Zobacz pełną wersję : KKM - bierzmy z nich przykład!!!
Gringo997
26-02-2008, 22:54
http://www.swiatobrazu.pl/legendarny_klub_konica_minolta_na_slasku.html
kurcze swietny pomysł i niezła realizacja. jakby ktoś kto ma możliwości postarał sie zorganizować podobną imprezę:D pogadać z przedstawicielem canona o udostępnienie jakiegoś nowego modelu aparatu (czyt. 5D mkII jeżeli kiedykolwiek wyjdzie) zalatwienie modelki, miejsca, oświetlenia, jakichś warsztatów. na forum N mieli kurs foto (płatny bo płatny ale bardzo przydatny) a u nas nie wiele sie dzieje oprócz marudzenia że 1d mk3 + 70-200 2.8 IS L znów nie trafił w punkt tylko mam 1mm FF/BF
Jacek Deka
26-02-2008, 23:01
super :)
pogadać z przedstawicielem canona o udostępnienie jakiegoś nowego modelu aparatu
:roll: :lol:
Spróbuj sam pogadać, zorganizować itp.
Tego już próbowaliśmy... w Canonie zupełnie nie to podejście do klienta i internetu mają niż w Sony.
A tak poza tym to tak łatwo mówić że nic się nie dzieje, "niech ktoś coś zorganizuje" i czekać na gotowe :P .
Soundman
27-02-2008, 03:11
Niektórzy już zorganizowali i kilku przyjechało ;p tak wogole to ciężko coś takiego zorganizować nawet samo spotkanie bo większość pracuje i wogole nam pod Bydgoszczą ciężko było sie w pięciu umówić....
kurcze swietny pomysł i niezła realizacja
Kurcze, w moim środowisku jest tak, że jak ktoś zgłasza świetny pomysł to natychmiast czyniony jest odpowiedzialnym za jego realizację. Taki automat. Masz świetne pomysły to sprawdź czy jesteś świetnym organizatorem.
Zatem Gringo997 do roboty.;)
Bo generalnie to powinno być tak, że jest jeden zjazd ogólnokrajowy raz w roku o stałej porze np Boże Ciało albo długi weekend majowy. I wówczas każdy na początku roku zapisuje sobie w kalendarzu, że w te dni go nie ma i koniec. Można w onczas powołać komitet organizacyjny (bo jedna osoba to mało) i jazda z koksem.
Kurcze, w moim środowisku jest tak, że jak ktoś zgłasza świetny pomysł to natychmiast czyniony jest odpowiedzialnym za jego realizację. Taki automat. Masz świetne pomysły to sprawdź czy jesteś świetnym organizatorem.
Zatem Gringo997 do roboty.;)
Zgadzam się w 100%. Już zgłaszam swoje uczestnictwo, będzie okazja douczyć się nt. np. GO i wymienić się poglądami - prawda gringo?. O ile do czegokolwiek dojdzie...
W!
A tak a propos, ciekawe jak to jest, byc 'wyznawca' martwego systemu?
Teraz pewnie jeszcze dopisza KKMiS ;>
Zdrowko
fotofather
27-02-2008, 16:13
Bo generalnie to powinno być tak, że jest jeden zjazd ogólnokrajowy raz w roku o stałej porze np Boże Ciało albo długi weekend majowy. I wówczas każdy na początku roku zapisuje sobie w kalendarzu, że w te dni go nie ma i koniec. Można w onczas powołać komitet organizacyjny (bo jedna osoba to mało) i jazda z koksem.
Takie rzeczy to tylko w Erze :lol: A serio to jestem ZA. Tylko pewnie nikt sie nie zglosi do komitetu, bo sie czlowiek nabiedzi, napoci i zamiast go chwalic za to ze mu sie chcialo to i tak znajdzie sie grono narzekaczy ze bylo ble i w ogole do d... Taka nasza polska mentalność.
Gringo997
27-02-2008, 19:18
wiesz pomysl jest fajny z tym że pasuje wybrać jakieś miasto, a to już nie takie łatwe. na pewno wybrałbym jakąś małą mieścinę z malowniczymi widokami np. nad jakimś jeziorkiem czy cuś.... oczywiście wyniknie pewnie duuuużo kontrowersji z samego wyboru miasta ale serdecznie zapraszam do głosowania w jakim miejscu chcielibyście się spotkać (no i zapraszam do pomocy w zorganizowaniu całej imprezy wszystkich ludzi dobrej woli):mrgreen:
Kolekcjoner
27-02-2008, 22:18
wiesz pomysl jest fajny z tym że pasuje wybrać jakieś miasto, a to już nie takie łatwe. na pewno wybrałbym jakąś małą mieścinę z malowniczymi widokami np. nad jakimś jeziorkiem czy cuś.... oczywiście wyniknie pewnie duuuużo kontrowersji z samego wyboru miasta ale serdecznie zapraszam do głosowania w jakim miejscu chcielibyście się spotkać (no i zapraszam do pomocy w zorganizowaniu całej imprezy wszystkich ludzi dobrej woli):mrgreen:
No widzisz to masz okazję się wykazać :mrgreen: :mrgreen:.
