Zobacz pełną wersję : Canon 40d / bezprzewodowe wyswalanie EX580 II
Witam, mam pytanie czy istnieje możliwość bezprzewodowego wyzwolenia błysku z aparaty 40d lampy ex580 II oczywiście bez użycia dodatkowego urządzenia? Czy 40d posiada taką funkcje?
Z gory serdecznie dziekuje za informacje
z tego co mi wiadomo to nie ...
SdoubleU
06-03-2008, 22:06
A instukcji obsługi to Ci nie dali jak kupowałeś aparat?????
z tego co mi wiadomo to nie ...
dobrze Ci wiadomo - nie da się.
i ja uważam to za jedno z większych chamstw canonowego marketingu:evil:
mało tego, jak już kupisz ten idiotyczny sterownik, to unieruchomi on lampę wbudowaną i teoretycznie mając dwie błyskotki znowu zostajesz z jednym światłem, kiedy wbudowaną można by sobie elegancko rozjaśnić cienie... :evil:
Dziekuje za informacje.
A czy w momencie gdy mam zamontowana na apracie lampe ex580 II moge z niej bezprzewodowo wyzwolic blysk innej np ex430?
tak, 580ex wyzwolisz inną np. 430ex
dobrze Ci wiadomo - nie da się.
i ja uważam to za jedno z większych chamstw canonowego marketingu:evil:
mało tego, jak już kupisz ten idiotyczny sterownik, to unieruchomi on lampę wbudowaną i teoretycznie mając dwie błyskotki znowu zostajesz z jednym światłem, kiedy wbudowaną można by sobie elegancko rozjaśnić cienie... :evil:
A to sie usmialem, no, czasami milo poczytac posty "profesjonalistuff".
JarekMarekJan
08-03-2008, 04:22
A co widzisz tu śmiesznego?
j
VanMurder
08-03-2008, 04:29
A co widzisz tu śmiesznego?
j
doświetlanie cieni wbudowana lampą - przecież to śmieszne :)
JarekMarekJan
08-03-2008, 04:39
Ale lepiej mieć taką możliwość czy nie mieć? Ja wolę mieć nawet jeśli miałbym nie skorzystać... no ale pracy z lampkami z Nikona to pewnie długo nie odżałuję.
j
VanMurder
08-03-2008, 05:59
lepiej dokupić drugą np Speedlite 420EX i masz dwie błyskotki :)
i się nie ośmieszać ;)
... możesz sobie manipulować kontrast ratio - choć mało kto wie, co to jest ;) waląc na full'a wszystkimi możliwymi lampami :)
a czy ja się kiedykolwiek mieniłem "profesjonalistom" ? ;-)
doświetlanie cieni wbudowana lampą - przecież to śmieszne :)
zatem życzę ubawu po pachy,
ale tu masz doświetlone małym palnikiem z Metza 58.
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=432045&postcount=2
GN tego palnika będzie pewnie tyle co wbudowanej.
i mnie (AMATOROWI!) to by wystarczyło.
SdoubleU
08-03-2008, 14:37
A co za problem rozjaśnić cienie wbudowaną ustawioną na -1,5 czy -2 EV podczas kiedy dodatkową miałbyś ustawioną na sufit lub sciany. Też uważam że to byłoby niezłe i nie widzę w tym nic śmiesznego.
jeszcze 40ka do mnie nie dotarla ale jesli lampa bedzie podobna do tej w 350D to lepiej miec ja zablokowana, i zgadzam sie, doswietlanie ta lampa to nie najlepszy pomysl, no chyba ze ktos lubi sie bawic w PSie kilka godzin poprawiajac zdjecia :P
SdoubleU
10-03-2008, 15:51
http://canon-board.info/showthread.php?t=31499
Dzisiaj wbudowana lampa uratowała mi prace w studio. Zaginąl kabel synchro a w 580exII siadły mi baterie :-P No i odpalałem z fotoceli wyzwalanej wbudowana lampą oczywiście zasłoniętą ręką :-P Dzisiaj ją przeprosiłem, że miałem taką myśl żeby ją "zaspawac" :-P
ToSemJa, jeśli nie wiesz (nie umiesz) jak użyc wbudowanej lampy tylko i wyłącznie do doświetlenia pierwszego planu to wtedy faktycznie może skończyć sie to wielogodzinnym ślęczeniem nad PSem i wtedy faktycznie jest to śmieszne...
SdoubleU, ten link, to do bezprzewodowego wyzwalania aparatu, a nie lampy, no ale ja niemieckiego nie znam więc sie nie wczytywałem w opis.
Goomis, rozumiem, że miałeś fotocele która nie reagowała na przedbłysk?
Goomis, rozumiem, że miałeś fotocele która nie reagowała na przedbłysk?
Otóż nie :-P(znaczy możliwe, że tak ale lampy nie moje a ja sam byłem bez właściciela i nie umiałem i tak tego włączyc/wyłączyc :-P) Ale obczaiłem sposób jak to obejśc. Otóż:
1) FEL "*"
2) ustawienie ostrości->spust do połowy
3) przekadrowanie
4) strzelam fote->spust do końca
przy każdym punkcie 1,2 i 4 lampa błyska co powoduje wyzwolenie flesha studyjnego co może dosyc wkurzac nas i modela(jedno zdjęcie a trzy błyski :-P)
Chociaż nie pomyślałem, że mogłem wyłączyc wspomaganie AFa przez lampę to by odpadł błysk z pkt.2
Myślę, że jeżeli się FELuje przed zdjęciem to w momencie robienia foty nie ma przedbłysku pomiarowego bo i po co skoro pomiar światła mamy zblokowany
Oczywiście trzeba pamietac żeby bezwzględnie zasłonic łapką wbudowanego flesha bo jak nie to będize cień od niego no i zmieni nam parametry naświetlania - szczególnie ważne przy zdjęciach z jedną lampą i takim bardziej "subtelnym" oświetleniem.
obczaiłem sposób jak to obejśc. Otóż:
1) FEL "*"
2) ustawienie ostrości->spust do połowy
3) przekadrowanie
4) strzelam fote->spust do końca
przy każdym punkcie 1,2 i 4 lampa błyska co powoduje wyzwolenie flesha studyjnego co może dosyc wkurzac nas i modela(jedno zdjęcie a trzy błyski :-P)
mogłeś sobie chociaż "AF-asist" wyłączyć, to przynajmniej nie miałbyś błysku w pkcie 2.
Zawsze to jeden błysk mniej :-)
Toc napisałem dokładnie linijkę niżej, że nie pomyślałem żeby go wyłączyc - byłem za bardzo zdenerwowany chyba :-P