PDA

Zobacz pełną wersję : 40d -pomiar światła - problem?

jotes25
28-02-2008, 11:05
Sytuacja następująca:

1. korpus 40d + 300/4 L IS + Kenko Pro 2x (zalepione styki, więc korpus nie wie o jego istnieniu),

2. tryb AV, pomiar wielosegmentowy lub skupiony (innych na razie nie sprawdzałem)

3. fotografowana prosta scena jednolicie oświetlona

I teraz problem: jeśli ustawiam ostrość ręcznie, wszystko jest OK. Jeśli za pomocą AF i jednego z punktów bocznych otrzymuję w efekcie prześwietlenie o dobre ponad 2eV!

Ki diabeł? Na pierwszy rzut oka wygląda to jak jakiś problem związany z blokadą ekspozycji dla wybranego punktu AF. Ale raczej tak nie jest, bo scena nie powinna dawać takich różnic pomiaru, a poza tym problem wystepuje też w przypadku pomiaru skupionego.

Od razu można wykluczyć uszkodzenie korpusu, bo sprawdzałem już na innych i działa tak samo. Firmware 1.0.5.

P.S. Pewnie coś źle robię, ale dzisiaj jestem strasznie zabiegany i postanowiłem się odwołać do pomocy grupy ;)

Bagnet007
28-02-2008, 15:32
Niestety komunikacja body-obiektyw czemuś służy.
Każdy otwór obiektywu wymaga innej interpretacji pomiaru ze światłomierza a w tym przypadku aparat jest okłamywany. Taki jest koszt gładkich, jasnych matówek :-(

jotes25
28-02-2008, 17:05
Możliwe, że masz rację, na razie nie czuję się do końca przekonany;)
Dodam tylko jeszcze, że inne tryby pomiaru (w tym spot) dają taki sam efekt. I błędnie napisałem, że w trybie MF jest wszystko OK. Nie jest, trzeba jeszcze włączyć LV ;)

Przy okazji pozwolę sobie zauważyć, że opisany problem nie występował ani w 300d ani w 400d (choć z konieczności używałem w ich przypadku punktów centralnych AF).

pawelloon
28-02-2008, 19:10
Używam tego samego zestawu tylko ze z Markiem II i problem takowy nie występuje...
Może to moje spostrzeżenie cos Ci pomoże aby obiektywnie zinterpretowac pomiar światła w 40D, nie miałem tego body więc ciężko mi się wypowiadać
Pozdr

jotes25
28-02-2008, 19:16
Najwyraźniej pora przyjąć do wiadomości, że Canon pozmieniał w 40d więcej niż by się nam wydawało. A wspomniany problem można oczywiście obejść używając "drabinki" ekspozycji, tylko niestety trzeba o tym pamiętać (ew. zapisać sobie jako osobną konfigurację, jeśli komuś wystarczają C1-C3).

mjastrzebski
28-02-2008, 20:31
Sytuacja następująca:

1. korpus 40d + 300/4 L IS + Kenko Pro 2x (zalepione styki, więc korpus nie wie o jego istnieniu),

2. tryb AV, pomiar wielosegmentowy lub skupiony (innych na razie nie sprawdzałem)

3. fotografowana prosta scena jednolicie oświetlona

I teraz problem: jeśli ustawiam ostrość ręcznie, wszystko jest OK. Jeśli za pomocą AF i jednego z punktów bocznych otrzymuję w efekcie prześwietlenie o dobre ponad 2eV!

Ki diabeł? Na pierwszy rzut oka wygląda to jak jakiś problem związany z blokadą ekspozycji dla wybranego punktu AF. Ale raczej tak nie jest, bo scena nie powinna dawać takich różnic pomiaru, a poza tym problem wystepuje też w przypadku pomiaru skupionego.

Od razu można wykluczyć uszkodzenie korpusu, bo sprawdzałem już na innych i działa tak samo. Firmware 1.0.5.

P.S. Pewnie coś źle robię, ale dzisiaj jestem strasznie zabiegany i postanowiłem się odwołać do pomocy grupy ;)

Po pierwsze robisz cos czego producent nie przewidzial, wiec cudow sie nie spodziewaj. Moze wsadzili jakies zabezpiecznie w 40D??

1. Czy z innym szklem ten problem wystepuje??
2. Czy probowalem robic to samo ze szklem 2.8 Zdaje sie ze kenko mozna podpiac pod kazde szklo. Sprobuj podpiac wiec pod jakies 2.8. AF powienien dzialac (bo bedzie 5.6). I sprawdz wtedy z i bez zaklejonych stykow.
Dowiesz sie czy to przypadlosc 300-tki, czy to 40D tak ma.

Marcin