Gringo997
29-02-2008, 21:29
No widzisz to masz okazję się wykazać :mrgreen: :mrgreen:.
to teraz wy mi pomóżcie bo nie wiem jak zrobić ankietę:rolleyes:
narazie mam sporo na głowie (co nie znaczy że nie będę nic kombinował:mrgreen: ) ale jakbyśmy się pozbierali do kupy to można by się zebrać sporą ekipą CB
unicorn78
29-02-2008, 22:33
Większość for jakieś spoty organizuje, dlaczego nie CB? Potem jeszcze dwa pokolenia mówić o tym będą:
"Z eLkami dumnie przez miasto szli,
dslr-y strzelały,
panny wybiegły z domost swych
i w kadry im się rzucały.
A któż to idzie, któż tak foci, ?
to CB forum, ma dzisiaj spocik!"
To chyba najlepszy dowód, że zmęczenie bierze górę;) Ale jak coś, to jestem za tylko termin z wyprzedzeniem, bo tu się pracuje8)
P.S. Bez identyfikatora nie jadę!
Gringo997
29-02-2008, 23:21
wlasnie to jeszcze pasuje sie zalapac na identyfikator:P
Ale o co wam chodzi??
Przecież w krakowie były już 3 zloty ogólnopolskie - na kazdym po 20-40 osób..
W sandomierzu też było kilkanaście, każda z części polski jakoś tak sobie coś lokalnie organizuje, więc w czym problem?
wiesz pomysl jest fajny z tym że pasuje wybrać jakieś miasto, a to już nie takie łatwe.
ankieta, w niej wszystkie miasta wojewódzkie, albo jeszcze lepiej województwa w których miało by coś takiego być zorganizowane...
W!
A tak a propos, ciekawe jak to jest, byc 'wyznawca' martwego systemu?
Teraz pewnie jeszcze dopisza KKMiS ;>
Zdrowko
Ważne by robić zdjęcia... Na plenery KKM przybywają także ludzie z Canonami i Nikonami, czego przykładem jestem sam. Nikt nikogo za to nie zabija i nie chodzi o słowo "wyznawca" systemu a raczej o słowo - fotografia ;) Dla niektórych ważne jest fotografować i spotkać znajomych, a nie to czy przyjadę tam z Markiem i wiadrem eLek lub sony a-100 z kitowym plastikiem :)
Pozdrawiam
pawel-foto
01-03-2008, 09:15
Ważne by robić zdjęcia... Na plenery KKM przybywają także ludzie z Canonami i Nikonami, czego przykładem jestem sam. Nikt nikogo za to nie zabija i nie chodzi o słowo "wyznawca" systemu a raczej o słowo - fotografia ;) Dla niektórych ważne jest fotografować i spotkać znajomych, a nie to czy przyjadę tam z Markiem i wiadrem eLek lub sony a-100 z kitowym plastikiem :)
Pozdrawiam
Właśnie. Tam się nie obraża uzytkowników innych systemów jak sie już z tym tutaj spotkałem. Wszystkich ma łączyć jedna pasja fotograficzna. I przeglądając to Forum można by się wiele z KKMu nauczyć.
A co do podejścia Sony do KKMu to raczej tylko można sobie pomarzyć aby tak było w jakimś innym systemie.
Właśnie. Tam się nie obraża uzytkowników innych systemów jak sie już z tym tutaj spotkałem.
Jak się z tym znowu spotkasz albo potrafisz odnaleźć to z czym się już spotkałeś to śmiało użyj tego przycisku:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/report.gif) .
Gringo997
01-03-2008, 12:24
jednak obstaje przy jakiejs pieknej malowniczej miejscowosci, im mniejsza tym lepsza. koniecznie brak turystow!!!
Kolekcjoner
01-03-2008, 20:28
Właśnie. Tam się nie obraża uzytkowników innych systemów jak sie już z tym tutaj spotkałem. Wszystkich ma łączyć jedna pasja fotograficzna. I przeglądając to Forum można by się wiele z KKMu nauczyć.
