Zobacz pełną wersję : wsparcie dla Tybetu
http://www.tybet2008.pl/ (http://www.tybet2008.pl/)
Na tej stronie znajdziecie list otwarty do Premiera Rzeczypospolitej z prośbą o powołanie "międzynarodowej misji obserwacyjnej w sprawie łamania praw człowieka w Tybecie" i wystąpienie z taką inicjatywą na forum międzynarodowym. Chodzi w tym jedynie o to, aby wpisać swoje imię i nazwisko, zawód i miejsce zamieszkania. Im nas więcej, tym większe prawdopodobieństwo sukcesu. Podpisy są zbierane do końca marca. Nie bądźcie obojętni wobec ludzkiej tragedii!
Oprócz podpisania się pod listem możecie również wspomóc akcję wysyłając swoim znajomym na gadu-gadu łańcuszek. Na przykład taki:
http://www.tybet2008.pl/
będziesz obojętny/a wobec łamania praw człowieka w Tybecie?
wpisz się na listę i podaj dalej
swiderski
23-03-2008, 13:49
Nie jestem przekonany, czy to na pewno jest dobra inicjatywa. Jakoś jestem przeciwny wtrącaniu się w zupełnie nie nasze sprawy. Wszyscy są nagle takimi obrońcami praw człowieka zrobili (mówię tu także o proponowanym przez niektórych bojkocie olimpiady w Pekinie), ale popatrcie z drugiej strony: generalnie codziennie godzimy się na ich łamanie. Wszyscy doskonale zdają sobię sprawę dlaczego produkty z Chin są takie tanie - bo koszt pracy jest minimalny. Przed podpisaniem petycji do Premiera otwórzcie sobię szafę z ciuchami, torbę foto, czy jakikolwiek sprzęt elektoniczny. Gdzie został wyprodukowany?
A tak BTW:
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem łańcuszków i nie wydaje mi się, żeby kiedykolwiek któryś z nich był przydatny.
BTW cz. 2:
Co to ma wspólnego z fotografią?
A teraz można na mnie bluzgać ;)
A teraz można na mnie bluzgać ;)
A ja cię popieram.. powiem więcej - trzeba było nie dawać chińczykom olimpiady te 8 czy 10 lat temu kiedy jeszcze bardziej te prawa łamali, a jak ktoś dał im olimpiadę to raczej wiedział co się tam robi.. poza tym jak miałby być bojkot to trzeba było 4 lata temu powiedzieć sportowcom żeby się nie napinali bo do pekinu nie jedziemy bo bojkot (jak np. amerykanie w 1980 do moskwy). Teraz takie inicjatywy są mocno spóźnione i bez sensu bo wszyscy doskonale wiedzą co się tam dzieje.. to nie czasy 2 wojny światowej tylko 21 wiek - telewizja, internet i satelity.. więc takie akcje to hipokryzja.. trzeba nie kupować towarów z chin itp. a nie urządzać jakieś głupie petycje.. poza tym na pewno świat posłucha kaczora i zrobi od razu komisję.. już to widzę.. zwłaszcza po tym jak w sprawie traktatu są przeciw temu co wynegocjowali.. na pewno wszyscy rzucą się do takiej komisji pracować..
Poza tym proponuję zamknąć wątek bo z foceniem ma on niewiele wspólnego..
bartosz108
23-03-2008, 14:12
Swiderski masz rację, że na co dzień mało robimy.
I to nie jest zbyt dobre :(
Lecz teraz nie jest na co dzień, ponieważ właśnie w tej chwili w Tybecie komuniści mordują ludzi walczących o swoją wolność.
Ciekawe co byśmy dzisiaj robili w Polsce, gdyby nie zainteresowanie ludzi z zewnątrz w latach 70'-80'?
Poza tym jest to Hydepark i można pisać na dowolny temat.
PS: Także nie znoszę łańcuszków i myślę, że to jest najgorsza z możliwych forma dotarcia do ludzi.
Można jeszcze dzwonić koło 3 rano i tłumaczyć co się właśnie dzieje w Tybecie ;)
Nie powinniśmy być obojętni wobec łamania praw człowieka na świecie. Również wobec znęcania się nad zwierzętami, niszczenia przyrody i wiele innych rzeczy. Jednak niewiele możemy zrobić. Z drugiej strony wprowadzanie demokracji siłą to również nie najlepsze rozwiązanie. A co do listu to uważam że kiepski pomysł biorąc pod uwagę obecnego premiera. No i po co w tym liście adres, zawód może jeszcze numer i stan konta? Wszelkie takie wyciąganie danych osobowych mnie odrzuca.
Łańcuszków nawet nie komentuję.
swiderski
23-03-2008, 14:33
Trochę mi to przypomina bojkot McDonalda sprzed kilku lat, kiedy to pseudo anarchistyczne grupki zaczęły głosić, że zabija on krowy.. Wszystko dobrze, ale nie można przesadzać w żadną stronę. Takie nasze liściki, poparcia i demonstracje dla niewiadomo kogo można sobie wsadzić za przeproszeniem w d.., bo i tak nic to nie da. Nie wiem, czy autorowi petycji wydaje się, że chińskie władze po przeczytaniu stanowiska Tuska wystraszą się i pozwolą na autonomię Tybetu?
To co w stopce made in Japan & USA :D, a tak serio to petycja nic nie da, bo jak widze 5k ludzi to smiac mi sie chce, ja osobiscie zadnego lancuszka w tej sprawie nie dostalem, a juz wiecej podpisow bylo pod petycja wydania StarCraft2 dla linuxa (15k). Co do nie kupowania zyczy nie made in china, to musial bym chyba wywalic all, i postawic w pokuju stary telewizor neptun, polskie dzielo, ale nie wiem czy byc cos zobaczysz, co do ciuchow, tez w sumie na ma problemu, mamy do wyporu polskie zaklady odziezowe i takie typu Hugo Boss. Jak kogos stac, to super.
A wiec nie zgadzac sie bedzie kazdy, i kazdy niech z tym walczy, ale to walka z wiatrakami, bo od chin jestesmy uzaleznieni, na iles nascie lata
Poza tym jest to Hydepark i można pisać na dowolny temat.
"I tu się mylisz Grucha..."
'Hydepark
Rozmowy o wszystkim i o niczym - byle by byly choc troche zwiazane z fotografia'