Zobacz pełną wersję : Na co zamienić 38-76???
aligator16
22-03-2008, 15:10
Witam!
Jestem nowy tutaj więc witam wszystkich :)
No i mój problem wygląda następująco:
Mam znany i nielubiany obiektyw 38-76 :) i szczerze mówiąc to odechciało mi się niego po 3 wywołanych kliszach :D
Chiałbym go zmienić na jakiś zoom np:
CANON 28-80 USM V
CANON 28-80 USM IV
lub coś podobnego w tym zakresie ogniskowych tylko aby zmieścić sie w 350zł
Aha i nie mówcie żebym kupił 50 f/1.8 bo i tak go kupie :P
Z góry dzięki za pomoc
Witam!
CANON 28-80 USM V
CANON 28-80 USM IV
lub coś podobnego w tym zakresie ogniskowych tylko aby zmieścić sie w 350zł
Moim zdaniem nie warto... lepiej odłóż trochę więcej pieniędzy i kup 28-105/3.5-4.5 albo 24-85/3.5-4.5. Do zdobycia na allegro w cenie ok. 500zł, może nawet taniej. Możesz też zapolować na sigmę 28-105/2.8-4 w podobnej cenie.
aligator16
22-03-2008, 16:42
O 28-105 troche myślałem...
Ale o sigmie to pierwszy raz slysze i znalazłem go na alledrogo w cenie... 499
http://www.allegro.pl/item330363742_sigma_28_105_f_2_8_4_af_filtr_uv_w_s uper_cenie.html
To w tej chwili podoba mi sie nawet bardzo ta sigma przede wszystkim ze wzgledu na to swiatlo :)
Musze poszukać jakiś sampli z tego obiektywu :P
Hm... zamień na cokolwiek poza tanimi tamronami, sigmami itp - wszystko bedzie lepsze. Nie zapomnij o taniej alternatywie pod postacią stałoogniskowego 28/2,8 (ale do tego też by się przydało jeszcze coś dłuższego, jak np wspomniana przez Ciebie nieszczęsna 50tka :) )
proponuję przyjrzeć się Tokinie AT-X PRO SV 28-70/2,8
drożej niż 350 zł ale bardzo fajnie się na nim pracuje. Przy 2,8 nie jest może rewelacyjny ale od 4,0 możesz śmiało robić powiększenia 40x60 cm.
Pozdrawiam
Robert
proponuję przyjrzeć się Tokinie AT-X PRO SV 28-70/2,8
drożej niż 350 zł ale bardzo fajnie się na nim pracuje. Przy 2,8 nie jest może rewelacyjny ale od 4,0 możesz śmiało robić powiększenia 40x60 cm.
Pozdrawiam
Robert
Chyba sporo drożej, bo 2x tyle.
Ale możesz napisać coś więcej jak ta Tokina sprawuje się z cyfrą, bo opinie są dość różne.
Viracocha
26-03-2008, 23:23
Poszukaj Canona EF 28-70/3,5-4,5. Szkiełko dość stare i niestety raczej trudno dostępne, chociaż na Allegro można nieraz znaleźć. Wspomnianych przez ciebie Canonów 28-80 bym nie polecał, bo to tylko trochę lepszy badziew i pewnie po następnych 3 kliszach będziesz szukał czegoś innego.
Riccardo
26-03-2008, 23:25
Moim zdaniem nie warto... lepiej odłóż trochę więcej pieniędzy i kup 28-105/3.5-4.5 albo 24-85/3.5-4.5. Do zdobycia na allegro w cenie ok. 500zł, może nawet taniej.
popieram, na "analogu" bardzo zacne obiektywy.
aligator16
27-03-2008, 00:14
Chyba doskładam troche pięniędzy i kupię 28-105/3.5-4.5 :) Ale pewnie to potrwa troche czasu ;)
24-85/3.5-4.5 raczej nie kupię bo wolę mieć to 105mm, a do szerokiego kąta zawsze mogę kupić jakąś stałkę o wiekszej jasnosci.