(....)
Wiesz to jest tak jak ktoś powiedział: "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Ja chyba na żadnym forum nie naczytałem tyle bzdur o canonach i jego użytkownikach :D.
pawel-foto
01-03-2008, 20:35
Jak się z tym znowu spotkasz albo potrafisz odnaleźć to z czym się już spotkałeś to śmiało użyj tego przycisku:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/report.gif) .
No wiesz, ale tu nie chodzi o obrażanie jakieś innej konkretnej osoby tylko naśmiewanie się z użytkowników innych systemów. Czy Canon jest doskonały? Nie jest. Każdy system ma wady, ale ma i zalety. Trzeba się jednoczyć a nie spoglądać "spode łba" jak ktoś ma inne kolory na pasku z aparatem. Pobawiłem się wczoraj 40D. Bije na głowę moją D7D. Ale ... ergonomia 40D jest gorsza. Nie ma czegoś idealnego -tym bardziej, że ludzie mają różne gusta. Na plenaerach z portalu "fotogalerie" ludzie mieli różne sprzęty i nikt z nikogo się nie nabijał-że jeden miał L-kę(lub Grzechotkę jak ja) a inny kompakt. Liczyła się pasja.
"Kablował" nie będę ale choć na szyji będzie mi wisiał Canonik to 15lat robi swoje(sentyment zostanie chyba zawsze) i będę ostro ripostował nabijanie się z tego systemu.
unicorn78
01-03-2008, 22:50
jednak obstaje przy jakiejs pieknej malowniczej miejscowosci, im mniejsza tym lepsza. koniecznie brak turystow!!!
:confused: ...to może zakopane...:mrgreen: A tak na serio, to może coś bliżej centrum, do centrum wszyscy mają blisko:twisted: pozostaje wybór miejscowości;)
Soundman
01-03-2008, 23:34
Ale turystki mogą być ;d
No wiesz, ale tu nie chodzi o obrażanie jakieś innej konkretnej osoby tylko naśmiewanie się z użytkowników innych systemów.
Poczucie humoru i dystans do sprzętu/ludzi/wypowiedzi zawsze się przydaje.
Zacietrzewienie "bo ktoś śmiał obsmarować mój ukochany sprzęcik" nie jest mile widziane...
Czy Canon jest doskonały? Nie jest.
Czyli nie zauważasz na forum Canona tak wielu wątków psioczących i najeżdżających na Canona. Nikt tu nigdy nie wmawiał nikomu że Canon jest doskonały, a o wiele częściej jest wprost przeciwnie. (najświeższy przykład - walka z FF/BF w 5D na Żytniej, albo od dawien dawna nagonka na niedopracowany AF w 1DMkIII).
"Kablował" nie będę ale choć na szyji będzie mi wisiał Canonik to 15lat robi swoje(sentyment zostanie chyba zawsze) i będę ostro ripostował nabijanie się z tego systemu.
To nie "kablowanie" , nie lubię takiego podejścia. Forum to wspólne dobro. Każdy z osobna jak i wszyscy razem powinniśmy dbać o miejsce w którym przebywamy. Jeśli ktoś wyraża się nie na poziomie to należy mu zwrócic uwagę... albo prywatnie, albo w wątku, albo 'akcją moderatorską' (zależy od poziomu wypowiedzi i oceny szans na poprawę).
To tak jakbyś mówił np na parkingu w lesie "nie sprzątnę po kimś tej plastikowej butelki bo to nie moja sprawa" :roll: .
pawel-foto
02-03-2008, 00:05
Poczucie humoru i dystans do sprzętu/ludzi/wypowiedzi zawsze się przydaje.
Zacietrzewienie "bo ktoś śmiał obsmarować mój ukochany sprzęcik" nie jest mile widziane...
Potrafię odróżnić, dowcip od głupiej złośliwości. Mój "ukochany sprzęcik" jest na Allegro. Wybrałem -bo potrafię pomyśleć co jest lepsze. Tylko muszę z przykrością stwierdzić że jest tu więcej jakiś głupich złośliwości nie tylko wobec użytkowników innych systemów ale i osób z tego Forum.
Może jest to wynikiem tego, że jest tu o wiele więcej uzytkowników, a każdy ma swoje humory i 'nie te dni".
Potrafię odróżnić, dowcip od głupiej złośliwości. Mój "ukochany sprzęcik" jest na Allegro. Wybrałem -bo potrafię pomyśleć co jest lepsze. Tylko muszę z przykrością stwierdzić że jest tu więcej jakiś głupich złośliwości nie tylko wobec użytkowników innych systemów ale i osób z tego Forum.
