Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiana firmware aparatu a kalibracja obiektywu

dendrome
21-03-2008, 20:48
Witam,
mam pytanie do Państwa. Chcę zmienić firmware w canonie 400d na nowsza wersję (polski język). Jednak mam pewne wątpliwości - mianowicie przy zakupie sigmy 17 - 70 oddałem body i wspomniany obiektyw do serwisu sigmy w Trójmieście w celu kalibracji żeby wyeliminowac FF. Czy po wgraniu nowego oprogramowania problem z FF nie wróci ? jak jest przeprowadzona kalibracja?
Z góry dzięki za rade.

Mellan
21-03-2008, 21:29
Nie czuję się upoważniony do wyrokowania w tej sprawie, ale wydaje się mało prawdopodobne by zmiana firmware miała jakikolwiek wpływ na FF/BF. Z tego co mi wiadomo, taka regulacja obejmuje wzajemne dopasowanie elementów mechaniki i optyki sprzętu, by to co widzisz w wizjerze pokrywało się z zapisem na sensor.

dendrome
21-03-2008, 21:48
jesli kombinowali mechanicznie to nie ma problemu, a jak softowo to moze byc. zalezy jak to robia.

trampek
21-03-2008, 22:03
w sumie nasunales mi ciekawa kwestie . jesli ktos ma jakies doswiadczenie w tej kwestii to chetnie poslucham

miklo
21-03-2008, 22:37
Kalibracja robiona jest softowo. Ale to chyba mało prawdopodobne, żeby podgrywka firmware czyściła też dane kalibracyjne. Jeśli tak jest, to Canon dał **** jak nigdy.

marekk_ok
21-03-2008, 23:29
Kalibracja robiona jest softowo. Ale to chyba mało prawdopodobne, żeby podgrywka firmware czyściła też dane kalibracyjne. Jeśli tak jest, to Canon dał **** jak nigdy.

W sumie to ciekawe zagadnienie.
Jesli regulacja jest "softowo" to co sie stanie jak wyjme baterie podtrzymujaca ustawienia na dluzszy czas?
Chyba ze jest tam jakas pamiec (chyba E/EPROM) zapisywalna ktora nie musi miec podtrzymania napiecia aby "pamietac" na zawsze tzn. do czasu kolejnego przeprogramowania.

delaa
22-03-2008, 15:06
Witki !

Faktycznie problem jakiś tam jest - po aktualizacji "firmłaru" nasi niemieccy koledzy zaobserwowali pewne zmiany - na lepsze :p !
http://www.traumflieger.de/desktop/videos/video_firmware2.php

Pozdrawiam !

sitek
22-03-2008, 20:48
A jeśli w serwisie Sigmy, to skalibrowali aparat pod obiektyw czy odwrotnie, no bo jeśli aparat na gwarancji i robił to jakiś inny serwis niz autoryzowany (czyt. Zytnia) to co będzie jak cos sie stanie w "puszce"?

marekk_ok
22-03-2008, 21:02
Witki !

Faktycznie problem jakiś tam jest - po aktualizacji "firmłaru" nasi niemieccy koledzy zaobserwowali pewne zmiany - na lepsze :p !
http://www.traumflieger.de/desktop/videos/video_firmware2.php

Pozdrawiam !

Czy moglbys strescic co tam jest, niemiecki nie jest moja "mocna strona" :smile:

delaa
22-03-2008, 22:12
Czy moglbys strescic co tam jest, niemiecki nie jest moja "mocna strona" :smile:

A ja nie rozumiem ani słowa!!! ;-)

Pamiętaj że to "stara sprawa" dla 400D ktoś na forum tłumaczył - zdaje sie, że z Tamronem poprawiło współpracę i kiciak pozbył się wady w stylu BF/FF - przeglądnij proszę wątki o update w 400D gdzieś to jest wyjaśnione.

Pozdrawiam !

lukep
22-03-2008, 22:22
Upgarde softweru nie ma zadnego wplywu na kalibracje wczesniejsza.

trampek
22-03-2008, 22:24

troche to nic nie wnosi ta twoja wypowiedz...

marekk_ok
22-03-2008, 22:54

Czy mozesz to uzasadnic?