PDA

Zobacz pełną wersję : ciekawa wymiana poglądów

bebesky
14-03-2008, 12:05
pan Rockwell napisał
http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm

A Luminous Landscapes odpowiedział:
http://www.luminous-landscape.com/essays/cameras-matter.shtml

co prawda niestety wszystko po angielsku.

No i muszę powiedzieć że niestety pan Rockwell coraz bardziej mnie rozbawia :)

MalFunkTion
14-03-2008, 12:57
czy ja wiem? w sumie temat i tak rozbija sie o to kto trzyma aparat - w odnosniku do zdjec z aparatu za 200$ sa takie ciekawe zdjecia ze wygladaja lepiej niz wiekszosc fot w galerii na tym forum :)

bebesky
14-03-2008, 13:08
w sumie temat i tak rozbija sie o to kto trzyma aparat

zapytajmy np. muflona dlaczego nie robi zdjęć samolotów np. którymś z kompaktowych canonów?
jeżeli czyta to może odpowie :)

Sempoo
14-03-2008, 18:04
Ambiwalencja raczej to jest.

MMM
14-03-2008, 19:22
Dyskusja jakich było tysiące i zawsze kończy się tą samą konkluzją: to nie aparat robi zdjęcia, ale lepszy aparat umożliwi zrobienie zdjęć w trudniejszych warunkach.
W przypadku gdy mamy słaby sprzęt dla którego w danym momencie jest np. za słabe światło to po prostu nie robimy zdjęcia, nie wystawiamy go i nikt się o tym nie dowie że nie zrobiliśmy bo galerię pokazujemy tylko z tych zrobionych.
Nie pokazujemy pustych ramek z podpisem "tutaj powinno być świetne zdjęcie z (czymśtam) ale mój aparat ma kiepskie ISO800 i nie dało się zrobić. Nikt się nie dowie więc jak bardzo nasz słaby sprzęt nam przeszkadzał w fotografowaniu.

jatzzek
14-03-2008, 19:57
Bardzo mnie sie spodobalo co MMM pisze... Takie to proste a jednak trzeba napisac czarno na bialym, zeby czlowiek sobie to uswiadomil.

muflon
14-03-2008, 21:24
Ktoś mnie wołał? :) Ja już kiedyś tu pisałem jaka jest najlepsza konkluzja:

- dobremu fotografowi dobry sprzęt nie przeszkadza (wręcz przeciwnie)
- słabemu fotografowi dobry sprzęt nie pomoże

Wniosek: w dowolnym przypadku lepiej mieć niż nie mieć :mrgreen:

A swoją drogę... MR vs. KR to trochę jak "wojna" dwóch kabaretów - bo wynurzenia obydwu trzeba dość często traktować z pewnym dystansem (MR) i przymrużeniem oka (KR). Co nie znaczy że piszą bez sensu, osobiście na obydwie strony co parę dni spoglądam.

Kolekcjoner
15-03-2008, 04:34
(....)

A swoją drogę... MR vs. KR to trochę jak "wojna" dwóch kabaretów - bo wynurzenia obydwu trzeba dość często traktować z pewnym dystansem (MR) i przymrużeniem oka (KR). Co nie znaczy że piszą bez sensu, osobiście na obydwie strony co parę dni spoglądam.

Mimo wszystko chyba bliżej mi do kabaretu MR ;):D.

marfot
16-03-2008, 15:28
Komentarz do ********ego zdjęcia MMM w jego galerii na Digarcie:
"łał super ostro co to za szkielko? piecdziesiatka?"
Jako cały komentarz oglądającego do naprawdę wyjątkowego zdjęcia to chyba trochę przykro:(.
Pokazujesz swoje udane zdjecia, narobiłeś się ale warto było a tu słyszysz:
czym to było robione?
ile kosztuje twój aparat?
znajomy ma sprzęt za (tu pada kwota 4 razy wyższa od tej którą podałeś)
ładne, ostre (kulturalne podsumowanie twoich artystycznych dokonań).

Sempoo
16-03-2008, 15:31
Digart niestety pod względem merytorycznym komentarzy bardzo rzadko zaciekawia.

an_zak
18-03-2008, 23:12
Jak >90% galerii internetowych :)