Chyba muszć puścić na alledrogo mój kochany 38-76 - ciekawe za ile go sprzedam :D
Kolekcjoner
27-03-2008, 00:42
Tak jak się głębiej zastanowić to na cokolwiek zmienisz będzie lepiej :mrgreen:.
aligator16
27-03-2008, 00:51
Hehe wiem o tym :D
Ostatnio nawet zrobiłem jedno zdjęcie zeby ocenić jak winetuje... brak słow ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img81.imageshack.us/img81/879/f1010021vp7.jpg)
MacGyver
27-03-2008, 07:35
28-105/3.5-4.5 USM to rozsądny wybór. Bardzo fajny uniwersalny zoom do kliszaka, w pełni "używalny" również z lustrzankami cyfrowymi. Jego przewagę nad 24-85/3.5-4.5, poza bardziej uniwersalnym, moim zdaniem, zakresem ogniskowych stanowi również rozmiar filtrów: 58 mm.
Swój egzemplarz nabyłęm za 450 zł, razem z oryginalną osłoną przeciwsłoneczną (+ 110 za czyszczenie, konserwację i regulację na Żytniej, ale i bez tego obiektyw był użytkowy).
....aby zmieścić sie w 350zł
Za te pieniadze najlepiej kup Canona 28-70/3.5-4.5.
Jezeli idzie o jakosc obrazu to jest to szklo o klase lepsze od Canonow 28-105 i 24-85.
Mam je i porownywalem je w powyzszymi. Przewaga jego polega na tym ze jest uzywalne na otwartych przyslonach. Uzywam/lem je na kliszy jak i na 5D.
Teraz wady: brak USM, ale nie narzekales na AF w 38-76. To i krecenie przodem i problem z filtrami polaryzacyjnymi, bo oprawki od nich wchodza w tubus obiektywu, ale mozna to obejsc stosujac polar w zwyklej oprawce.
Canony 28-105 i 24-85 sa drozsze - dadza ci lepszy szerszy zakres ogniskowych i lepszy komfort pracy, natomiast obraz z nich bedzie nieco gorszy.
To i krecenie przodem i problem z filtrami polaryzacyjnymi, bo oprawki od nich wchodza w tubus obiektywu, ale mozna to obejsc stosujac polar w zwyklej oprawce.
Niestety, przy systemie cokina to nie pomoże (mnie to skutecznie zniechęciło to tego szkła, choć całkiem ostre było :) ) - analogicznie zachowuje się, z tego co pamiętem, 28-80/3,5-5,6 USM w wychwalanej przez wszystkich, pierwszej wersji :(
dickory dare
27-03-2008, 20:27
to prawda, 28-80/3,5-5,6 USM MK I trochę kręci przodem, tzn. tak jakby chowa się za oprawkę - i nakręcony polar czasem potrafi się schować i trzeba obiektywem wykręcić, żeby filtr w ogóle złapać.
a ten cokin trochę mnie zmartwił... liczyłam, że poużywam sobie na kliszy filtrów, a na analogu mam właśnie 28-80. czyli lipa mówicie?
aligator16
27-03-2008, 20:37
Najlepiej jakby obiektywy były jak komputery - wsadzasz optyke i mechanike jaką chcesz i cieszysz się życiem ;)
Ale takie rzeczy to tylko w erze :)
a ten cokin trochę mnie zmartwił... liczyłam, że poużywam sobie na kliszy filtrów, a na analogu mam właśnie 28-80. czyli lipa mówicie?
No tak, przy tym szkle. Ale pamiętaj, że holder możesz zawsze zakręcić w skrajnej pozycji i go tak zostawić - tylko z zooma robi Ci się szeroka stałka :)
P.S. masz wersję I ? wersje późniejsze nie posiadają wymienionej wady, mimo gorszej konstrukcji mechanicznej.
dickory dare
29-03-2008, 13:21
No tak, przy tym szkle. Ale pamiętaj, że holder możesz zawsze zakręcić w skrajnej pozycji i go tak zostawić - tylko z zooma robi Ci się szeroka stałka :)
to nie tak źle. generalnie takie użycie powinno mi wystarczyć. ewentualnie adapter może być nakręcony niczym filtr i pozostawać na obiektywie a holder nakładałabym indywidualnie do ujęć...
P.S. masz wersję I ? wersje późniejsze nie posiadają wymienionej wady, mimo gorszej konstrukcji mechanicznej.
tak, mam wersję 1szą. o jaką wadę chodzi?
to nie tak źle. generalnie takie użycie powinno mi wystarczyć. ewentualnie adapter może być nakręcony niczym filtr i pozostawać na obiektywie a holder nakładałabym indywidualnie do ujęć...
