Zobacz pełną wersję : Canon eos 33
Witam wszystkich obecnych i nieobecnych na forum.Jestem tu od niedawna i chciałbym się cos więcej dowiedziec o fotografi,canonach i itd.Fotografia zajmuje sie odkąd kupiłem sobie mojego canona 33.I mnie to wciagneło bez reszty.Fotografuje głównie architekture, ludzi, podróże.Ostatnio tez zaczołem troche fotografowac przyrode.Robie zdjęcia czarno białe jek i kolorowe.jestem zwolennikiem fotografii klasycznej tzn,niecyfrowej.Tyle tytułem wstepu.Mam pytańko apropo mojego obiektywu.Dostałem go wraz z ,,body" przy kupnie aparatu.( 28-90 0.38/1.3ft canon )Na poczatku nie zwracałem specjalnie na to uwage ale teraz juz wiem ze obiektyw ten nie jest za rewelacyjny.Zdjecia nie sa takie jakich sobie życze.Cos w nich jest nie tak.Słyszałem że obiektywy dodawane do zestawów eosów sa słabej jakości.Co o tym myślicie i co można zamiast niego kupić .?Chodzi mi o cos z szerokim kątem.Pozdrawiam
Tomasz Golinski
11-05-2005, 00:19
Można a nawet należy kupić lepszy obiektyw. Tylko, że to kosztuje. A jeśli obiektyw ma być dobry, to dużo kosztuje. Dobrym wyborem jest np. Canonowski 17-40L. Tylko do portretów zbyt się nie nadaje. Do tego można tanio kupić 50/1.8 (stałoogniskowy).
W dziale "obiektywy" można znaleść dużo opinii o rozmaitych sprzętach.
Leprekan
11-05-2005, 00:27
Witam.
To zależy jakimi funduszami dysponujesz.
1)Specjalne obiektywy do architektury (z korekcją perspektywy) kosztują majątek.
2) Z zoomów:
Canon EF 28-135 IS 3,5-4,5 USM około 2tyś
Tamron SP 28-75 2,8 około 1,6tyś
Canon EF 24-85 3,5-4,5 USM około 1,3tyś
Sigma 24-70 2,8 około 2tyś
Tokina 28-70 2,8 około 1,45tyś
Canon EF 28-105 3,5-4,5 USM około 1,2tyś
3) Albo stałoogniskowe:
Canon EF 50mm 1,8 około 450,-
Canon EF 28mm 2,8 około 800,-
Canon EF 24mm 2,8 około 1850,- (zgłupieli z tą ceną)
Canon EF 20mm 2,8 około 2tyś
Jak to dziś przeczytałem " Witamy i współczujemy dużych wydatków" ; )
Jak do analoga, to 50/1.8 to powinien być pierwszay zakup....
Chociaż pytanie, czy to na pewno wina obiektywu?
Proponował bym więcej fotografować... może to wcale nie w sprzęcie leży wina. :)
Na poczatku nie zwracałem specjalnie na to uwage ale teraz juz wiem ze obiektyw ten nie jest za rewelacyjny.Zdjecia nie sa takie jakich sobie życze.Cos w nich jest nie tak.Słyszałem że obiektywy dodawane do zestawów eosów sa słabej jakości.Co o tym myślicie i co można zamiast niego kupić .?
pierwsza zasada szczesliwego fotografa: "rob zdjecia, nie sluchaj onanistow sprzetowych". bo dopoki fotografujesz, dopoty myslisz o dobry naswietlaniu i komponowaniu, zamiast o tym czy bedzie dostatecznie ostre. jak wpadniesz w pulapke rozwazan nad iloscia pikseli w pikselach, to skonczysz robiac tablice testowe. i po co Ci to? :-)
poogladaj swoje zdjecia i ocen na wlasne oko, czy uzyskiwana jakosc Ci wystarcza. jesli tak, to po co wydawac kase tylko dlatego, ze "slyszales, ze mozna kupic lepsze"? na pewno potrzebujesz... ?
moje 2 grosze. rob zdjecia tym co masz i nie martw sie na zas. jak zauwazysz, ze cos Cie ogranicza, to bedziesz wiedzial ze trzeba to wymienic, ew. cos dokupic. ale nie zaprzataj sobie glowy szukaniem wydatkow. zdjecia rob! :-)
Dobrym wyborem jest np. Canonowski 17-40L. Tylko do portretów zbyt się nie nadaje. Do tego można tanio kupić 50/1.8 (stałoogniskowy).
.
ech... sila przyzwyczajenia ;-) podales dobry szeroki kat i dobry portret, tyle ze... zasadniczo do cyfry.
