PDA

Zobacz pełną wersję : DSLR zasilany alkoholem :)

djtermoz
27-02-2008, 06:06
Ot taka ciekawostka - firma MTI MicroFuel Cells zbudowala dzialajacy battery pack (grip) do DSLRa (nie podali jakiej firmy) w ktorym znajduja sie male ogniwa paliwowe (fuel cells). Podobno taki nowy grip dostarcza 2x wiecej energii niz tradycyjny grip z bateriami. Poza tym grip mozna "naladowac" w plenerze przez zwykle dolanie metanolu.

http://www.azonano.com/news.asp?newsID=5961

Fajnie, teraz wystarczy zabrac aparat, grip, butelke metanolu w plecak i juz mozna sie wybrac w trekking przez Sahare. Ladowarka do baterii niepotrzebna. Ciekawe jaka bedzie cena wersji produkcyjnej? Rynek mikro ogniw paliwowych i alternatywnych zrodel energii sie rozwija (co prawda na razie powoli).

TomS
27-02-2008, 08:28
Normalnie straszne nie wiem jak tam można marnować takie dobro jakim jest alkohol

w&b
27-02-2008, 09:30
Marnować? ...ale to metanol. Lepiej aby fotograf go nie pił bo wzrok jednak jest potrzebny w tym fachu.

MacGyver
27-02-2008, 09:46
Tomek, czy jesteś pewien że metanol to "dobro" ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_alkoholem_metylowym
;-)
P.S. Marnotrawstwo to by było gdyby ktoś z braku dedykowanego paliwa użył etanolu :mrgreen:

Bahrd
27-02-2008, 11:24
Stare powiedzenie: "No to cyk!" okazało się nieledwie prorocze!

bakulik
27-02-2008, 11:34
Witam.

Słyszałem o fotografach zasilanych alkoholem, ale sprzęt?... ;)

czornyj
27-02-2008, 11:53
Że też nie mogli zrobić ogniw na scotch whisky! Wreszcie nie musiałbym wysłuchiwać biadolenia żony na stoisku alkoholowym - "nie, kochanie, nie jestem alkoholikiem, to tylko paliwo do zasilania mojego aparatu..."

Bahrd
27-02-2008, 12:02
Że też nie mogli zrobić ogniw na scotch whisky! Wreszcie nie musiałbym wysłuchiwać biadolenia żony na stoisku alkoholowym - "nie, kochanie, nie jestem alkoholikiem, to tylko paliwo do zasilania mojego aparatu..."

Tak czy owak - dasz radę uzasadnić, że z "łyskaczem" wyjdą lepsze zdjęcia, niż - nie przymierzając - z "żołądkowej-gorzkiej"? ;)

Allensteiner
27-02-2008, 12:05
Tak czy owak - dasz radę uzasadnić, że z "łyskaczem" wyjdą lepsze zdjęcia, niż - nie przymierzając - z "żołądkowej-gorzkiej"? ;)

no coś ty, najmniej szumów daje tylko "czysta" ;)

drugi plus tej whisky, to że zawsze masz kompana do butelki w swojej torbie foto :)

akustyk
27-02-2008, 12:10
hehe...

no to teraz: cyk! piecdziesiateczka dla aparaciku, seteczka dla pana!
Burek, odejdz! Ty masz Pana i aparacik doprowadzic do domu... hep...

:D

tom517
27-02-2008, 13:22
40D na metanol :) :

http://tech.wp.pl/kat,1009791,title,Telefony-i-aparaty-napija-sie-alkoholu,wid,9699735,wiadomosc.html?rfbawp=1204110 971.270

Bahrd
27-02-2008, 13:37
no coś ty, najmniej szumów daje tylko "czysta" ;)

drugi plus tej whisky, to że zawsze masz kompana do butelki w swojej torbie foto :)

Kolejne określenie: "pić do lustra", nabiera jakże nowego znaczenia...

Kolekcjoner
27-02-2008, 23:29
Ciekawe czy na domowe wyroby też będzie chodzić :lol:?

