Zobacz pełną wersję : Canon Eos 5
Witam.
Mam pytanie odnośnie Eosa 5...
wyczytałem gdzieś (już nie pamiętam dokładnie gdzie) że mają one problem z pokrętłem zmiany programów...
czy ktoś spotkał sie z takim problemem a jeżeli tak to czy jest to jakaś wada techniczna czy po prostu uszkodzenie wynikające ze złego użytkowania sprzętu.
Jest to niewątpliwie wada techniczna.
W EOS 5 centralnie na kółku nastaw znajduje się guziczek blokady - nie wiem po co, bo w większości innych EOS-ów, analogowych i cyfrowych tego nie ma i jakoś nikomu tej blokady nie brakuje.
Działa to w ten sposób, że aby przekręcić kółko nastaw (przypominam, że w tym aparacie, jak i w większości analogowych EOS-ów kółko robi za włącznik aparatu) trzeba najpierw wcisnąć ów przycisk blokady.
Przy nieco nieostrożnym obchodzeniu się z tym mechanizmem, łatwo uszkodzić blokadę i kółko w ten sposób, że kółko kręci się, ale nic się nie przełącza. W zależności od tego, w jakiej pozycji kółka to się wydarzy, aparat pozostaje w takim nastawieniu.
Mnie się w trakcie wieloletniego użytkowania "piątki" to nie przydarzyło, ale sporo czytałem o tym w sieci, a nawet był gdzieś dokładny opis ze zdjęciami, jak to samemu naprawić. Szukaj w googlach haseł : command dial wheel EOS 5 A2 A2E.
Witam.
http://www.eosdoc.com/manuals/?q=5DialFix
I wszystko jasne. ;)
Miałem wiele lat EOS A2 i mi to nie przeszkadzało, powiedziałbym nawet że było OK bo jak chcsz wyłączyć sprzęt to krecisz "do oporu" i wtedy jest wyłączony (nie trzeba patrzeć na kółko) - ale to bzdety. Nie było w związku z tym zadnych uszkodzeń ani problemów.
Bardzo polecam to body. Jedyne wg mnie wada to lampa A-TTL, a nie E-TTL, poza tym same zalety. Miód. :)
Jedyne wg mnie wada to lampa A-TTL, a nie E-TTL, poza tym same zalety.
czyli co?? nie obsługuje lamo serii EX? czy jak? bo nie rozumiem...
czyli co?? nie obsługuje lamo serii EX? czy jak? bo nie rozumiem...
Spokojnie, EX bedzie działać z EOS 5, z tą różnicą, że nie w E-TTL z przedbłyskiem pomiarowym, lecz w zwykłym TTL bez przedbłysku, w oparciu o czujniki zabudowane w aparacie.
Nie ma z tym jednak żadnego żadnego problemu, nic nie musisz kombinować, lampa EX "rozpozna" aparat i sama przełączy się się w odpowiedni tryb (E-TTL --> TTL)
aha... no to fajnie... tylko mam jeszcze jedno pytanie...
odnośnie ceny... i wart jest teraz?
używany z vertical gripem...
bo mam okazje kupić za ~ 400 zł...
MacGyver
13-03-2008, 16:18
Moim zdaniem warto dać te 4 stówki za 5-tkę z gripem.
Zwłaszcza, że grip do piątki nie jest powszechnym towarem (tylko warto pamietać, że w środku nie ma koszyczka na baterie - korzystasz z zasilania w body)
Jeśli body jest sprawne / nie zajechane to jest to dobra cena. Nie wiem czy grip ma wielki sens. Uchwyt w "5" jest bardzo wygodny nawet dla duzej dłoni i w pionowych kadrach, ale jak daja gratis ...
aha... no to fajnie... tylko mam jeszcze jedno pytanie...
odnośnie ceny... i wart jest teraz?
używany z vertical gripem...
bo mam okazje kupić za ~ 400 zł...
350 płaciłem z swojego z gripem jak masz w dobrym stanie z papierami to warto dojechać z ceną nawet do 450
przy właściwym użytkowaniu ten sprzęt jest nie do zajechania.
:-D
Bardzo ciekawym doświadczeniem jest wywalenie całej rolki w 7 sekund od wciśnięcia spustu na wyścigach 1/4 mili :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
krzychoo
22-03-2008, 16:39
Może to nie wątek GIEŁDA, ale chętnie sprzedam swoją 5tke z gripem. kurzem zarasta, ktoś może jej używać, jak pisał enter sprzęt nie do zajechania... kontakt na PW