PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna poświata (czerwona) przy punkcie AF Canon 5D

wern
06-03-2008, 20:54
Witam
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem 5D
Mam taki mały problem - przy podświetlaniu dolnego punktu AF na czerwono poniżej pojawia się poświata takie czerwone kółko wielkości punktu AF.
Mam pytanie czy ktoś ma coś takiego - czy ma to wpływ na zdjęcia (na razie nie zauważyłem). No i nie wiem czy mam go wymieniać

Dzięki

mattnick
06-03-2008, 23:25
matówka może być krzywo...

wern
07-03-2008, 08:20
matówka może być krzywo...

Myślisz że to możliwe aparat jest nowy i nikt jeszcze nie "grzebał z matówką

CYNIG
07-03-2008, 09:57
mialem takie zjawisko w 20d i okazalo sie ze winna byla zapackana pylem matowka

wern
07-03-2008, 10:47
mialem takie zjawisko w 20d i okazalo sie ze winna byla zapackana pylem matowka

Pewnie masz rację - ale dziwi mnie to w nowym sprzęcie - nie chce ruszać matówki. Sam nie wiem co o tym myśleć

CYNIG
07-03-2008, 10:51
ja mam podejscie dosc zachowawcze, jak nie wplywa na proces robienia zdjec i na efekt koncowy to nie grzebac i nie kombinowac :)

wern
07-03-2008, 15:25
ja mam podejscie dosc zachowawcze, jak nie wplywa na proces robienia zdjec i na efekt koncowy to nie grzebac i nie kombinowac :)

I pewnie tak zrobię - ale dziwi mnie że nikt czegoś takiego nie miał/nie ma

I moja radość z 5D jest nie pełna :)

oskarkowy
07-03-2008, 19:12

Nie wygłupiaj się, grucha w garść, pinceta w drugą i zdejmuj szkło.
Matówkę wyjmiesz jednym ruchem palca, leży na takiej rameczce. Nie wyjmuj jej palcami, bo na bank zabrudzisz. Ale nie musisz jej wcale wyjmować, bo możesz dmuchnąć jak tylko opuści się rameczka.
Pamiętaj tylko, żeby później dobrze dopchnąć rameczkę na miejsce, aż pstryknie.

Aha, nie dziw się, że masz pyłek na matówce. Ja miałem w nowej 1ce tłuste plamy na matrycy. Mimo wszystko brudek to nie rysa, nie ma co demonizować.
Powodzenia.

wern
07-03-2008, 20:34
Nie wygłupiaj się, grucha w garść, pinceta w drugą i zdejmuj szkło.
Matówkę wyjmiesz jednym ruchem palca, leży na takiej rameczce. Nie wyjmuj jej palcami, bo na bank zabrudzisz. Ale nie musisz jej wcale wyjmować, bo możesz dmuchnąć jak tylko opuści się rameczka.
Pamiętaj tylko, żeby później dobrze dopchnąć rameczkę na miejsce, aż pstryknie.

Aha, nie dziw się, że masz pyłek na matówce. Ja miałem w nowej 1ce tłuste plamy na matrycy. Mimo wszystko brudek to nie rysa, nie ma co demonizować.
Powodzenia.

Musze tylko znaleźć instrukcje jak to zrobić. Byłem na Twojej stronie - gratuluje oka - możesz mi powiedzieć jakim szkłem robisz zdjęcia makro?

oskarkowy
07-03-2008, 21:00
Musze tylko znaleźć instrukcje jak to zrobić. Byłem na Twojej stronie - gratuluje oka - możesz mi powiedzieć jakim szkłem robisz zdjęcia makro?

Już nie pamiętam. Ostatnie szkło makro zarosło kurzem przez rok, zanim je sprzedałem. Ale w tym roku obiecuję sobie pofocić porządnie.
Na stronie masz sigmę 105, canona 100/2.8, 50/1.4 i 125/2 z pierścieniami, co tam jeszcze.. IMO jak jest motyw, to i narzędzie się wygrzebie z torby.

Peie
08-03-2008, 21:37

Niema sie czym chyba przejmować. W mojej 40 od nowości (albo po nieostrożnej zabawie na początku) mam tak z górnym punktem AF. Rzadko używam wiec dałem spokój. Kiedyś może się pobawię w czyszczenie ale jak już naprawdę będzie to konieczne.

Pozdrawiam

Termos
10-03-2008, 09:08
dziwi mnie że nikt czegoś takiego nie miał/nie ma

Mam to samo w miesiecznym body i sie tym nie przejmuje, po prostu pstrykam fotki:cool:
Pzdr

wern
10-03-2008, 20:50
Mam to samo w miesiecznym body i sie tym nie przejmuje, po prostu pstrykam fotki:cool:
Pzdr

Też przestałem się tym przejmować - wydmuchałem dwa włoski i jeden pyłek z matówki. Jak kiedyś będę zmieniał matówkę to może to rozwiąże problem. Nie wiecie jak sprawuje się matówka Ee-D. Jest tak samo jasna jak standardowa? Mam szkło 24-105 4L.

fotokor1
10-03-2008, 21:37
jaśniejsza

janmar
10-03-2008, 21:51
Zmieniłem na Ee-D.Jasniejsza.Lepiej widac GO.Ma ryski pionowe i poziome oczywiscie.Dodatkowo, w komplecie jest uchwyt do matówki oraz stojaczek co pozwala łatwo i bezpiecznie wyczyscic.Pozdrawiam.