Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tryb AI Servo AF w 40D a szybkosc obiektu

marekk_ok
13-03-2008, 12:29
Witam,
Jakie sa mozliwosci 40D "focenia" szybko poruszajacych sie obiektow?
Przykladowo: pragne focic samochod ktory jedzie w moim kierunku z duzo szybkoscia (np. formula 1) - czy AF w trybie AI Servo da rade ustawic prawidlowo ostrosc gdy auto jedzie b.szybko w moim kierunku - czy tutaj sa jakies okreslone ograniczenia (body, szklo)?

RNz
13-03-2008, 14:01
Moim zdaniem zależy to od silnika w szkle.
Na 50/1.8II raczej będzie baaaaardzo wolno działać :-)

Kubak82
13-03-2008, 14:03
Jakie sa mozliwosci 40D "focenia" szybko poruszajacych sie obiektow?
Przykladowo: pragne focic samochod ktory jedzie w moim kierunku z duzo szybkoscia (np. formula 1) - czy AF w trybie AI Servo da rade ustawic prawidlowo ostrosc gdy auto jedzie b.szybko w moim kierunku

bez problemu da rade.. ja np. z ost. rajdu ulozylem sobie kilka zdjec w gif'a i mam fajna animacje ;-)

czy tutaj sa jakies okreslone ograniczenia (body, szklo)?

ograniczeniem moze byc af szkla (choc bez przesady - wszystkim da sie fotografowac np. rajdy) i (zawsze to zaznaczam ;-) ) umiejetnosci fotografa ;-)

marekk_ok
13-03-2008, 16:22
Rozumiem ze umiejetnosci sa niezbedne i to nie podlega dyskusji :-)
Chodzi mi o ograniczenia w samej budowie powiedzmy "elektroniki/optyki" i mozliwosci danego body. Chyba dane ktore beda szybko sie zmieniac (obiekt focony) a sa ciagle "podawane" do body musza byc jakos chocby przez procesor/czujniki przetworzone - jak domniemam tutaj musi byc jakies ograniczenie - pobranie informacji ze szkla/matrycy, obrobka, informacja zwrotna do ostrzenia itd. "w kółko" - gdy mowimy o ruchliwym obiekcie ktory focimy w trybie AI Servi AF.
Tak na "logike" to szklo moze tutaj rowniez miec nie male znaczenie - jego szykosc i wspolpraca z body.
Tak czy inaczej "zestaw" danego szkla i body wg mnie ma jakas granice gdzie sie "wyrobi".
Szukalem ale nic nie moge znalesc - moze slaby ze mnie poszukiwacz albo moje pytanie jest bez sensu.

gkocur
13-03-2008, 20:36
Tak na "logike" to szklo moze tutaj rowniez miec nie male znaczenie - jego szykosc i wspolpraca z body.

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że szkło ma zasadnicze znaczenie, na tej samej puszcze serwo z np. Sigmą 70-300 w porównaniu ze szkłem z USM to dwa równe światy. Problemem jest nie szybkość przetwarzania danych, ale jak szybko napęd szkła na wynik tego przetwarzania jest w stanie odpowiedzieć.

himi
13-03-2008, 20:41
Szybkość servo jest niezła. Sprawdzałem z L i byłem dość zadowolony. Na tyle mało jednak, że zmieniłem na 1d.

