Zobacz pełną wersję : Wytarcie napisu Auto na pokrętle ISO
Witam Wszystkich!
Od dwóch tygodni jestem właścicielem Canona G9, który kupiłem w sklepie "nie dla idiotów". Dziś (w 15 dobie od zakupu) z przerażeniem zauważyłem, że zniknęła połowa zielonego napisu Auto na pokrętle ISO. Po delikatnym przetarciu palce druga połowa rozmazała się jakby była napisana kredą. Z aparatem obchodzę się jak z jajkiem, jak to zawsze na początku, gdy dostaje się do ręki nowy sprzęt.
Mam pytanie, czy jest to zjawisko normalne, czy jestem w posiadaniu jakiegoś bubla? Zamierzam oczywiście w dniu jutrzejszym reklamować ten aparat, ale czy nie okaże się, że po następnych tygodniach nie zaczną znikać kolejne napisy?
Pozdrawiam
budak
Ja posiadam G5. Nawet niewiem kiedy, ale stracilem wszystkie napisy na pokretle wyboru programow. Poprostu sie starly. Zajelo to jednak znacznie wiecej czasu niz 2 tyg.
Aparat jednak dziala tak samo jak wczesniej, wiec dla mnie to problemem nie jest.
U mnie w G9 nic się nie ściera, a jajkiem to sie żywię czasem ;)
Chyba masz jakiś dziwny egzemplarz.
Mój po 2 miechach dość intensywnego cykania nie wykazuje żadnego zużycia. Nic się nie starło etc.
Pozdrowiam
juz w pierwszym miesiacu intensywnego pstrykania napis auto zniknal,:shock:
jak zaczna inne sie scierac to moja cierpliwosc sie skonczy:x
Aparat wymienili. Wpadłem z deszczu pod rynnę. W moim nowym G9 zauważyłem martwego pikselka w części centralnej, widocznego na powiększeniach na każdej fotce. Ten egzemplarz też wymienili. W moim trzecim g9 :) zauważyłem dwa śliczne paproszki wewnątrz obiektywu. Powiedzcie, czy przypadkiem nie przesadzam? Czy za dużo wymagam od aparatu, który do najtańszych nie należy? Czy chęć posiadania obiektywu złożonego w odpowiednich warunkach i odpowiednio uszczelnionego to coś nadzwyczajnego?
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy g9 pozbawionego usterek
budak
Wymagasz za dużo. Widoczne hot piksele - ok, można wymienić. Paprochy - warto wymienić. Wymiana z powodu startego nadruku - no cóż, że się tak wyrażę, "nie dla idiotów" ;)
MacGyver
12-03-2008, 12:04
A widać te paproszki na zdjęciach ? Pewnie nie, więc sobie opuść jeśli aparat jest dobry. Pierwszy paproszek w pierwszym obiektywie zawsze denerwuje niemiłosiernie, a potem.... potem to już ma się w d... wszystkie paproszki we wszystkich posiadanych obiektywach :-)
MacGyver, na pewno jeśli chodzi o lustrzanki. W G9 chyba nie wymieniasz obiektywów, więc cały czas denerwuje cię jeden i ten sam paproszek ;) Tak więc to bardziej psychologiczna decyzja, chociaż jak coś działa to chyba lepiej nie wymieniać.
PS, w moim 400D starła się spora część gumy z uchwytu. Nic mi nie jest z tego powodu, przeciwnie, mogę teraz ściemniać, że taki dobry ze mnie fotograf że aż sprzęt nie wytrzymuje :P
Czyli wyglada ze najlepszy byl pierwszy model. Czekam na rozwoj sytuacji, czy cos bedzie z czwartym :].
MacGyver
12-03-2008, 16:47
MacGyver, na pewno jeśli chodzi o lustrzanki. W G9 chyba nie wymieniasz obiektywów, więc cały czas denerwuje cię jeden i ten sam paproszek ;)...
Podenerwuje, podenerwuje aż się zapomni że on tam jest. Bo jak głosiła kiedyś reklama telewizyjna Eurobanku bodajże "Im bardziej sprawdzamy tym bardziej on tam jest" :-)
...Tak więc to bardziej psychologiczna decyzja, chociaż jak coś działa to chyba lepiej nie wymieniać.
Zdecydowanie właśnie tak :-)
Czyli wyglada ze najlepszy byl pierwszy model. Czekam na rozwoj sytuacji, czy cos bedzie z czwartym :].
A nie możesz poprosić, żeby Ci oddali ten pierwszy? :lol:
A nie możesz poprosić, żeby Ci oddali ten pierwszy? :lol:
buahahahhaaha :lol:
na początku myślałem, że to jakaś słaba prowokacja, a nie wymysły...
omfg! napis mi się zdarł -idę wymienić na nowy... :shock:
pixele - OK (chociaż w instrukcji jest jasno powiedziane o ilości dopuszczalnych pixeli nie należy też zapominać, że z czasem zawsze kilka przybędzie...)
paproch? -zrób test, wytnij karteczkę 2x2mm i naklej na obiektyw -nie zauważysz różnicy kiedy coś takiego siedzi na obiektywie więc masz odpowiedz czy reklamować :) ...
baaardzo łatwo wpaść w przesadę... uważaj na siebie. :lol:
pozdrawiam.;-)