Zobacz pełną wersję : Jupiter 9 85/2
bruckner
09-03-2008, 23:29
no właśnie jak to z tym jupiterem 85/2 jest?
który lepszy??
pozdrawiam
MC musi być lepszy pod światło (i tak nie będzie "dobry" jak na obecne standardy, ale i tak lepszy od non-MC). Nigdy nie fociłem żadnym jupiterem bez MC, za to te MC były więcej niż dobre.
bruckner
09-03-2008, 23:42
no właśnie pod światło te MC napewno są lepsze, ale chodzą słuchy że bez MC są lepsze optycznie...
i teraz nie wiem.
Optycznie to to samo (kopia niemieckiego sonnara 85/2), kwestia tylko powłok... na pewno nie zaszkodzą :)
MacGyver
09-03-2008, 23:49
Jeśli Ci sie trafi w niewiele wyższej cenie bierz wersję MC. Mam to szkło (9 MC) i z czystym sumieniem mogę je polecić: na f/2 przyjemnie miękki (nie mydlany, mimo częstych w necie opinii fanatyków zdjęć, którymi można się golić, to nie jest to samo) od 2.8 brzytewnie ostry a do tego 15 listków przysłony i ciekawy bokech.
Jupitera 11 (135mm) posiadam natomiast w wersji bez powłok i jest zauważalnie mniej ostry od egzemplarza an_zak-a, w wersji MC, choć to dalej świetne szkło... oczywiście nie pod światło :-)
bruckner
10-03-2008, 00:00
Dzięki serdeczne za odpowiedź..
BTW ... nie szykuje się jakiś plenerek we Wrocku...
EOT.. :rolleyes:
Mam z powłokami, również uważam, że jest miodzio. Niczego więcej pod względem ostrości nie oczekuję a powłoki przydadzą się na pewno pod światło.
bruckner
10-03-2008, 00:09
a jeszcze pytanie której przejściówki z dandelionem używać?bardziej TAKIEJ (http://allegro.pl/item323380101__aj]_adapter_eos_m42_z_potwierdzeniem_ostrosci.html)
czy taka (http://allegro.pl/item325135201_adapter_canon_eos_m42_potw_ostrosci_ w_wa_lodz.html)też może być??
pozdr
bruckner
10-03-2008, 18:13
prosiłbym o odpowiedź w sprawie tej przejściówki bo to się tyczy właściwie tego obiektywu też a nie chce nowego wątku zakładać....
pozdrawiam serdecznie :)
MacGyver
10-03-2008, 19:07
Ja mam zbliżoną do tej droższej, co warta jest tańsza niestety nie wiem. Poszukaj na forum M42 (http://forum.stock-photo.pl/).
bruckner
10-03-2008, 21:53
dzięki...
VomitroN
10-03-2008, 23:00
a jeszcze pytanie której przejściówki z dandelionem używać?bardziej TAKIEJ (http://allegro.pl/item323380101__aj]_adapter_eos_m42_z_potwierdzeniem_ostrosci.html)
czy taka (http://allegro.pl/item325135201_adapter_canon_eos_m42_potw_ostrosci_ w_wa_lodz.html)też może być??
pozdr
Ten pierwszy link to chyba wersja rosyjska Dandeliona, ktora zglasza sie w body jako 2/50, z chemicznie barwionym na czarno adapterem. Ten ze srebrnym adapterem wyglada na made in Hongkongowo a body widzi go zdaje sie jako 1,4/50.
Mysle ze ten tanszy bedzie dzialal tak samo dobrze jak ten drozszy.
bruckner
10-03-2008, 23:18
odwrotnie :D ten czarny widzi jako @1.4 a tamten jako 1.8 i nie wiem czy ryzykować jakikolwiek najtańszy dandelion czy coś sprawdzonego... :roll:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha... pojawiła się odpowiedź że za 200 jupiter bez MC? brać czy jednak lepiej MC?????????
MacGyver
10-03-2008, 23:36
Ja za swojego MC zapłaciłem złotych 140 :-)
VomitroN
10-03-2008, 23:43
odwrotnie :D ten czarny widzi jako @1.4 a tamten jako 1.8 i nie wiem czy ryzykować jakikolwiek najtańszy dandelion czy coś sprawdzonego... :roll:
No nie wiem. Ja poltora roku temu kupilem wersje ruska bo jeszcze wtedy w HK tego nie robili a zglasza mi sie jako f2.
Nie wydaje mi sie jednak aby roznice cen Dandeliona szly w parze z jego jakoscia. Raczej to kwestia narzutu marzy rodzimych sprzedawcow. Nowe na ebayu po 11 funciszy chodza. Kupilem nawet jakis czas temu na Allegro sam czip jako odrzut handlowy za chyba 50zl i do tego widac ze byl wczesniej klejony. Nakleilem go na swoj adapter i fika az milo. Tez jako f2.
Uwazam, ze ten srebrny bedzie ci dzialal ( zreszta co tam sie moze popsuc :)
Co do MC w systemie M42, roznice w cenie tych szkiel nie sa az tak drastyczne i warto jednak upolowac szklo z powlokami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja za swojego MC zapłaciłem złotych 140 :-)
Kiedy to bylo? Teraz to Jupitery 37A zaczynaja dobijac do tej ceny :)
digitgreg
13-04-2009, 20:07
Witam.
