Zobacz pełną wersję : 17-40 L z Hong Kongu?
Dziwi mnie, dlaczego na ebayu 17-40 z 7letnią gwarancją kosztują niecałe 400 funtów (sprowadzane z Hong Kongu). Czy ktoś z Was tam kupował?
Czy są jakieś różne miejsca produkcji, albo inne kruczki?
Identyczne obiektywy w brytyjskich sklepach internetowych kosztują ok. 500 futnów. Jeśli ktoś orientuje się, skąd tak duża różnica, to będę wdzięczny za uświadomienie mnie.
A dlaczego np. w Sopocie za 1 kg cukru zaplacisz 5 złoty,a na Kaszubach...Kartuzy lub Władysławowo 3 zł?
Każdy chce zarobić...Pozdrawiam
Aczkolwiek zawsze trzeba się zastanowić 5 x zanim sie kupi i przeliczyć WSZYSTKO...bo może się okazać,że wcale nie jest tak kolorowo jak w internecie.
Kruczek to cło+vat i gwarancja.
słyszałem, że chinczycy polakom czasem nie chcą wysłać paczek jako gifty. jak jest naprawde tego nie wiem.
po co piszesz o gwarancji 7letniej skoro i tak cie ona nie obejmie :roll:
przewaznie ci 'chinczycy', to anglicy, kanadyjczycy, czy amerykanie :)
jak nie jestes pewny miejsca produkcji to spytaj gdzie jest produkowany obiektyw czy Made in Japan czy nie i zeby gosc podal Ci numer seryjny wtedy obadasz date produkcji : )
ja osobiscie, kupowalem z HK i nie bylo zadnych kruczkow, ale... patrz moj post; pzdr
jak nie jestes pewny miejsca produkcji to spytaj gdzie jest produkowany obiektyw czy Made in Japan czy nie i zeby gosc podal Ci numer seryjny wtedy obadasz date produkcji : )
Data i miejsce produkcji są zakodowane na obudowie L-ki.
Nb. nie słyszałem, aby L-ki były produkowane poza Japonią.
A w samej Japonii są chyba tylko dwie wytwórnie L-ek Canona.
Pozdrówka
Dziękuję za szybkie wyjaśnienia. Rozumiem, że nie ma się czego bać.
po co piszesz o gwarancji 7letniej skoro i tak cie ona nie obejmie :roll:
gdy widzę "Worldwide", to mam cichą nadzieję, że obejmie? Mylę się?
Niestety tak... Było na forum wiele razy w Polsce obowiązuje tylko tzw. eurogwarancja...
Tylko, że tak 7 letnia gwarancja jest gwarancją nie jakiej firmy Mack z USA.
Nie wiem jak to dokładnie wygląda ale raz natknąłem się gdzieś w necie, że naprawiasz na Żytniej, potem wysyłasz do nich fakturke i oni Ci kase zwracają... Ale głowy se obciąć nie dam :)
No właśnie, czytałem o tym już na innym wątku, ale ciągle nie kumam, jak to działa. Rejstruję się po otrzymaniu numeru(z obiektywem) - i co dalej?
Czy ktoś mógłby mi to jak chłop krowie na miedzy prosto wytłumaczyć - co się dzieje, jak taki obiektyw z HK się popsuje?
Dziękuję za szybkie wyjaśnienia. Rozumiem, że nie ma się czego bać.
Info na temat obiektywów Canon znajdziesz tutaj:
http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-Lens-Aging.aspx
Fabryki szkieł Canona w Japonii mieszczą się w miastach wg kodu na obiektywie:
U = Utsunomiya, Japan
F = Fukushima, Japan
O = Oita, Japan
Np. moje L-ki pochodzą z Utsunomiya i są super !!!.
Pozdrówka
Sprawdziłem swoją. Też jest z Utsunomiya i też jest znakomita. Jestem ciekawy, czy Ci którzy skarżą się na swoje egzemplarze mają sprzęt z innych fabryk, czy jest to kwestia szczęścia/pecha, zupełnie niezależna od miejsca produkcji.
mor_feusz
02-04-2008, 17:08
...