KMV10
13-03-2008, 20:47
Rozumiem ze umiejetnosci sa niezbedne i to nie podlega dyskusji :-)
Chodzi mi o ograniczenia w samej budowie powiedzmy "elektroniki/optyki" i mozliwosci danego body. Chyba dane ktore beda szybko sie zmieniac (obiekt focony) a sa ciagle "podawane" do body musza byc jakos chocby przez procesor/czujniki przetworzone - jak domniemam tutaj musi byc jakies ograniczenie - pobranie informacji ze szkla/matrycy, obrobka, informacja zwrotna do ostrzenia itd. "w kółko" - gdy mowimy o ruchliwym obiekcie ktory focimy w trybie AI Servi AF.
Tak czy inaczej "zestaw" danego szkla i body wg mnie ma jakas granice gdzie sie "wyrobi".
Szukalem ale nic nie moge znalesc - moze slaby ze mnie poszukiwacz albo moje pytanie jest bez sensu.
Odpowiem Ci przykładem.
Wyobraź sobie bardzo, bardzo, bardzo ciemną salę gimnastyczną.
Na tej sali rozgrywany jest turniej badmintona (moja specjalność).
Jestem ustawiony z boku kortu w odległości ok 5 m od bocznej linii boiska.
Mam 40D + 70-300/IS. AI Servo włączone.
Czekam na zawodnika biegnącego do mnie w trakcie wymiany deblowej (zwykle zawodnik smeczujący porusza się wzdłuż końcowej linii, równoległej do siatki). ISO 1600 albo 3200. I cały ten zestaw się wyrabia (http://picasaweb.google.com/lh/viewPhoto?uname=fotorefraktor&aid=5168015351652633537&iid=5168016068912172226) :)
Zawodnik na zdjęciu poruszał się w moim kierunku z całą swoją możliwą do osiągnięcia prędkością (to jest były reprezentant kadry narodowej).
Gdybym miał 70-200/2,8IS to zyskałbym tylko lepsze zamrożenie ruchu zawodnika (aczkolwiek ja wolę ukazać ruch na zdjęciu) i może nieco wyższą liczbę trafień w serii, która i tak w przypadku takiego obiektywu jakim dysponowałem (więc nie za jasny i AF wolniejszy) była jak na moje wymagania bardzo w porządku.

himi
13-03-2008, 20:50
No niezbyt wyrabia...Jakość zdjęcia, wybacz, nieakceptowalna do potrzeb np publikacji IMO.

marekk_ok
13-03-2008, 20:51
Szybkość servo jest niezła. Sprawdzałem z L i byłem dość zadowolony. Na tyle mało jednak, że zmieniłem na 1d.

Jak dobrze zrozumialem zmieniles puszke z 40d na 1d i szybkosc servo sie poprawila? Domyslam sie iz mowisz o tym samym szkle?
Wiec jednak wychyodzi na to iz body ma znaczenie dla szybkosci servo (oprocz szkla)?
Czy sa jakies dane o tym mowiace - bo w instrukcji na ten temat chyba nic nie ma. Od czego to zalezy - procesora wewnatrz danego body (Digic 1,2,3,itd), rodzaju pamieci wew., rodzaju czujnikow (krzyzowe, wspomagane, inne)?

himi
13-03-2008, 20:53
System AF 40d i 1d dzieli jednak przepaść. Czujniki krzyżowe zwiększają czułość punktów AF, co pośrednio wpływa na szybkość pracy AF. Mówimy jednak o szybkości samego servo, czyli zdolności śledzenia obiektów w ruchu. Tutaj 1d nie mają konkurencji.

Tutaj (http://canon-board.info/showpost.php?p=435543&postcount=101)masz przykład servo 1d

koraf
13-03-2008, 21:23
System AF 40d i 1d dzieli jednak przepaść. Czujniki krzyżowe zwiększają czułość punktów AF, co pośrednio wpływa na szybkość pracy AF. Mówimy jednak o szybkości samego servo, czyli zdolności śledzenia obiektów w ruchu. Tutaj 1d nie mają konkurencji.

Tutaj (http://canon-board.info/showpost.php?p=435543&postcount=101)masz przykład servo 1d

Przyznam himi ,że nawet bardzo nie ma 1d konkurencji :grin:

C80
13-03-2008, 21:25
A Nikon D3?