Może jest to wynikiem tego, że jest tu o wiele więcej uzytkowników, a każdy ma swoje humory i 'nie te dni".
Ale da się przeżyć.. taki "zimny chów" - mój szef (od 10 lat) mawiał że jak w tej firmie ktoś wytrzyma 3 miesiące to się nadaje (i chyba jest nienormalny :mrgreen: ) a jak nie to trudno..
Ale ogólnie jest spoko.. z Vitezem widzę że już się zaprzyjaźniłeś ;)
pawel-foto
02-03-2008, 00:45
No pewnie, że spoko. Ja to niespotykanie spokojny człowiek jestem. A jakby co to "w świątecznym ubraniu ma dwa granaty", a ostatnio zamyślam coby sobie jakies ostre narzędzie do plecaczka przyczepić. Będzie wiadomo, że scyzoryk ;)
O widzisz... jest takie powiedzenie o łańcuchu i sile ogniw. Albo "Suma inteligencji ludzkości jest stała. Tylko ludzi jest coraz więcej." :twisted:
O widzisz... jest takie powiedzenie o łańcuchu i sile ogniw. Albo "Suma inteligencji ludzkości jest stała. Tylko ludzi jest coraz więcej." :twisted:
Tutaj nie jest tak źle. Jeno emotek mało... :twisted:
I takich fajnych animowanych stopek i co tam jeszcze jest w repertuarze :mrgreen: - u nas tak szaro i smutno - tylko czasem dyskretna czerwona eLeczka wyskoczy...
pawel-foto
02-03-2008, 12:31
A ja się emotki z mikrofonem nie doczekałem na KKMie to im uciekłem.Dla niewtajemniczonych-wielu użytkowników KKMu ma własne "podobizny" na emotkach.
Gringo997
05-03-2008, 22:00
ja w swoim avatarku tez mam swoja podobizne:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
W avatarku to kazdy moze miec. Ale swojego emota na forum... take rzeczy to tylko an KKMie za co m.in. bardzo to forum lubie :)
A co do podejścia Sony do KKMu to raczej tylko można sobie pomarzyć aby tak było w jakimś innym systemie. za dużo tam NIEKONTROLOWANEGO marketingu sony się robi ostatnio NIESTETY, nie każdy może o wadach mówić otwarcie...
no mało :mrgreen: :hihi: :gwizd: :vsad: moje lubione :mrgreen:
W avatarku to kazdy moze miec. Ale swojego emota na forum... take rzeczy to tylko an KKMie za co m.in. bardzo to forum lubie :)
bardzo fajne forum!! chyba najbardziej wyważone!
ps na tym forum (CB) bardzo dużo narzeka się na Canona, dużo bardziej niż na KKM na sony :mrgreen:
pawel-foto
06-03-2008, 01:49
ps na tym forum (CB) bardzo dużo narzeka się na Canona, dużo bardziej niż na KKM na sony :mrgreen:
Ale tylko dlatego, że ostatnio tam za takie coś można dostać bana. Kiedyś tam tak nie było. Było naprawdę ok. A teraz jak zauważyłeś wcześniej-ukryta reklama. Wiele osób na to narzeka tylko po cichu-między sobą.
Ale jednak Canon Pl mógłby się tym forum bardziej zainteresować i np. pojawiać się na plenerkach. Ja mogłem na cały dzień na plenerach KKM mieć podpięte do body najnowsze perełki.
Ale tylko dlatego, że ostatnio tam za takie coś można dostać bana. Kiedyś tam tak nie było. Było naprawdę ok. A teraz jak zauważyłeś wcześniej-ukryta reklama. Wiele osób na to narzeka tylko po cichu-między sobą.
Ale jednak Canon Pl mógłby się tym forum bardziej zainteresować i np. pojawiać się na plenerkach. Ja mogłem na cały dzień na plenerach KKM mieć podpięte do body najnowsze perełki.
dokładnie tak jak mówisz!! ja żałuje że nie mogłem jechać na ostatni plener na śląsku :/
a bany i obruszenia są częstsze niż kiedyś :mrgreen:
Kolekcjoner
06-03-2008, 03:23
(....)
