Zobacz pełną wersję : 40d to brud czy cos z matryca ?
w zalaczeniu wycinek 100%:?:
www.lapnet.pl/images/IMG_0361crop_dust.jpg
Witaj - wygląda na kroplę która odparowała - nie chuchałeś/dmichałeś ustami do środka ? To jest F32 i 300x200 pixeli około - masz tego więcej ??? (takich kropek)
Zapewniam Cię że jeśli nie robisz makro f32 nie przyda się do niczego - przy tak małej "dziurce" większość obiektywów sama sie zabije dyfrakcją na otworze.
Nie wygląda mi to zbyt groźnie - pokaż całą matrycę.
PS.
Chciałbym trzy ostatnie słowa powiedzieć kiedyś Pani Dicie von Teese pod koniec sesji ;-)
Pozdro !!!
Jedyne co się nasuwa na myśl to próba wyczyszczenia filtra AA - polecam gruszkę, SENSOR SWAB i do tego płyn ECLIPSE, na bank jeszcze Ci sie wielokrotnie to przyda.
dziekuje za odpowiedz:
www.lapnet.pl/images/IMG_0816.JPG
www.lapnet.pl/images/IMG_0851.JPG
zalaczam 2 zdjecia;
to cos na matrycy jest z lewej strony zdjecia
pozdrawiam!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy ten zestaw jest ok czy polecacie cos innego?
http://allegro.pl/item318482153_sensor_swab_made_in_usa_matryca_czys ta_w_100_.html
moze podwiesic (dla potomnych) watek na temat czyszczenia matrycy i sprawdzonych/polecanych zestawow czyszczacych?
czy ten zestaw jest ok czy polecacie cos innego?
http://allegro.pl/item318482153_sensor_swab_made_in_usa_matryca_czys ta_w_100_.html
moze podwiesic (dla potomnych) watek na temat czyszczenia matrycy i sprawdzonych/polecanych zestawow czyszczacych?
Tak jak wyżej polecałem - działa idealnie, używałem kilku ale ten zestaw jest najlepszy, ECLIPSE świetnie tez nadaje się do czyszczenia szkieł.
Na temat czyszczenia matryc już było wielokrotnie pisane
>zalaczam 2 zdjecia;
>to cos na matrycy jest z lewej strony zdjecia
No jest tam coś ale zostaw (znowu F32) - jak nazbiera sie więcej wyczyścisz - teraz za te 160 pln (na USA made super czyścik) kup sobie flaszkę dobrego koniaku albo co tam lubisz... a jutro hmmm.... może jakieś zdjęcia ???
PS. Moja na F32 wygląda tak, że chciałbym żeby wyglądała jak Twoja.
przy f16 juz delikatnie widac...
aparat jest praktycznie nowy...
... no to kolego kondziu masz dwie opcje albo gadżecik do czyszczenia albo koniak - wybór należy do Ciebie :)
Zrób maksymalnie na f12 - ja prawie nigdy poza f10 nie wychodzę, jeśli wtedy bedzie widać plamki to znowu masz wybór albo wyczyścisz manualnie albo z każdym zdjęciem w PhotoShopie stempel do ręki i retuszyk :)
naplute na filtr AA tez tak mialem :) polecam sensor swaba i celipse, przechodzi za pierwszym razem. miale takich samych kropek wiecej.. ale powyzszy zestaw zalatwil sprawe
Na f16 ma być widać :). Dyfrakcja zaczyna osłabiac obraz na cropie od f11. Na f22 nie zrobisz b. ostrej fotki nawet w formacie 15x10. Czyli, tak praktycznie, to czyściej nie ma sensu i na dodatek mało realne jest utrzymanie większej czystości.
w zalaczeniu wycinek 100%:?:
www.lapnet.pl/images/IMG_0361crop_dust.jpg
niestety to nie brud lecz skaza na matrycy ... aparat jest na zytniej...
opisze cala sprawe jak sie zakonczy- mam nadzieje ze pozytywnie...
raz jeszcze
niestety to nie brud lecz skaza na matrycy ... aparat jest na zytniej...
matryca zostala wymieniona, wyczyszczona aparat do mnie wrocil, a ja go odeslalem, bo matryca po wymianie nie ma skazy ale byla brudna-serwis twierdzi ze przeszla testy czystosci (sprawdzane oprogramowaniem) a wg. mnie jest bardziej uwalona niz byla :/ (w rozmowie tel. stwierdzono ze raz jeszcze sprobuja ja wyczyscic ale aparat nie jest szczelny i matryca moze byc troche "brudna" nawet zaraz po czyszczeniu i to sie zdarza)-troche to dziwne wszystko...
opisze cala sprawe jak sie zakonczy- mam nadzieje ze pozytywnie...
Walcz o swoje. Nie będe poraz trzeci przytaczał tu dokładnie swojego przypadku. W skrócie - też wymienili mi matrycę i też wróciła brudna - po dylematach co z tym robić, olałem. Wśród tego "brudu", który wrócił był szczególnie widoczny jeden "syfek", w dodatku nie dało się go niczym zczyścić (ani swabem, ani wacikiem, ani pec-padem na sensor wandzie). Bez auto-levels wygląda on bardzo podobnie do twojej skazy (charakterystyczna otoczka wokół plamki).
Ostatnio nabyłem taką fajną podświetlaną lupę za bodaj 15 dolców (SensorView z CopperHill Images). Oglądając przy pomocy tego gadżetu matrycę, okazało się, że w miejscu tej plamki występuje mocne odbicie światła - dokładnie jakby to był punktowy odprysk na filtrze. I pewnie jest. Boli, ale nie mam co nawet próbować z tym walczyć, bo i tak wiem jaka będzie odpowiedź serwisu. Dlatego nie daj się zbyć i nie popuszczaj! Nigdy nie wiadomo, czy czegoś nie spartolili, a później nie da się udowodnić, że to oni.
Powodzenia!