PDA

Zobacz pełną wersję : 17-40 L z Hong Kongu?

bartekq
17-03-2008, 14:12
Dziwi mnie, dlaczego na ebayu 17-40 z 7letnią gwarancją kosztują niecałe 400 funtów (sprowadzane z Hong Kongu). Czy ktoś z Was tam kupował?
Czy są jakieś różne miejsca produkcji, albo inne kruczki?
Identyczne obiektywy w brytyjskich sklepach internetowych kosztują ok. 500 futnów. Jeśli ktoś orientuje się, skąd tak duża różnica, to będę wdzięczny za uświadomienie mnie.

JiNN
17-03-2008, 14:24
A dlaczego np. w Sopocie za 1 kg cukru zaplacisz 5 złoty,a na Kaszubach...Kartuzy lub Władysławowo 3 zł?

Każdy chce zarobić...Pozdrawiam

Aczkolwiek zawsze trzeba się zastanowić 5 x zanim sie kupi i przeliczyć WSZYSTKO...bo może się okazać,że wcale nie jest tak kolorowo jak w internecie.

Kolaj
17-03-2008, 14:28
Kruczek to cło+vat i gwarancja.

Malin
17-03-2008, 16:39
słyszałem, że chinczycy polakom czasem nie chcą wysłać paczek jako gifty. jak jest naprawde tego nie wiem.
po co piszesz o gwarancji 7letniej skoro i tak cie ona nie obejmie :roll:

merger
17-03-2008, 17:29
przewaznie ci 'chinczycy', to anglicy, kanadyjczycy, czy amerykanie :)

don
18-03-2008, 00:00
jak nie jestes pewny miejsca produkcji to spytaj gdzie jest produkowany obiektyw czy Made in Japan czy nie i zeby gosc podal Ci numer seryjny wtedy obadasz date produkcji : )

Cobi8
18-03-2008, 00:07
ja osobiscie, kupowalem z HK i nie bylo zadnych kruczkow, ale... patrz moj post; pzdr

m_o_b_y
18-03-2008, 01:16
jak nie jestes pewny miejsca produkcji to spytaj gdzie jest produkowany obiektyw czy Made in Japan czy nie i zeby gosc podal Ci numer seryjny wtedy obadasz date produkcji : )

Data i miejsce produkcji są zakodowane na obudowie L-ki.
Nb. nie słyszałem, aby L-ki były produkowane poza Japonią.
A w samej Japonii są chyba tylko dwie wytwórnie L-ek Canona.
Pozdrówka

bartekq
18-03-2008, 01:55
Dziękuję za szybkie wyjaśnienia. Rozumiem, że nie ma się czego bać.

po co piszesz o gwarancji 7letniej skoro i tak cie ona nie obejmie :roll:

gdy widzę "Worldwide", to mam cichą nadzieję, że obejmie? Mylę się?

gkocur
18-03-2008, 09:09

Niestety tak... Było na forum wiele razy w Polsce obowiązuje tylko tzw. eurogwarancja...

czajna
18-03-2008, 22:19
Tylko, że tak 7 letnia gwarancja jest gwarancją nie jakiej firmy Mack z USA.
Nie wiem jak to dokładnie wygląda ale raz natknąłem się gdzieś w necie, że naprawiasz na Żytniej, potem wysyłasz do nich fakturke i oni Ci kase zwracają... Ale głowy se obciąć nie dam :)

bartekq
18-03-2008, 23:07
No właśnie, czytałem o tym już na innym wątku, ale ciągle nie kumam, jak to działa. Rejstruję się po otrzymaniu numeru(z obiektywem) - i co dalej?
Czy ktoś mógłby mi to jak chłop krowie na miedzy prosto wytłumaczyć - co się dzieje, jak taki obiektyw z HK się popsuje?

m_o_b_y
18-03-2008, 23:41
Dziękuję za szybkie wyjaśnienia. Rozumiem, że nie ma się czego bać.

Info na temat obiektywów Canon znajdziesz tutaj:

http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-Lens-Aging.aspx

Fabryki szkieł Canona w Japonii mieszczą się w miastach wg kodu na obiektywie:

U = Utsunomiya, Japan
F = Fukushima, Japan
O = Oita, Japan

Np. moje L-ki pochodzą z Utsunomiya i są super !!!.