Czy ktoś mógłby mi to jak chłop krowie na miedzy prosto wytłumaczyć ...
Chciales to masz
a) kupujesz szklo z gwarancja MackCam (7lat)
a1) rejestrujesz sie w ciagu 30dni od zakupu online
b) szklo sie psuje
c) dajesz je do wyceny
d) wysylasz koszt - co pierdyknelo i ile bedzie kosztowac
e) Mack wysyla ci autoryzaje - Naprawiaj
f) placisz i wysylasz im rachunek (kopie), podajesz konto i oni zwracja kase
Prosciej chyba nie potrafie, poszperaj w sieci zajdziesz duzo na ten temat
Chciales to masz
a) kupujesz szklo z gwarancja MackCam (7lat)
a1) rejestrujesz sie w ciagu 30dni od zakupu online
b) szklo sie psuje
c) dajesz je do wyceny
d) wysylasz koszt - co pierdyknelo i ile bedzie kosztowac
e) Mack wysyla ci autoryzaje - Naprawiaj
f) placisz i wysylasz im rachunek (kopie), podajesz konto i oni zwracja kase
Prosciej chyba nie potrafie, poszperaj w sieci zajdziesz duzo na ten temat
ZROZUMIAŁEM, DZIĘKI!!!
AndreasK
10-04-2008, 00:09
powiem tak - nie ma mozliwosci ominiecia kupujac na ebay cla i vatu, bo Ci ktorzy wysylaja paczke musza zadeklarowac jej wartosc przy jej wycenie, a poza tym w 99 % to sa gigantyczne firmy ktore sa od lat na rynku i sprzedaja na caly swiat i dla jednego polaka nie beda pisac ze to gift itp. poza tym darownizna tez podlega ocleniu i opodatkowaniu, refunded goods tez juz nie przechodzi. problem w tym ze przez UPS czy podobne firmy na 100 % jest clo i vat, przez Hong Kong Royal Mail jak idzie lotniczo to tez jest tak jak z UPS, a jak idzie inna droga, morska itp - to trwa to 100 lat.
co do gwarancji , wiekszosc udziela tzw. Sellers Warranty - wiec trzeba im odeslac sprzet, a tanie to nie jest. No i kolejna sprawa - kwota podana na ebay.pl w przeliczeniu z GBP na aukcji w HK przy zakupie przez PayPal liczona jest o wiele wyzej niz kurs kantorowy, idzie to po kursie bankowym - wiec kwota na ebay.pl jest nizsza niz w rzeczywistosci sie placi, ogolnie wychodzi na to samo co w Europie. No i zeby kupowac przez PayPal trzeba miec wypukla karte kredytowa z odpowiednim limitem.
kashpir_pl
10-04-2008, 11:47
Niektóre towary opłaca się sprowadzić nawet płacąc cło i VAT :-)
mor_feusz
10-04-2008, 13:00
mor_feusz, ćwiczyłeś to?
Nie ja
Kolega z 70-200/2.8 IS
Cos mu sie dzialo z IS ogolnie ze szklem. Naprawa kosztowala ok 113 funciakow. 0 problemu. U mnie jakos nic si enie dzieje. Wszystko trwalo ok 1,5 tygodnia. Poszedl Jamie do serwisu - poprosil o szybka wycene (rano poszedl - po poludniu byla wycena). Wyslal maila z wycena co i jak - nastepnego dnia odpowiedz i akceptacja i zadzwonil do gosci co i jak ze "go ahead". Po 4 dniach szklo z powrotem (dziala miodzio). Kasa wrocila na jego konto (kilka dni - poniewaz transfer US/UK).
