Zobacz pełną wersję : 40D i obsługa lampy z menu aparatu
Gringo997
10-03-2008, 08:40
gdy podepne lampę, włączę ją i próbuje wejść w opcje lampy wyskakuje mi błąd. flash control/external flash func. setting/ <- działa tylko w połowie
natomiast lash control/external flash C.Fn. setting/ wogóle tylko pojawia się błąd "This menu cannot be displayed. Incompatible flash or flash's power is turned off". wie ktos dlaczego tak sie dzieje?????
mor_feusz
10-03-2008, 13:13
poniewaz mozna z poziomu 40D kontrolowac 580EXII - niestety 550 jest niekompatybilna z funkcjami kontroli z body :(
Eit:
In-camera flash configuration (currently only 580 EX II)
A czy 430 EX tez jest niekompatybilna?
Bo jej tez z poziomu body nie mozna sterowc.
mor_feusz
10-03-2008, 13:19
Tak, tez niekompatybilna. Na dzien dzisiejszy "tylko" 580EX II
Edit:
Wyjasnienie
Lampa 550 oraz 430 bedzie dzialala w 100% z body. Niekompatybilnosc polega na tym ze nie mozna jej sterowac z poziomu body - co nie zmienia faktu ze na lampie funkcje nie beda dzialac. Wszystko bedzie OK. Bedzie gralo i buczalo. Nie martw sie podepniesz i zadzila - nie zmienisz parametrow z poziomu body (bedzie to taki bonusik na przyszlosc o ile zmienisz lampe)
MacGyver
10-03-2008, 15:02
Dla potwierdzenia: 580EX MkI też nie da się sterować z poziomu body, sprawdziłem po rozczarowaniu z 430EX :-)
Gringo997
10-03-2008, 16:33
ja i tak zawsze korzystam z menu w lampie ale zdziwil mnie fakt ze w instrukcji pisze ze wszystkie EX są kompatybilne a jak coś jest kompatybilne to powinno dzialać w 100% dobrze:P
mor_feusz
10-03-2008, 17:20
ja i tak zawsze korzystam z menu w lampie ale zdziwil mnie fakt ze w instrukcji pisze ze wszystkie EX są kompatybilne a jak coś jest kompatybilne to powinno dzialać w 100% dobrze:P
Poniewaz to jest prawda. Lampa bedzie dzialala z body w 100%. Wsystko da sie zrobic (zarowno 550 jak i 430 jak i 580 I). W 40D jest "nowosc" w postaci zarzadzania lampa z body. Niestety (albo i stety) ta funkcja ogranicza sie do najnowszej lampy 580EX II (moze nastepne werje 430tek i innych tez to beda mialy). 550 jak i 430 JEST!!! kompatybilna z body (kazda lampa z EX serii) niestety - nowosc w postaci zarzadzania lampa ograniczopna jest jak narazie do 580EXII. Koniec tematu. Lampy beda dzialaly - ale recznie trzeba bedzie je "dostrajac".
Gringo997
11-03-2008, 18:41
ja wiem ze 550EX jest w całości kompatybilna w 40D bo ją gruntownie testowałem. druga kurtyna, stroboskop, ETTL + korekta etc. wszystko działa wyśmienicie:D ale tak czy siak kupie 580EXII jak będą pieniążki bo na 2 lampy pracuje się świetnie a i zostanie do 2 body jak kupie (czyt. 5d mkII)8)
lampa 550 została zrobiona do 10D
dla 40D jest lampa 580.
550 możesz oczywiście używać z 40-chą ale raczej jako SLAVE.
Gringo997
12-03-2008, 07:50
(...)
a co ma piernik do wiatraka???
lampa 550 została zrobiona do 10D
fantazjujesz....
albo mieli proroczą wizję w Canonie, bo 550EX wyszła w 1998r, a 10D - w 2003r :-)
Jeśli już, to została przygotowana pod EOS 3 (o czym wspominają we wstępie instrukcji)
http://vitez.ceron.pl/PL550EX.pdf
dla 40D jest lampa 580.
dla 40D sa wszystkie lampy EX, jedynie kilka najmniej istotnych ficzerów jest zarezerwowanych dla 580EX II.
żadne raczej.
Rownie dobrze będzie pracowac jako MASTER jak i SLAVE.
Lampa to 430EX, jak chcę wejść w menu nastawy C.Fn lampy zewnetrznej to pojawia sie komunikat: niezgodna lampa lub wyłączone zasilanie, działa tylko menu: nastawy lampy zewn.(ale tylko korekta eksp. i ETTL II), czyzbyte funkcje tej lampy nie współdziałała z tym aparatem? W instrukcji oczywiscie brak info.
