PDA

Zobacz pełną wersję : [Eroll] Pierwsze zdjęcia

Eroll
29-02-2008, 15:50
Wita, chciałbym przedstawić swoje pierwsze zdjęcia robione lustrzanką cyfrową :) Do tej pory używałem tylko Zenita 12xp. Chciałbym tylko dodać, że mam stary monitor, który był kilkakrotnie naprawiany i obecnie nie jestem w stanie wystarczająco dobrze go pojaśnić. Mimo, że jasność jest na 100%, to ekran jest ciemny.

Sprzęt: 350d + Jupiter 37A MC,

1.
http://www.eroll.jawnet.pl/foto/001.jpg
1/1000, iso 200

2.
http://www.eroll.jawnet.pl/foto/002.jpg
1/500, iso 200

3.
http://www.eroll.jawnet.pl/foto/003.jpg
1/1000, iso 200

tcyprian
29-02-2008, 16:26
Tragedia :(

Eroll
29-02-2008, 17:13
Przyjęte, ale zamieściłem je tutaj dla bardziej konstruktywnej opinii. Wolałbym wiedzieć dlaczego "tragedia" :)

MalFunkTion
29-02-2008, 17:44
Eroll nie przejmuj sie niekonstruktywym trollingiem ktorego doskonaly przyklad jest powyzej (zwlaszcza przez osobe ktora podpisuje sie w stopce eLkami i nie zamieszcza zadnych swoich zdjec na forum .... pffff) rob zdjecia i je tu wrzucaj. pirwsze mi sie podoba, szkoda ze ostrosc na slupek a nie "robola"

tcyprian
29-02-2008, 18:11
(zwlaszcza przez osobe ktora podpisuje sie w stopce eLkami i nie zamieszcza zadnych swoich zdjec na forum .... pffff) czy to ze nie zamieszczam zdjec to znaczy ze nie umiem ich robic ?? jaja sobie robisz ?? poprostu nie mam na to czasu ani ochoty zazdroscisz eLek czy co ??

zdjecia zwyczajnie mi sie nie podobaja
1 pierwsze nie ostre,a ogolnie balans bieli jakis taki nie bardzo no chyba ze to zamierzony efekt mi sie poprostu nie podoba, zreszta sam temat tez nie zwalil mnie z nog

MalFunkTion
29-02-2008, 19:01
zazdroscisz eLek czy co ??

rece opadaja....... no comments

czy to ze nie zamieszczam zdjec to znaczy ze nie umiem ich robic ??

no ale na pewno nie potwierdza ze to umiesz.. lol

& plus dla autora zdjec za analogowy "feeling"

rene
29-02-2008, 19:03
czy to ze nie zamieszczam zdjec to znaczy ze nie umiem ich robic ?? jaja sobie robisz ?? poprostu nie mam na to czasu ani ochoty zazdroscisz eLek czy co ??

zdjecia zwyczajnie mi sie nie podobaja
1 pierwsze nie ostre,a ogolnie balans bieli jakis taki nie bardzo no chyba ze to zamierzony efekt mi sie poprostu nie podoba, zreszta sam temat tez nie zwalil mnie z nog

Na pewno zazdrościmy tej maestrii we władaniu językiem polskim i ujarzmieniu interpunkcji.

Zazdrościmy też otwartego umysłu, bogatego w pomysły jak Ford T w możliwość doboru koloru. Bo wiadomo - jeśli na zdjęciu jest człowiek, to musi być ostry i już.

1 mi się podoba graficznie. Jako reportaż cierpi na brak kadru który objaśni kim jest ten pan i co robi. Zwłaszcza podoba mi się odbicie w okularach które jest niejako dalszą częścią tego słupka na pierwszym planie - chociaż jeśli mi powiesz że to zaplanowałeś to za diabła nie uwierzę :)

2 i 3 słaba poza kolorami, które bardzo mi leżą.