BTW: Westfall wspominał, że Canon też ma to niedługo wprowadzić.

czajna
27-02-2008, 23:40
40D na metanol :) :

http://tech.wp.pl/kat,1009791,title,Telefony-i-aparaty-napija-sie-alkoholu,wid,9699735,wiadomosc.html?rfbawp=1204110 971.270

Pięknie widać 40D z tym alkoholowym gripem, więc widać że są do przodu...
Ciekawe czy będą sprzedawać zapasy w "Żabkach" :D

Bahrd
28-02-2008, 00:03
Ciekawe czy na domowe wyroby też będzie chodzić :lol:?
BTW: Westfall wspominał, że Canon też ma to niedługo wprowadzić.

Pięknie widać 40D z tym alkoholowym gripem, więc widać że są do przodu...
Ciekawe czy będą sprzedawać zapasy w "Żabkach" :D

Znając politykę Canona gripy będą regionalne: do sake, siwuchy, jaszczurówki, co tam jeszcze - kasziri... ;)

janmar
28-02-2008, 00:09
Ale ożywienie,no,no,jw,pełne uzależnienie

Mellan
28-02-2008, 01:09
tylko patrzeć jak te wężyki spustowe zaczną się mylić :shock:

Bahrd
28-02-2008, 01:28
tylko patrzeć jak te wężyki spustowe zaczną się mylić :shock:

Absolutnie! ;)

akustyk
28-02-2008, 01:46
hehe...

a teraz wyobrazcie sobie klimat: wpada ziomek do sklepu w zasniezonych Pasikurowicach Dolnych i prosi ekspedientke o cwiartke "bo aparat siada". juz widze mine pani sklepikarki :D

Bahrd
28-02-2008, 01:54
hehe...

a teraz wyobrazcie sobie klimat: wpada ziomek do sklepu w zasniezonych Pasikurowicach Dolnych i prosi ekspedientke o cwiartke "bo aparat siada". juz widze mine pani sklepikarki :D

To potem wyobraź sobie jeszcze jej minę, kiedy ziomal zacznie faktycznie wlewać "kieliszek chleba" do aparatu... ;)

akustyk
28-02-2008, 02:00
To potem wyobraź sobie jeszcze jej minę, kiedy ziomal zacznie faktycznie wlewać "kieliszek chleba" do aparatu... ;)

hehe... "a czy to aby nie zaneguje skutecznosci stabilizacji?" :mrgreen:

Bahrd
28-02-2008, 02:14

Masz rację - nie pomyślałem... Faktycznie, jak ktoś nie ma IS-a "w szkle", to musi mieć "w body"!

PS
Ciekawe, czy na CB powstaną trunkowe podfora - na wzór nowych galerii (np. "bokeh a'la porto") ;)

Kolekcjoner
28-02-2008, 02:44

Szczególnie jak drugi "kieliszek chleba" wleje w siebie ;):D.

kogut
28-02-2008, 04:18
Niektórym po takim kielonie zmniejszają się turbulencje w łapkach.. :)

adamtg
28-02-2008, 08:20
Ja tam mam nadzieję, że tak szybko tego nie wprowadzą i że nie zastąpi to normalnych baterii. Bo co ja wtedy zrobię?
" Tatuś kup mi flaszkę, bo mi zasilanie w aparacie pada?":mrgreen:

Fan nr 1
28-02-2008, 11:28
Sprzedam mało uzywaną piersiówkę renomowanej firmy Lowepro ( pojemność 5000 mAh) :mrgreen:

bakulik
08-05-2008, 11:18
Witam.

http://www.optyczne.pl/955-nowo%B6%E6-Mobion_-_czyli_6000_zdj%EA%E6_na_jednym_tankowaniu.html

Zapewne wkrótce pojawią się pierwsze cyfrówki zasilane alkoholem nie z gripa, ale "defaultowo":

"Być może niedługo ogniwa te zagoszczą w naszych lustrzankach i kompaktach, a wszystko za sprawą podpisanego wczoraj porozumienia między MTI a jedną z Japońskich firm produkujących aparaty cyfrowe."

akustyk
08-05-2008, 11:41
a teraz taki maly reality-check:
zalozmy, ze jestesmy producentem sprzetu i mamy do wyboru wyprodukowanie aparatu, do ktorego uzytkownik sam sobie bedzie, za przeproszeniem: "lał", a z drugiej strony, mozemy mu ozenic ten zwykly, dodatkowy akku Lion za 2 miesiace (jak stwierdzi, ze potrzebuje zapasowego zasilania) i nowy za 2 lata (jak ten pierwszy akku sie zestarzeje) - kazdy po jakies 50 USD.
co wybieramy?