KMV10
13-03-2008, 21:28
No niezbyt wyrabia...Jakość zdjęcia, wybacz, nieakceptowalna do potrzeb np publikacji IMO.
0. IMHO Wyrabia - dla potrzeb gazet.
1. Bardzo ciemna sala - na to nie poradzę.
2. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz zdjęcia na stronie PZBad ze znacznie jaśniejszej sali robione 1D + 16-35 i 70-200 ( 2,8 ) na ISO1000 niemalże identyczne. Edit - znalazłem (http://www.badminton.com.pl/grafika/obrazy/galeria/osrodek2005-08.jpg)
Ta sala jest co najmniej 2 razy jaśniejsza. Kiedyś jak będzie czas to pokażę z niej zdjęcia z 40D... ;)

Czyli to nie jest jakaś tutaj teoria. Foto ma być opublikowane. ;)

marekk_ok
13-03-2008, 22:36
Mówimy jednak o szybkości samego servo, czyli zdolności śledzenia obiektów w ruchu. Tutaj 1d nie mają konkurencji.

No wlasnie, czyli istota jest zdolnosc (jak rozumiem -->szybkosc) sledzenia obiektow w ruchu.
Jesli 1d nie ma tutaj konkurencji to z czego to wynika?
Jakie parametry na to wplywaja (zalozmy ze mowimy o tym samym szkle przypietym do 1d i do innego body np. 40D).
Wg mojego rozumowania moze miec znaczenie procesor i szybkosc obrobki takich zmiennych danych w czasie (obrazow ciagle w ruchu) oraz sam system AF (jego parametry) - ale moze sie myle i to jest zly tok myslowy.

C80
13-03-2008, 22:48
Mówicie że 1d nie ma konkurencji, a ja pytam się co z Nikonem D3. Może ktoś spotkał się z porównaniem tych dwóch konstrukcji? Bo zdaje się to właśnie bezpośredni konkurenci.

marekk_ok
13-03-2008, 23:03
Mówicie że 1d nie ma konkurencji, a ja pytam się co z Nikonem D3. Może ktoś spotkał się z porównaniem tych dwóch konstrukcji? Bo zdaje się to właśnie bezpośredni konkurenci.

Osobiscie nie spotkalem/znalazlem porownania w zakresie trybu typu "AI Servo AF" - ale moze malo widzialem :-)
Moze w taki porownaniu bedzie odpowiedz od czego to zalezy (sprawnosc i szybkosc tego trybu).

himi
13-03-2008, 23:31
Myślałem o konkurencji canona.

habakuk
13-03-2008, 23:39

nikon sledzi rewelacyjnie.

marekk_ok
14-03-2008, 00:00
Troche poszukalem w necie i natknalem sie na nastepujace zdanie:
"AI Servo is Canon's predictive autofocus system. The name is derived from the use of Artificial Intelligence used to predict the speed and distance of the moving subject. It greatly increases your chance of getting a sharp image when your target is moving."

Jak dobrze rozumiem AI Servo jest to tryb przewidywania polozenia poruszajacego sie obiektu i jego odleglosci i do tego ustawiania AF - jakby "sztuczna inteligencja".
W takim razie obslugiwane jest to przez procesor danego body i software.
Czyli im szybszy procesor (i lepszy software) to ta "sztuczna inteligencja" przewidywania powinna byc lepsza/szybsza.

C80
14-03-2008, 07:13
Myślałem o konkurencji canona.

Żadna firma trzeźwo myśląca nie będzie wystawiać produktów które konkurować będą same ze sobą. Bez względu na to czy to lustro, czy tampaxy.

skoku
14-03-2008, 07:23
moze tata jest polityka Canona, ze nie podaje takiej informacji?
jak mialem Minolte 5D to w instrukcji bylo napisane, ze AF moze sledzic obiekty poruszajace sie w kierunku fotografujacego do predkosci 50km/h.

himi
14-03-2008, 09:20
Żadna firma trzeźwo myśląca nie będzie wystawiać produktów które konkurować będą same ze sobą. Bez względu na to czy to lustro, czy tampaxy.

