Zobacz pełną wersję : Czyszczenie płytki z punktami AF
Czy ktoś z Was przeprowadzał czyszczenie płytki z punktami AF, tej, co w 40D znajduje sie pomiędzy pryzmatem a matówką? Może da sie ja zdjąć w jakiś sensowny sposób? Naleciało mi trochę paprochów i jak sądzę, siedzą sobie po tej wewnętrznej stronie, bo gruszkowanie pod matówką nic nie daje.
Ps. Żytnia - nie :)
sokol3015
17-04-2008, 22:19
Mam podobnie w 400D, próbowałem gruszką ale paprochy dalej są
pkalamajski
27-04-2008, 16:57
Czy ktoś z Was przeprowadzał czyszczenie płytki z punktami AF, tej, co w 40D znajduje sie pomiędzy pryzmatem a matówką?
Ps. Żytnia - nie :)
Tak. Efektem mojego czyszczenia była konieczność wymiany tego elementu na Żytniej. Jak doprowadziłem matówkę z punktami AF do takiego stanu opisywać nie będę, coby się nie kompromitować :wink:.
Jeśli nie pomaga gruszka, spróbuj air dusterem, ale to też ryzykowne, bo możesz zapluć matówkę syfami, które z air dustera wylatują wraz ze sprężonym powietrzem. Może się uda wyczyścić, ale równie dobrze możesz ją pobrudzić jeszcze bardziej.
Możliwe też, że pyłki osiadły po drugiej stronie, i tego już raczej nie wyczyścisz samodzielnie.
Na pewno nie dotykaj absolutnie niczym tej matówki. Najlepszym rozwiązaniem jest nauczyć się żyć z paproszkami w wizjerze, a jeśli naprawdę Cię irytują, przygotuj 85PLN i idź na Żytnią.
Jak się nazywa ten element w 5D na którym są punkty AF pod matówką? Mozna go jakoś wyjąć celem delikatnego wyczyszczenia? Z czego jest zrobiony?
marcin42300
10-11-2008, 22:54
Tak. Efektem mojego czyszczenia była konieczność wymiany tego elementu na Żytniej. Jak doprowadziłem matówkę z punktami AF do takiego stanu opisywać nie będę, coby się nie kompromitować :wink:.
Nie przejmuj się, ja wykończyłem własnoręcznie swoją matówkę. Od tamtej pory nie podejmuje się większych napraw , wysyłam na Żytnią, a muszę powiedzieć, że po ostatniej wizycie jestem w 100% zadowolony.;-)
Szczur88
11-11-2008, 06:34
Jak się nazywa ten element w 5D na którym są punkty AF pod matówką? Mozna go jakoś wyjąć celem delikatnego wyczyszczenia? Z czego jest zrobiony?
W 5D możesz sobie wyjąć matówkę, i masz wtedy dojście od obu stron, jeśli nic się nie przykleiło (a nie powinno), to gruszka/gruszka z pędzelkiem da spokojnie radę.
tak, mozna wyjac, jak oddalem do czyszczenia matryce i powiedzialem ze na matowce chyba mam jakis pylek to panowie na ul. Czapskich w Krk wyjeli matowke i ten element nad nia i wszystko pieknie wyczyscili, wydmuchali i nie ma ani jednego pylka.
trzeba odkrecic ta blaszke z gabkami amortyzujacymi lustro podczas kłapania i wtedy jest dostep ponad matowke.
Matowke wczesniej trzeba wyjac.
Ale to nie jest przyczepione jakimiś "drucikami" do body? Siedzi w jakimś gnieździe czy po prostu wyjmuje się jak matówkę?
matowka w 5D jest wymienna, odpina sie taka ramke wyjmuje matowke, odkreca blaszke z gabkami wysuwa ta plytke co jest miedzy matowka a pryzmatem.
(...) oddalem do czyszczenia matryce (...) na ul. Czapskich w Krk
sorry za lekkiego offtopa, ale ile tam kasuja za czyszczenie matrycy?
właśnie jestem na etapie czyszczenia pyłków z matówki (30D). po odkręceniu blaszki z amortyzatorkiem do lustra, wysypały mi się po kolei sprężynka, matówka, mosiężny dystans, płytka z punktami AF. o ile złożenie tego z powrotem nie jest trudne, to manewrowanie pensetą wymaga opanowania. niestety przed zabiegiem miałem 2 syfy, a teraz mam ok.5:-|
dzisiaj ponowna walka z utrojstwem...
aha... przy okazji dołożyłem matówce lekką ryse:cry:
ogólnie nie polecam domowej manufaktóry w tym rejonie.
Ale to nie jest przyczepione jakimiś "drucikami" do body? Siedzi w jakimś gnieździe czy po prostu wyjmuje się jak matówkę?
Wiem, że wątek jest stary, aczkolwiek u mnie najpewniej pod płytką z punktami AF jest syf. To [link] (http://www.ascent-design.com/photo/Clean5D/) może się komuś przyda, bo ładnie pokazane jest jak to rozkręcić. Zabiorę się do tego, gdy tylko zaopatrzę się w narzędzia :)
MariuszM
15-11-2011, 00:21
Wiem, że wątek jest stary, aczkolwiek u mnie najpewniej pod płytką z punktami AF jest syf. To [link] (http://www.ascent-design.com/photo/Clean5D/) może się komuś przyda, bo ładnie pokazane jest jak to rozkręcić. Zabiorę się do tego, gdy tylko zaopatrzę się w narzędzia :)
Lepiej tego nie dotykaj, bo:
- i tak nawalisz więcej syfu,
- porysujesz matówkę i płytkę z punktami AF,
- rozkalibrujesz układ (ostro będzie na zdjęciu, ale nie w wizjerze).