i tu jest pies pogrzebany. dopoki marketoidy nie dadza rady zapakowac pomyslu z tankowaniem gorzaly w taki sposob, zeby uzytkownicy uwierzyli, ze kupuja wycieczke do Paryza, w rzeczywistosci placac 4x tyle co za zwykle ogniwo Li-on... dopoty szansy na zaistnienie zasilania wóda nie ma. sprzedaz akcesoriow to bardzo dochodowa dzialka, a nikt przy zdrowych zmyslach nie zazyna kaczki znoszacej zlote jajka :(

Allensteiner
08-05-2008, 11:48
spokojnie

będą sprzedawać metanol w "specjalnych, najlepszych na świecie, nur fur profesjonalisten" zbiorniczkach jednorazowych, których nie będzie się dało uzupełniać bo będzie jakis tam czip, ciecz pod ciśnieniem itp. (coś wymyślą) -jak w drukarkach

oczywiście opiszą to jako ********y wynalazek dla fotografów "takich jak w NG", zrobisz 6000 zdjęć i zapłacisz za buteleczkę taniego metanolu woreczek zielonych + wór zielonych za "wunderbar" gripa

nie bój, nie bój, markietingowcy nie śpią ;)

Kolekcjoner
08-05-2008, 16:17
Świetna sprawa - łyk paliwa i jedziemy dalej ;). Niezwykle praktyczne rozwiązanie. Myślę że szczególnie mocna walka będzie się toczyła o rynek telefonów komórkowych. Jeśli jakiejś firmie uda się zmonopolizować nawet chwilowo ten rynek to zarobią miliardy w krótkim okresie.

Marek69
08-05-2008, 17:31
Mamy też problem doś że dresy czychają na aparaty, to z pod sklepów co ledwo na nogach stoją będa sobie urządzac polowenie na nas. Kurcze ten napewno setunie do aparatu nosi widac, że dobry fotograf.

piast9
08-05-2008, 18:45
a teraz taki maly reality-check:
zalozmy, ze jestesmy producentem sprzetu i mamy do wyboru wyprodukowanie aparatu, do ktorego uzytkownik sam sobie bedzie, za przeproszeniem: "lał", a z drugiej strony, mozemy mu ozenic ten zwykly, dodatkowy akku Lion za 2 miesiace (jak stwierdzi, ze potrzebuje zapasowego zasilania) i nowy za 2 lata (jak ten pierwszy akku sie zestarzeje) - kazdy po jakies 50 USD.
co wybieramy?
Przyjmujesz:
- że ogniwo paliwowe jest niezniszczalne
- że będzie w cenie dwu czy kilku akumulatorków.
Moim zdaniem niesłusznie.

Dżobert
08-05-2008, 19:15
Picie metanolu? Zdecydowanie odradzam jeśli chce się widzieć.

ToSemJa
08-05-2008, 19:18
"Leczenie zatrucia metanolem:

* Pierwsza pomoc wg licznych źródeł[2][3]
* Jeśli osoba zatruta jest przytomna:
o wywołać w dowolny sposób wymioty;
o podać ok 100 ml etanolu 40% (zapobiega dalszemu wchłanianiu się metanolu);
o zabezpieczyć funkcje życiowe;
o wezwać pogotowie ratunkowe;
"

czyli metanol zapijać wódą?:P

noel
08-05-2008, 20:40
................

czyli metanol zapijać wódą?:P

...wszystko zapijać wódą ! ;)

akustyk
08-05-2008, 21:03
...wszystko zapijać wódą ! ;)

smiej sie, smiej, ale jak moja mama lyknela jakiegos plynu z gliceryna (albo glicerolem - nie wiem, z chemi bylem cienki jak barszcz) to w szpitalu rowno musiala tankowac procenty. przychodzila 2x na dobe pielegniarka z piecdziesiatka spirytu i walila tekstem: "no to zdrowie ordynatora", a moja staruszka tak przelezala 4 dni na totalnej bance 8) :lol:
cala rodzina do dzisiaj sie trzesie z tej historii

bakulik
08-05-2008, 21:44
z gliceryna (albo glicerolem - nie wiem, z chemi bylem cienki jak barszcz)

