PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Eos 5

Wisnix
12-03-2008, 20:37
Witam.
Mam pytanie odnośnie Eosa 5...
wyczytałem gdzieś (już nie pamiętam dokładnie gdzie) że mają one problem z pokrętłem zmiany programów...
czy ktoś spotkał sie z takim problemem a jeżeli tak to czy jest to jakaś wada techniczna czy po prostu uszkodzenie wynikające ze złego użytkowania sprzętu.

Pirx
12-03-2008, 21:41
Jest to niewątpliwie wada techniczna.
W EOS 5 centralnie na kółku nastaw znajduje się guziczek blokady - nie wiem po co, bo w większości innych EOS-ów, analogowych i cyfrowych tego nie ma i jakoś nikomu tej blokady nie brakuje.
Działa to w ten sposób, że aby przekręcić kółko nastaw (przypominam, że w tym aparacie, jak i w większości analogowych EOS-ów kółko robi za włącznik aparatu) trzeba najpierw wcisnąć ów przycisk blokady.
Przy nieco nieostrożnym obchodzeniu się z tym mechanizmem, łatwo uszkodzić blokadę i kółko w ten sposób, że kółko kręci się, ale nic się nie przełącza. W zależności od tego, w jakiej pozycji kółka to się wydarzy, aparat pozostaje w takim nastawieniu.

Mnie się w trakcie wieloletniego użytkowania "piątki" to nie przydarzyło, ale sporo czytałem o tym w sieci, a nawet był gdzieś dokładny opis ze zdjęciami, jak to samemu naprawić. Szukaj w googlach haseł : command dial wheel EOS 5 A2 A2E.

bakulik
12-03-2008, 22:17
Witam.

http://www.eosdoc.com/manuals/?q=5DialFix

I wszystko jasne. ;)

nor
13-03-2008, 09:18
Miałem wiele lat EOS A2 i mi to nie przeszkadzało, powiedziałbym nawet że było OK bo jak chcsz wyłączyć sprzęt to krecisz "do oporu" i wtedy jest wyłączony (nie trzeba patrzeć na kółko) - ale to bzdety. Nie było w związku z tym zadnych uszkodzeń ani problemów.
Bardzo polecam to body. Jedyne wg mnie wada to lampa A-TTL, a nie E-TTL, poza tym same zalety. Miód. :)

Wisnix
13-03-2008, 15:15
Jedyne wg mnie wada to lampa A-TTL, a nie E-TTL, poza tym same zalety.
czyli co?? nie obsługuje lamo serii EX? czy jak? bo nie rozumiem...

gwozdzt
13-03-2008, 15:30
czyli co?? nie obsługuje lamo serii EX? czy jak? bo nie rozumiem...
Spokojnie, EX bedzie działać z EOS 5, z tą różnicą, że nie w E-TTL z przedbłyskiem pomiarowym, lecz w zwykłym TTL bez przedbłysku, w oparciu o czujniki zabudowane w aparacie.

Nie ma z tym jednak żadnego żadnego problemu, nic nie musisz kombinować, lampa EX "rozpozna" aparat i sama przełączy się się w odpowiedni tryb (E-TTL --> TTL)

Wisnix
13-03-2008, 16:05
aha... no to fajnie... tylko mam jeszcze jedno pytanie...
odnośnie ceny... i wart jest teraz?
używany z vertical gripem...
bo mam okazje kupić za ~ 400 zł...

MacGyver
13-03-2008, 16:18
Moim zdaniem warto dać te 4 stówki za 5-tkę z gripem.

an_zak
13-03-2008, 19:45
Zwłaszcza, że grip do piątki nie jest powszechnym towarem (tylko warto pamietać, że w środku nie ma koszyczka na baterie - korzystasz z zasilania w body)

nor
14-03-2008, 09:18
Jeśli body jest sprawne / nie zajechane to jest to dobra cena. Nie wiem czy grip ma wielki sens. Uchwyt w "5" jest bardzo wygodny nawet dla duzej dłoni i w pionowych kadrach, ale jak daja gratis ...

enter
22-03-2008, 14:40
aha... no to fajnie... tylko mam jeszcze jedno pytanie...
odnośnie ceny... i wart jest teraz?
używany z vertical gripem...
bo mam okazje kupić za ~ 400 zł...

350 płaciłem z swojego z gripem jak masz w dobrym stanie z papierami to warto dojechać z ceną nawet do 450
przy właściwym użytkowaniu ten sprzęt jest nie do zajechania.

:-D
Bardzo ciekawym doświadczeniem jest wywalenie całej rolki w 7 sekund od wciśnięcia spustu na wyścigach 1/4 mili :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

krzychoo
22-03-2008, 16:39
Może to nie wątek GIEŁDA, ale chętnie sprzedam swoją 5tke z gripem. kurzem zarasta, ktoś może jej używać, jak pisał enter sprzęt nie do zajechania... kontakt na PW