powiem tak - nie ma mozliwosci ominiecia kupujac na ebay cla i vatu, bo Ci ktorzy wysylaja paczke musza zadeklarowac jej wartosc przy jej wycenie, a poza tym w 99 % to sa gigantyczne firmy ktore sa od lat na rynku i sprzedaja na caly swiat i dla jednego polaka nie beda pisac ze to gift itp. poza tym darownizna tez podlega ocleniu i opodatkowaniu, refunded goods tez juz nie przechodzi. problem w tym ze przez UPS czy podobne firmy na 100 % jest clo i vat, przez Hong Kong Royal Mail jak idzie lotniczo to tez jest tak jak z UPS, a jak idzie inna droga, morska itp - to trwa to 100 lat.
co do gwarancji , wiekszosc udziela tzw. Sellers Warranty - wiec trzeba im odeslac sprzet, a tanie to nie jest. No i kolejna sprawa - kwota podana na ebay.pl w przeliczeniu z GBP na aukcji w HK przy zakupie przez PayPal liczona jest o wiele wyzej niz kurs kantorowy, idzie to po kursie bankowym - wiec kwota na ebay.pl jest nizsza niz w rzeczywistosci sie placi, ogolnie wychodzi na to samo co w Europie. No i zeby kupowac przez PayPal trzeba miec wypukla karte kredytowa z odpowiednim limitem.
Bzdury piszesz. Kupiłem już kilka obiektywów na ebay, które zostały dostarczone przez FedEx i ani razu nie zapłaciłem cła. Co do kursu, to jest on podobny do kursu bankowego, więc nie ma tu jakiś zasadniczych różnic. Przesyłka zawsze była oznaczona jako gift. W czwartek zakup, w poniedziałek u mnie w domu.
Bzdury piszesz. Kupiłem już kilka obiektywów na ebay, które zostały dostarczone przez FedEx i ani razu nie zapłaciłem cła. Co do kursu, to jest on podobny do kursu bankowego, więc nie ma tu jakiś zasadniczych różnic. Przesyłka zawsze była oznaczona jako gift. W czwartek zakup, w poniedziałek u mnie w domu.
Potwierdzam. Kupilem juz 10-22 i 85 z HK z wysylka do UK.
Od osob, ktore w opisie gwarantuja VAT free.
Przyszlo bez problemow bez VATu i cla.
W niedziele kupilem lampe 580 z HK, we wtorek rano
juz byla w Londynie, oczywiscie bez VAT i cla.
Lampa szla Fedexem, jako "sample for testing, not for resale"
o wartosci 37 HKD. 10-22 doszlo z papierem jako zwrot z serwisu,
85 juz nie pamietam co miala. W kazdym razie ani razu nie placilem
dodatkowo cla i vatu. Kupilem tez uzywany aparat z HK
za okolo 200L, doszedl jako GIFT takze bez cla i vat.
Mysle ze jak ktos gwarantuje "no tax" a ma kilka tysiecy pozytywow
przy braku negatywow to mozna spokojnie zaufac.
Tyle ze przy wysylce do PL taki numer moze juz nie przejsc.
AndreasK
10-04-2008, 22:54
Nie wiem jak we Wroclawiu, ale w Katowicach takie teksty nie przechodza, raz mialem w opisie to jako zwrot dóbr i mialem tylko wiecej klopotu bo musialem to wyjasniac osobiscie i w efekcie jako ze to bylo nowe urzadzenie i tak zaplacilem VAT, moze we Wroclawiu firmy kurierskie nie wnikaja, niestety rozne sprzety od roznych dostawcow jakie odbieralem przesylkami to chyba raz mi sie tylko zdarzylo ze nic nie zaplacilem.
W UK wogole jest jakis patent ze tam sie placi Clo i VAT a potem sprzedawca jako firma zarejestrowana w UK zwraca to na konto, ale tego nie cwiczylem.
Dostałeś sprzęt pocztą czy kurierem?
AndreasK
10-04-2008, 23:02
W wiekszosci UPSem - tracking z HK przez Dubai do Koln i do Pyrzowic, raz szlo przez Wawe bo byly zle warunki pogodowe, pare razy przez HongKongPost czyli docelowo przez EMS, raz tylko przez HKPost przyszlo bez kosztow.