Pozdrówka

Elmarqo
02-04-2008, 16:35
Sprawdziłem swoją. Też jest z Utsunomiya i też jest znakomita. Jestem ciekawy, czy Ci którzy skarżą się na swoje egzemplarze mają sprzęt z innych fabryk, czy jest to kwestia szczęścia/pecha, zupełnie niezależna od miejsca produkcji.

mor_feusz
02-04-2008, 17:08
...
Czy ktoś mógłby mi to jak chłop krowie na miedzy prosto wytłumaczyć ...
Chciales to masz
a) kupujesz szklo z gwarancja MackCam (7lat)
a1) rejestrujesz sie w ciagu 30dni od zakupu online
b) szklo sie psuje
c) dajesz je do wyceny
d) wysylasz koszt - co pierdyknelo i ile bedzie kosztowac
e) Mack wysyla ci autoryzaje - Naprawiaj
f) placisz i wysylasz im rachunek (kopie), podajesz konto i oni zwracja kase

Prosciej chyba nie potrafie, poszperaj w sieci zajdziesz duzo na ten temat

Elmarqo
02-04-2008, 19:12
mor_feusz, ćwiczyłeś to?

bartekq
09-04-2008, 23:54
Chciales to masz
a) kupujesz szklo z gwarancja MackCam (7lat)
a1) rejestrujesz sie w ciagu 30dni od zakupu online
b) szklo sie psuje
c) dajesz je do wyceny
d) wysylasz koszt - co pierdyknelo i ile bedzie kosztowac
e) Mack wysyla ci autoryzaje - Naprawiaj
f) placisz i wysylasz im rachunek (kopie), podajesz konto i oni zwracja kase

Prosciej chyba nie potrafie, poszperaj w sieci zajdziesz duzo na ten temat

ZROZUMIAŁEM, DZIĘKI!!!

AndreasK
10-04-2008, 00:09
powiem tak - nie ma mozliwosci ominiecia kupujac na ebay cla i vatu, bo Ci ktorzy wysylaja paczke musza zadeklarowac jej wartosc przy jej wycenie, a poza tym w 99 % to sa gigantyczne firmy ktore sa od lat na rynku i sprzedaja na caly swiat i dla jednego polaka nie beda pisac ze to gift itp. poza tym darownizna tez podlega ocleniu i opodatkowaniu, refunded goods tez juz nie przechodzi. problem w tym ze przez UPS czy podobne firmy na 100 % jest clo i vat, przez Hong Kong Royal Mail jak idzie lotniczo to tez jest tak jak z UPS, a jak idzie inna droga, morska itp - to trwa to 100 lat.
co do gwarancji , wiekszosc udziela tzw. Sellers Warranty - wiec trzeba im odeslac sprzet, a tanie to nie jest. No i kolejna sprawa - kwota podana na ebay.pl w przeliczeniu z GBP na aukcji w HK przy zakupie przez PayPal liczona jest o wiele wyzej niz kurs kantorowy, idzie to po kursie bankowym - wiec kwota na ebay.pl jest nizsza niz w rzeczywistosci sie placi, ogolnie wychodzi na to samo co w Europie. No i zeby kupowac przez PayPal trzeba miec wypukla karte kredytowa z odpowiednim limitem.

kashpir_pl
10-04-2008, 11:47
Niektóre towary opłaca się sprowadzić nawet płacąc cło i VAT :-)

mor_feusz
10-04-2008, 13:00
mor_feusz, ćwiczyłeś to?
Nie ja
Kolega z 70-200/2.8 IS
Cos mu sie dzialo z IS ogolnie ze szklem. Naprawa kosztowala ok 113 funciakow. 0 problemu. U mnie jakos nic si enie dzieje. Wszystko trwalo ok 1,5 tygodnia. Poszedl Jamie do serwisu - poprosil o szybka wycene (rano poszedl - po poludniu byla wycena). Wyslal maila z wycena co i jak - nastepnego dnia odpowiedz i akceptacja i zadzwonil do gosci co i jak ze "go ahead". Po 4 dniach szklo z powrotem (dziala miodzio). Kasa wrocila na jego konto (kilka dni - poniewaz transfer US/UK).