Nie rozumieliśmy się chyba. Mówiłem o tym, że jedynki nie mają konkurencji jeśli chodzi o AF wśród canonów. To, że puszki xxxd, xxd i xd nie mają być dla siebie konkurencją to, że zacytuję klasyka: ,,oczywista oczywistość''.

marekk_ok
14-03-2008, 09:50
jak mialem Minolte 5D to w instrukcji bylo napisane, ze AF moze sledzic obiekty poruszajace sie w kierunku fotografujacego do predkosci 50km/h.

Zatem ciekawe ile km/h "wyrabia" 40D lub 1D?

piast9
14-03-2008, 10:11

Parametr nic nie mówiący. Co innego jest śledzić obiekt 50km/h gdy jest on kilometr od fotografa a co innego gdy jest oddalony o parę metrów.

marekk_ok
14-03-2008, 10:26
Parametr nic nie mówiący. Co innego jest śledzić obiekt 50km/h gdy jest on kilometr od fotografa a co innego gdy jest oddalony o parę metrów.

Faktycznie, to fakt :-)

RNz
14-03-2008, 11:25
Moim zdaniem szybkość zależy tylko od szkła, AF w body może w tym pomóc w zakresie trudniejszych warunków oświetleniowych oraz w ilości punków gdzie ostrość będzie ustawiana.

marekk_ok
14-03-2008, 12:53
Moim zdaniem szybkość zależy tylko od szkła, AF w body może w tym pomóc w zakresie trudniejszych warunków oświetleniowych oraz w ilości punków gdzie ostrość będzie ustawiana.

Raczej dane o zmieniajacym sie obrazie przetwarzane nie sa w szkle i szybkosc w tym trybie nie zalezy tylko od szkla?
Jest to funkcja "sztucznej inteligencji" przewidujaca jak ustawic ostrosc dla obiektu ktory w danym momencie przemieszcza sie w okreslony sposob (szybkosc, kierunek) - z pewnoscia masz racje ze szklo tutaj jest b.wazne ale tez chyba sam procersor w body i jego wydajnosc plus software cos ma tu do powiedzenia?
Potwierdza to tez fakt ze "userzy" 1D widza roznice w tym trybie w stosunku do innych body (z nizszego segmentu) na danym szkle - wiec sama pucha jest chyba tutaj b.wazna aby ten proces byl szybki.

RNz
14-03-2008, 13:22
Raczej dane o zmieniajacym sie obrazie przetwarzane nie sa w szkle i szybkosc w tym trybie nie zalezy tylko od szkla?
Jest to funkcja "sztucznej inteligencji" przewidujaca jak ustawic ostrosc dla obiektu ktory w danym momencie przemieszcza sie w okreslony sposob (szybkosc, kierunek) - z pewnoscia masz racje ze szklo tutaj jest b.wazne ale tez chyba sam procersor w body i jego wydajnosc plus software cos ma tu do powiedzenia?

Tak, ale to szkło stanowi "wąskie gardło" i dlatego jest wyznacznikiem szybkości.
Supernowoczesna puszka w superszybkim AF plus stare, wolne szkło da zawsze jeden efekt.

Hellfire
14-03-2008, 13:39
Nie wiem gdzie mi sie to obiło o oczy, ale coś mi świta, że 400D wyrabia do około 50km/h (chodzi o obiekt poruszający się prosto w stronę obiektywu), a 1D do około 140km/h. Ale danych żadnych nie mam, żeby to potwierdzić.

JotBe
14-03-2008, 14:39
Ten link już kiedyś był, ale może się przyda:
http://www.prophotohome.com/forum/pro-photo-reviews-articles/74359-canon-canon-40d-camera-interactive-review.html?garpg=2#content_start

karakan
14-03-2008, 15:23
Z White Paperow Canona:

1DM3:
"Predictive AF can track a subject approaching at about 31 mph up to about 26.2 ft. away with an EF300mm f/2.8LISUSM lens.
This is the same as with the EOS-1D MarkIIN. However, improvement in focusing detection performance enables subjecttracking at 10 fps."