FedEex idzie przez Paryż, Warszawę do Wrocławia.
Witam,
No dobra, to kto mi sciagnie C 70-200 2.8 IS USM w cenie jak na ebay'u (4300pln-ek plus wysylka 50$)? :)
Do tej pory z eletronika to zawsze placilem VAT - czy to FedEx, czy UPS, czy EMS :/ I niewazne, ze bylo slane z f-ra Pro-Forma jako Samples Free Of Charge i wart. zadeklarowana ponizej 20USD :/
Nawet kiedy mi Texas Instruments przysylal sample OPA do audio, to ich skosili jak za zboze w polskim UC :/
Co do PayPal - moze teraz komus zepsuje dobry deal... - nie wiem co za herezje opowiadacie z tymi kartami wypuklymi!
Ja zarejestrowalem konto (jeszcze wtedy na PayPal.com ktore nie nalezalo do Ebay'a) i podpialem zwykla karte debetowa (ale posiadajaca kod CVV czy jak tam stoi).
Co do kursow walut - coooz - kazdy bank inne kursy przeliczeniowe stosuje :/ Na tych skurkowancy zarabiaja. Ale ja poki co nie narzekalem na PayPal i koszty przelewu - czy to do HK, czy do USA, czy w UE :)
Gwarancja - szkla Canona maja gwarancje miedzynarodowa... :)
Ale - dzwonilem do Canon PL w 'stolycy' - jesli na takiej gwarancji nie ma adresu serwisu w Warszawie, to sorki - gwara u nich nie bedzie honorowana :]
Ja regularnie kupuje z HK ze sklepu. Przesyłki zawsze dochodzą 2 razy mi filtra nie wysłali, ale pieniądze szybko zwrócili. Wszystkie gwarancje international i tu jest kicha bo to tylko Kanada i USA:/ . Generalnie wszystkie szkła które zakupiłem sprawują się bez zarzutów !!
AndreasK
11-04-2008, 09:02
ja kiedys rejestrowalem sie w PayPal.com czyli glownym i zadna z moich kart plaskich nie przeszla, (inteligo i mBank) zamowilem wypukla i od razu byla akceptacja, od tego czasu korzystam z wypuklej karty kredytowej i jest OK.
co do kursu, jak ostatnio cos kupowalem to przelicznik na ebay.pl wychodzil okolo 4.53 a bank skasowal 4.64 - wiec jakas to roznica jest.
co do obslugi w HK -perfekcja - Hong Kong - Polska 1.5-2 dni ; Polska - Cargo, Urzad Celny, Cargo, dostawa do domu .... od 1 do 5 dni. coz ... Polska nasza ....
co do tych free giftow - w wiekszosci pisza ze gifty sa przy przelewie na konto w UK, jak sie placi PayPalem nie ma, choc zdarzylo mi sie ze dostalem te gifty placac PayPal, ale inni daja je bez rozroznienia platnosci.
kashpir_pl
11-04-2008, 09:45
Generalnie kursy z Paypala służą orientacyjnym przeliczeniom - przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń. Teraz już mniej więcej potrafię sobie wyliczyć kurs po jakim mnie skasują: wchodzę na tabelę kursów swojego banku, sprawdzam kurs sprzedaży GBP czy USD i dodaję kilka groszy (podejrzewam, że te dodatkowe kilka groszy wynika z przeliczeń pośrednich, czyli cena w GBP czy USD jest najpierw przeliczana na euro a dopiero potem na złotówki). Ostatnio w ten sposób wyliczyłem prawie dokładną kwotę, jaką miałem później potrąconą z karty.
