PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma DP-1

bakulik
27-02-2008, 17:28
Witam.

Może kogoś interesuje ten kompakcik.

Opublikowano sample - http://www.sigma-dp1.com/jp/sample-photo/.

Przypominam cenę - 550GPB (http://www.dpreview.com/news/0802/08021502sigmaDP1price.asp).

miklo
27-02-2008, 17:37
Idiotyczna cena. Nie ma sensu kupowanie kompakta za aż tyle... Po prostu dali do pieca... Gdyby kosztował tysiaka, to byłby hit. A tak, szkoda gadać.

tom170
27-02-2008, 20:00
Tylko jedna ogniskowa??? 16.6mm bez żadnych cropów itd ??? coś jak 16mm na FF ?? takie samo pole widzenia (tak samo szeroki) ??

bakulik
27-02-2008, 20:34
Tylko jedna ogniskowa??? 16.6mm bez żadnych cropów itd ??? coś jak 16mm na FF ?? takie samo pole widzenia (tak samo szeroki) ??

Odpowiednik 28mm w małym obrazku. Foveonowy crop 1,7.

Bagnet007
27-02-2008, 22:02
Mi się podoba, choć nie kupiłbym. To co mam do szczęścia mi wystarcza :-)

Sempoo
28-02-2008, 17:30
Widziałem foty na stronie DP-1 i zrobiły na mnie dobre wrażenie. Taki drogi kompakt z bardzo dobrą jakością obrazu nadawałby się, myślę, dla zamożnych fotografów - zamiast "kompaktów z supermarketu". Oby pojawił się jakiś konkurent tego DP-1 w przyszłości.

jotes25
28-02-2008, 17:40
Nie lepiej kupić sobie dodatkowego 350/400d + 50/1.4, 28/1.8 czy co kto woli innego?
Koszt taki sam albo mniejszy, efekt lepszy. Jedynie wymiary pewnie ciut większe (niewiele?)...

czornyj
28-02-2008, 18:24
To nie jest kompakt, tylko coś a'la dalmierzowiec - do krajobrazu, streeta świetna sprawa. Do 350-400D trzebaby założyć jakie 16-35/2.8II, żeby uzyskać równie dobrą jakość, a i wtedy sądzę, że w rogach kadru dostałby zdrowo po dupie od tej Sigmy. Brak komory lustra sprawia, że flansza obiektywu jest bliżej powierzchni matrycy, a do tego można jeszcze cofnąć tylne elementy układu. W dodaktu matryca jest mała, więc nie powinno być problemu z uzyskaniem bardzo równomiernego rozkładu ostrości na powierzchni kadru.

miklo
29-02-2008, 11:20
No fajnie czornyj, ale do streeta to lepsze ISO800 by się przydało niestety :-( Nie zawsze się pyka w dobrym świetle. Tunele, przejścia podziemne itp itd...

No i cena... Skąd oni ją wzięli?

michalab
29-02-2008, 18:38
Moim zdaniem fajna propozycja. Żadnym cropowym canonem się tego nie zastąpi. Np. dlatego, że nie ma stałki 17mm, do tego sigma nie trzepie lustrem.

miklo
29-02-2008, 20:09
Troszkę dołożysz i kupisz 24L. Gdzie tu sens? ;-)

czornyj
29-02-2008, 21:42
No fajnie czornyj, ale do streeta to lepsze ISO800 by się przydało niestety :-( Nie zawsze się pyka w dobrym świetle. Tunele, przejścia podziemne itp itd...

No i cena... Skąd oni ją wzięli?

Nie ma rozwiązań idealnych, ale z drugiej strony z czymś takim nie rzucasz się w oczy, a brak lustra kompensuje w pewnym stopniu niskie ISO i krótka ogniskowa, bo można z ręki utrzymać nieco dłuższe czasy.

Nie wspomnę już o tachaniu sprzętu po górach, tutaj po prostu wsadzasz gada do kieszeni i fertig.

Troszkę dołożysz i kupisz 24L. Gdzie tu sens? ;-)
24 to jednak deczko węższy obiektyw. I w rogach nie jest rekordzistą świata w ostrości.

miklo
29-02-2008, 21:49
Z tym 24L, to był żart. Zresztą nawet emotka jest. Ale nadal uważam, że cena jest idiotyczna. U nas taki sprzęt musiałby kosztować ze 3,5tys. A Leica to to nie jest nadal ;-)

Kolekcjoner
29-02-2008, 23:16
Nie ma rozwiązań idealnych, ale z drugiej strony z czymś takim nie rzucasz się w oczy, a brak lustra kompensuje w pewnym stopniu niskie ISO i krótka ogniskowa, bo można z ręki utrzymać nieco dłuższe czasy.

(....)

Nie wspominając o tym, że jest to prawdopodobnie bardzo ciche.

