tym święta. A bezwzrokowe mam opanowane jak dobra sekretarka.
Hej u mnie pada równolegle do ziemi z prawej do lewej i naprawdę nie chce mi sie ruszać z domu. Poza tym święta. A bezwzrokowe mam opanowane jak dobra sekretarka.
Można też (pseudo-)psychoanalitycznie: Fotografia, to zajęcie dla ekstrawertyków (Ci drudzy, niejako z definicji, nie widzą nawet sensu w robieniu zdjęć, nie? ;)). No więc uzewnętrzniamy się jak można.
A po ludzku - miło jest móc trochę zwolnić i pogadać na luzie...
tigerstyle
24-03-2008, 20:27
A po ludzku - miło jest móc trochę zwolnić i pogadać na luzie...
Bahrd - ja to czytałem forum z rok zanim zacząłem pisać. Poziom for (forów?) jest na tak szmelcowatym poziomie, że czasem się odechciewa czytać. Natomiast Canon-Board.info naprawdę przypadło mi do gustu. Jest bardzo duża grupa czytelników i grupa 'pisaczy' którzy moim zdaniem reprezentują świetny poziom. Rozmawia się rewelacyjnie. Zwolnić jak najbardziej, ja mam bardzo niskie ciśnienie :-) więc tym lepiej :D.
Pozdrawiam.
JiNN
A czy w ogóle miałeś 40'stkę w ręku?Bo coś nie wydaje mi się...(bez urazy)
Nie przesadzajcie ! ledwo 40D jest kilka miesięcy na rynku,a już myslicie o jego następcy - symulacje/spekulacje - nabijanie postów.
Pozatym nigy nie będzie idealnego aparatu!OMG na jakim ja świecie żyję.
Proponuję zamknąć
Kolega widze w poświątecznej ofensywie...
Nie mam zamiaru nabijać postów ani śmiecić na forum. Czułem potrzebe zadania takiego pytania i nie żałuje ... swoje wnioski wyciągne z tej rozmowy na pewno :grin:
Miałem tą puszke w łapie, ale jeśli miałeś na myśli moją wiarygodność - to tak, nie posiadam na stałe tego body i tym samym nie jestem wiarygodny. Swoje zdanie o nim opieram tylko na przeczytanych opiniach i rozmowach.
Dlaczego od razu zamykać wątek :| ... i wyluzuj bo Ci żyłka strzeli (bez urazy)
tigerstyle i markku_ok sam właśnie stoje przed wymianą starej puszki i uważam że 40d do dobry sprzęcik. Wkurza mnie tylko polityka Canona małych kroków i braku wyobraźni ;-) Od takiej firmy wymagam więcej i to co mówił np. kolega Goomis czy inne szczegóły jak słaby LCD, niby silent" ale nie do końca, brak możliwości korzystania z autofokusa w trybie Live View.... mnie drażnią. Oczywiście można z tym żyć i robić dobre foty.
Wiem czepiam się ...:mrgreen: ale jeśli juz w coś inwestuje to chciałbym mieć poczucie najlepiej ulokowanych pieniędzy a nie poczucia że bawie się z producentem w gry pt. jak napędzać koniunkturę. Bo za chwile wypuszczą kolejną puszke która będzie kusić...
Od Canona spodziewam sie więcej .. a przynajmniej większej wyobraźni i profesjonalizmu. Co by po głośnych premierach ludzie nie czepiali się rzeczy które tęgie głowy mogły zrobić na etapie projektowym.
jotes25
Pytanie natomiast brzmi czy będzie to typowe "olewactwo" ze strony Canona ...