To nie pomoże, to nie holder będzie uniemożliwaiał zmianę ogniskowej, tylko pierścień. Jest on dużo szerszy niż każdy konwencjonalny filtr. Będzie trzeba odkręcać pierścień razem z holderem.
tak, mam wersję 1szą. o jaką wadę chodzi?
Oczywiście, o chowanie się przedniego członu obiektywu w trakcie zmiany ogniskowej (w ogniskowych innych niż skrajne). Oczywiście, nie dla każdego będzie to wada. Przy robieniu tylko b/w lub nie korzystaniu z filtracji będzie wszystko jedno :)
niestety cena jest wyższa. Z cyfrą żadko go używam bo brakuje mi szerokiego kąta. Co do współpracy z 5D to był opis na www.foto.com.pl. Wyszło dobrze. Tam też był opis tego szkła.
Jak będziesz zainteresowany fotkami to przypomnij mi się na prv ale gdzieś za tydzień to coś Ci poślę
Jak masz jakieś opinie to puśc link lub napisz chętnie poczytam
Pozdrawiam
Robert
Jesli choć trochę znasz angielski, rozejrzyj się na allegro. Szkła 28-70, zazwyczaj Sigmy, ale też i Canona można często dostać za mniej niż 100 PLN (z wysyłką!).
Albo na przykład amerykańską Sigmę (Qauntaray) 28-200 (1:3.8-5.5.6) za ok 200 PLN (http://cgi.ebay.com/Quantaray-28-200mm-1-3-8-5-5-6-Lens-for-canon_W0QQitemZ160229705399QQihZ006QQcategoryZ4687 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) :mrgreen:
Jeśli nie zależy ci na szkłach ze sklepu - PRZESZUKUJ eBaya. Jak zakopiesz się na googlach, z pewnością złowisz też parę hobbystycznych vortali z USA, na których też można wyłapać okazje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Holiba.. Nigdzie nie mogę znaleźć edycji własnych postów. Oczywiście w całym moim wpisie chodzi mi o eBaya, a nie o alledrogo, jak chlapnąłem
Jesli choć trochę znasz angielski, rozejrzyj się na allegro. Szkła 28-70, zazwyczaj Sigmy, ale też i Canona można często dostać za mniej niż 100 PLN (z wysyłką!).
Ale po co dopłacać 100zł do mydelniczki i mieć mydelniczkę ? :)
Chyba, że 28-70/3,5-4,5 canona, ten jest całkiem sensowny, ale też ma swoje wady... tylko, że kosztuje >>100zł
aligator16
16-04-2008, 20:53
Ja chyba po dłuższym zastanowieniu będę kierował się w stronę sigmy 28-105 f/2.8-4
Robi dość fajne zdjęcia, dla mnie w zupełności wystarczające.
W tym roku poprosili mnie żebym porobił trochę fotek na analogu na ślubach u rodziny. Fotograf będzie więc jak coś spartolę to będzie tylko dobre doświadczenie na przyszłość. A wiadomo większa jasność zawsze się przyda w kościele. Lampę już zmieniłem z Sunpak'a 4000 na 5000af - kurdę nie powiem wg. mnie to już lampa pólprofi.
już się przekonałem że zakres 28-105 to bardzo fajny zakres
Na co zamienić 38-76???
Na każdy inny... najlepsze w tym obiektywie było to, że kupiłem go za 40PLN i sprzedałem za 120PLN :D
LuMak - widzę, że masz zacięcie archeologiczne :) . Sadzisz, że był sens wygrzebywać to truchło sprzed 5 lat? No chyba, że się mylę i autor tematu do dziś się zastanawia nad wymianą 38-76 na obiektyw X :) .
Kolekcjoner
16-05-2013, 17:24
No chyba, że się mylę i autor tematu do dziś się zastanawia nad wymianą 38-76 na obiektyw X :) .
Bardzo w to wątpię - choć kto wie, kto wie....... ;)
MacGyver
16-05-2013, 17:29
Wiesz, znałem kilku takich co się przez kilka lat zastanawiali nad wyborem "sprzętu na początek" ;-)