PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja Monitora i Drukarki

Janusz Body
17-03-2008, 14:30
X-Rite wypuszcza coś takiego:

http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=2008&xCmd=cl&xLang=7

Może być hit cenowy bo dotychczasowe spektrofotometry to ok 3000 zł. Chyba, że gdzieś jest jakiś haczyk :)

czornyj
17-03-2008, 15:08
Haczyk mz. może być w samym urządzeniu - jak będzie się sprawowało w stosunku do spektrofotometru i1 Pro...

czornyj
20-03-2008, 16:54
A jednak samo urządzenie zdaje się być bardzo ciekawe - gadałem na LL z Andrew Rodneyem, napisał że spektrofotometr oparty jest na rozwiązaniach stosowanych w i1Sis, więc potencjalnie może to być bardzo sympatyczne urządzonko.

Pojawia się jedynie problem, jak w praktyce będzie je można skutecznie wykorzystać - bo załączone oprogramowanie to wspaniały profiler dokonujący pomiaru 100 próbek (dwuetapowo), więc nie liczyłbym raczej, że zabije skutecznością działania.

Janusz Body
20-03-2008, 17:25
... - bo załączone oprogramowanie to wspaniały profiler dokonujący pomiaru 100 próbek (dwuetapowo),....

Czyli jednak haczyk. Wygląda na to, że nawet kuty i ze sporym zadziorem. :)

jpl
20-03-2008, 21:48
Review (http://www.northlight-images.co.uk/reviews/profiling/colormunki.html) prereleasowej wersji.

czornyj
20-03-2008, 23:29
Czyli jednak haczyk. Wygląda na to, że nawet kuty i ze sporym zadziorem. :)

No więc jednak niekoniecznie. Rodney twierdzi, że uzyskiwał cholernie dobre rezultaty - wg. niego jakość profili generowanych na podstawie pomiaru tych zaledwie 100 pól była prawie tak dobra jak tych wygenerowanych przez ProfileMakera Pro, będącymi efektem pomiarów 1700 próbek. Testował Epsonki 1900, 3800 i 4800

Soviet
27-12-2008, 22:39
Trochę czasu mineło. Czy ktoś z forumowiczów nabył ColorMunki i mógł się podzielić swoimi odczuciami?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

wojkij
28-12-2008, 14:07
Znajomy ma i1Sis oraz testował ColorMunki. Jakość profili jak jest bardzo okej - podobno jednak haczyk jest - oprogramowanie jest praktycznie całkowicie automatyczne i nie da się w nim wprowadzić jakiś poważniejszych korekt - mi by to tam nie przeszkadzało ale do zawodowej pracy to pewnie wada dyskwalifikująca.

Soviet
29-12-2008, 18:36
Dzięki za odpowiedź. Nie wiesz przypadkiem którą wersje sterowników miał zainstalowaną znajomy? Podobno w 1.0.4 dodali kilka opcji. Pytanie tylko czy te opcje zwiększyły możliwości korekcyjne?

simon83
26-01-2010, 15:22
Czy ktoś próbował kalibrować drukarkę na papierze mniejszym niż A4 za pomocą ColorMunki Photo? Soft usilnie drukuje próbki bez resizeingu, w związku z czym nie mieszczą się na kartce. Może można to jakoś obejść? "Druk" do PDF (PDFcreator) nie pomaga, chyba po drodze gdzieś następuje konwersja przestrzeni.

Władek
22-05-2010, 17:21
Witam
Są gdzieś może informacje lub opis jak używać colormunki??
http://www.colormunki.com/product/show?product=create
Zakupiłem właśnie, żeby kalibrować monitor i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać

Krzychu
23-05-2010, 12:57
W instrukcji obsługi ? Poza tym soft do niego dołączony prowadzi krok po kroku, w dodatku z obrazkami...

Władek
23-05-2010, 15:29
dzięki za pomoc, problem w tym, że nie posiadam instrukcji, myślałem, że gdzieś moze w internecie znajdę pomoc...
pozdrawiam

Krzychu
23-05-2010, 15:36
dzięki za pomoc, problem w tym, że nie posiadam instrukcji, myślałem, że gdzieś moze w internecie znajdę pomoc...
pozdrawiam

http://www.xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?ID=1115&Action=Support&SupportID=4880

Interactive Training Video...
Poza tym próbowałeś odpalić program czy na wszelki wypadek go nie uruchamiasz ?
Jak pisałem, wszystko jest opisane i rozrysowane i trudno jest cokolwiek zrobić źle...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorry - nie zauważyłem że piszesz o Colormunki Create - nie używałem więc nie wiem (to nie spektrofotometr tylko kolorymetr) , ale jak wyżej - spróbowałbym odpalić software który do niego dali i zobaczyć co będzie wypisywał...

Władek
24-05-2010, 00:44
Czy zrobiłem błąd kupując kolorymetr, a nie spektrofotometr do kalibracji monitora? Krótko mówiąc: czy kalibracja monitora za pomocą Colormunki Create oraz profil Labu w którym wywołuję zdjecia załadowany do Photoshopa pozwoli mi na wierne odwzorowanie barw?

pozdrawiam

Krzychu
24-05-2010, 06:25
Czy zrobiłem błąd kupując kolorymetr, a nie spektrofotometr do kalibracji monitora? Krótko mówiąc: czy kalibracja monitora za pomocą Colormunki Create oraz profil Labu w którym wywołuję zdjecia załadowany do Photoshopa pozwoli mi na wierne odwzorowanie barw?

pozdrawiam

Zależy co to za monitor - z szerokogamutowymi kolorymetry miewają problem...
Natomiast co do samego Colormunki Create - trudno mi cokolwiek powiedzieć...

Władek
24-05-2010, 16:29
Samsung T220