Zobacz pełną wersję : Mocna, manualna i tania lampa?
No właśnie...
pytanie jak w temacie, chciał bym niedługo kupić dodatkową lampę błyskową do postawienia na statywie i doświetlania sceny z boku.
Absolutnie nie potrzebuje żadnej automatyki, zależy mi tylko na tym aby była w miare mocna (teraz mam 580EX i spokojnie wystarcza, więc nie musi być aż tak mocna :)), miała manualną regulacje mocy (przynajmniej 1/1 i kilka innych typu 1/2 i 1/16) no i żeby byla w miare tania
jakie modele możecie zaproponować? czego używanego szukać?
będę bardzo wdzięczny za informacje :)
pozdrawiam
Wojtek Więcławski
michalab
09-03-2008, 23:11
Też jestem zainteresowany, choć mi wystarczyłaby nawet średnio mocna - np. porównywalna nawet z 380EX
coś z serii EZ, tanie a miały pełen manual (wysokie modele)
Stare Metze. Zobacz na przykład 36 CT2 lub CT3. LP to 36 dla 50mm ISO100. Czyli niezła (nie patrz na LP 58 dla 580EX, bo to jest dla ogniskowej bodaj 85mm lub nawet 100 - nie pamiętam danych technicznych 580EX). Ma świetną własną automatykę. Można też dzielić błysk.
sunpak 544, sunpak 555, sunpak 622, metz - stare, vivitar 285, nikony stare są też bardzo dobre, canony odradzam.
FlatEric
10-03-2008, 11:54
Albo i Sunpak 383S - LP 36 dla 35 mm, trzy zakresy automatyki, redukcja mocy 1/2...1/16, możliwość dołożenia głowicy zoom 40-135 mm, dyfuzorów szerokokątnych itp.
Pzdr
Grzesiu
fotosynteza
11-03-2008, 01:47
sam mam dwa metze 60 ct1 jest piekielnie mocna i bardzo równo dzieli błysk. ale jest duża i aku na ramie. druga to metz 40 mz1 (40 mz 3) nieco dziwny kształt ale za to równie stabilna praca. IHMO Metz górą z jednego powodu. Jeśli zrobisz 50 zdjęć w podobnych warunkach na tzw. programie A (własna automatyka lampy) to zdjęcia bedą nie porównywalnie równiejsze w porównaniu z ETTL.
pozdrawiam
michał
uzupelnie, to co podal max:
- sunpak 555 (zamienna nazwa g4500dx), 622, 544 z nastawieniem na te pierwsza, ciezko dostac w PL
- metz 60, 45, ale nowsze, czyli ct4. metz 60 jest warty, ze wzgledu na moc, ale cholernie duzo wazy aku. 45 jest taki se, dostepne w PL
- vivitar 285 hv (koniecznie hv), 283 (sprawdzic trzeba, czy ma napiecie na stopce ponizej 220V oraz czy ma modul Varipower, bo bez tego blyska tylko pelna moca - przewaznie jest dostepny bez), ciezko w PL
- nikony sb-24, sb-25, sb-26, sb-28, sb-28dx, sb-80dx - im wyzszy numerek tym nowsza/mocniejsza. ogolnie sa mistrz, bo maja gniazdo synchro. na allegro mnostwo tego
to moze ktos wie gdzie takiego sunpaka 555 albo metz'a 60 ct 4 mozna dostac bo nawet na ebay.com sa moze tylko dwa warte uwagi???
Ja bym brał 550EZ ze względu te same możliwości co 580EX więc praca z nią będzie analogiczna - oczywiście tylko w trybie manualnym. Po co poznawać nowe lampy? A taką lampę można kupić 250-400zł w zależności od okazji ;).
http://cgi.ebay.com/SUNPAK-555-G4500DX-WITH-AF-INTERFACE-MODULE-MX-1AF_W0QQitemZ360051074774QQihZ023QQcategoryZ64354Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
a co panstwo spece od sp555 myslicie o tym? mam nadzieje ze brak tam kruczkow.:)pozdro
spoko. dobra cena. fajny zestaw. nie bedziesz mogl wyzwolic, bo nie ma kabla synchro ;)
lampy canonowskie same sie wyłączają.
lampy canonowskie same sie wyłączają.
nic mi nie mów na ten temat... 580EX wyłącza mi się chyba po 5 minutach nie działania :/ da się jakoś ustawić żeby się nie wyłączały?
odpowiedni CF. bodajze numer 1. czytanie instrukcji pomaga.
czytanie instrukcji pomaga.
