Zobacz pełną wersję : Jaka osłona do Canon 75-300 f/4-5,6 III
mjagiellicz
08-03-2008, 22:42
Witam,
jak w temacie, jaka osłona przeciwsłoneczna do obiektywu Canon EF 75-300 f/4-5,6 III :?: może być z linkiem do miejsca gdzie mogę taką nabyć ;)
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Witam,
jak w temacie, jaka osłona przeciwsłoneczna do obiektywu Canon EF 75-300 f/4-5,6 III :?: może być z linkiem do miejsca gdzie mogę taką nabyć ;)
Z góry dziękuje za odpowiedź.
http://allegro.pl/item324884777.html
lecisz piwo :-)
mjagiellicz
09-03-2008, 08:27
Hehe ok dzięki ;) jestem dłużny :D
Misiaque
05-04-2008, 14:35
Jakiś czas temu myśląc o osłonach dedykowanych przyszedł mi na myśl crop i jak to wpływa na użyteczność takiej osłony. Teoretycznie mniejszy kąt widzenia niż na FF pozwalałby zastosować osłonę dłuższą (przez co pewnie skuteczniejszą?), z drugiej strony dopiero dzis jakoś mnie olśniło, że skoro kąt jest węższy, to ochrona będzie przecież tak samo dobra (w końcu robimy wycinek, a nie poszerzamy....). Dziwne, że tak elementarna myśl nie zaświtała mi od razu ;-)
Mimo to spytam się tutaj dla potwierdzenia, bo różne rzeczy ludzie w googlach piszą. Niemniej oslona dedykowana nawet na cropie powinna dawać tak samo skuteczną osłonę (choć można lepiej dzięki cropowi). Sic? :D