PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z pilotem RS-80N3

Tomek Bogut
14-03-2008, 01:45
witam fachowcow!

zakupilem sobie wczoraj wezyk spustowy firmy hama - RS-80N3 i wyobrazcie sobie, ze dziala wyjatkowo leniwy sposob ,mianowicie aby wyzowolic migawke musze zlapac autofocus spustem migawki poczym laskawie pilot wyzwoli ja po nacisnieciu go;/ sprawdzilem drugie body 30D z tym samym pilotem i wszystko dziala, pytanie jednak czy to , ze w moim podpiety byl 24-70 L , a przy tym drugim jakies 17-85 moze miec wplyw na to , ze nie dzialal focus? czy mozliwe, ze powinienem gdzies ustawic w menu aby wykrywal wlasnie tego pilota? takie pytanko poza tematem, do tej pory uzywalem tylko 50 1.4 i te zdjecia sa ostre natomiast tak okrzyczany 24-70 L jeszcze nie zaskoczyl mnie swoja ostroscia , focus jest szybko natomiast ostrosc zdjec ma wiele do zyczenie, sprawdzalem 3 rozne prosto z polki , czy to, ze 30D nie jest pelna klatka moze miec wplyw na ostrosc zdjec?

bede wdzieczny za pomoc , pozdrawiam.
Tomek.

akustyk
14-03-2008, 10:43
na moje oko, to jeden pin w gniazdku nie ma kontaktu z "dziurka" we wtyczce - ten odpowiedzialny za pol-spust. kwestia prawdopodobnie niedorobki po stronie wezyka, ale mozna ja doraznie naprawic przez lekkie(!!!) zagiecie pinu po stronie body.

zeby sprawdzic, ktory pin trzeba zagiac, wez jakis nieduzy wkretak plaski (albo pincete) i przy wlaczonym korpusie sprobuj koncowka wkretaka zewrzec sasiadujace piny. jedyna kombinacja, ktora w ten sposob zadziala to "masa + pol-spust". jeden z nich to pol-spust, chociaz doraznie nie przychodzi mi do glowy pomysl jak wybrac wlasciwy, poza uzyciem drugiego wkretaka i "zasymulowaniem" zwarcia dwoch par ("masa + pol-spust" i "masa + spust"). na co trzeba by miec chyba z 5 rak :)

chociaz prostsze moze byc rozwiazanie w postaci znalezienia w Google'ach rozpiski gniazdka N3 :)

jako czlowiek po polibudzie ja zawsze robie to wkretakami (bo szybciej), ale to z gniazdkiem moze byc wygodniejsze ;)

przy odginaniu oczywiscie lekko i ostroznie. w razie czego taniej jest wymienic wezyk niz polamane piny w gniazdku