Zobacz pełną wersję : Sigma DP-1
Witam.
Może kogoś interesuje ten kompakcik.
Opublikowano sample - http://www.sigma-dp1.com/jp/sample-photo/.
Przypominam cenę - 550GPB (http://www.dpreview.com/news/0802/08021502sigmaDP1price.asp).
Idiotyczna cena. Nie ma sensu kupowanie kompakta za aż tyle... Po prostu dali do pieca... Gdyby kosztował tysiaka, to byłby hit. A tak, szkoda gadać.
Tylko jedna ogniskowa??? 16.6mm bez żadnych cropów itd ??? coś jak 16mm na FF ?? takie samo pole widzenia (tak samo szeroki) ??
Tylko jedna ogniskowa??? 16.6mm bez żadnych cropów itd ??? coś jak 16mm na FF ?? takie samo pole widzenia (tak samo szeroki) ??
Odpowiednik 28mm w małym obrazku. Foveonowy crop 1,7.
Bagnet007
27-02-2008, 22:02
Mi się podoba, choć nie kupiłbym. To co mam do szczęścia mi wystarcza :-)
Widziałem foty na stronie DP-1 i zrobiły na mnie dobre wrażenie. Taki drogi kompakt z bardzo dobrą jakością obrazu nadawałby się, myślę, dla zamożnych fotografów - zamiast "kompaktów z supermarketu". Oby pojawił się jakiś konkurent tego DP-1 w przyszłości.
Nie lepiej kupić sobie dodatkowego 350/400d + 50/1.4, 28/1.8 czy co kto woli innego?
Koszt taki sam albo mniejszy, efekt lepszy. Jedynie wymiary pewnie ciut większe (niewiele?)...
To nie jest kompakt, tylko coś a'la dalmierzowiec - do krajobrazu, streeta świetna sprawa. Do 350-400D trzebaby założyć jakie 16-35/2.8II, żeby uzyskać równie dobrą jakość, a i wtedy sądzę, że w rogach kadru dostałby zdrowo po dupie od tej Sigmy. Brak komory lustra sprawia, że flansza obiektywu jest bliżej powierzchni matrycy, a do tego można jeszcze cofnąć tylne elementy układu. W dodaktu matryca jest mała, więc nie powinno być problemu z uzyskaniem bardzo równomiernego rozkładu ostrości na powierzchni kadru.
No fajnie czornyj, ale do streeta to lepsze ISO800 by się przydało niestety :-( Nie zawsze się pyka w dobrym świetle. Tunele, przejścia podziemne itp itd...
No i cena... Skąd oni ją wzięli?
michalab
29-02-2008, 18:38
Moim zdaniem fajna propozycja. Żadnym cropowym canonem się tego nie zastąpi. Np. dlatego, że nie ma stałki 17mm, do tego sigma nie trzepie lustrem.
Troszkę dołożysz i kupisz 24L. Gdzie tu sens? ;-)
No fajnie czornyj, ale do streeta to lepsze ISO800 by się przydało niestety :-( Nie zawsze się pyka w dobrym świetle. Tunele, przejścia podziemne itp itd...
No i cena... Skąd oni ją wzięli?
Nie ma rozwiązań idealnych, ale z drugiej strony z czymś takim nie rzucasz się w oczy, a brak lustra kompensuje w pewnym stopniu niskie ISO i krótka ogniskowa, bo można z ręki utrzymać nieco dłuższe czasy.
Nie wspomnę już o tachaniu sprzętu po górach, tutaj po prostu wsadzasz gada do kieszeni i fertig.
Troszkę dołożysz i kupisz 24L. Gdzie tu sens? ;-)
24 to jednak deczko węższy obiektyw. I w rogach nie jest rekordzistą świata w ostrości.
Z tym 24L, to był żart. Zresztą nawet emotka jest. Ale nadal uważam, że cena jest idiotyczna. U nas taki sprzęt musiałby kosztować ze 3,5tys. A Leica to to nie jest nadal ;-)
Kolekcjoner
29-02-2008, 23:16
Nie ma rozwiązań idealnych, ale z drugiej strony z czymś takim nie rzucasz się w oczy, a brak lustra kompensuje w pewnym stopniu niskie ISO i krótka ogniskowa, bo można z ręki utrzymać nieco dłuższe czasy.
(....)
Nie wspominając o tym, że jest to prawdopodobnie bardzo ciche.