MMM
03-03-2008, 12:30
Nie lepiej LOMO? :-)

gwozdzt
03-03-2008, 12:41
Żadnym cropowym canonem się tego nie zastąpi. Np. dlatego, że nie ma stałki 17mm,
Jak to nie ma ?

nawet jest wybór:

manualna:

4263

autofokus:

4264

czornyj
03-03-2008, 21:03
A Leica to to nie jest nadal ;-)

Nie wiem jaka jest jakość optyczna tego, co wpakowała tam Sigma - ale nie postawiłbym większej kwoty na to, że M8 z ekwiwalentem ogniskowej tego maleństwa na każdym polu da lepsze rezultaty.

miklo
03-03-2008, 22:06
Po zapięciu Distagona 21mm chyba nie byłoby wątpliwości co? Tylko ten Distagon troszeczkę kosztuje ;-)

michalab
04-03-2008, 10:52
Jak to nie ma ?

nawet jest wybór:

Szkoda, że już nie są produkowane. Chętnie bym tę AF nabył.

bakulik
18-04-2008, 13:05
Witam.

Ukazał się test tej Sigmy na optyczne.pl - http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=70.

Max78
18-04-2008, 18:41
Mnie tez ta sigma interesuje - male, poreczne i ciekawe fotki strzela.

Cena z kosmosu, ale jesli bedzie sie tak swietnie sprzedawac jak ich lustro SD14 w naszym pieknym kraju (w lutym wolali ok 4kPLN, obecnie juz za 2kPLN ja dostac mozna od dystrybutora :D), to moze juz wkrotce cena spadnie do rozsadnego poziomu ok 1kPLN :)

bakulik
05-05-2008, 10:09
Witam.

Można już kupić ten kompakcik za jedyne 2399 zł. http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=20875

bakulik
20-05-2008, 13:10
Witam.

Kolejny test, tym razem na DPReview - http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp1/.

cypherdid
20-05-2008, 15:12
yup..znajomy kupił w foto-net i sobie chwali
tu jest stronka tego wynalazku ;)
dp1.pl (http://dp1.pl)
enjoy it...jakość zdjęć jest świetna..a reszta tj. prądochłonność itp to dla mnie drugi plan...
ogniskowa też pasi więc o co kaman??..czasem lepiej podejść niż przyzoomić!!

m_o_b_y
20-05-2008, 23:13
yup..znajomy kupił w foto-net i sobie chwali
tu jest stronka tego wynalazku ;)
dp1.pl (http://dp1.pl)
enjoy it...jakość zdjęć jest świetna..a reszta tj. prądochłonność itp to dla mnie drugi plan...
ogniskowa też pasi więc o co kaman??..czasem lepiej podejść niż przyzoomić!!

DP1 wyznacza nową jakość w dziedzinie kompaktów, ale na dpreview lista wad jest dwa razy dłuższa, niż lista zalet, a werdykt końcowy: above average.
Na pewno warto poczekać na DP2.
Przy wszystkich wadach, jednak IQ, czyli jakość obrazu jest poza dyskusją.
Pozdrówka

aptur
28-10-2008, 12:07
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Może ktoś używa/używał to cudo i zechce podzielić się spostrzeżeniami? Szukam sensownego kompaktu bo nie zawsze chce się taszczyć lustrzankę.

gietrzy
28-10-2008, 12:19
szukam sensownego kompaktu bo nie zawsze chce się taszczyć lustrzankę.

lx-3
g-1

aptur
28-10-2008, 12:33
lx-3
g-1

Te aparaty mają zasadniczą wadę - małą matrycę. Obrazki z sigmy bardzo mi się podobają. Szczegółowość obrazu, kolory - po prostu mają to "coś". Do ISO 400 jest świetnie czego nie można powiedzieć o innych kompaktach. Niestety z tego co czytam to sprzęt jest masakrycznie wolny.
Jeśli ktoś miał styczność z tym sprzętem to chętnie poczytam o uwagach.

Piotr_0602
28-10-2008, 14:27
Ja na razie obstawiam Panasonica G1, jak pojawi się w sklepach (choć poczekam pewnie trochę na spadek cen) i pojawią się pełne recenzje. Jako uzupełnienie klasycznej lustrzanki, bo nie zawsze chce mi się targać 5D i ciężkie L-ki.

Wynika ze wstępnych opisów, ze bije na głowę AF-em każdy kompakt, oraz wizjerem.
AF ma być zbliżony do możliwości budżetowych lustrzanek, a wizjer rozmiarów wizjera z FF i dużo lepszą jakością od dotychczasowych elektronicznych wizjerów. Do tego odchylany LCD i obraz co najmniej jakości tego z Olympusa E-3.
Może mojego 5D nie pobije matrycą 4-krotnie mniejszą, ale i tak pobije w tej kategorii choćby G10 z 7-krotnie mniejszą matrycą.