A czy masz dobrze naładowane akumulatory w lampie? Pytam bo ostatnio też miałem ten sam problem i wina leżała po stronie zasilania lampy. Po doładowaniu wszystko gra. Ja używam 580exII.
A czy masz dobrze naładowane akumulatory w lampie? Pytam bo ostatnio też miałem ten sam problem i wina leżała po stronie zasilania lampy. Po doładowaniu wszystko gra. Ja używam 580exII.
Tak, naładowane, a moze 430 nie jest obslugiwana przez ten aparat?
Jest, oczywiście , że jest. Sprawdź styki, czy po podłączeniu do aparatu lampa równo i mocno siedzi, czy nie odstaje gdzieś na boki.
Jest, oczywiście , że jest. Sprawdź styki, czy po podłączeniu do aparatu lampa równo i mocno siedzi, czy nie odstaje gdzieś na boki.
Jest OK, zaczynam sie martwić:confused:
ja gdzies czytalem ze 40d wspolpracuje z menu tylko z 580ex II
Dokładnie tak-sterowanie z poziomu aparatu cf-n w lampie jest możliwe jedynie z lampa 580EX II
Przecież w instrukcji jest to wyraźnie napisane.. że te funkcję działać będą tylko z nowymi lampami serii EX przystosowanymi do sterowania z body - czyli na dzień dzisiejszy jest to tylko 580ExII a z 430 nie
Przecież w instrukcji jest to wyraźnie napisane.. że te funkcję działać będą tylko z nowymi lampami serii EX przystosowanymi do sterowania z body - czyli na dzień dzisiejszy jest to tylko 580ExII a z 430 nie
W instrukcji jest napisane, że z "lampami Speedlite serii EX przeznaczonymi do aparatów EOS", ważne, że sprawa się wyjaśniła. dzieki wszystkim
W instrukcji jest napisane, że z "lampami Speedlite serii EX przeznaczonymi do aparatów EOS", ważne, że sprawa się wyjaśniła. dzieki wszystkim
Tak jeżeli chodzi ogólnie o współpracę z lampą. Dostęp do menu lampy z poziomu puszki jest możliwy jedynie z lampą 580mkII !...
Sugerowałem się słowami w instrukcji pisząc iż współpracuje z 430EX i możliwa jest zmiana ustawień. Przepraszam, za wprowadzenie w błąd ;)
cwanakubwa
22-06-2008, 21:22
Witam.
Z duzym zdziwieniem zauważyłem dzisiaj że 550EX niechce dać się synchronizować na drugą kurtynę z 40D. W menu aparatu opcja wyboru jest nieaktywna. Czy to prawidłowość?
Z 400D pracuje normalnie. Na pierwszą i drugą.
asdfasfd
22-06-2008, 22:21
Z tego co pamiętam to tam się ustawia synch. na drugą kurtynkę wciskając naraz "+" i "-", a nie w opcjach aparatu. Funkcje użytkownika są do ustawiania opcji lampy wbudowanej. Ustawianie opcji lampy z poziomy aparatu w 40D nie będzie działało z 550EX.
A tak w ogóle lampa dobrze działa z 40D? Naświetlanie itd. Właśnie zamierzam kupić jakąś używaną.
ErnestPierwszy
22-06-2008, 22:26
Witam.
Z duzym zdziwieniem zauważyłem dzisiaj że 550EX niechce dać się synchronizować na drugą kurtynę z 40D. W menu aparatu opcja wyboru jest nieaktywna. Czy to prawidłowość?
Z poziomu menu 40D możesz sterować funkcjami tylko dwóch lamp: 580EX II i 430EX II.
Witam.
Ustaw w lampie synchronizacje z drugą kurtyną i bedzie OK, niektore ustawienia lampy z menu 40d dzialaja tylko z 580EXII
ja natomiast zauwazylem ze czasami tak jakby lampa nie reagowala na korekte naswietlania, zarowno przy wprowadzeniu korkety z body jak z wprost w lampie nie bylo widac roznicy przy identycznych warunkach, bylo to w dzien, gdy chcialem lekko doswietlic prawdopodobnie przy krotkich czasach synchronizacji, niezaleznie od korekty lampa przeswietlala. Nigdy mi sie nic takiego nie zdarzylo z 400d+550EX
cwanakubwa
22-06-2008, 22:44
Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi :) - po przeczytaniu poprzednich wątków niebyło to dlamnie oczywiste.