Pozdrawiam

yogin2
29-02-2008, 19:56
zdjątka takie sobie. Kolorystyka nierzeczywista, widocznie wyciągałeś na kompie a pisałeś że monitor padnięty. Ale jak na 1 foty i manual to OK.
Następne mogą być tylko lesze, chociaż różnie to bywa.
W opisie fotki podawaj jeszcze przysłone

tcyprian
29-02-2008, 20:04
no ale na pewno nie potwierdza ze to umiesz.. lol

twoja nie dzialajaca stronka tez pieknie pokazuje twoje umiejetnosci :)
zreszta nie bardzo rozumiem czego sie czepiasz ??
Eroll prosil o krytyke i napisalem ze dla mnie tragedia, to ze nie wystawiam swoich fotek to chyba jeszcze nie znaczy ze nie moze mi sie cos nie podobac, chyba ze tutaj wystawia sie tylko pozytywne komentarze, troszke dystansu , mniej zawisci i usmiechu dobrze Ci zrobi. Mysle ze nie warto ciagnac ta dyskusje, jak masz jakis problem to zapraszam Na priv

Eroll
29-02-2008, 20:42
Może coś sprostuję:

Zdjęcia oczywiście były z wizytą u Photoshoopa i właśnie dlatego napisałem, że mogą być zbyt ciemne lub zbyt jasne, zbyt jaskrawe lub za słabo.. ect. gdyż ustawiałem wszystko na moim 'cudownym' monitorze.

Zdjęcia nie były w najmniejszym stopniu ani planowane, ani przemyślane. Wstałem rano, spojrzałem w okno, a tu mi robotnik zagląda do środka. Za karę złapałem za aparat i zrobiłem mu kilka zdjęć przez szybę ;) To cała historia.
Na pierwszym zdjęciu nie udało mi się dobrze złapać ostrości, robotnik jak to robotkik, a raczej jak to człowiek - nie był zbyt stabilny ;) A ich pobyt przed moim oknem nie trwał zbyt długo.

Szczerze, to nie spodziewałem się opinii "tragedia", ale także nie uważałem, że te zdjęcia to coś genialnego. Nie mam zamiaru ich kasować.. może komuś się spodobają, a może ktoś pomnoży "tragedię" x 2.

I proszę nie sprzeczajcie się.. Jeśli ktoś ma ochotę napisać "tragedia" to trudno, mam to gdzieś.

PS.Wszystkie zdjęcia zrobione na f3,5

tcyprian
29-02-2008, 21:01
ok moze troszke przesadzlilem z krytyka :)
nastepnym razem zamiast tragednia, napisze ze mi sie nie podobaja fotki

yogin2
29-02-2008, 21:09
to robotnik, wygląda jak reżyser. Jak na zdjęcia z biegu to super. 3 fota mnie nie rusza ale 1 i 2 przerobiłem na b-w, wyglądają znacznie lepiej. Coś bedzie z tego talentu. Nie zwracaj uwagi na zgryźliwe komentarze, fotografia to nie tylko super foty i ostrość, to także szalony artyzm.
pozdrawiam

Eroll
08-04-2008, 21:39
Tym razem już trochę mniej śmielej:

http://www.eroll.jawnet.pl/Dworzec.jpg

Sprzęt: 350d + Takumar 1.4

;)

mungo
08-04-2008, 21:48
Ładny filmowy kadr. Podoba mi się. Panoramiczny i High-Definition. Nie wiem czy oglądałeś film, ale trochę kojarzy mi się z pierwszymi scenami w "Obsługiwałem angielskiego króla".
Pzdr!

maradi
08-04-2008, 22:04
powtorze jedynie to co napisal kolega malfunktion zdaje sie, 5 za analogowy klimat fotek. sama fotografia (o obrobce nie wspominajac) daje tak potezne mozliwosci kreowania obrazow ze nie bardzo rozumiem skad u ludzi to maniakalne przeswiadczenie ze kazde zdjecie musi miec idealny balans bieli, idealna ostrosc i tyme podobne bzdury...wiecej dowolnosci i sztuki a mniej stockowych przyzwyczajen panowie ;)
elo

SylwiaSz
09-04-2008, 10:02
Tym razem już trochę mniej śmielej:

Może mniej śmiele, ale mnie się bardziej podoba....

Bardzo fajny kadr, zgadzam się z przedmówcą - "filmowy"

Eroll
09-04-2008, 14:08
Może mniej śmiele, ale mnie się bardziej podoba....

Bardzo fajny kadr, zgadzam się z przedmówcą - "filmowy"

Nie ukrywam, że brak śmiałości wynika z wcześniejszych opinii forumowiczów. Powinno być odwrotnie, bo zdjęcie ze strony nr 1 nie były w najmniejszym stopniu przemyślane w porównaniu z tym powyżej. Wyszło jak wyszło :) Dziękuję za opinie :-)

MacGyver
09-04-2008, 14:46
Czyżby Nadodrze ?
:-)

Eroll
10-04-2008, 10:57
Nie, Katowice - Dworzec Główny ;)