Te aparaty mają zasadniczą wadę - małą matrycę. Obrazki z sigmy bardzo mi się podobają. Szczegółowość obrazu, kolory - po prostu mają to "coś". Do ISO 400 jest świetnie czego nie można powiedzieć o innych kompaktach. Niestety z tego co czytam to sprzęt jest masakrycznie wolny.

LX-3 ma małą matrycę, ale G1?

Matryca niewiele mniejsza od DP-1. Canonowy APS to crop 1,6x do FF, Sigmowa matryca to crop 1,7x do FF, a Panas G-1 to crop 2x. Różnica nie jest taka znów wielka, wielkosć porównywalna do APS-ów, może 1EV różnicy będzie, ale tylko tyle.

W stosunku do największych kompaktowych matryc to gigant, o typowych kompaktowych nie wspominając. G-1 oczywiście z FF-em przegra w kategorii płytka GO czy wysokie ISO, ale ze standardowym APS-em porównywalny. W stosunku do kompaktów różnica jest juz wielka...

Arkan
28-10-2008, 14:41

Używam tej sigmy - fajny aparat. Jakością zdjęć bije wszystkie kompakty i niektóre lustrzanki. Nie nadaje się do low light foto (f4), ma słabą lampę (można nią rozświetlić cienie w dzień, ale niekoniecznie zrobić fajne zdjęcia w nocy). Najlepiej sprawdza się w krajobrazie, architekturze i street foto. Do innych zastosowań średnio.

Co do "wolności", to do robienia krajobrazu nie potrzeba demonów szybkości, a co do street foto, to i tak używam głównie hiperfokalnej i zewnętrznego wizjera.

Osobiście, polecam bardzo każdemu kto wie jak używać stałek. Miłośnicy zoomów powinni się trzymać z daleka.

aptur
28-10-2008, 14:42
LX-3 ma małą matrycę, ale G1?

..

G1 skojarzył mi się z ... canonem G1 :)
Wiadomo kiedy co cudo może być w sklepach?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Używam tej sigmy - fajny aparat.
Osobiście, polecam bardzo każdemu kto wie jak używać stałek. Miłośnicy zoomów powinni się trzymać z daleka.

Utwierdzasz mnie w pzrekonaniu że to właśnie to, czego szukam :)
Taki panas G1 to już jednak ma wymienne obiektywy i jakby nie patrzeć będzie większy. Nawet jeśli założę naleśnika. Poza tym niekoniecznie chcę czegoś z wymienną optyką. To już mam.

Arkan
28-10-2008, 14:50
G1 skojarzył mi się z ... canonem G1 :)
Wiadomo kiedy co cudo może być w sklepach?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Utwierdzasz mnie w pzrekonaniu że to właśnie to, czego szukam :)
Taki panas G1 to już jednak ma wymienne obiektywy i jakby nie patrzeć będzie większy. Nawet jeśli założę naleśnika. Poza tym niekoniecznie chcę czegoś z wymienną optyką. To już mam.

Możesz też poczekać na sigmę dp2 z obiektywem 40/2.8 - jeśli robisz wiecej street foto niż krajobrazów to 2.8 da Ci większe możliwości.

Janczewski
01-02-2010, 14:52
no to sobie nabyłem DP1, za 999PLN :)
bardzo sobie chwalę toto cudeńko.

aptur
01-02-2010, 15:24
no to sobie nabyłem DP1, za 999PLN :)
bardzo sobie chwalę toto cudeńko.

W tej chwili jest niezła cena na ten aparat. Szkoda tylko że DP2 tyle nie kosztuje :)

Janczewski
01-02-2010, 15:27
poczekamy skoro DP1 może tyle kosztować to i DP2 też, tylko cierpliwym trzeba być. To tak specyficzny aparat, że nawet za 999PLN nie znajdzie wielu nabywców...

szwayko
04-02-2010, 09:12
Ja tez tak sobie mysle, ze trzeba poczekac na te 35/2.8. Chociaz i tak to najtanszy kompakt z duza matryca - 1700zł. Teraz mam fuji F31fd z zoomem od 35/2.8. Ale matryca 1/1.7" nie ma cudow na ISO 400 i wyzej to koszmar. Dlatego do kieszeni nosze jeszcze kliszaka Olympusa mjuII z 35/2.8. Na razie Olympusy i Panasoniki maja chore ceny. Napewno Samsung Nx10 zamiesza.

Janczewski
04-02-2010, 09:29
chyba 41/2.8, niestety ale wszystko co ma matrycę 7 razy mniejszą 1/1.7 albo i 12 razy mniejszą 1/2.5 do "poważnej zabawy" się nie nadaje. Leica X1 by się nadała, ale ja nie ten target jestem i choćbym nie wiem jak bardzo bym chciał to mi "sumienie" nie pozwoli wydać 6x więcej na kompakt niż potrzeba ;)