Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 obsluga ETTL II
robsonikus
10-05-2005, 11:27
Mam pytanie z tego co wyczytalem ten tamronik nie obsluguje ettl II czy nie zapodaje pomiaru odleglosci.Pytanie wiec do Was :tamronik podpiety do 20d z lampa 580ex.Jak robic czyms taki zdjecia:)(wiem wiem pytanie idiotyczne)ale co nalezy zrobic aby nie przepalal,aby drugi plan nie byl za ciemny.:)JaKIE ustawienia body ,jakie lampy.Za wszelkie sugestie thanx.
Pozdrawiam
Jesli nie ma ETTL II to pewnie bedzie pracowal w ETTL bez problemu :)
Mam pytanie z tego co wyczytalem ten tamronik nie obsluguje ettl II czy nie zapodaje pomiaru odleglosci.Pytanie wiec do Was :tamronik podpiety do 20d z lampa 580ex.Jak robic czyms taki zdjecia:)(wiem wiem pytanie idiotyczne)ale co nalezy zrobic aby nie przepalal,aby drugi plan nie byl za ciemny.:)JaKIE ustawienia body ,jakie lampy.Za wszelkie sugestie thanx.
Mimo ze nie podaje odleglosci to E-TTL II nadal dziala (vide watek przyklejony w tym podforum: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1 ) tylko troszke gorzej niz ze szklami ktore ta odleglosc podaja.
To oznacza ze mozesz sie nie martwic o przepalenia i spokojnie pstrykac bez mocnego kombinowania z ustawieniami.
Czasem tylko mozesz sobie uzyc FEL (blokada blysku) jesli chcesz miec spokoj sumienia ;) .
A jak robic zdjecia i jakie ustawienia body czy lampy? - wszystko zalezy co i gdzie chcesz fotografowac a nie czym :roll: .
Ja np:
1) na kocich wystawach : 20D + Tamron 28-75 + 580EX z softboxem (blysk na wprost); Tryb Av, F4, iso 400/800, sila lampy na 0(czyli bez korekty), RAW, Auto Adjust Fill flash na On (Custom Function), Flash Sync na Auto (Custom Function)
2) kosciol, slub: 20D + Tamron 28-75 + 580EX z softboxem(blysk na wprost); Tryb M , iso 400/800 (w zaleznosci od jasnosci kosciola) ,sila lampy na 0(czyli bez kroekty), Czas 1/50, F miedzy 2.8 a 5.6 (w zaleznosci od jasnosci kosciola - tu miedzy 3.2 a 4.0, oraz w zaleznosci od pomyslu na ujecie - tu miedzy 2.8 a 5.6).
Lampa na E-TTL w obu przypadkach.
Slubu/kosciola z 20D jeszcze nie zdarzylo mi sie robic, na 10D uzywalem FELa, na 20D raczej nie uzywalbym, chyba ze na podgladzie zauwazylbym ze jednak przysmaza/niedoswietla.
robsonikus
10-05-2005, 20:31
Adnotacja do punktu 2) Tryb M odnosi sie do body czy lampy?
Dzieki za odp
Pozdrawiam
Acha jeszcze cos do punktu jeden tryb av do czego sie odnosi?
Vitez sorki za durne pytania:):)
KuchateK
10-05-2005, 20:32
Do body... Lampa oczywiscie na auto...
robsonikus
10-05-2005, 20:34
Okey juz wszystko wiem dzieki dzieki:):)
(...)
Ja np:
1) na kocich wystawach : 20D + Tamron 28-75 + 580EX z softboxem (blysk na wprost); Tryb Av, F4, iso 400/800, sila lampy na 0(czyli bez korekty), RAW, Auto Adjust Fill flash na On (Custom Function), Flash Sync na Auto (Custom Function)
(...)
W 20D nie ma customa o takiej nazwie (wytłuszczony). Chodzi zapewne o C.Fn-14 "E-TTL II" i ustawienie na "Evaluative".
W 20D nie ma customa o takiej nazwie (wytłuszczony). Chodzi zapewne o C.Fn-14 "E-TTL II" i ustawienie na "Evaluative".
No tak, przyzwyczajenia z 10D . E-TTL II na Evaluative ustawiam.