U mnie tym się skończyło, a potem => Żytnia.
niestety przed zabiegiem miałem 2 syfy, a teraz mam ok.5:-|
dzisiaj ponowna walka z utrojstwem...
aha... przy okazji dołożyłem matówce lekką ryse:cry:
ogólnie nie polecam domowej manufaktóry w tym rejonie.
też nie polecam. Czyściłem w swoim 5dII i zamiast wyczyścić to jest jeszcze więcej syfu.
Niestety, za późno. Jutro potestuję, a syf był niemiłosierny (http://www.flickr.com/photos/25415984@N07/6345774792/in/photostream).
darecki111
15-11-2011, 16:04
Temu miałeś ostro na zdjęciu a nie ostro w wizjerze bo płytkę z punktami AF lub matówkę już nie pamiętam co, musiałeś zamontować odwrotnie. Sam to przerabiałem. Dla majsterkowiczów polecam delikatne rozbieranie matówki (tak aby nic się nie wysypało) i takie układanie części żeby nie pomylić kolejnośći i stron płytek.
Robić notatkę,opis,fotki przy każdej fazie.Czasu niewiele a amatorowi experymentalno-twórczo-ekonomicznopotencjalniych prac ratuje często życie.:idea:
VomitroN
27-03-2012, 00:36
Można też skorzystać z lektury "Service Manual Repair Guide". Ja dzięki temu z powodzeniem wyczyściłem sobie w 50D płytkę z punktami AF z niemiłosiernej ilości paprochów.
Odświeżam wątek, gdyż wątkotwórca pytał o rozwiązanie dla 40D. Otóż, sposób dotarcia do płytki jest dość prosty i dokładnie taki sam jak w 50D, bo i części są takie same. Do demontażu wystarczy nam jeden mały śrubokręt z krzyżakową końcówką. Żeby ułatwić opis, posłużę się rysunkiem z manuala.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://vomitron.w.interia.pl/50d_af_lamella_repair.jpg)
Interesują nas części wyłącznie w kolorze zielonym. Na żółto zaznaczyłem płytkę z punktami AF.
Najpierw dobieramy się do mocowania bagnetowego (część CB3-1700), które trzyma się na czterech śrubkach. Potem zdejmujemy blaszkę (CS2-7205), która nie jest przykręcana, a jedynie przyciśnięta bagnetem. Ułatwi nam to zdjęcie pokrywy (CB3-3802). Ale zanim to nastąpi, proponuję wyciagnąć matówkę, żeby po odblokowaniu zaczepów trzymających płytkę z punktami AF, nie wysypało nam się wszystko na raz. Krótki filmik jak wyciągnąć matówkę jest (TUTAJ (http://www.youtube.com/watch?v=szFOsQ4pGWo) )
Teraz odkręcamy pokrywę (CB3-3802), zamocowaną na dwóch dobrze widocznych śrubkach. Pod pokrywą ukaże nam się blaszka (CB3-3805), która właśnie unieruchamia płytkę z punktami AF wraz z ramką mocującą. Blaszka nie jest przykręcana, a tylko nasunięta na dwa bolce. Po jej zdjęciu, zarówno płytka AF jak i ramka mocująca, osuną nam się na mechanizm lustra, tak samo jak to się dzieje z matówką. Dlatego właśnie wcześniej pozbyliśmy się matówki.
Mamy już dostęp do płytki. Wygląda prawie tak samo jak matówka i tak samo delikatnie należy się z nią obchodzić. Ja ją przetarłem z obu stron zwykłym sensor swabem, nawilżonym płynem Eclipse i po zmontowaniu wszystkiego do kupy, widok z wizjera był dokładnie taki sam jak w dniu zakupu body.
Przy okazji, przedmuchałem sobie porządnie matówkę, oraz wyczyściłem sensor, skoro już wyciagnąłem Eclipse. :wink:
Czas pracy: ok 10 minut
Koszt pracy: 0zł.
Zostało w kieszeni: 250zł.
Widok przez wizjer: bezcenny :wink:
odgrzewam wątek bo chciałbym przeczyścić układ af w 5D, podobno przedmuchanie,przeczyszczenie czujników nie jednej 5tce dało kopa w szybkości ostrzenia. Ktoś próbował czyścić czujniki af w 5D? Jak to ugryźć?
odgrzewam wątek bo chciałbym przeczyścić układ af w 5D, podobno przedmuchanie,przeczyszczenie czujników nie jednej 5tce dało kopa w szybkości ostrzenia. Ktoś próbował czyścić czujniki af w 5D? Jak to ugryźć?
Płytka z zaznaczonymi punktami AF (ta koło matówki) na działanie autofocusa nie ma wpływu (co najwyżej na pomiar światła).
Czujniki AF masz w dolnej części komory lustra i czyszczenie samodzielne ogranicza się do przedmuchania gruszką.
Czy ktoś z kolegów jest w stanie wskazać miejsce w Warszawie gdzie dokonują takiego pełnego czyszczenia komory lustra? Serwis na Żytniej (skąd odebrałem wczoraj aparat) wyczyścił matryce i lustro, a mam cały syf pod tą nieszczęsną płytką. Skorzystałem z instrukcji dobrania się do tych elementów, ale po dmuchaniu sytuacja jest bez zmian :| ilość paprochów natomiast patrząc przez wizjer doprowadza mnie do białej gorączki! Będę wdzięczny za Wasze sugestie gdzie mogę oddać aparat i mieć pewność, że ktoś zrobi to fachowo.