PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taki efekt?nie kumam...

Karson
15-03-2008, 21:52
Interesuje mnie jak uzyskać efekt zaobserwowany na fotce z poiniższego linku. Napewno długi czas naświetlania ale osoba, na zdjęciu jest właściwie nieporuszona. Stała cały czas nieruchomo?... prosze o rozjaśnienie mi w głowie, z góry dziękuje. ;)

http://www.flickr.com/photos/danieluk/437889085/sizes/o/in/set-72157594436667718/

Tezet-gdynia
15-03-2008, 21:57
moze dlugi czas naswietlania zeby te kulki swiecace bylo widac + lampa na druga kurtyne ?

roback
16-03-2008, 02:07
http://canon-board.info/search.php?searchid=2312148

Generalnie to tzw. "malowanie światłem" - dłuuugi czas naświetlania (BULB?), mocno domknięty, niskie ISO, ciemno dookoła. Smugi zapalniczką, później trochę światła na modela i nieco mniej otoczenie i... za 20 razem wyszło ;-)

n!5m0
16-03-2008, 09:26
to nie jest zapalniczka, ona dawałby troche wiecej swiatła i kolo by sie zruszył :D bo by go doświetlała...
ale efekt fajny choć pasowałoby nad nim popracować bo jest dużo niepotrzebnych smug :P

roback
16-03-2008, 11:51
No to może mała latarka diodowa, a może dowolne inne źródło światła.

A "kolo" może tam nie siedzieć dopóki nie będzie odpowiedni moment żeby go umieścić na zdjęciu ;-)

RNz
16-03-2008, 15:00
Interesuje mnie jak uzyskać efekt zaobserwowany na fotce z poiniższego linku. Napewno długi czas naświetlania ale osoba, na zdjęciu jest właściwie nieporuszona. Stała cały czas nieruchomo?... prosze o rozjaśnienie mi w głowie, z góry dziękuje. ;)

http://www.flickr.com/photos/danieluk/437889085/sizes/o/in/set-72157594436667718/

Jak się dokładnie przyjrzysz, to zauważysz, że powieki oraz ręka trzymająca szklankę są poruszone.
Odpowiedź sama się nasuwa.

allgsm
16-03-2008, 16:30
Hmm, jak na moje amatorskie oko, to:

- te swiecidelka to wydaje mi sie ,ze swiecace kostki lodu, mozna takie kupic na allegro. Dokladnie widac ,ze wypada to ze szklanki ,wiec chyba nic innego nie pozostaje.

Co do reszty to troche dluzszy czas naswietlania i doswietlone lampa, chyba.

Tezet-gdynia
16-03-2008, 17:10
zastanawia mnie dlaczego prawa reka tejze osoby jest przezroczysta, musiala byc gdzie indziej przez pewien czas, ciekawe co robila bo przechylenie szklanki chyba by nie spowodowalo tej sytuacji. Ale dalej twierdze ze dlugi czas + dopalenie innymi swiatlami

Malin
16-03-2008, 17:31
Jak się dokładnie przyjrzysz, to zauważysz, że powieki oraz ręka trzymająca szklankę są poruszone.
Odpowiedź sama się nasuwa.

Spojrzcie na palec wskazujący u prawej ręki. Są światła ulicy w palcu, a więc przed błyskiem tej ręki musiało tam nie być... Dalej wywnioskujcie sami :roll:

RNz
17-03-2008, 17:40
- te swiecidelka to wydaje mi sie ,ze swiecace kostki lodu, mozna takie kupic na allegro. Dokladnie widac ,ze wypada to ze szklanki ,wiec chyba nic innego nie pozostaje.

Zmartwie cię, ale tam nie na kostek lodu. To np dioda LED, lub kolorowa latarka na długim czasie naświetlania daje taki efekt :-)

Sam sprawdź - zabawa jest przednia.

Tezet-gdynia
17-03-2008, 19:13
ciekawe ile prob bylo zanim sie to zdjecie udalo :D

allgsm
17-03-2008, 21:33
Hmm, nie ma tam swiecacych kostek lodu ? nie wiem dalem taka propozycje. A czy to latarka ? to raczej nie bo z tego co ja widze to on chyba wyraznie trzyma szklanke w rece ;-)

Malin
17-03-2008, 22:06
Ustawiając migawkę na kilka sekund chłopak zrobił kilka ruchów czymś świecącym, nie wiem moze to byla zapalniczka cokolwiek, potem ustawił się z szklanką tak by pasowało do tych świateł i błysnął flash! ot to cała filozofia :roll:

CFR
17-03-2008, 22:34
Widac dokladnie, ze smugi sa polaczone i "poruszaja" sie gora/dol/gora... Czyli chlopak namachal sie reka i byl napewno ciemno ubrany by go obiektyw nie uchwycil. Potem podstawil sie ze szklanka, blysk na twarz i sprawa zalatwiona. Oczysicie bulb :)

Sprawa machania swiatelkiem, te kilka sekund wystarczylo.

PZDR

Malin
17-03-2008, 22:38
Widac dokladnie, ze smugi sa polaczone i "poruszaja" sie gora/dol/gora... Czyli chlopak namachal sie reka i byl napewno ciemno ubrany by go obiektyw nie uchwycil. Potem podstawil sie ze szklanka, blysk na twarz i sprawa zalatwiona. Oczysicie bulb :)

Sprawa machania swiatelkiem, te kilka sekund wystarczylo.

PZDR

Własnie to wyżej napisałem ;-)

CFR
17-03-2008, 23:02
Własnie to wyżej napisałem ;-)Racja, mialem pisac, ze zgadzam sie z Toba ale wielosc spraw na glowie, male piwlo z boku i a niech to trag szlafi :)

... Moderator, wywalic mnie tu ;)

PZDR

RNz
18-03-2008, 13:32
Hmm, nie ma tam swiecacych kostek lodu ? nie wiem dalem taka propozycje. A czy to latarka ? to raczej nie bo z tego co ja widze to on chyba wyraznie trzyma szklanke w rece ;-)

na 100%. Bawiłem się tym w zeszłym roku :-)
sam wypróbuj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=9070