17-40 w analu bedzie za szeroki jako all-around. za nizsze pieniadze mozna kupic niegorszy 20-35, a za duzo nizsze 24-85, ktory bez cropa niezle sprawdza w landszaftach i wnetrzach.
a 50 do portretu... tak, jak najbardziej. w swojej cenie grzech nie miec. ale mozna ciulac na 1.8/85 i poszalec z odjazdowym bokehem. w analogu to jeszcze nie jest za waskie zeby uzywac jako podstawowego szkla portretowego ;-)
poogladaj swoje zdjecia i ocen na wlasne oko, czy uzyskiwana jakosc Ci wystarcza. jesli tak, to po co wydawac kase tylko dlatego, ze "slyszales, ze mozna kupic lepsze"? na pewno potrzebujesz... ?
Przeczytales post autora watku?
Na poczatku nie zwracałem specjalnie na to uwage ale teraz juz wiem ze obiektyw ten nie jest za rewelacyjny.Zdjecia nie sa takie jakich sobie życze.Cos w nich jest nie tak.
Tomasz Golinski
11-05-2005, 13:32
ech... sila przyzwyczajenia ;-) podales dobry szeroki kat i dobry portret, tyle ze... zasadniczo do cyfry.
No to dałem plamę. Przez pół postu myślałem o analogu, potem automatycznie mi crop wskoczył :?
Przeczytales post autora watku?
przeczytalem. i odnioslem wrazenie (moze mylne - wtedy prosze o korekte), ze autor sam nie jest pewien, czy powinien byc zadowolony ze swoich zdjec, czy szukac dziury w calym. stad moja rada: robic zdjecia, a zakupy planowac dopiero gdy sa niezbedne.
fotografia polega na robieniu zdjec, nie analizowaniu jaki sprzet jest jeszcze potrzebny. tematy na zdjecia sa dzis, a nie wtedy, kiedy sie uzbiera na kolejna L-ke...
Chciałem napisać, że popieram to wszystko co mówi mój przedmówca.
:D
Wynika mi ze słów Twoich, że fotografujesz od niedawna.
W tych okolicznościach powinieneś raczej oddać swoje prace pod ocenę kogoś, kto się na tym zna, bo może faktycznie błędy leżą po Twojej stronie, a nie po stronie obiektywu.
Dobrze by było, gdybyś znalazł kogoś, kto mógłby Cię praktycznie wprowadzić w podstawy świata fotografii (teoria książkowa to kropla wobec tego, co możesz otrzymać od osoby, która na żywo oceni to co robisz i pomoże skorygować błędy). I niech to ten "ktoś" zadecyduje, czy powinieneś już na tym etapie zainwestować w lepsze szkło. Może póki co wystarczy dokupić filtr polaryzacyjny, by Twoje foty zyskały to "COŚ"... :)
Podsumowując, poszukaj wśród znajomych (lub znajomych znajomych) kogoś, kto siedzi w fotografii od dawna, i poproś tę osobę o konsultację (jeśli trafisz na prawdziwego fotografika, to zapewniam Cię, że nie usłyszysz odmowy!).
A póki co, przeznacz zaoszczędzoną kasę na zakup kilkudziesięciu rolek filmu i pstrykaj, pstrykaj, pstrykaj...! Tylko trening czyni mistrza! Dobry sprzęt, to jedynie dodatek (pomyśl jakie aparaty i szkła mieli fotograficy sprzed kilkudziesięciu lat! a przecież do dziś przez galerie, by oglądać ich prace, przewijają się tysiące zachwyconych osób!)...
Witam. Na forum jestem pierwszy raz, pozdrawiam wszystkich.
Wczesniej podaliscie kilka dobrych zoomow do eosa 33, ktory z nich jest najbardziej ostry i kontrastowy ? Jak tamron 28-75 wspolpracuje z tym body, czy nie ma problemow ? I ostatnie pytanie: czy wybierajac ktorys z tych zoomow nie bede rozczarowany po przesiadce z Praktici z pentaconem 50/1,8 ? Dopiero zastanawiam sie nad zakupem eosa 33 + lepszy zoom. Wielkie dzieki za wszelka pomoc.
I ostatnie pytanie: czy wybierajac ktorys z tych zoomow nie bede rozczarowany po przesiadce z Praktici z pentaconem 50/1,8?
nie. jak latwo zauwazyc, automatyka ostrosci w EOS-ach jest ciut szybsza niz w Praktikach ;-)
co do jakosci... 1.8/50 (na pewno masz Pentacona, a nie Pancolara??) sa dobrej jakosci, i przy 6-listnej przeslonie calkiem ladnie rysuja. tani zoom na pewno tego samego optycznie nie da, ale przeciez mozesz za 40zl kupic redukcje i nadal uzywac szkiel od Praktiki (a wrecz rozszerzac o nie zestaw). a jakis zoom AF da Ci dodatkowa wygode przy fotografowaniu na szybko...