Zobacz pełną wersję : Canon 50mm 1.4 - problem
Witam! Mam zapytanie, niedawno zakupilem Canon 50mm 1.4 do mojego 350D i poczatkowo oczywiscie bylem zadowolony z zakupu, jednak teraz zaczynam zauwazac, iz jest problem z ostrzeniem; ustawiam na srodkowy AF i probuje ostrzyc przy portrecie na oczy, ale w wiekszosci niestety nie wyglada to dobrze, bardzo czesto lapie ostrosc na brwi! :shock:
Czy moze ktos cos podpowiedziec odnosnie jak tego uniknac lub z czego to moze wynikac, czy ktos spotkal sie z opdobnym problemem?
z gory dzieki :wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bede wdzieczny za wszelkie info:-P
SdoubleU
18-03-2008, 00:20
Poczytaj o beck focus lub front focus (BF i FF)
jest to do skorygowania?
Teoretycznie w serwisie Canona na Żytniej, praktycznie lepiej tam nie chodzić. Jeśli jestes pewien że to wina obiektywu a nie puszki i możesz wymienić obiektyw na inny to lepiej wymień.
hehe opcji z wymiana raczej nie ma, bo przyszlo z HK, tutaj zalaczam linka do zdj z trafionym ostrzeniem http://www.flickr.com/photos/24714612@N02/2337804196/sizes/o/
[QUOTE=Cobi8;444148]Witam! Mam zapytanie, niedawno zakupilem Canon 50mm 1.4 do mojego 350D i poczatkowo oczywiscie bylem zadowolony z zakupu, jednak teraz zaczynam zauwazac, iz jest problem z ostrzeniem; ustawiam na srodkowy AF i probuje ostrzyc przy portrecie na oczy, ale w wiekszosci niestety nie wyglada to dobrze, bardzo czesto lapie ostrosc na brwi! :shock:
Pole pomiarowe AF jest duże i obejmuje oko oraz brew i może łapać ostrość tam gdzie kontrast jest większy ,a nie tam gdzie chcemy.
W 350d nie można tu nic poradzić i trzeba się zdać na przypadek
Chyba , że ktoś ma jakąś receptę i podzieli się doswiadczeniem
Prawie wszyscy narzekają na AF w 350
Czy pole pomiarowe w wyższych modelach jest też tak duże ?
Może ktoś wie ?
tutaj zalaczam linka do zdj z trafionym ostrzeniem http://www.flickr.com/photos/24714612@N02/2337804196/sizes/o/
na zdjęciu o rozmiarze (650 x 433) to można zobaczyś tyle ile w wizjerze tej 350tki ;)
Czy moze ktos cos podpowiedziec odnosnie jak tego uniknac
Możesz poszukać w wątku o samodzielnej naprawie BF/FF, lub doostrzać ręcznie. Od czego FTM
wyklucz najpierw możliwość własnego błędu przy pomocy statywu i nieruchomego obiektu, jak sie okaże że jest problem to pozostają linijki i porównanie, czy na innych szkłach jest ok... jeśli jest ok, to albo sprzedaj szkło albo do serwisu, a jeśli do serwisu to musisz znaleźc ile za kalibrację (50/1.4 to chyba ok 60zł). Dlatego za parę groszy więcej wolę kupować sprzęt w kraju (wymiana, gwarancja)...:???:
SdoubleU
18-03-2008, 11:37
Jako podstawowy ze środków zaradczych proponowałbym przeczyszczenie wnętrza aparatu - ale o tym już też było w innych wątkach - musisz poszukać.
Ja stawiam jednak na wspomniane duże pole czujnika AF. 350d nie słynie z perfekcyjnego AF, który w połączeniu z również nie powalającym micro USM 50-tki może płatać takie figle. Trzeba sobie otwarcie powiedzieć, że ta 50-tka potrafi niemile zaskoczyć brakiem precyzji autofocusa. Sprawdziłem to już na 30d 40d i 1d. Tzn najlepiej było na 1d mk I. Tam trafiała idealnie. Pod 5d jest podobno również bardzo przyzwoicie. Ja zmieniłem jednak 50 1,4 na 85 1,8 właśnie z powodu af i słabej pełnej dziury aż do 2,0. Używałem dwóch egzemplarzy 50 1,4. Oba zachowywały się identycznie.
Ja stawiam jednak na wspomniane duże pole czujnika AF.
Niekoniecznie. Kolega pisze, że
ustawiam na srodkowy AF i probuje ostrzyc przy portrecie na oczy, ale w wiekszosci niestety nie wyglada to dobrze, bardzo czesto lapie ostrosc na brwi!
Jednak na zaprezentowanym przykładzie
tutaj zalaczam linka do zdj z trafionym ostrzeniem http://www.flickr.com/photos/24714612@N02/2337804196/sizes/o/
oczy nie są na środku kadru. Być może to kwestia przekadrowania po ostrzeniu. Mała przysłona i zdjęcie zrobione pod kątem (nie na wprost) mogą powodować przesunięcie płaszczyzny ostrości po przekadrowaniu.
http://www.outbackphoto.com/workshop/phototechnique/essay06/essay.html
Ja stawiam jednak na wspomniane duże pole czujnika AF. 350d nie słynie z perfekcyjnego AF, który w połączeniu z również nie powalającym micro USM 50-tki może płatać takie figle.
i ja sie pod tym podpisze.. ten szalejacy af byl wlasnie jednym z 2 powodow dla ktorych 350'tke zastapil u mnie 40d.. z 350'tka ff wynisil czasem 10cm a czasem af trafial w punkt.. z 40d problemu ff/bf juz nie mam wiec wniosek jest jeden - wina lezala po stronie 350d i jej kiepskiego af :?
To szkło nie lubi 350ki, mam to samo, z reguły mam FF, przy innych szkłach z tą puszką wszystko gra. Wiele czytałem o tym na forum i coś jest na rzeczy, z niecierpliwością czekam na nową puszkę, bo opinie co do współpracy 5D z 50 1.4 są zachęcające. Część winy też ponosi pewnie AF szkła, który zwłaszcza przy większych otworach potrafi płatać takie figle. Na pełnej dzierze zrobienie zdjęcia z frafieniem AF w punkt graniczy z cudem. Mam 85 1.8 i tam AF to inna bajka.
michal_sokolowski
19-03-2008, 13:13
ja również uważam że raczej winny jest AF w 350D.
moja rada: nie celować w samo oko tylko w miejsce gdzie zaczyna się powieka - takie ciemne, kontrastowe miejsce. Ktoś o tym pisał wcześniej.
Ja zauważyłem, że moja 28 mm 1.8 lepej chodzi z 350D niż 50 1.4.
dzieki ludziska za podpowiedzi, jak bede mial mozliwosc to sprobuje jeszcze 50tke zalozyc na inne body i zobaczymy jak sie sprawdzi... pzdr