Zobacz pełną wersję : Kalibracja Monitora i Drukarki
Janusz Body
17-03-2008, 14:30
X-Rite wypuszcza coś takiego:
http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=2008&xCmd=cl&xLang=7
Może być hit cenowy bo dotychczasowe spektrofotometry to ok 3000 zł. Chyba, że gdzieś jest jakiś haczyk :)
Haczyk mz. może być w samym urządzeniu - jak będzie się sprawowało w stosunku do spektrofotometru i1 Pro...
A jednak samo urządzenie zdaje się być bardzo ciekawe - gadałem na LL z Andrew Rodneyem, napisał że spektrofotometr oparty jest na rozwiązaniach stosowanych w i1Sis, więc potencjalnie może to być bardzo sympatyczne urządzonko.
Pojawia się jedynie problem, jak w praktyce będzie je można skutecznie wykorzystać - bo załączone oprogramowanie to wspaniały profiler dokonujący pomiaru 100 próbek (dwuetapowo), więc nie liczyłbym raczej, że zabije skutecznością działania.
Janusz Body
20-03-2008, 17:25
... - bo załączone oprogramowanie to wspaniały profiler dokonujący pomiaru 100 próbek (dwuetapowo),....
Czyli jednak haczyk. Wygląda na to, że nawet kuty i ze sporym zadziorem. :)
Review (http://www.northlight-images.co.uk/reviews/profiling/colormunki.html) prereleasowej wersji.
Czyli jednak haczyk. Wygląda na to, że nawet kuty i ze sporym zadziorem. :)
No więc jednak niekoniecznie. Rodney twierdzi, że uzyskiwał cholernie dobre rezultaty - wg. niego jakość profili generowanych na podstawie pomiaru tych zaledwie 100 pól była prawie tak dobra jak tych wygenerowanych przez ProfileMakera Pro, będącymi efektem pomiarów 1700 próbek. Testował Epsonki 1900, 3800 i 4800
Trochę czasu mineło. Czy ktoś z forumowiczów nabył ColorMunki i mógł się podzielić swoimi odczuciami?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Znajomy ma i1Sis oraz testował ColorMunki. Jakość profili jak jest bardzo okej - podobno jednak haczyk jest - oprogramowanie jest praktycznie całkowicie automatyczne i nie da się w nim wprowadzić jakiś poważniejszych korekt - mi by to tam nie przeszkadzało ale do zawodowej pracy to pewnie wada dyskwalifikująca.
Dzięki za odpowiedź. Nie wiesz przypadkiem którą wersje sterowników miał zainstalowaną znajomy? Podobno w 1.0.4 dodali kilka opcji. Pytanie tylko czy te opcje zwiększyły możliwości korekcyjne?
Czy ktoś próbował kalibrować drukarkę na papierze mniejszym niż A4 za pomocą ColorMunki Photo? Soft usilnie drukuje próbki bez resizeingu, w związku z czym nie mieszczą się na kartce. Może można to jakoś obejść? "Druk" do PDF (PDFcreator) nie pomaga, chyba po drodze gdzieś następuje konwersja przestrzeni.
Witam
Są gdzieś może informacje lub opis jak używać colormunki??
http://www.colormunki.com/product/show?product=create
Zakupiłem właśnie, żeby kalibrować monitor i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
W instrukcji obsługi ? Poza tym soft do niego dołączony prowadzi krok po kroku, w dodatku z obrazkami...
dzięki za pomoc, problem w tym, że nie posiadam instrukcji, myślałem, że gdzieś moze w internecie znajdę pomoc...
pozdrawiam
dzięki za pomoc, problem w tym, że nie posiadam instrukcji, myślałem, że gdzieś moze w internecie znajdę pomoc...
pozdrawiam
http://www.xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?ID=1115&Action=Support&SupportID=4880
Interactive Training Video...
Poza tym próbowałeś odpalić program czy na wszelki wypadek go nie uruchamiasz ?
Jak pisałem, wszystko jest opisane i rozrysowane i trudno jest cokolwiek zrobić źle...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorry - nie zauważyłem że piszesz o Colormunki Create - nie używałem więc nie wiem (to nie spektrofotometr tylko kolorymetr) , ale jak wyżej - spróbowałbym odpalić software który do niego dali i zobaczyć co będzie wypisywał...
Czy zrobiłem błąd kupując kolorymetr, a nie spektrofotometr do kalibracji monitora? Krótko mówiąc: czy kalibracja monitora za pomocą Colormunki Create oraz profil Labu w którym wywołuję zdjecia załadowany do Photoshopa pozwoli mi na wierne odwzorowanie barw?
pozdrawiam
Czy zrobiłem błąd kupując kolorymetr, a nie spektrofotometr do kalibracji monitora? Krótko mówiąc: czy kalibracja monitora za pomocą Colormunki Create oraz profil Labu w którym wywołuję zdjecia załadowany do Photoshopa pozwoli mi na wierne odwzorowanie barw?
pozdrawiam
Zależy co to za monitor - z szerokogamutowymi kolorymetry miewają problem...
Natomiast co do samego Colormunki Create - trudno mi cokolwiek powiedzieć...