Zobacz pełną wersję : 40D i krajobraz: matówka EF-D czy poziomica?
Problem jest nastepujacy: od kiedy zaczalem uzywac EF-S 10-22 (do fotografowania krajobrazu z reki) bardzo czesto mam problem z prawidlowym utrzymaniem linii horyzontu. A jako ze wlasnie jedzie to mnie 40D, to przy okazji postanowilem uporac sie z tym problem i jak mi sie wydaje mozliwe sa dwie opcje:
- matowka EF-D z liniami podzialu
- poziomica montowana na sankach lampy (cos w rodzaju http://www.allegro.pl/item331131209_trojosiowa_poziomica_fotograficzna_n ikon_canon_.html)
Ktore z tych rozwiazan jest bardziej efektywne i sprawdzi sie lepiej? (roznica w cenie jest zasadniczo nieistotna, juz bardziej balbym sie tego, ze linie podzialu EF-D beda mi przeszkadzaly w codziennym fotografowaniu, a nie bede przeciez zmienial matowki co 5 minut).
Ktore z tych rozwiazan jest bardziej efektywne i sprawdzi sie lepiej?
każde będzie dobre dla innej sytuacji:
- matowka EF-D z liniami podzialu
przede wszystkim wtedy, gdy fotografujesz kadrujac przez wizjer.
- poziomica montowana na sankach lampy (cos w rodzaju
przy fotografowaniu ze statywu oraz przy kadrowaniu na LCD.
juz bardziej balbym sie tego, ze linie podzialu EF-D beda mi przeszkadzaly w codziennym fotografowaniu,
Mam matówkę z liniami. Raz zamontowałem i została :-) Mnie nic nie przeszkadza.
Dzieki, gwozdzt. Wlasnie o kadrowanie przez wizjer, przy zdjeciach z reki, mi chodzi. Ze statywem nie mam problemu z prostym horyzontem, ale nie zawsze ten statyw chce mi sie ze soba nosic :-)
przy fotografowaniu ze statywu oraz przy kadrowaniu na LCD.
w 40 d przy kadrowaniu na lcd (LV) można włączyć siatkę :)
a matówka z siatką sprawdza się świetnie
Wlasnie o kadrowanie przez wizjer, przy zdjeciach z reki, mi chodzi.
no to ja nie rozumiem skąd dylemat?
Jak sobie wyobrażałeś używać poziomicy kadrując przez wizjer?
no chyba, że masz jakąś szczególną budowe anatomiczną, oczy na czułkach , czy coś o czym nie wiemy ;) :mrgreen:
Chris_11
21-03-2008, 10:06
Powiem szczerze, że 45 złociszy za taką poziomicę bym nie dał. Wolę zrobić samodzielnie. :) Zresztą chyba w tips&tricks jest pokazane jak.
Natomiast Ef-D jest już warta swoich pieniędzy.
Kurcze, chyba zostalem zdemaskowany... czas wracac na Marsa 8)
no to ja nie rozumiem skąd dylemat?
Jak sobie wyobrażałeś używać poziomicy kadrując przez wizjer?
no chyba, że masz jakąś szczególną budowe anatomiczną, oczy na czułkach , czy coś o czym nie wiemy ;) :mrgreen:
Zdecydowanie na krzywy horyzont polecam w 40D LiveView i siatkę trójpodziału (grid lines). Czy to z ręki czy ze statywu.
O matowce sie nie wypowiem bo nie mam , mam podobna poziomice - moze i smiesznie wyglada coz jaskrawy kolor ale trzeba przyznac ze fajna rzecz ja dalem ok 10 funtow (drozszych nie bylo :) ) i nie zaluje , ale oczywiscie sprawdza sie tylko na statywie ale jak przestanie wiac jutro sprawdze w terenie bez statywu :)
Dzieki za porady i opinie. Ide szukac odpowiedniej matowki (jakby ktos mial na zbyciu, to jestem chetny:-).
Krotkie pytanko w temacie matowek - uzywa ktos z Was moze matowki matowki EF-S?
Jakie sa roznice w fotografowaniu przy uzyciu 'S'ki? Ma sens jej montaz kiedy uzywa sie glownie AF'a?
Przy okazji - na ile (czy) jest jasniejsza 'D' od standardowej? (uzywam puszki 40D...)
Krotkie pytanko w temacie matowek - uzywa ktos z Was moze matowki matowki EF-S?
Jakie sa roznice w fotografowaniu przy uzyciu 'S'ki? Ma sens jej montaz kiedy uzywa sie glownie AF'a?
Przy okazji - na ile (czy) jest jasniejsza 'D' od standardowej? (uzywam puszki 40D...)
Z materialow dostepnych w Sieci i z wypowiedzi uzytkownikow wynika, ze EF-D do 40D to standardowa EF-A z liniami podzialu - nie bedzie zatem jasniejsza (choc z kolei matowka z liniami podzialu do 5D, o ile dobrze pamietam, jest rzeczywiscie jasniejsza od standardowej.
EF-S to z kolei matowka wlasnie do MF i jasnych obiektywow, wiec uzywanie jej z AF nie ma chyba sensu, zwlaszcza w przypadku obiektywow ciemniejszych niz 2.8.