Nabyłem Jupitera 9.
Jak się okazało z padniętą przysłoną:(( Zatrzymała się na f2.
Gdzie mogłbym naprawić tę przypadłość?
Mieszkam koło Zamościa woj. Lubelskie.
Może ktoś sam to naprawiał?
Za wszelkie wskazówki i rady będę bardzo wdzięczny:)))))
Puknij lekko-może sama się naprawi :)
miałem podobnie w heliosie 44m4 :)
Hm... A może tylko kręcisz pierścieniem preselekcji przysłony? Bo do jej domykania jest ten pierścień pomiędzy preselekcją a ustawieniem odległości.
dokladnie sprawdz czy nie masz tak ustawionego ogranicznika przyslony :-) bo ten obiektyw tak ma - że ustawiasz sobie numer przyslony do której możesz przymknąć obiektyw - całkiem przydatne - miałem i używałem.
MacGyver
14-04-2009, 12:52
Ja od siebie dodam że pierścienie nie chodzą zbyt lekko. ogranicznik, jeśli jest ustawiony na f/2, trzeba najpierw lekko poruszyć w kierunku przeciwnym, potem już pójdzie do samego końca.
Witam.
Nabyłem Jupitera 9.
Jak się okazało z padniętą przysłoną:(( Zatrzymała się na f2.
Gdzie mogłbym naprawić tę przypadłość?
Mieszkam koło Zamościa woj. Lubelskie.
Może ktoś sam to naprawiał?
Za wszelkie wskazówki i rady będę bardzo wdzięczny:)))))
http://www.fotoserwis.lublin.pl
spróbuj u nich :)
digitgreg
14-04-2009, 17:23
Dziękuję za wskazówki :)))))))
Mieliście rację!!!!! (wstyd mi że się tak nabrałem:/ )
Wszystko działa. Jak się okazało że kręciłem ogranicznikiem przysłony a pierścień
do jej ustawiania był mocno zaciśnięty. Aż się przestraszyłem że coś ukręciłem jak puścił:)
No to mam farta!!!!
Pytałem o niego wcześniej w komisie (cena 85zł)
Jak przyjechałem kupić sprzedawca oświadczył że kupuję uszkodzony i na własną odpowiedzialność. Zaproponował 45zł :)))))))
Wziąłem do przetestowania. A co? Za 45 zł to nawet do cykania na f2 by był.
Reasumując: mam nowiutki w pełni sprawny Jupiter 9 85/2 za 45 zł :)))))))
Sprzedać czy zachować??? ;)
Dzięki wszystkim za pomoc; piwko stawiam :)))
spuki dzięki za adres serwisu!
Dziękuję za wskazówki :)))))))
Mieliście rację!!!!! (wstyd mi że się tak nabrałem:/ )
Wszystko działa. Jak się okazało że kręciłem ogranicznikiem przysłony a pierścień
do jej ustawiania był mocno zaciśnięty. Aż się przestraszyłem że coś ukręciłem jak puścił:)
No to mam farta!!!!
Pytałem o niego wcześniej w komisie (cena 85zł)
Jak przyjechałem kupić sprzedawca oświadczył że kupuję uszkodzony i na własną odpowiedzialność. Zaproponował 45zł :)))))))
Wziąłem do przetestowania. A co? Za 45 zł to nawet do cykania na f2 by był.
Dzięki wszystkim za pomoc; piwko stawiam :)))
spuki dzięki za adres serwisu!
nie ma sprawy... ;) super, że wszystko poszło po dobrej myśli.
ja na Twoim miejscu sprzedałbym i kupił coś z AF ;) jeśli nie to zatrzymał gotówkę :)
MacGyver
14-04-2009, 19:12
Hehe, mój (wersja MC) poszedł niedawno na allegrze za 260 zł :-)
Poczytaj pierwsze posty w tym wątku i odpowiedz sobie na pytanie czy potrzebujesz takiego szkła.
Co do alternatyw z AF, czyli Canona 85/1.8 i Tamrona 28-75/2.8, cóż to raczej nie ten poziom kosztów :-)
Jesli cie interesuje zabawa z m42 - nie sprzedawaj. To oryginalne szkiełko.
W tym zakresie ogniskowych - MC Jupiter-9 85/2 i MC Kalejnar 100/2.8 to fajne obiektywy (posiadam oba).
no to Ci się przyfarciło.
Ja swojego sprzedałem za 180 pln :) a byla to wersja starsza
milego cykania portretów - do tego te szkielko jest super
Mam i ja :)
Kilka sampli z 5d1, pelne jpg z puszki na F2
Http://siudym.webd.pl/tests/jupiter9/
Uzywam z analogiem,ale na cyfraku tez daje rade. Moje wersja to m39 ale nie z dalmierza a z zenita 3m czy jakos tak.
Jak na pełną dziurę niezły kontrast. Miałem kiedyś J-9, dawał ostrzejsze obrazki niż Twoje sample, ale miał silną aberrację sferyczną, co obniżało kontrast (więc ogólna percepcja ostrości była mniejsza) ...ale przez tę 'wadę' z kolei robił istne cuda z bokehem.