PDA

Zobacz pełną wersję : speedlite 380ex wolno się ładuje

sn4ke
10-03-2008, 12:41
Witam
mam taki problem moja lampa speedlite 380 ex strasznie wolno się ładuje. Około 15 sekund! Kupiłem ją używaną. Ale mam stare akumulatorki około 3 letnie być może to jest ich wina?. W danych technicznych napisane jest ze powinna sie ładowac od 0.1 sek do 7. Natomiast moja ładuje się strasznie długo, gdzie może leżeć przyczyna w starych akumulatorkach czy w lampie?

bakulik
10-03-2008, 12:48
Witam.

Próbowałeś karmić ją czymś innym, niż te stare akumulatory? Naładowałeś je wcześniej? Myślisz, że na forum są wróżki?

gwozdzt
10-03-2008, 12:51
380 ex strasznie wolno się ładuje. Około 15 sekund! mam stare akumulatorki około 3 letnie
W danych technicznych napisane jest ze powinna sie ładowac do 7sek.
gdzie może leżeć przyczyna w starych akumulatorkach czy w lampie?
najprościej dowiesz się tego udając się do najbliższego kiosku po 4 nowe baterie alkaliczne.

sn4ke
10-03-2008, 12:52
nie karmiłem niczym innym, a akumulatorki są naładowane na full, pisze bo moze ktos mial podobny problem i rozwiązał go.

mor_feusz
10-03-2008, 13:09
Stare akumulatory moga by przyczyna. Mam 580EX II i jak bylem w domu to brat bawil sie aparatem i wyczerpal do konca akumulatorki (i tak prawie padniete byly). Nie zdazylem naladowc swoich i trzeba bylo pare zdjec "pyknac" - dal mi swoje (jakies 2-3 lata i jaka "no name" ladowarka). Myslalem ze sie "potne" nigdy tak dlugo lampa sie nie ladowala. (wina byla po stornie akumulatorow jak i ladowarki - jak naladowalem brata akumulatorki swoja ladowarka - to "odrazu roznica byla wyczuwalna" ale i tak dlugo sie ladowala lampa potem). Kup "dobre akumulatorki" i sprawdz. Moim zdaniem roznica bedzie zauwazalna

sn4ke
10-03-2008, 13:18
Stare akumulatory moga by przyczyna. Mam 580EX II i jak bylem w domu to brat bawil sie aparatem i wyczerpal do konca akumulatorki (i tak prawie padniete byly). Nie zdazylem naladowc swoich i trzeba bylo pare zdjec "pyknac" - dal mi swoje (jakies 2-3 lata i jaka "no name" ladowarka). Myslalem ze sie "potne" nigdy tak dlugo lampa sie nie ladowala. (wina byla po stornie akumulatorow jak i ladowarki - jak naladowalem brata akumulatorki swoja ladowarka - to "odrazu roznica byla wyczuwalna" ale i tak dlugo sie ladowala lampa potem). Kup "dobre akumulatorki" i sprawdz. Moim zdaniem roznica bedzie zauwazalna

Dzieki
sprobuje najlpierw z bateriami, i dam znac jak poszlo.

marekk_ok
10-03-2008, 13:31
Moze tez byc problem z jedna bateria/uszkodzona.
Mialem tak gdy jedna na 4 akumalutorki padla - wowczas ladowanie bylo b.dlugie mimo ze 3 byly sprawne.
Najlepiej abys mogl te ogniwa odswiezyc i sprawdzic ile maja jeszcze pojemnosci - lecz do tego potrzebujesz troche lepsza ladowarke.

jacekxyz
10-03-2008, 15:28
Pewnie jest tak jak koledzy wczesniej pisali czyli wina aku ale z moich doswiadzcen z ta lampa powiem tylko ze jesli chodzi o czas ladowania to jest przepasc miedzy nia a 430 czy 580 a nawet 420, ma ona mniejsza moc i przez to czesciej w trudnych warunkach blyska pelna moca a w tedy czas ladowania to masakra nawet na dobrych aku, zdecydowanie lepsza jest choc 420

sn4ke
22-03-2008, 22:42
kupilem nowe baterie i działa błysk za błyskiem
dzieki za pomoc