AndreasK
11-04-2008, 09:59
trzeba tez uwazac na banki, raz zdarzylo mi sie ze skasowali w Paypal kwote X, a bank na wyciagu mial kwote X + okolo 70 zl, wyslalem maila z zapytaniem, byla to inna karta niz ta z ktorej kupowalem zazwyczaj, nagle okazalo sie bez wyjaznien ze w/w kwota zostala zaksiegowana jako wplata wlasna - zwrot zadluzenia na karcie kredytowej, wiec Bank moze jakos systemowo, albo przez pomylke - zabral kase, po reklamacji - bez wyjasnien przelal. poprostu trzeba sprawdzac czy kwota w PayPal jest taka sama co na wyciagu z karty kredytowej.
to tak tytulem przestrogi
Serdecznie dzięki za wszystkie uwagi. Kupiłem 17-40 u Alberta z kea-photo. Jestem bardzo zadowolony. Sympatyczny, natychmiastowy kontakt. Płatność była w piątek, a obiektyw przyszedł do domu w środę rano (choć wg strony fedexu miał być w czwartek). Polecam tego ebayowicza, 100% pozytyw, że tak powiem grypserą aukcyjną.
Mam bardzo dobre doświadczenia z kea-photo. W swoim czasie szukałem Extendera 2x, w kraju musiałbym wydać ponad 1300 zł, na ebayu kosztował mnie niewiele ponad 1000 zł. Teraz potrzebowałem Extendera 1.4x i tutaj wydałbym ok.1100 zł, na ebayu ok. 750 zł. Kultura obsługi, uprzejmość i szybkość wysyłki godna polecenia.
Potwierdzam. Kupilem juz 10-22 i 85 z HK z wysylka do UK.
Cło i vat przy przesyłce z HK do UK nie istnieje. Może nic nie być napisane na paczce i nie zapłacisz vatu i cła. Dlaczego? HK to była kolonia brytyjska. Z tego sentymentu UK nie nalicza vatu i cła na przesyłki z HK. Z kolei przesyłka z UK do PL też nie jest obarczona Vatem i cłem z racji UE. Natomiast przesyłka HK - PL jest opodatkowana i oclona. Patent na to to tylko gift, service itp + zaniżona wartość towaru. Jeżeli nalicza vat i cło to od deklarowanej wartości. Jeżeli więc napisze 100USD to mogą sobie te kieszonkowe naliczać ;) (22% vat i niecałe 5% cła wychodzi 27USD = 60zł)
Na szkła Canona jest gwara jak wyżej zostało opisane.
Sigma natomiast mówi fak ju na szkła z dystrybucji spoza PL. tzn przyjmą szkło ale jako serwis pogwarancyjny. Szkoda bo 10-20 kosztuje 1100zł z przesyłką ...
Serdecznie dzięki za wszystkie uwagi. Kupiłem 17-40 u Alberta z kea-photo. Jestem bardzo zadowolony. Sympatyczny, natychmiastowy kontakt. Płatność była w piątek, a obiektyw przyszedł do domu w środę rano (choć wg strony fedexu miał być w czwartek). Polecam tego ebayowicza, 100% pozytyw, że tak powiem grypserą aukcyjną.
I dostałeś ostemplowaną 7-letnią gwarancję na to szkiełko ?
Pozdrówka
Cło i vat przy przesyłce z HK do UK nie istnieje.
Kolezanka kupila cyfraka kompakta z HK i clo zaplacila.
Gdyby clo nie istnialo zapewne wszyscy sprzedajacy
gwarantowali by TAX FREE i nie bawili sie w jakies
smieszne "GIFTy" czy cos w tym stylu...
Clo kupujac z HK jest dosc realne...najelpiej od razu je wliczyc, drozsza zazwyczaj jest jeszcze przesylka - czasem warto zbadac czy nie lepiej kupic po prostu na allegro...
Kolezanka kupila cyfraka kompakta z HK i clo zaplacila.
Gdyby clo nie istnialo zapewne wszyscy sprzedajacy
gwarantowali by TAX FREE i nie bawili sie w jakies
smieszne "GIFTy" czy cos w tym stylu...
Tax free no mogą gwarantować bo nie każdy mieszka w UK ;) Skroro zapłaciła, to ja zrobili w trombę, bo poważnie jest taki przepis apropo cła i vatu z HK do UK. Chyba, że znieśli ale jakoś nie wierze:P