Zobacz pełną wersję : speedlite 380ex wolno się ładuje
Witam
mam taki problem moja lampa speedlite 380 ex strasznie wolno się ładuje. Około 15 sekund! Kupiłem ją używaną. Ale mam stare akumulatorki około 3 letnie być może to jest ich wina?. W danych technicznych napisane jest ze powinna sie ładowac od 0.1 sek do 7. Natomiast moja ładuje się strasznie długo, gdzie może leżeć przyczyna w starych akumulatorkach czy w lampie?
Witam.
Próbowałeś karmić ją czymś innym, niż te stare akumulatory? Naładowałeś je wcześniej? Myślisz, że na forum są wróżki?
380 ex strasznie wolno się ładuje. Około 15 sekund! mam stare akumulatorki około 3 letnie
W danych technicznych napisane jest ze powinna sie ładowac do 7sek.
gdzie może leżeć przyczyna w starych akumulatorkach czy w lampie?
najprościej dowiesz się tego udając się do najbliższego kiosku po 4 nowe baterie alkaliczne.
nie karmiłem niczym innym, a akumulatorki są naładowane na full, pisze bo moze ktos mial podobny problem i rozwiązał go.
mor_feusz
10-03-2008, 13:09
Stare akumulatory moga by przyczyna. Mam 580EX II i jak bylem w domu to brat bawil sie aparatem i wyczerpal do konca akumulatorki (i tak prawie padniete byly). Nie zdazylem naladowc swoich i trzeba bylo pare zdjec "pyknac" - dal mi swoje (jakies 2-3 lata i jaka "no name" ladowarka). Myslalem ze sie "potne" nigdy tak dlugo lampa sie nie ladowala. (wina byla po stornie akumulatorow jak i ladowarki - jak naladowalem brata akumulatorki swoja ladowarka - to "odrazu roznica byla wyczuwalna" ale i tak dlugo sie ladowala lampa potem). Kup "dobre akumulatorki" i sprawdz. Moim zdaniem roznica bedzie zauwazalna
Stare akumulatory moga by przyczyna. Mam 580EX II i jak bylem w domu to brat bawil sie aparatem i wyczerpal do konca akumulatorki (i tak prawie padniete byly). Nie zdazylem naladowc swoich i trzeba bylo pare zdjec "pyknac" - dal mi swoje (jakies 2-3 lata i jaka "no name" ladowarka). Myslalem ze sie "potne" nigdy tak dlugo lampa sie nie ladowala. (wina byla po stornie akumulatorow jak i ladowarki - jak naladowalem brata akumulatorki swoja ladowarka - to "odrazu roznica byla wyczuwalna" ale i tak dlugo sie ladowala lampa potem). Kup "dobre akumulatorki" i sprawdz. Moim zdaniem roznica bedzie zauwazalna
Dzieki
sprobuje najlpierw z bateriami, i dam znac jak poszlo.
marekk_ok
10-03-2008, 13:31
Moze tez byc problem z jedna bateria/uszkodzona.
Mialem tak gdy jedna na 4 akumalutorki padla - wowczas ladowanie bylo b.dlugie mimo ze 3 byly sprawne.
Najlepiej abys mogl te ogniwa odswiezyc i sprawdzic ile maja jeszcze pojemnosci - lecz do tego potrzebujesz troche lepsza ladowarke.
jacekxyz
10-03-2008, 15:28
Pewnie jest tak jak koledzy wczesniej pisali czyli wina aku ale z moich doswiadzcen z ta lampa powiem tylko ze jesli chodzi o czas ladowania to jest przepasc miedzy nia a 430 czy 580 a nawet 420, ma ona mniejsza moc i przez to czesciej w trudnych warunkach blyska pelna moca a w tedy czas ladowania to masakra nawet na dobrych aku, zdecydowanie lepsza jest choc 420
kupilem nowe baterie i działa błysk za błyskiem
dzieki za pomoc