Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : siatkówka - kilka pytań

amon21
25-02-2008, 22:11
witam,
wybieram się na mecz siatkówki i chce pstryknąć kilka ostrych zdjęć. Do tej pory jakoś mi to nie wychodziło, aż trafiłem na to szacowne forum głodny wiedzy i porad.... na początek mam do dyspozycji 350d + kit + tamron 55-200 4-5,6 + tamron 28-105 4-5,6 czyli niezbyt jasne szkła :/
Jaki czas najlepiej dobrać i jakie ISO?
Jak z focusem i innymi parametrami?

Z góry dzięki za rady :)

piszczal
25-02-2008, 22:29
ostre zdjęcia są nudne, weź duże iso, czas lekko rozmazujący ruch i walnij fajne dynamiczne ziarniste BW

decha
25-02-2008, 22:51
wszystko zależy od światła, jeśli zależy Ci na ostrych fotach to czas rzędu 1/400 to minimum. Nie wiem jak wygląda sprawa AF w tych Tamronach (czy mają jakiś napęd typu USM czy nie). Jeśli nie mają to najlepiej ustawić sobie ostrość minimalnie za siatkę i jechać na manualau. Jeśli ostrzą szybko to mozna próbować na AF bo często są różne akcje na boisku, które warto ustrzelić. I chyba tyle... zrobisz parę klatek i zaczniesz łapać o co chodzi

amon21
25-02-2008, 23:09
wszystko zależy od światła, jeśli zależy Ci na ostrych fotach to czas rzędu 1/400 to minimum. Nie wiem jak wygląda sprawa AF w tych Tamronach (czy mają jakiś napęd typu USM czy nie). Jeśli nie mają to najlepiej ustawić sobie ostrość minimalnie za siatkę i jechać na manualau. Jeśli ostrzą szybko to mozna próbować na AF bo często są różne akcje na boisku, które warto ustrzelić. I chyba tyle... zrobisz parę klatek i zaczniesz łapać o co chodzi

oba mają autofokus, ale wolny....

Picia
27-02-2008, 20:17
przy dużym szcześciu może trafisz na jasna sale. postaraj sie robić tamronem 55-200, podejdz bliżej i rób zdj na krótszym końcu(@55mm) żeby utrzymać maxymalną przysłone. ISO 1600 w 350d jest straszne..ale cóż sam niestety używam. Zobacz efekty jakie wychodzą z takich ustawień..jak zdj rozmazane to musisz troche niedoświetlić o 1ev. I jak dla mnie tylko RAW:)

pzdr.

amon21
04-03-2008, 15:03
dzięki za rady. sala w sosnowcu do najjaśniejszych nietety nie należy a nie zawsze mam możliwość podejść dostatecznie blisko. ogólny problem jaki u siebie widzę i z którym nie mogę sobie poradzić to brak ostrości. pewnie to brak umiejętności, z czym walczę, lub niezbyt dobre szkła, z czym też walczę :) Zaraz dodam pare zdjęć.

Bonku5
04-03-2008, 20:08
ostre zdjęcia są nudne, weź duże iso, czas lekko rozmazujący ruch i walnij fajne dynamiczne ziarniste BW

masz może przykład takiej techniki? aż mnie zainspirowała ;)