Elmarqo
10-04-2008, 21:33
powiem tak - nie ma mozliwosci ominiecia kupujac na ebay cla i vatu, bo Ci ktorzy wysylaja paczke musza zadeklarowac jej wartosc przy jej wycenie, a poza tym w 99 % to sa gigantyczne firmy ktore sa od lat na rynku i sprzedaja na caly swiat i dla jednego polaka nie beda pisac ze to gift itp. poza tym darownizna tez podlega ocleniu i opodatkowaniu, refunded goods tez juz nie przechodzi. problem w tym ze przez UPS czy podobne firmy na 100 % jest clo i vat, przez Hong Kong Royal Mail jak idzie lotniczo to tez jest tak jak z UPS, a jak idzie inna droga, morska itp - to trwa to 100 lat.
co do gwarancji , wiekszosc udziela tzw. Sellers Warranty - wiec trzeba im odeslac sprzet, a tanie to nie jest. No i kolejna sprawa - kwota podana na ebay.pl w przeliczeniu z GBP na aukcji w HK przy zakupie przez PayPal liczona jest o wiele wyzej niz kurs kantorowy, idzie to po kursie bankowym - wiec kwota na ebay.pl jest nizsza niz w rzeczywistosci sie placi, ogolnie wychodzi na to samo co w Europie. No i zeby kupowac przez PayPal trzeba miec wypukla karte kredytowa z odpowiednim limitem.

Bzdury piszesz. Kupiłem już kilka obiektywów na ebay, które zostały dostarczone przez FedEx i ani razu nie zapłaciłem cła. Co do kursu, to jest on podobny do kursu bankowego, więc nie ma tu jakiś zasadniczych różnic. Przesyłka zawsze była oznaczona jako gift. W czwartek zakup, w poniedziałek u mnie w domu.

misio4u
10-04-2008, 22:15
Bzdury piszesz. Kupiłem już kilka obiektywów na ebay, które zostały dostarczone przez FedEx i ani razu nie zapłaciłem cła. Co do kursu, to jest on podobny do kursu bankowego, więc nie ma tu jakiś zasadniczych różnic. Przesyłka zawsze była oznaczona jako gift. W czwartek zakup, w poniedziałek u mnie w domu.

Potwierdzam. Kupilem juz 10-22 i 85 z HK z wysylka do UK.
Od osob, ktore w opisie gwarantuja VAT free.
Przyszlo bez problemow bez VATu i cla.
W niedziele kupilem lampe 580 z HK, we wtorek rano
juz byla w Londynie, oczywiscie bez VAT i cla.
Lampa szla Fedexem, jako "sample for testing, not for resale"
o wartosci 37 HKD. 10-22 doszlo z papierem jako zwrot z serwisu,
85 juz nie pamietam co miala. W kazdym razie ani razu nie placilem
dodatkowo cla i vatu. Kupilem tez uzywany aparat z HK
za okolo 200L, doszedl jako GIFT takze bez cla i vat.
Mysle ze jak ktos gwarantuje "no tax" a ma kilka tysiecy pozytywow
przy braku negatywow to mozna spokojnie zaufac.

Tyle ze przy wysylce do PL taki numer moze juz nie przejsc.

Elmarqo
10-04-2008, 22:42
Ja odbieram w PL :)

AndreasK
10-04-2008, 22:54
Nie wiem jak we Wroclawiu, ale w Katowicach takie teksty nie przechodza, raz mialem w opisie to jako zwrot dóbr i mialem tylko wiecej klopotu bo musialem to wyjasniac osobiscie i w efekcie jako ze to bylo nowe urzadzenie i tak zaplacilem VAT, moze we Wroclawiu firmy kurierskie nie wnikaja, niestety rozne sprzety od roznych dostawcow jakie odbieralem przesylkami to chyba raz mi sie tylko zdarzylo ze nic nie zaplacilem.
W UK wogole jest jakis patent ze tam sie placi Clo i VAT a potem sprzedawca jako firma zarejestrowana w UK zwraca to na konto, ale tego nie cwiczylem.

Elmarqo
10-04-2008, 22:58
Dostałeś sprzęt pocztą czy kurierem?

AndreasK
10-04-2008, 23:02
W wiekszosci UPSem - tracking z HK przez Dubai do Koln i do Pyrzowic, raz szlo przez Wawe bo byly zle warunki pogodowe, pare razy przez HongKongPost czyli docelowo przez EMS, raz tylko przez HKPost przyszlo bez kosztow.