Żadnym cropowym canonem się tego nie zastąpi. Np. dlatego, że nie ma stałki 17mm,
Jak to nie ma ?
nawet jest wybór:
manualna:
4263
autofokus:
4264
A Leica to to nie jest nadal ;-)
Nie wiem jaka jest jakość optyczna tego, co wpakowała tam Sigma - ale nie postawiłbym większej kwoty na to, że M8 z ekwiwalentem ogniskowej tego maleństwa na każdym polu da lepsze rezultaty.
Po zapięciu Distagona 21mm chyba nie byłoby wątpliwości co? Tylko ten Distagon troszeczkę kosztuje ;-)
michalab
04-03-2008, 10:52
Jak to nie ma ?
nawet jest wybór:
Szkoda, że już nie są produkowane. Chętnie bym tę AF nabył.
Witam.
Ukazał się test tej Sigmy na optyczne.pl - http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=70.
Mnie tez ta sigma interesuje - male, poreczne i ciekawe fotki strzela.
Cena z kosmosu, ale jesli bedzie sie tak swietnie sprzedawac jak ich lustro SD14 w naszym pieknym kraju (w lutym wolali ok 4kPLN, obecnie juz za 2kPLN ja dostac mozna od dystrybutora :D), to moze juz wkrotce cena spadnie do rozsadnego poziomu ok 1kPLN :)
Witam.
Można już kupić ten kompakcik za jedyne 2399 zł. http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=20875
Witam.
Kolejny test, tym razem na DPReview - http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp1/.
cypherdid
20-05-2008, 15:12
yup..znajomy kupił w foto-net i sobie chwali
tu jest stronka tego wynalazku ;)
dp1.pl (http://dp1.pl)
enjoy it...jakość zdjęć jest świetna..a reszta tj. prądochłonność itp to dla mnie drugi plan...
ogniskowa też pasi więc o co kaman??..czasem lepiej podejść niż przyzoomić!!
yup..znajomy kupił w foto-net i sobie chwali
tu jest stronka tego wynalazku ;)
dp1.pl (http://dp1.pl)
enjoy it...jakość zdjęć jest świetna..a reszta tj. prądochłonność itp to dla mnie drugi plan...
ogniskowa też pasi więc o co kaman??..czasem lepiej podejść niż przyzoomić!!
DP1 wyznacza nową jakość w dziedzinie kompaktów, ale na dpreview lista wad jest dwa razy dłuższa, niż lista zalet, a werdykt końcowy: above average.
Na pewno warto poczekać na DP2.
Przy wszystkich wadach, jednak IQ, czyli jakość obrazu jest poza dyskusją.
Pozdrówka
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Może ktoś używa/używał to cudo i zechce podzielić się spostrzeżeniami? Szukam sensownego kompaktu bo nie zawsze chce się taszczyć lustrzankę.
szukam sensownego kompaktu bo nie zawsze chce się taszczyć lustrzankę.
lx-3
g-1
lx-3
g-1
Te aparaty mają zasadniczą wadę - małą matrycę. Obrazki z sigmy bardzo mi się podobają. Szczegółowość obrazu, kolory - po prostu mają to "coś". Do ISO 400 jest świetnie czego nie można powiedzieć o innych kompaktach. Niestety z tego co czytam to sprzęt jest masakrycznie wolny.
Jeśli ktoś miał styczność z tym sprzętem to chętnie poczytam o uwagach.
Piotr_0602
28-10-2008, 14:27
Ja na razie obstawiam Panasonica G1, jak pojawi się w sklepach (choć poczekam pewnie trochę na spadek cen) i pojawią się pełne recenzje. Jako uzupełnienie klasycznej lustrzanki, bo nie zawsze chce mi się targać 5D i ciężkie L-ki.
Wynika ze wstępnych opisów, ze bije na głowę AF-em każdy kompakt, oraz wizjerem.
AF ma być zbliżony do możliwości budżetowych lustrzanek, a wizjer rozmiarów wizjera z FF i dużo lepszą jakością od dotychczasowych elektronicznych wizjerów. Do tego odchylany LCD i obraz co najmniej jakości tego z Olympusa E-3.
Może mojego 5D nie pobije matrycą 4-krotnie mniejszą, ale i tak pobije w tej kategorii choćby G10 z 7-krotnie mniejszą matrycą.
Te aparaty mają zasadniczą wadę - małą matrycę. Obrazki z sigmy bardzo mi się podobają. Szczegółowość obrazu, kolory - po prostu mają to "coś". Do ISO 400 jest świetnie czego nie można powiedzieć o innych kompaktach. Niestety z tego co czytam to sprzęt jest masakrycznie wolny.