To jako chemik powiem Ci, że gliceryna i glicerol to jest jedno i to samo. ;)

C80
08-05-2008, 22:11
A poza tym gliceryna nie jest szkodliwa, jest słodka. Powszechnie używana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Może chodziło o glikol (etylenowy).

akustyk
08-05-2008, 22:24
A poza tym gliceryna nie jest szkodliwa, jest słodka. Powszechnie używana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Może chodziło o glikol (etylenowy).
zebym ja to wiedzial. pamietam, ze trzeba bylo alkohol tankowac, zeby wiazalo to swinstwo i wyplukalo z organizmu. a rzecz bylo w butelce (od mineralki), ktora brat przyniosl z auta. jak to sie zwalo - naprawde nie pamietam

bakulik
08-05-2008, 22:41
zebym ja to wiedzial. pamietam, ze trzeba bylo alkohol tankowac, zeby wiazalo to swinstwo i wyplukalo z organizmu. a rzecz bylo w butelce (od mineralki), ktora brat przyniosl z auta. jak to sie zwalo - naprawde nie pamietam

Glikol jest w "Borygo" (różne płyny do chłodnic). :) Powoli wychodzi off-topic motoryzacyjno-medyczny. ;) Co nie zmienia faktu, że zatrucie glikolem może być groźne w skutkach. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_glikolem_etylenowym

Allensteiner
23-05-2008, 18:09
:shock: a jednak

ogniwo paliwowe Canon (http://www.optyczne.pl/995-nowość-Nadchodzi_ogniwo_paliwowe_firmy_Canon.html)

Paenka
24-05-2008, 15:38
to ja tai trochę offtopic pokazę ;)
nie dslr ale fotograf zasilany alkoholem
http://deser.gazeta.pl/deser/1,83453,5238320.html

Max78
24-05-2008, 20:06
coooz... po zmiekczeniu alc. bardziej elastyczny sie zrobil i skok mu sie wydluzyl ;) :D
(a malo co i bylby wygral nagrode Darwina ]:-> :D)

fotokor1
24-05-2008, 20:25
mam wrażenie że na nogach ma laczki co dodaje pikanterii skoku

Max78
24-05-2008, 22:36
...ano ma laczusie... (jest o tym w tekscie, ale trzeba go najpierw przeczytac ;)) :D

A wracajac do tematu - ktos cos wie o dacie pojawienia sie tego ustrojstwa do naszych canonierek?
Sprzet przydatny bardzo, kiedy lazi sie z dala od cywilizacji przez dzionkow kilka(nascie/dziesiat) :)

fotokor1
24-05-2008, 22:44
[QUOTE=Max78;475869]...ano ma laczusie... (jest o tym w tekscie, ale trzeba go najpierw przeczytac ;)) :D

tam zaraz czytać
po kilku łykach ogniwa przestaje widzieć, tylko obrazki jakoś się jeszcze nie rozmywają:mrgreen: :mrgreen:

Max78
24-05-2008, 23:07
Ekhm... ja mialem cala warke strong (sztuk tylko dwie coprawda) w sobie, ale jeszcze mialem jakies f8, kiedy to czytalem :D Bokeh robi mi sie tak jakos pare browarkow pozniej (ale tak plynnie, ze nie zawsze dostrzegam po ktorym :D)...

bakulik
25-05-2008, 11:17
:shock: a jednak ogniwo paliwowe Canon

Nie napisali, że na alkohol. Może na wodór... albo uran... ;)

Max78
25-05-2008, 13:05
...albo zestaw mikro-chinczykow na komplecie nano-pradnic? ;) :D

Amat
25-05-2008, 13:14
Pytanie tylko o trwałość takiego ogniwa,czyli na ile "napełnień".
Wszędzie piszą o małości i dużej wydajności.

Kolekcjoner
26-05-2008, 02:11
Nie napisali, że na alkohol. Może na wodór... albo uran... ;)

Tak albo pluton 239 - można będzie robić zdjęcia w całkowitych ciemnościach ;):mrgreen:.