Elmarqo
10-04-2008, 23:10
FedEex idzie przez Paryż, Warszawę do Wrocławia.

Max78
10-04-2008, 23:21
Witam,

No dobra, to kto mi sciagnie C 70-200 2.8 IS USM w cenie jak na ebay'u (4300pln-ek plus wysylka 50$)? :)

Do tej pory z eletronika to zawsze placilem VAT - czy to FedEx, czy UPS, czy EMS :/ I niewazne, ze bylo slane z f-ra Pro-Forma jako Samples Free Of Charge i wart. zadeklarowana ponizej 20USD :/
Nawet kiedy mi Texas Instruments przysylal sample OPA do audio, to ich skosili jak za zboze w polskim UC :/

Co do PayPal - moze teraz komus zepsuje dobry deal... - nie wiem co za herezje opowiadacie z tymi kartami wypuklymi!
Ja zarejestrowalem konto (jeszcze wtedy na PayPal.com ktore nie nalezalo do Ebay'a) i podpialem zwykla karte debetowa (ale posiadajaca kod CVV czy jak tam stoi).
Co do kursow walut - coooz - kazdy bank inne kursy przeliczeniowe stosuje :/ Na tych skurkowancy zarabiaja. Ale ja poki co nie narzekalem na PayPal i koszty przelewu - czy to do HK, czy do USA, czy w UE :)

Gwarancja - szkla Canona maja gwarancje miedzynarodowa... :)
Ale - dzwonilem do Canon PL w 'stolycy' - jesli na takiej gwarancji nie ma adresu serwisu w Warszawie, to sorki - gwara u nich nie bedzie honorowana :]

kucza21
11-04-2008, 03:17
Ja regularnie kupuje z HK ze sklepu. Przesyłki zawsze dochodzą 2 razy mi filtra nie wysłali, ale pieniądze szybko zwrócili. Wszystkie gwarancje international i tu jest kicha bo to tylko Kanada i USA:/ . Generalnie wszystkie szkła które zakupiłem sprawują się bez zarzutów !!

AndreasK
11-04-2008, 09:02
ja kiedys rejestrowalem sie w PayPal.com czyli glownym i zadna z moich kart plaskich nie przeszla, (inteligo i mBank) zamowilem wypukla i od razu byla akceptacja, od tego czasu korzystam z wypuklej karty kredytowej i jest OK.
co do kursu, jak ostatnio cos kupowalem to przelicznik na ebay.pl wychodzil okolo 4.53 a bank skasowal 4.64 - wiec jakas to roznica jest.
co do obslugi w HK -perfekcja - Hong Kong - Polska 1.5-2 dni ; Polska - Cargo, Urzad Celny, Cargo, dostawa do domu .... od 1 do 5 dni. coz ... Polska nasza ....
co do tych free giftow - w wiekszosci pisza ze gifty sa przy przelewie na konto w UK, jak sie placi PayPalem nie ma, choc zdarzylo mi sie ze dostalem te gifty placac PayPal, ale inni daja je bez rozroznienia platnosci.

kashpir_pl
11-04-2008, 09:45
Generalnie kursy z Paypala służą orientacyjnym przeliczeniom - przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń. Teraz już mniej więcej potrafię sobie wyliczyć kurs po jakim mnie skasują: wchodzę na tabelę kursów swojego banku, sprawdzam kurs sprzedaży GBP czy USD i dodaję kilka groszy (podejrzewam, że te dodatkowe kilka groszy wynika z przeliczeń pośrednich, czyli cena w GBP czy USD jest najpierw przeliczana na euro a dopiero potem na złotówki). Ostatnio w ten sposób wyliczyłem prawie dokładną kwotę, jaką miałem później potrąconą z karty.