A ja akurat uważam, że nie jest dobrze jak taka firma zaczyna być obecna na forum w jakiejkolwiek formie. Zawsze prędzej czy później dochodzi do jakichś zależności i zobowiązań. I np. w sytuacji takiej jaka miała miejsce z AF-em w Marku III mogliśmy spokojnie "wieszać psy" :lol: na Canonie. Podczas gdy oficjalne stanowisko firmy przez wiele miesięcy było delikatnie rzecz ujmując wymijające. Takie wspieranie zawsze jest podszyte jakimś marketingiem - na forum KKM widać to dość wyraźnie. Nie uważam żeby nam akurat to było potrzebne. W kwestii emotek - tego im zazdroszczę
https://canon-board.info/imgimported/2008/03/super2-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/super2.gif).
kedar6890
06-03-2008, 11:32
... a może małe miasteczko położone na mazurach, dookoła 8 jezior,ruiny zamku,brak turystów.Studio 400 m 2,ulokowane w starym młynie, wnętrze drewniane, a w środku zabytkowe carbio, kilkanaście scenek rodzajowych.
Gringo997
06-03-2008, 13:34
te 8 jezior brzmi calkiem apetycznie no i te ruiny zamku. zawsze chcialem jechac na mazury:D
madallenka
08-03-2008, 19:50
... a może małe miasteczko położone na mazurach, dookoła 8 jezior,ruiny zamku,brak turystów.Studio 400 m 2,ulokowane w starym młynie, wnętrze drewniane, a w środku zabytkowe carbio, kilkanaście scenek rodzajowych.
To kiedy i gdzie?? A tak na serio jakby się coś tam działo to o ile fundusze pozwolą chętnie się zjawię. :)
Gringo997
09-03-2008, 11:52
ja też jak fundusze pozwolą i czas będzie bo niestety całe wakacje mam zajęte i pewnie wszystkie łikendy do października też bede miał zajęte ślubami...
ale jak się coś wyrwie to baaaardzo chętnie:D
P.S. jak się nazywa ta miejscowość na mazurach???
kedar6890
09-03-2008, 18:51
Ta miejscowośc to Nowe Miasto Lubawskie.W połowie drogi między Olsztynem a Toruniem.
A co do OPCB (Ogólnopolski Plener CB) to czy w Krakowie jest jeszcze jakiś nieobfotografowany kawałek muru ? Osobiście byłbym za tym żeby robić raczej w centralnej Polsce, ale w różnych miejscach. Jest jeszcze inna sprawa: KKM to KLUB, a u nas jest forum. Różnica taka, że klub ma władze, składki i inne wpływy (czytaj budżet), oddziały terenowe nieco bardziej sformalizowane i wówczas można o czymś konkretnym myśleć. A u władzy zazwyczaj są ludzie, którym się chce.
Różnica taka, że klub ma władze, składki i inne wpływy (czytaj budżet), oddziały terenowe nieco bardziej sformalizowane i wówczas można o czymś konkretnym myśleć. A u władzy zazwyczaj są ludzie, którym się chc
Akurat w przypadku KKM nic takiego nie ma. Klub nie jest tworem formalnym...
KKM to KLUB, a u nas jest forum. Różnica taka, że klub ma władze
Kolega wyżej już wyjaśnił. A u nas jest Stowarzyszenie UAC (Użytkownicy Aparatów Canon) - te trzy literki UAC mamy na identyfikatorach. Poziom możliwości władzowych taki sam jak KKM ;) .
Alien_76
26-03-2008, 11:25
Ta miejscowośc to Nowe Miasto Lubawskie.W połowie drogi między Olsztynem a Toruniem.
Ja tam zainteresowany jestem jakbyś coś organizował:p
kedar6890
31-03-2008, 22:23
Termin jest do dogadania.Za wynajęcie studia nic nie chcę. Do dyspozyzji 8 lamp Elfo.Plenerki też ciekawe.W promieniu 100 metrów od studia 2 hotele i 3 knajpki.
Lesio'73
01-04-2008, 08:01
Termin jest do dogadania.Za wynajęcie studia nic nie chcę. Do dyspozyzji 8 lamp Elfo.Plenerki też ciekawe.W promieniu 100 metrów od studia 2 hotele i 3 knajpki.
No ale jakoś tych ośmiu jezior doliczyć się nie mogę... no chyba, że zaanektowałeś do celów reklamy Partęczyny, Bachotek itd.;)
Żarty, żartami ale miejsce polecam - w sumie na niewielkiej przestrzeni praktycznie każdy znajdzie coś dla siebie: trochę zabytków, malownicza rzeka, stary cmentarz i park, resztki kolei, wzgórza dookoła. No i te jeziora też niedaleko...
Kedar, jak tylko spiknę się z rodziną to zaraz Cię wytropię. NML wielkie nie jest więc wspólnych znajomych mamy z pewnością8-)