PDA

Zobacz pełną wersję : 40d to brud czy cos z matryca ?

kondziu
08-03-2008, 19:28
w zalaczeniu wycinek 100%:?:

www.lapnet.pl/images/IMG_0361crop_dust.jpg

delaa
08-03-2008, 19:37
Witaj - wygląda na kroplę która odparowała - nie chuchałeś/dmichałeś ustami do środka ? To jest F32 i 300x200 pixeli około - masz tego więcej ??? (takich kropek)
Zapewniam Cię że jeśli nie robisz makro f32 nie przyda się do niczego - przy tak małej "dziurce" większość obiektywów sama sie zabije dyfrakcją na otworze.

Nie wygląda mi to zbyt groźnie - pokaż całą matrycę.
PS.
Chciałbym trzy ostatnie słowa powiedzieć kiedyś Pani Dicie von Teese pod koniec sesji ;-)

Pozdro !!!

stratus
08-03-2008, 19:49
Jedyne co się nasuwa na myśl to próba wyczyszczenia filtra AA - polecam gruszkę, SENSOR SWAB i do tego płyn ECLIPSE, na bank jeszcze Ci sie wielokrotnie to przyda.

kondziu
08-03-2008, 19:51
dziekuje za odpowiedz:

www.lapnet.pl/images/IMG_0816.JPG
www.lapnet.pl/images/IMG_0851.JPG

zalaczam 2 zdjecia;
to cos na matrycy jest z lewej strony zdjecia

pozdrawiam!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

czy ten zestaw jest ok czy polecacie cos innego?

http://allegro.pl/item318482153_sensor_swab_made_in_usa_matryca_czys ta_w_100_.html

moze podwiesic (dla potomnych) watek na temat czyszczenia matrycy i sprawdzonych/polecanych zestawow czyszczacych?

stratus
08-03-2008, 20:01
czy ten zestaw jest ok czy polecacie cos innego?

http://allegro.pl/item318482153_sensor_swab_made_in_usa_matryca_czys ta_w_100_.html

moze podwiesic (dla potomnych) watek na temat czyszczenia matrycy i sprawdzonych/polecanych zestawow czyszczacych?

Tak jak wyżej polecałem - działa idealnie, używałem kilku ale ten zestaw jest najlepszy, ECLIPSE świetnie tez nadaje się do czyszczenia szkieł.

Na temat czyszczenia matryc już było wielokrotnie pisane

delaa
08-03-2008, 20:19
>zalaczam 2 zdjecia;
>to cos na matrycy jest z lewej strony zdjecia

No jest tam coś ale zostaw (znowu F32) - jak nazbiera sie więcej wyczyścisz - teraz za te 160 pln (na USA made super czyścik) kup sobie flaszkę dobrego koniaku albo co tam lubisz... a jutro hmmm.... może jakieś zdjęcia ???

PS. Moja na F32 wygląda tak, że chciałbym żeby wyglądała jak Twoja.

kondziu
08-03-2008, 20:30
przy f16 juz delikatnie widac...

aparat jest praktycznie nowy...

stratus
08-03-2008, 20:36
... no to kolego kondziu masz dwie opcje albo gadżecik do czyszczenia albo koniak - wybór należy do Ciebie :)

Zrób maksymalnie na f12 - ja prawie nigdy poza f10 nie wychodzę, jeśli wtedy bedzie widać plamki to znowu masz wybór albo wyczyścisz manualnie albo z każdym zdjęciem w PhotoShopie stempel do ręki i retuszyk :)

mayor
08-03-2008, 21:40
naplute na filtr AA tez tak mialem :) polecam sensor swaba i celipse, przechodzi za pierwszym razem. miale takich samych kropek wiecej.. ale powyzszy zestaw zalatwil sprawe

fret
08-03-2008, 21:44
Na f16 ma być widać :). Dyfrakcja zaczyna osłabiac obraz na cropie od f11. Na f22 nie zrobisz b. ostrej fotki nawet w formacie 15x10. Czyli, tak praktycznie, to czyściej nie ma sensu i na dodatek mało realne jest utrzymanie większej czystości.

kondziu
02-04-2008, 21:06
w zalaczeniu wycinek 100%:?:

www.lapnet.pl/images/IMG_0361crop_dust.jpg

niestety to nie brud lecz skaza na matrycy ... aparat jest na zytniej...

opisze cala sprawe jak sie zakonczy- mam nadzieje ze pozytywnie...

kondziu
02-04-2008, 22:15
raz jeszcze

niestety to nie brud lecz skaza na matrycy ... aparat jest na zytniej...
matryca zostala wymieniona, wyczyszczona aparat do mnie wrocil, a ja go odeslalem, bo matryca po wymianie nie ma skazy ale byla brudna-serwis twierdzi ze przeszla testy czystosci (sprawdzane oprogramowaniem) a wg. mnie jest bardziej uwalona niz byla :/ (w rozmowie tel. stwierdzono ze raz jeszcze sprobuja ja wyczyscic ale aparat nie jest szczelny i matryca moze byc troche "brudna" nawet zaraz po czyszczeniu i to sie zdarza)-troche to dziwne wszystko...

opisze cala sprawe jak sie zakonczy- mam nadzieje ze pozytywnie...

tomdz
02-04-2008, 23:00
Walcz o swoje. Nie będe poraz trzeci przytaczał tu dokładnie swojego przypadku. W skrócie - też wymienili mi matrycę i też wróciła brudna - po dylematach co z tym robić, olałem. Wśród tego "brudu", który wrócił był szczególnie widoczny jeden "syfek", w dodatku nie dało się go niczym zczyścić (ani swabem, ani wacikiem, ani pec-padem na sensor wandzie). Bez auto-levels wygląda on bardzo podobnie do twojej skazy (charakterystyczna otoczka wokół plamki).
Ostatnio nabyłem taką fajną podświetlaną lupę za bodaj 15 dolców (SensorView z CopperHill Images). Oglądając przy pomocy tego gadżetu matrycę, okazało się, że w miejscu tej plamki występuje mocne odbicie światła - dokładnie jakby to był punktowy odprysk na filtrze. I pewnie jest. Boli, ale nie mam co nawet próbować z tym walczyć, bo i tak wiem jaka będzie odpowiedź serwisu. Dlatego nie daj się zbyć i nie popuszczaj! Nigdy nie wiadomo, czy czegoś nie spartolili, a później nie da się udowodnić, że to oni.
Powodzenia!