PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup w Bangkoku

mekmek
13-03-2008, 12:59
Witam.
chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś z Szanownych Forumowiczów na doświadczenia z zakupem Aparatu fotograficznego (np.5D,350D)w Bangkoku.
Dochodzą mnie słuchy ,że w Bangkoku jest wiele podróbek w sklepach których praktycznie nie można odróżnić (jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z aparatami), może są jakieś konkretne oznaczenia Canona które powinny znajdować sie kodzie. Sorki jeżeli jest to bzdurne pytanie
Pozdrawiam, Krzysiek

kashpir_pl
14-03-2008, 11:28
Ja kupiłem 40D w zeszłym roku ale szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia jak sprawdzić czy to nie podróbka. Kupowałem w centrum handlowym, papiery, oprogramowanie wyglądają na oryginalne - może w necie znajdziesz jakieś opinie o konkretnych sklepach i wtedy udaj się tam, gdzie małe szanse na oszwabienie wydają się mniejsze. Ceny niższe niż u nas, jeśli kupuje się bez VAT-u bądź wystąpi się o zwrot podatku przy wylocie z Bangkoku (oczywiście trzeba się wtedy bawić w papierkową robotę i kupować w sklepie z naklejką VAT refund for tourists). Ja nie mam możliwości odliczenia VAT-u w Polsce więc dla mnie było bardzo korzystnie, zaoszczędziłem na korpusie 40D ok. 1000 zł wg ówczesnych cen.

towersivy
18-03-2008, 23:57
Sorki ale tak zawansowanej elektroniki nie da sie podrobić, jeśli nie masz o tym zielonego pojecia wejdz na byle jaki servis z tabelą techniczna oraz fotkami sprzętu jaki cie interesuje wydrukuj i tak przygotowany uderzaj do sklepu :)

Pzdr.

kashpir_pl
19-03-2008, 14:51
Może z tymi przekrętami chodzi o to, że np. na 350D dadzą naklejkę 400D i naiwnym sprzedadzą po wyższej cenie - ale to strasznie naciągana teoria, bo jeśli ktoś już chce kupować lustrzankę to raczej wie jak sprzęt ma wyglądać, więc ewentualna skuteczność takich praktyk powinna być bliska zeru. Może ktoś z doświadczenia może podać jakiś przykład przekrętów na sprzęcie fotograficznym kupowanym w Azji?