AndreasK
11-04-2008, 09:59
trzeba tez uwazac na banki, raz zdarzylo mi sie ze skasowali w Paypal kwote X, a bank na wyciagu mial kwote X + okolo 70 zl, wyslalem maila z zapytaniem, byla to inna karta niz ta z ktorej kupowalem zazwyczaj, nagle okazalo sie bez wyjaznien ze w/w kwota zostala zaksiegowana jako wplata wlasna - zwrot zadluzenia na karcie kredytowej, wiec Bank moze jakos systemowo, albo przez pomylke - zabral kase, po reklamacji - bez wyjasnien przelal. poprostu trzeba sprawdzac czy kwota w PayPal jest taka sama co na wyciagu z karty kredytowej.
to tak tytulem przestrogi

bartekq
21-04-2008, 13:10
Serdecznie dzięki za wszystkie uwagi. Kupiłem 17-40 u Alberta z kea-photo. Jestem bardzo zadowolony. Sympatyczny, natychmiastowy kontakt. Płatność była w piątek, a obiektyw przyszedł do domu w środę rano (choć wg strony fedexu miał być w czwartek). Polecam tego ebayowicza, 100% pozytyw, że tak powiem grypserą aukcyjną.

jajurek
22-04-2008, 09:13
Mam bardzo dobre doświadczenia z kea-photo. W swoim czasie szukałem Extendera 2x, w kraju musiałbym wydać ponad 1300 zł, na ebayu kosztował mnie niewiele ponad 1000 zł. Teraz potrzebowałem Extendera 1.4x i tutaj wydałbym ok.1100 zł, na ebayu ok. 750 zł. Kultura obsługi, uprzejmość i szybkość wysyłki godna polecenia.

Grisha
22-04-2008, 17:07
Potwierdzam. Kupilem juz 10-22 i 85 z HK z wysylka do UK.

Cło i vat przy przesyłce z HK do UK nie istnieje. Może nic nie być napisane na paczce i nie zapłacisz vatu i cła. Dlaczego? HK to była kolonia brytyjska. Z tego sentymentu UK nie nalicza vatu i cła na przesyłki z HK. Z kolei przesyłka z UK do PL też nie jest obarczona Vatem i cłem z racji UE. Natomiast przesyłka HK - PL jest opodatkowana i oclona. Patent na to to tylko gift, service itp + zaniżona wartość towaru. Jeżeli nalicza vat i cło to od deklarowanej wartości. Jeżeli więc napisze 100USD to mogą sobie te kieszonkowe naliczać ;) (22% vat i niecałe 5% cła wychodzi 27USD = 60zł)

Na szkła Canona jest gwara jak wyżej zostało opisane.

Sigma natomiast mówi fak ju na szkła z dystrybucji spoza PL. tzn przyjmą szkło ale jako serwis pogwarancyjny. Szkoda bo 10-20 kosztuje 1100zł z przesyłką ...

m_o_b_y
22-04-2008, 20:41
Serdecznie dzięki za wszystkie uwagi. Kupiłem 17-40 u Alberta z kea-photo. Jestem bardzo zadowolony. Sympatyczny, natychmiastowy kontakt. Płatność była w piątek, a obiektyw przyszedł do domu w środę rano (choć wg strony fedexu miał być w czwartek). Polecam tego ebayowicza, 100% pozytyw, że tak powiem grypserą aukcyjną.

I dostałeś ostemplowaną 7-letnią gwarancję na to szkiełko ?
Pozdrówka

misio4u
23-04-2008, 00:28
Cło i vat przy przesyłce z HK do UK nie istnieje.

Kolezanka kupila cyfraka kompakta z HK i clo zaplacila.
Gdyby clo nie istnialo zapewne wszyscy sprzedajacy
gwarantowali by TAX FREE i nie bawili sie w jakies
smieszne "GIFTy" czy cos w tym stylu...

Glorf
23-04-2008, 01:42
Clo kupujac z HK jest dosc realne...najelpiej od razu je wliczyc, drozsza zazwyczaj jest jeszcze przesylka - czasem warto zbadac czy nie lepiej kupic po prostu na allegro...

Grisha
23-04-2008, 08:57
Kolezanka kupila cyfraka kompakta z HK i clo zaplacila.
Gdyby clo nie istnialo zapewne wszyscy sprzedajacy
gwarantowali by TAX FREE i nie bawili sie w jakies
smieszne "GIFTy" czy cos w tym stylu...

Tax free no mogą gwarantować bo nie każdy mieszka w UK ;) Skroro zapłaciła, to ja zrobili w trombę, bo poważnie jest taki przepis apropo cła i vatu z HK do UK. Chyba, że znieśli ale jakoś nie wierze:P