400D
"The predictive AF calculation speed is the same as that of the Digital Rebel XT. With an EF300mm f/2.8L IS USM lens, the camera can focus track a moving subject approaching at 31 mph/50kph up to about 32.8 feet/10 meters away."

40D
"Compared to the EOS30D, the EOS40D ís focusing calculation speed is 1.3 times faster, and the AF data-processing time is shorter. Predictive AF can track a subject approaching at 50kph/31 mph up to about 26.2 ft./8m away with an EF 300mm f/2.8LISUSM lens. "

Czy nie oto chodzi ?

marekk_ok
14-03-2008, 16:13
karakan - potrafisz wyszukiwac.
Dzieki za info.
Jak widac zatem - szybkosc 40D w trybie Predictive AF jest taka sama zarowno jak przy 400D i 1DMK3.
Czyli zmiana body na "1" przy np. rajdach formuly 1 nie ma znaczenia jesli chodzi o szybkosc tego trybu - "przewidywania/predykcji".
Zas od 30D jest szybsze 1,3 razy (dla w/w puszek)- jesli dobrze rozumiem.

Jest to dla mnie odpowiedz o ktora mi chodzilo - czyli czy ten tryb jest zalezny od body (szybkosc) i jak mocno jest to inne/rozne.
Dane te sa dla odleglosci 8m od obiektu - czyli bedac dalej to obiekt moze poruszac sie szybciej i ten tryb "wyrobi" - chyba to rozumowanie jest poprawne?

Pozdrawiam

karakan
14-03-2008, 16:33
dla 40D

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img145.imageshack.us/my.php?image=40daiservofn3.jpg)

dla 1DMIII

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/my.php?image=1dmiiiaiservotf5.jpg)

himi
14-03-2008, 16:35
Wiesz co. Weź do ręki 40d i weź 1d. Schowaj te tabelki i zrób zdjęcia. Ja miałem oba teraz mam 1d. Nie dlatego, że jest duży i ciężki.

JiNN
14-03-2008, 17:36
Himi, a co byś wybrał gdyby Twoj 1d mkII nie miał pełnej klatki? Znaczy sie 40D or 1d mkII? Pzdro

iktorn92
14-03-2008, 17:59
Himi, a co byś wybrał gdyby Twoj 1d mkII nie miał pełnej klatki? Znaczy sie 40D or 1d mkII? Pzdro

hmmm jest pewien problem....bo 1D nie jest pełnoklatkowy!
Himi ma 1Da nie 1Ds.... Własnie podjął decyzję....wybral 1d mkII a miał wczesniej 40d.:)

Masteros
14-03-2008, 18:10
hmmm jest pewien problem....bo 1D nie jest pełnoklatkowy!
Himi ma 1Da nie 1Ds.... Własnie podjął decyzję....wybral 1d mkII a miał wczesniej 40d.:)

A to już nie sposób zobaczyć w jego opisie.

Ale faktycznie EOS-1Ds Mark II 35mm , a ten EOS-1D Mark II nie:D

himi
14-03-2008, 18:38
A to już nie sposób zobaczyć w jego opisie.

Ale faktycznie EOS-1Ds Mark II 35mm , a ten EOS-1D Mark II nie:D

Dokładnie tak. Miałem krótko 40d, wcześniej m.in 1d mk I, 20d, 30d etc.

1d MKII którego mam teraz jest cropem - 1,3. Dla mnie całkiem użytecznym.

Naps
14-03-2008, 18:43
Dokładnie tak. Miałem krótko 40d, wcześniej m.in 1d mk I, 20d, 30d etc.

1d MKII którego mam teraz jest cropem - 1,3. Dla mnie całkiem użytecznym.