Do asdfasfd: - tak z 40-stką działa dobrze. Mimo że lampa już stareńka. Żadnych problemów z nią nigdy nie miałem.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
onepixel
27-06-2008, 20:55
Witam serdeczenie. Panowie mam wielki poblem a jutro wesele jak to na złość
Posiadam 40d i 430EX, wchodze w menu STEROWANIE LAMPĄ->NASTAWY C.Fn lampy zewn. -> SET i....mam komunikat "NIE MOŻNA WYŚWIETLIĆ TEGO MENU. NIEZGODNA LMPA BŁYSKOWA LUB WYŁĄCZONE ZASILANIE" a gdy wchodzę w "NASTAWY LAMPY ZEWNĘTRZENEJ" moge edytowac tylko ekspozycje, pomiar !
oco chodzi ? ja już zgłupłem, 4 fotografów pytałem także nie umieli odpowiedzieć. Sprzęt oczywiście orginalny.
- LAMPA WŁĄCZONA, AKUMULATORY 100%
- LAMPA NORMALNIE WSPÓŁPRACUJE Z BODY BŁYSKA ITD.
- OPCJA LAMPA BŁYSKOWA "WŁĄCZ"
Panowie bardzo prosze o jak najszybsza pomoc.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
pozdrawiam
RG
towersivy
27-06-2008, 21:00
Odpowiedz jest prosta, aby korzystac z tego co w.w nalezy zakupic 580EX, poniewaz z 430EX to nie zadziała.
Pzdr.
1/ NIE WRZESZCZ! -> netykieta!
2/ rtfm.
no dobra... sterowanie lampą z menu aparatu dotyczy tylko najnowszych wersji lamp tzn. 580EX II oraz 430 EX II.
Oprócz tego cała automatyka błysku będzie ci działała poprawnie, a odpowiednie C.Fn ustaw sobie po prostu w menu lampy.
onepixel
27-06-2008, 21:14
1/ NIE WRZESZCZ! -> netykieta!
2/ rtfm.
no dobra... sterowanie lampą z menu aparatu dotyczy tylko najnowszych wersji lamp tzn. 580EX II oraz 430 EX II.
Oprócz tego cała automatyka błysku będzie ci działała poprawnie, a odpowiednie C.Fn ustaw sobie po prostu w menu lampy.
...To ciekawe jakim cudem jeszcze 3 dni temu ustawiałem synchronizacje błysku 1-2 kurtyna, a dziś te opcje są "niekatywne" niedytowalne..
2/ rtfm.
i tu jest wlasnie problem bo instrukcja milczy na ten temat.. jest tam ogolna wzmianka o sterowaniu "wszystkimi lampami speedlite ex"
sam sie nad tym kiedys glowilem, zapytalem na forum wiec najlepiej poradzic koledze by.. uzyl wyszukiwarki :twisted: :mrgreen:
...To ciekawe jakim cudem jeszcze 3 dni temu ustawiałem synchronizacje błysku 1-2 kurtyna, a dziś te opcje są "niekatywne" niedytowalne..
to co zmieniłeś w pozostałych ustawieniach w ciagu tych trzech dni?
bo przeciez samo się nie stało...
poza tym trzeba pamiętać, że nastawy na lampie maja wyzszy priorytet, niż te same ustawienia dokonywane z poziomu aparatu.
Wyzeruj C.Fn w menu lampy, wyłącz HSS/2nd sync w lampie i ponownie spróbuj z menu aparatu.
onepixel
27-06-2008, 21:30
to co zmieniłeś w pozostałych ustawieniach w ciagu tych trzech dni?
bo przeciez samo się nie stało...
poza tym trzeba pamiętać, że nastawy na lampie maja wyzszy priorytet, niż te same ustawienia dokonywane z poziomu aparatu.
Wyzeruj C.Fn w menu lampy, wyłącz na lampie HSS/2nd sync i ponownie spróbuj z menu aparatu.
HHmmm dobre pytanie nie zmieniałem nic z głownych funkcji, podstawowe oczywiscie caly czas zmieniam...
Re:Kubak82, szukajka nie pokazała mi postu, dasz rade odgrzebac to u siebie?
następna sprawa - gdzie konkretnie wchodzisz?
• External flash function setting
czy
• External flash C.Fn setting
bo jeśli już to 1-2 sync będzie pod external flash function setting i powinno działać ze każdą EX (tak samo jak w poprzednich modelach aparatów i lamp dało się ustawić z menu aparatu 1-2 sync),
natomiast External flash C.Fn setting to już tylko i wyłącznie z 430 EX II/580EX II, ale te nastawy dotyczą tylko C.Fn lampy, a ustawianie 1-2 sync nie jest w C.Fn lampy.
Re:Kubak82, szukajka nie pokazała mi postu, dasz rade odgrzebac to u siebie?
prosze :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?p=387568#post387568