Zobacz pełną wersję : Filtr czerwony
Pillow Book
12-03-2008, 20:31
Witam serdecznie,
chcę kupić filtr czerwony. Lubię oglądać zdjęcia cb z jego użyciem i sama chciałabym by w moich był podobny efekt .
Używam lustrzanki cyfrowej i zwykle zapisuje zdjęcia w rawach.
Zastanam sie czy przy PSie taki filtr ma jakiekolwiek sensowne zastosowanie i czy nie jest to czasem strata kasy? Czy moglibyście podzielic sie Waszymi doświdczeniami z tym filtrem?
Będe wdzięczna za sugestie.
pozdr.
FlatEric
14-03-2008, 13:43
Zastanam sie czy przy PSie taki filtr ma jakiekolwiek sensowne zastosowanie i czy nie jest to czasem strata kasy?
Próbowałem się ostatnio bawić, co prawda w Photo Paincie, próbując zasymulować filtr czerwony - i szczerze mówiąc szło mi tak sobie. Wydaje mi się, że użycie filtra szklanego jest szybsze i prostsze od późniejszej obróbki zdjęcia (acz mniej sterowalne ;) ). Z drugiej strony to indywidualne kwestia purystyczności podejścia do fotografii i osobistych preferencji ideologicznych. :D
Sądzę też, że obok filtra czerwonego, który faktycznie jest ciekawy, ale działanie ma bardzo mocne, warto również nabyć filtr pomarańczowy (o krotności 2,8 wobec 8 zwykłego filtra czerwonego) - nawet nie wiem, czy efekty jego zastosowania nie są w przeciętnych sytuacjach zdjęciowych - np. krajobrazy - przyjemniejsze od czerwonego.
Pzdr
Grzesiu
raczej bym nie kupowal czerwonego filtra do cyfry. z tej prostej przyczyny, ze efektywnie wywalasz 3/4 kadru i zostajesz ze zdjeciem, ktorego rozdzielczosc optyczna spada do polowy, czyli robi sie mocno ...
lepiej zrobic to w szopce. banalny sposob to po prostu Channel Mixer, gdzie w nowej szopce (CS3) jest nawet gotowy preset, a w starszych wystarczy zaznaczyc Monochrome i dac 100% na czerwony i po 0% na zielony i niebieski
aczkolwiek banalny nie oznacza tu najlepszy. lepiej pokombinowac suwakami, bo czasem lepszy rezultat daje cos w desen filtra pomaranczowego albo nawet zoltego
MacGyver
14-03-2008, 14:05
Standardowe filtry krajobrazowe to żółty i pomarańczowy, czerwony to już prawie filtr efektowy. Trzeba pamiętać że przyciemnia on głównie zielenie, więc częstokroć może powodować smołę w znajdujących się na pierwszym planie partiach zdjęcia krajobrazowego. Osobiście używam go głównie zimą (w połączeniu z czarno-białymi kliszami), kiedy ciemnych zieleni jest w kadrze mało lub nie ma ich wcale.
Zastosowanie filtrów kolorowych do fotografii czarno-białej z lustrzankami cyfrowymi jest mocno dyskusyjne. Nie można zapominać że matryca rejestruje światło inaczej niż monochromatyczny negatyw. Jeśli już koniecznie chcemy robić czrno-biel z obrazów rejestrowanych przez matrycę korzystniej moim zdaniem jest wykonać normalne kolorowe zdjęcie, z odpowiednio wysyconą i kontrastową kolorystyką, z użyciem filtra odpowiedniego do fotografii kolorowej, tj polaryzacyjnego lub połówkowego szarego, a następnie nałożyć sobie filtr czerwony (przez użycie odpowiedniej funkcji, np w PS CS2 lub CS3, lub nakładając półprzezroczystą czerwoną warstwę) w programie do obróbki i przekonwertować, zgodnie z zasadami, zdjęcie do BW. Można też skorzystać z funkcji tego pluginu (http://www.cherub.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=348&Itemid=92).
A może na początek pobaw się canonoskim DPP. Tam też się da różne filtry (na zasadzie cyfrowej) ponakładać na zdjęcia wykonane w RAWach.
Do dyspozycji masz kilka filtrów:
czerwony, pomarańczowy. żółty i zielony.
Pillow Book
17-03-2008, 22:43
Dzięki wielkie za Wasze sugestie.
Narazie pobawię się PSem i jeśli w zdjęciach B&W nie będzie takich efektów jakie chciałabym to kupię czerwonkę :D.
Byłam niemal pewna że przy zastosowaniu ustawień na b&w i filtra i późniejszym wywoływaniu rawów efekt czarno białych zdjęc będzie tak cudny jak przy zastosowaniu go przy kliszach czarno białych a tu kicha :/
Witajcie, planuję zakupić czerwony filtr o średnicy 52 mm na szkiełko 50mm - 1.8. Chciałbym się was poradzić które z dostępnych markowych filtrów mają największą gęstość, tak aby usuwały niebieski jak najskuteczniej. Chodzi mi o efekt czarnego nieba w fotografii czarno-białej.
Z góry dziękuję i pozdrawiam !
MacGyver
07-04-2009, 16:16
Kup zwykłą, fioletową Hoye (standard 25A/090). Jest dostatecznie dobra a jej cena proporcjonalna do wartości szkła.
http://www.migomex.com.pl/akcesoria_foto/page/browse/menu/hoya__kreatywne/offset/0
http://www.olbrycht.pl/b+w/opis/czarne.htm
Zbyt ciemnego nie polecam (np. 091 B+W), zabiera dużo światła, zieleń wychodzi jak smoła a zdjęcia są bardzo mocno kontrastowe, zazwyczaj aż za mocno (zwłaszcza gdy lekko niedoświetlisz).
O ! i właśnie 091 B+W to coś dla mnie ! Przekontrastowane zdjęcia, surrealistyczny wydźwięk, nawet nieczytelność formy to coś co mi jest właśnie potrzebne, dzięki brachu
MacGyver
07-04-2009, 16:26
091 najfajniejszy będzie zimą. Zapłacić za niego trzeba, w tym rozmiarze, około 150 zł.
FlatEric
07-04-2009, 16:36
A jaka jest krotność Hoyi 25A, bo kilka stron przejrzałem, a jakoś tego nie widzę.
B+W 091 to znowu nie jakaś masakra, 8x to jest krotność 'zwykłego' filtra czerwonego (na efekt Wooda jeszcze chyba jest za słaby). I nie jest, niestety, filtr czerwony z automatu gwarancją nieziemskich efektów na zdjęciu, a na pewno nie da na bank efektów surrealistycznych. Czasem aż dziw, jak mały ma wpływ na tonację zdjęcia - wszystko zależy od kolorystyki sceny.
Pzdr
Grzesiu