Kazdy chwali swoje.....

himi
14-03-2008, 18:47
To prawda, choć ja mając cropa jesteś oczywiście świadom zalet pełnej klaty.

marekk_ok
14-03-2008, 18:50
Wiesz co. Weź do ręki 40d i weź 1d. Schowaj te tabelki i zrób zdjęcia. Ja miałem oba teraz mam 1d. Nie dlatego, że jest duży i ciężki.

Nie neguje oczywiscie - "jedynka" to jedynka.
Lecz jesli chodzi o wydajnosc trybu AI servo AF to widac iz "1" nie bedzie lepsza od np. 40 czy nawet 400. Jestem troche tym zdziwiony - szczegolnie jesli chodzi o 400 - ale jesli wierzyc parametrom podanym przez Canona - tak jest - moze to zalezy tylko od procesora?. W innym trybie - raczej 40 czy 400 nie maja szans z 1 jak rozumiem?
Dla mnie istotna byla odpowiedz w zakresie tej konkretnej sytuacji - trybu AI servo AF i jest wniosek iz tutaj nie ma roznic.
Moze w praktyce to wyglada inaczej - lecz tutaj praktycznego to ja nie mam porownania.

Gringo997
14-03-2008, 19:13
(...) - tak jest - moze to zalezy tylko od procesora?.

jeżeli chodzi Ci o Digic III czy Digic II to one są od przetwarzania obrazu a nie od szybkości AF...

marekk_ok
14-03-2008, 19:41
jeżeli chodzi Ci o Digic III czy Digic II to one są od przetwarzania obrazu a nie od szybkości AF...

Chyba wlasnie w trybie AI Servi AF to wlasnie procesor (zakladam ze w body jest tylko 1 szt. ktora to zadanie tez musi robic) zajmuje sie (zaznaczam - w tym konkretnym trybie) przetwarzaniem ruchomego obrazu i przewidywaniem ustawien AF?
I w rezultacie procesor potrafi to szybciej lub wolniej "obrobic" - stad jego szybkosc moze wplywac na ogolna sprawnosc tego trybu.
Info ( w poscie wczesniejszym) iz zarowno dla "1" jak i "40" szybkosc w tym trybie jest ta sama - potwierdza chyba to zalozenie - bo tam procesor/jego szybkosc/algorytm jest ten sam?
Chyba ze jest inaczej i ja nie "kumam"?

Gringo997
14-03-2008, 20:30
http://en.wikipedia.org/wiki/DIGIC_II#DiG.21C_III

ja tu nic nie wyczytalem o tym ze steruje on AF w trybie Al-Servo

marekk_ok
14-03-2008, 22:50
http://en.wikipedia.org/wiki/DIGIC_II#DiG.21C_III

ja tu nic nie wyczytalem o tym ze steruje on AF w trybie Al-Servo

Znalazlem takie info nt. EOS-1D Mark II, napisane przez Chucka Westfall-a:

"The EOS-1D Mark II is the first Canon to have two CPUs. The camera CPU is a 32 MHz, 32-bit RISC microcomputer that controls lens communications, lens driving control and predictive AF statistical calculations. As a result, all the processing is faster than with the EOS 1D's AF control. AI SERVO AF focusing precision is higher."

Wynika (jesli dobrze rozumiem) iz CPU w body kontroluje/zarzadza rowniez "zgadywaniem" potrzebnym w tym trybie.
Czyli dzieki szybszemu procesorowi (tutaj sa 2 procesory) rowniez w trybie AI Servo AF precyzja jest wyzsza niz w body poprzednim.

Gringo997
15-03-2008, 08:46
wiesz ja się wzrorowałem na tym co znalazłem w wikipedii a u Ciebie pisze że i owszem ma 2 procesory (choć można się domyślać tylko że to chodzi o Digic) bo równie dobrze mogą to być jakieś inne 2 osobne procesory odpowiedzialne za AF...