Zobacz pełną wersję : Luźna śrubka w body
Witam.
Ostatnio w moim 350D co jakis czas slysze turlajaca sie gdzies wewnatrz srubke lub inny drobny przedmiot. Aparat dziala bez zarzutu :), ale chyba wypada to naprawic :) Ile serwis Canona sobie zaspiewa za operacje wydobycia srubki? Mial ktos z Was podobny przypadek?
Tak, wszyscy. Poszukaj na forum...
Tomasz1972
01-03-2008, 22:57
http://www.canon-board.info/search.php
http://canon-board.info/showthread.php?t=15433
Tak, wszyscy. Poszukaj na forum...
Oj - nie wiadomo czy to "To"
Jak długo kolego Nessus posiadasz inkryminowane body ? Czy jeśli posiadasz je od dłuższego czasu (więcej niż 2 dni) zauważyłeś czy śrubka - "latała wcześniej"
Jeśli lata Ci "od nowości" to jest to błędnik aparatu :idea: - jeśli wcześniej "nie latała" no to może być kłopot bo sie właśnie naprawiła - serwis jak serwis - może wziąć z pięć stów ;-)
Pozdrawiam !
Dzięki za link. Niemniej jednak to nie jest dzwiek zatrzaskow od lampy. Tam w srodku sie cos ordynarnie przewala z jednej czesci body w druga. Przy otwartej lampie i przycisnietych zatrzaskach ruchy aparatu powoduja turlanie sie tej czesci i wyrazny grzechot.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oj - nie wiadomo czy to "To"
Jak długo kolego Nessus posiadasz inkryminowane body ? Czy jeśli posiadasz je od dłuższego czasu (więcej niż 2 dni) zauważyłeś czy śrubka - "latała wcześniej"
Jeśli lata Ci "od nowości" to jest to błędnik aparatu :idea: - jeśli wcześniej "nie latała" no to może być kłopot bo sie właśnie naprawiła - serwis jak serwis - może wziąć z pięć stów ;-)
Pozdrawiam !
Body mam dwa lata. Wykonalem nim mase zdjec i nigdy wczesniej nie slyszalem tego dzwieki - albo go nie bylo albo nie zwracalem na niego uwagi. Teraz tez mi to w robieniu zdjec nie przeszkadza, ale budzi pewien niepokoj, ze za ktoryms razem aparat odmowi wspolpracy...
Bo to lata kulka w czujniku położenia aparatu
arturs: to bardzo prawdopodobne, bo w przypadku "srubki" aparat dawalby jakies subtelne znaki, ze chce do serwisu :)
Dzieki za informacje.
Body mam dwa lata. Wykonalem nim mase zdjec i nigdy wczesniej nie slyszalem tego dzwieki - albo go nie bylo albo nie zwracalem na niego uwagi. Teraz tez mi to w robieniu zdjec nie przeszkadza, ale budzi pewien niepokoj, ze za ktoryms razem aparat odmowi wspolpracy...
Czyli nie wiadomo - albo błędnik - (czyli kulka)- albo śrubka - oby nie ...
PS. Prawie jednocześnie wszyscy piszemy ....
OK, bede nim focil az sie nie spsuje. Jak mnie serwis ma skasowac na kilka setek, to wole "odpukac" (od)kupic sobie uzywany w razie awarii...
Witam.
Ostatnio w moim 350D co jakis czas slysze turlajaca sie gdzies wewnatrz srubke lub inny drobny przedmiot. Aparat dziala bez zarzutu :), ale chyba wypada to naprawic :) Ile serwis Canona sobie zaspiewa za operacje wydobycia srubki? Mial ktos z Was podobny przypadek?
Jesteś szczęściarzem - w końcu zaczął Ci działać czujbki położenia aparatu. Gratuluję! :)
Ja miałem podobny problem jednak na 100% to nie była lampa błyskowa ani błędnik. Lampę błyskową można było wykluczyć otwierając ją, a błędnik z rodzaju wydawanego dźwięku i jego długości, kulka (domyślam się) błędnika zamknięta jest w małej tubce więc dźwięk wydawany jest tylko przy obrocie aparatu w jednym kierunku np. X a (Y i Z – dźwięku nie ma), ponadto dźwięk jest krótki (ta kulka jest zamknięta w bardzo małej przestrzeni). W przypadku mojego 400D dźwięk ten był dłuższy, niejednolity oraz było go słychać przy różnych zmianach jego położenia. W moim przypadku latający element usłyszałem od razu jak kupiłem aparacik, dla pewności znajomi go też usłyszeli i potwierdzili że to nie jest naturalne, dzień przed oddaniem go na gwarancje dźwięk ustał i do tej pory go nie ma, a aparat działa, tylko raz się przywiesił.
Miałem taki sam przypadek w moim 300D. Jak przyniosłem go ze sklepu to zauważyłem że coś lata w środku. Po kilku próbach delikatnego wytrzepywania wyleciała z niego mała śrubka i po krzyku. Body działa bez problemów już 2,5 roku. nie pamiętam tylko którędy wyleciała ta śrubka - przez komorę baterii lub kary CF.