LX-3 ma małą matrycę, ale G1?
Matryca niewiele mniejsza od DP-1. Canonowy APS to crop 1,6x do FF, Sigmowa matryca to crop 1,7x do FF, a Panas G-1 to crop 2x. Różnica nie jest taka znów wielka, wielkosć porównywalna do APS-ów, może 1EV różnicy będzie, ale tylko tyle.
W stosunku do największych kompaktowych matryc to gigant, o typowych kompaktowych nie wspominając. G-1 oczywiście z FF-em przegra w kategorii płytka GO czy wysokie ISO, ale ze standardowym APS-em porównywalny. W stosunku do kompaktów różnica jest juz wielka...
Używam tej sigmy - fajny aparat. Jakością zdjęć bije wszystkie kompakty i niektóre lustrzanki. Nie nadaje się do low light foto (f4), ma słabą lampę (można nią rozświetlić cienie w dzień, ale niekoniecznie zrobić fajne zdjęcia w nocy). Najlepiej sprawdza się w krajobrazie, architekturze i street foto. Do innych zastosowań średnio.
Co do "wolności", to do robienia krajobrazu nie potrzeba demonów szybkości, a co do street foto, to i tak używam głównie hiperfokalnej i zewnętrznego wizjera.
Osobiście, polecam bardzo każdemu kto wie jak używać stałek. Miłośnicy zoomów powinni się trzymać z daleka.
LX-3 ma małą matrycę, ale G1?
..
G1 skojarzył mi się z ... canonem G1 :)
Wiadomo kiedy co cudo może być w sklepach?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Używam tej sigmy - fajny aparat.
Osobiście, polecam bardzo każdemu kto wie jak używać stałek. Miłośnicy zoomów powinni się trzymać z daleka.
Utwierdzasz mnie w pzrekonaniu że to właśnie to, czego szukam :)
Taki panas G1 to już jednak ma wymienne obiektywy i jakby nie patrzeć będzie większy. Nawet jeśli założę naleśnika. Poza tym niekoniecznie chcę czegoś z wymienną optyką. To już mam.
G1 skojarzył mi się z ... canonem G1 :)
Wiadomo kiedy co cudo może być w sklepach?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Utwierdzasz mnie w pzrekonaniu że to właśnie to, czego szukam :)
Taki panas G1 to już jednak ma wymienne obiektywy i jakby nie patrzeć będzie większy. Nawet jeśli założę naleśnika. Poza tym niekoniecznie chcę czegoś z wymienną optyką. To już mam.
Możesz też poczekać na sigmę dp2 z obiektywem 40/2.8 - jeśli robisz wiecej street foto niż krajobrazów to 2.8 da Ci większe możliwości.
Janczewski
01-02-2010, 14:52
no to sobie nabyłem DP1, za 999PLN :)
bardzo sobie chwalę toto cudeńko.
no to sobie nabyłem DP1, za 999PLN :)
bardzo sobie chwalę toto cudeńko.
W tej chwili jest niezła cena na ten aparat. Szkoda tylko że DP2 tyle nie kosztuje :)
Janczewski
01-02-2010, 15:27
poczekamy skoro DP1 może tyle kosztować to i DP2 też, tylko cierpliwym trzeba być. To tak specyficzny aparat, że nawet za 999PLN nie znajdzie wielu nabywców...
Ja tez tak sobie mysle, ze trzeba poczekac na te 35/2.8. Chociaz i tak to najtanszy kompakt z duza matryca - 1700zł. Teraz mam fuji F31fd z zoomem od 35/2.8. Ale matryca 1/1.7" nie ma cudow na ISO 400 i wyzej to koszmar. Dlatego do kieszeni nosze jeszcze kliszaka Olympusa mjuII z 35/2.8. Na razie Olympusy i Panasoniki maja chore ceny. Napewno Samsung Nx10 zamiesza.
Janczewski
04-02-2010, 09:29
chyba 41/2.8, niestety ale wszystko co ma matrycę 7 razy mniejszą 1/1.7 albo i 12 razy mniejszą 1/2.5 do "poważnej zabawy" się nie nadaje. Leica X1 by się nadała, ale ja nie ten target jestem i choćbym nie wiem jak bardzo bym chciał to mi "sumienie" nie pozwoli wydać 6x więcej na kompakt niż potrzeba ;)