Zobacz pełną wersję : W jakim formacie robisz zdjęcia?
Tak jak w temacie, powstał spór w którym zarzucono robiącym w jpg że robią zdjęcia okazjonalnie i ogólnie że ktoś kto robi tylko jpg nie zna się na fotografii i właściwie marnuje możliwości swojego sprzętu. http://www.canon-board.info/showthread.php?p=444121
Sprawdźmy kto jakim formacie robi zdjęcia.
VanMurder
18-03-2008, 07:10
taaak to prawda jak ktoś robi w jpg to totalny dyletant ;)
piszczal
18-03-2008, 07:10
czasem w formacie 6x6 ;-)
Oczywiście ankieta nie ma na celu udowadnianie czegokolwiek komukolwiek, ma za zadanie określić ile jest osób robi jpg.
Są i tacy co latają z canonem 5D na P + JPG :roll:
VanMurder
18-03-2008, 08:12
Są i tacy co latają z canonem 5D na P + JPG :roll:
Są i tacy co latają z canonem 1Ds mark III na P + JPG :roll:
Ja robie w formacie 3x2, ale przyznam się, że czasami przytnę.
Zaznaczyłem ostatnie, chociaż lepsze by było w moim przypadku stwierdzenie:
"Różnie, w zależności od potrzeb", niż ".. w zależności od warunków"
Ja niedawno miałem okazję spróbować Mamiya 6x6 - analog no ale cóż, zdjęcia po skanie lepsze niż z cyfrówki :roll:
Róznie, w zalezności od potrzeb a nie warunków. W większości jpg.
Ja niedawno miałem okazję spróbować Mamiya 6x6 - analog no ale cóż, zdjęcia po skanie lepsze niż z cyfrówki :roll:
A tutaj nawet jest niejakie potwierdzenie: http://shutterclick.smugmug.com/gallery/4509304_envFS#265754755 ;)
PS
W ankiecie nie ma sRAW ;)
Duzy RAW. O dziwo nawet zdjecia z przypadkowych imprez, na ktorych aparat mam pod reka. Obrobka i "wywolanie" zajmuje moze troche czasu, miejsce na flashu rowniez szybko sie kurczy, ale chocby dla mozliwosci poprawy balansu bieli czy podniesienia kilku EV warto.
A ja robie w jpeg ponieważ mam 300D i RAWy na tym aparacie to tragedia!!
Jak zapisze kilka to się zacina i myśli.....i myśli.... :lol:
a jak widać w linku w mojej stopce, często liczy się prędkość;]
w tej chwili tylko RAW, na poczatku wystrzegalem sie rawow jak ognia, jpg nie mam po co, podglad w adobe bridge, a jak cos sie podoba to obrabiam, na jpg i w neta, ale aparat zawsze zostawiam na auto i AF, tak ze wlacze i jest, a tam jpg.
RAW ostatnio tylko RAW, nie robię masówki, więc mam komfort. To naprawdę ułatwia życie. Kiedyś robiłem 2 formaty, potem męczyłem się z wołaniem rawów, bo byłem niedouczony. Jak hydepark - to można taką małą dygresję. Otóż byłem prawie załamany, że te rawy to lipa, bo soft aparatu mi lepiej robi :oops: (oczywiście nie mieszając to WB, bo to inna sprawa i tego soft nigdy lepiej nie robi). Ale po konwersji z rawa miałem szum jak diabli. Jeszcze profile kolorów w kompie skopane, totalna klapa.Już miałem dać sobie spokój, w końcu myślę, nie uda mi się nic lepszego wyprodukować. Teraz siedzę i odgrzebuję stare rawy i śmieję się z siebie (z siebie). Trochę poczytałem, a między innymi nie zauważyłem, że w konwerterze mam włączone ostrzenie na 25% i jeszcze inne zakładki . Po lekturze CB, a niedawno tu wpadłem, olśniło mnie. Robię rawy, które ocalały - ujęciom wraca blask, a do dopieszczania używam PSa i Neat Image, choć nie zawsze. I za lat n..., będę do nich wracał, może jeszcze coś nowego z tych fotek się uda wyciągnąć, zachęcać nikogo nie muszę, zachęciłem siebie i się cieszę.
...Robię rawy, które ocalały - ujęciom wraca blask, a do dopieszczania używam PSa i Neat Image, choć nie zawsze. I za lat n..., będę do nich wracał, może jeszcze coś nowego z tych fotek się uda wyciągnąć, zachęcać nikogo nie muszę, zachęciłem siebie i się cieszę.
Mam dokładnie takie same doświadczenia i to jest piękne. Raz że mogą się pojawić doskonalsze konwertery, które więcej 'wycisną' z rawa, dwa że to czysta przyjemność wrócić do zdjęcia po kilku latach i mieć go w takiej 'czystej' i 'surowej' formie - jak w chwili gdy je robiliśmy.
Pozdrawiam wszystkich robiących w RAW ;-) :mrgreen:
Soundman
20-03-2008, 21:16
Ja tam robie w JPG.... zdjęcia na aukcje :D
Janusz Body
20-03-2008, 22:09
Mojego aparatu nie da się przestawić na jpegi. Zapomniałem jak to zrobić ;)
Początkowo były jpg'i, po zapoznaniu bliższym się z RAW zdecydowanie preferuję ten format. W pełni mogę używać mojej puszki (30D). Problemów z processing'iem też nie mam w Capture One szybka selekcja. Domówki do JPG'ów inne do TIFFów i po sprawie, szybko i bez boleśnie.
Zawsze RAW, za cienki bolek jestem na JPEG. Zawsze musze cos poprawić... Aha, i ostatnio zawsze na M, jednego suwaka mniej musze używać:)
Tomasz1972
20-03-2008, 23:30
Zawsze RAW, gdyż jak chcę jpg hurtem to w dpp zrobię tak jak jpg z aparatu a jak chcę korygować to mam taką mozliwość bo mam raw :)
Zawsze RAW, gdyż jak chcę jpg hurtem to w dpp zrobię tak jak jpg z aparatu a jak chcę korygować to mam taką mozliwość bo mam raw :)
a to jest dobre - nie pomyślałem o tym wcześniej a czasem sie rodzina domaga zdjęć wnuków i innych darmozjadów
a ja mówie jak obrobie RAW to przesle... z braku czasu moze uruchomie dpp - powinno byc chyba na cd z aparatem co nie?
RAW - daje większe możliwości (fill light, restore highlight clipping i WB - w Lightroom) i lepszą jakość zdjęć (focę G9).
KORD/EPKK
25-03-2008, 04:35
Generalnie w RAW. Zdjecia do albumu rodzinnego to oczywiscie w jpeg... a jak jade na lotnisko to zawsze RAW.