Otóż to, sam sie właśnie zastanawiam czy poczekać troche na coś nowego ale widze nie ma to sensu trzeba brać i iść w teren. Szczęśliwi i zdrowi Ci, którzy mało rozmyślają nad niedoskonałościami tego świata i nie w wnikają w szczegóły :grin:
ok Teo już sie nie czepiam... ;) masz racje. Ale życzyłbym wszystkim żeby canon dawał pełne poczucie klientomi, że o nich dba a nie sprawiać wrażenie że wymusza to na nim konkurencja.... w końcu płace za to tym nierobom z laboratoriów canoana :lol:
Mac
Koledzy nie można w tańsze puszki wrzucić tych możliwości, które mają drogie puszki takie jak 1Ds czy 1D, kto by kupił takie body, które oferuje to samo co hipotetyczny następca 40D czy 450D a kosztuje 3-5-7 razy więcej?
Za dużo bym chciał 8)
pozdrawiam
dzięki za dyskusje
Wiosna już lada dzień...:grin: Żeby tylko nie trafić mydlącej puszki ;)
tigerstyle
24-03-2008, 20:42
tigerstyle i markku_ok sam właśnie stoje przed wymianą starej puszki i uważam że 40d do dobry sprzęcik.
Ja nie wiem co masz teraz bon~zaj za tam lusterko, ale jeżeli nie cofasz się z jakiś tam cudeniek na bank polubisz 40D. Ja duźdałem na lewo i prawo i góra i dół Canon 300D i jak padł to nawet nie byłem zły (dobra byłem, ale chwilkę). 40D w porównaniu do 40D to jest niebo do ziemi, ale tak czy siak na 100% sprzęt nie jest gorszy. Ma swoje wady (ekran z pewnego punktu widzenia) ale tak to bajka sprzęt. Mój wytrzymał już puknięcia i wymoczenie w Lowepro przy angielskiej pogodzie i dalej fika jak talala. Te gadki o LV itp itd są dla mnie czcze ponieważ jest to wszystko nowinką i należy ją dopracować i tyle. 450D już chyba ma AF w LV nie?
Panie i Panowie kochajmy pieszczenie się z fotkami, nie denerwujmy się naszymi poglądami. Myślę, ze czasem zapominamy, że KAŻDA dyskusja ma początek w fakcie iż chcemy utrwalić tą wyjątkową chwilę światła w zadowalający nas sposób przy użyciu aparatu.
Znalazłem coś takiego w sieci. Ciekawe czy to fotomontaż:?:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.eos50d.com/EOS50D.jpg)
Każdy producent wypuszczając jakiś produkt z elektroniki myśli już o następcy, ma jakąś koncepcję. Bo gdy ten produkt zaczyna się starzeć moralnie, to nie ma już czasu na wymyślanie następcy.
Całkiem możliwe, że ogólny zarys 50D już dawno jest opracowany.
Znalazłem coś takiego w sieci. Ciekawe czy to fotomontaż:?:
Oczywiście. Przecież to jest 30D.
Oczywiście. Przecież to jest 30D.
Też mi się tak wydaje że to 30D
qwerty1237
24-03-2008, 21:34
Jak co roku juz sie zaczyna. Pierwszy April coraz blizej. Niebawem forami calego swiata wstrzasna przerazajaco-podniecajace niusy o wysypach nastepcow piatki, czterdziestki i czterysta piedzisiatki oraz innych numeracji, ktorych pojawa sie za pewne chmary ku uciesze gawiedzi i amatorow fotografi. Proponuje juz otworzyc zyczeniowa liste ficzerow nowych puszek by oszczedzic zawalow serca i zwieraczy wzglednie atakow apopleksji. A pozniej pozostanie tylko tylko jek zawodu ze ktos znowu zrobil sobie jaja.
panowie, jest wątek o nowościach Canona, jest masę wątków z biciem piany i wykorzystaniem szklanej kuli. Wszyscy znamy zasady Canona - minimum 18 miesięcy. 40D ma miesięcy 7 więc temat nie w porę.
Zamykam bo tego po prostu już się nie da czytać. Zlitujcież się - czy każdy musi mieć swój wątek na forum? Choćby i najgłupszy? Reklamacje na pm lub u hazana.