wiem, przeczytałem całą, ale po prostu nie pamiętam wszystkich CF'ów na pamięć a teraz nie do końca wiem gdzie ta instrukcja się znajduje ;)
dzięki za pomoc, zaraz będę próbował
Ja mam sb25. Nic się nie wyłącza (w przeciwieństwie do niewyłączanego standby z niższych modelów canona), świetnie działa w manualu. Polecam.
nikony sa w ogole fajne, bo mniejsze od sunpakow. takie dwie 80dx byly by spoko.
a teraz nie do końca wiem gdzie ta instrukcja się znajduje ;)
W tym podforum, w przyklejonym wątku na górze :roll: .
spoko. dobra cena. fajny zestaw. nie bedziesz mogl wyzwolic, bo nie ma kabla synchro ;)
to jak juz zdobete to, czy tam wchodzi pospolity kabel syncro czy cos innego co mozna dostac w pl?
to jak juz zdobete to, czy tam wchodzi pospolity kabel syncro czy cos innego co mozna dostac w pl?
nie dostaniesz tego w pl. specjalny kabel, ktory jest nieosiagalny w naszym kraju. nawet tej wtyczki nigdzie nie mozna dostac. jest to kabel podobny troche do zasilajacego kabla w standardzie usa, ale jednak inny. specyficzny wtyk sunpaka. zapytaj, bo moze koles to ma, tylko nie pokazal na fotach.
Ja mam sb25. Nic się nie wyłącza (w przeciwieństwie do niewyłączanego standby z niższych modelów canona), świetnie działa w manualu. Polecam.
Wybaczcie mały OT.
Czy tego nikona wkładasz bezpośrednio w sanki odbiornika wyzwalacza, czy może przez kabel synchro? Pytam, bo mam już jedną sb-24, sb-26 do mnie jedzie (tylko poczta nawala) i zastanawiam się nad tymi wyzwalaczami.
dotarl juz do mnnie sunpak 555. teraz pozostaje oswoic sie z full manualem. sa 3 suwaki. bylbym wdzieczny gdyby ktos mogl dostarczyc kilka wskazowek jak obchodzic sie z tym manualem???
Interesuje Cię tylko jeden suwak - podział mocy.
Reszta jest nie wazna - ustawiasz na M - manual.
pozdr
no tak.
ale pozostale suwaki pozwalaja ci ustawic odpowiednio moc. dzieki nim masz calkiem spoko kalkulator mocy w zaleznosci od iso i odleglosci od obiektu.
hej ho,
a jest jakis wplyw iso na moc blysku, moj pusty mozdzek przeczowa ze tak??
iso na lampie wplywu nie ma. jest tylko pomocne przy ustalaniu mocy lampy.
iso w aparacie oczywiscie. wieksze iso - wiecej swiatla rejestruje aparat, a co za tym idzie - lampy sa mocniejsze.
gdzie w pl mozna dorwac sunpaki 555 i w jakiej mniej wiecej cenie chodza? Pzdr.
nigdzie, a jak juz gdzies dorwiesz to pod 500zł podchodzą
to co mozna jeszcze wziac bardziej dostepnego pod uwage do wspolpracy z PW?
nigdzie, a jak juz gdzies dorwiesz to pod 500zł podchodzą
e tam. ja kupilem na allegro jednego za 400. wiec sie da. graniczy to z cudem, ale sie da ;) europejska nazwa, to g4800dx.
sunpaki z ebaya ciagnij. da rade z przesylka zmiescic sie w 400 zeta.
poza tym do PW nikony. jest tego masa na allegro.
Wybaczcie mały OT.
Czy tego nikona wkładasz bezpośrednio w sanki odbiornika wyzwalacza, czy może przez kabel synchro? Pytam, bo mam już jedną sb-24, sb-26 do mnie jedzie (tylko poczta nawala) i zastanawiam się nad tymi wyzwalaczami.
mam dokładnie 3 lampy manualne nikona z serii sb (dwie 25 i jedną 24). odpalam je przez wyzwalacze radiowe.
Pozdrawiam,
Karoollapy
12-07-2008, 15:49
A ja polecam SUNPAKa auto 622 pro. Sam nie mam, ale miałem okazję się pobawić. Powala na kolana. Tylko troche to duże...
asdfasfd
13-07-2008, 11:59
reklama//
Jezeli ktos jest zainteresowany to ja probuje sie pozbyc swojej 540EZ, zeby kupic cos co bedzie mi dzialalo w E-TTL. W Polsce bede dopiero za miesiac i wtedy moglbym wyslac lub spotkac sie po odbior gdzies w Warszawie.
//koniec reklamy :)
to ja sie tez moge dolaczyc. znajomy chce sprzedac swojego vivitara 285hv. bardzo fajna lampa. jak cos, to zapraszam na PW.