PDA

Zobacz pełną wersję : Akcje w PhotoShopie.



Voytas
07-05-2005, 21:28
Mam zapisaną akcje w pliku atn. Gdzie mam ja umieścic w folderze w PS i jak mam ja wywolac pozniej w photoshopie?

tpop
07-05-2005, 21:31
mozesz ja po prostu przeciagnac na okienko akcji.

djtermoz
07-05-2005, 21:59
Podlacze sie pod ten watek bo chcialbym zadac inne pytanie:

W jaki sposob moge wlasna akcje zapisac na dysk jako plik atn? Jakos nigdzie nie moge znalezc tej opcji a przydalaby sie zeby sobie zachowac akcje na przyszlosc.

(Photoshop CS - jesli to ma znaczenie)

mcdenko
07-05-2005, 22:06
U mnie jest opcja "save actions". Klikam na akcje i na strzalke w kolku w prawym gornym rogu zakladki actions i jest tam opcja Save Actions... :)

djtermoz
07-05-2005, 22:27
No niby jest, tylko dlaczego caly czas jest nieaktywna? Obojetnie czy uzywam "Button Mode" czy tego zwyklego trybu. Jak to zrobic zeby byla aktywna?

bogunow
07-05-2005, 23:01
No niby jest, tylko dlaczego caly czas jest nieaktywna? Obojetnie czy uzywam "Button Mode" czy tego zwyklego trybu. Jak to zrobic zeby byla aktywna?
Zaznacz nie jedną akcję lecz cały actionset, czyli jakby folder z akcjami np. Default Actions to jest actionset. Wtedy można zrobić SAVE.

djtermoz
07-05-2005, 23:19
Dzieki! Dziala. Dawno nie korzystalem z tego "normalnego" widoku wiec dlatego sie pogubilem. Normalnie zawsze mam wlaczony "Button Mode"

Voytas
08-05-2005, 18:45
djtermoz zabrales mi watek grrrrr... czy moze ktos mi odpowiedziec na me pytanko...poprosilbym łopatologicznie :)

Anvers
08-05-2005, 18:59
Wlasnie niedawno mialem ten sam problem, wiec uogolniajac nalezy zrobic tak (i tu cytuje przeredagowana odpowiedz dla mnie) :
"...w PS jest w okienku po prawej stronie taka zakładka actions, przy niej jest strzałeczka i jak to rozwiniesz masz w choooolerę opcji. Jedna z nich to load action. Dajesz na to wskazujesz gdzie na dysku masz plik atn. Otwierasz zdjęcie, w akcjach wybierasz sobie swoja akcje i uruchamiasz strzałeczką poniżej (jak play na walkmanie)..."
Mysle, ze juz bedziesz wiedzial :)

tpop
08-05-2005, 19:02
djtermoz zabrales mi watek grrrrr... czy moze ktos mi odpowiedziec na me pytanko...poprosilbym łopatologicznie :)mam nadzieje ze teraz juz wystarczy

Maciej
09-11-2005, 18:00
Witam,
A jak zrobić żeby photoshop otwierał RAW-y z określonego katalogu i zamieniał je na jpg-i automatycznie.
W żaden sposób nie mogę takiej akcji "nagrać"

p13ka
09-11-2005, 18:37
Napisz akcje, potem File->Automate->Batch, zdefiniuj akcję, podaj foldery "source" i "destination" itd.
Może zadziała...

vittal
18-08-2012, 00:24
Mam problem z akcjami w photoshopie, w programie powinna być owa zakładka "akcje" w prawym górnym rogu obok zakładki historia. Problem w tym że u mnie nie ma tej zakładki "akcje". Po rozwinięciu panelu jest tylko zakładka historia. Widziałem na pewnym tutorialu z akcjami że "akcje" można było otworzyć z menu photoshopa "okno" lecz po rozwinięciu tego okna także nie mogę znaleść "akcji". Wchodząc w pliki programu PS: ProgramFiles/Adobe/Adobe Photoshop CS5/Presets/Actions znajduję folder "Actions" w którym znajduje się 9 plików formatu ATN, a więc plików z "akcjami" tylko niestety nie mogę znaleźć zakładki akcje w moim photoshopie. Jakieś porady?

Janusz Body
18-08-2012, 07:37
.... Jakieś porady?

Taaaa... u góry w menu masz pozycję Window (w polskim chyba "okno") - drugie od prawej. Znajdź tam akcje i kliknij żeby się pokazał "ptaszek"

Ewentualnie wciśnij Alt + F9

Jeßli nie zadziała to w trakcie uruchamiania PSa trzymaj wciśnięte Shift+Alt+Ctrl i odpowiedz Tak na pytanie o reset ustawień.

Fertig.

vittal
18-08-2012, 14:25
Dzięki Janusz Body, ALT+F9 pomogło, w mojej polskiej wersji "akcje" są jako "operacje".

Pozdro...

Zbyszko666
09-11-2012, 21:53
Oj to będzie wykop , ale cóż . Jest temat więc chce zadać pytanie jakie polecacie presety do zdjęć ślubnych w photoshopie?