Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5d problem z matówką

milko
25-02-2008, 22:05
witam
zakupiłem ostatnio matówke z naniesionymi liniami(canon) problem polega na tym, że nie jestem w stanie manualnie ostrzyc - przy af (potwierdzenie + ostra fotka)w wizjerze obraz jest lekko rozmyty- przy mf ostry obraz w wizjerze = nieostra fota. zmieniałem ustawienia w CF i bawiłem się pokrętłem przy wizjerze i nic. Problem znika po zmianie matówki na standardową.
Czy ktoś ma pomysł czym jest to spowodowane i jakie jest na to lekarstwo?

fotokor1
25-02-2008, 22:17
witam
zakupiłem ostatnio matówke z naniesionymi liniami(canon) problem polega na tym, że nie jestem w stanie manualnie ostrzyc - przy af (potwierdzenie + ostra fotka)w wizjerze obraz jest lekko rozmyty- przy mf ostry obraz w wizjerze = nieostra fota. zmieniałem ustawienia w CF i bawiłem się pokrętłem przy wizjerze i nic. Problem znika po zmianie matówki na standardową.

nie stresuj mnie właśnie czekam na taką matówkę :mrgreen: :oops:

MMM
25-02-2008, 22:30
Ustawienia w CF mają wpływ tylko na pomiar światła. To o czym piszesz jest spowodowane różną odległością matówki i matrycy od obiektywu.
Najprawdopodobniej źle matówkę włożyłeś, spróbuj wpasować dokładnie tak jak oryginalną.

Mutt
25-02-2008, 22:51
Może jest grubsza od orginalnej. Spróbuj zamontować bez podkładekk dystansowych

milko
25-02-2008, 23:19
matówka jest oryginalna canonowska dokładnie do 5d i nie można jej zle włożyc - a skoro jest dedykowana instalacja powinna byc prosta i szybka bez potrzeby dodatkowych modyfikacji - jak np wyjmowanie podkładek dystansowych chyba że się mylę
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jeśli się mylę czy jest jakiś prosty sposób na wyjecie owych podkładek?

miklo
26-02-2008, 02:29
Tak jak piszą chłopaki - zła grubość matówki. Gdy masz ostro na matówce, to jest wyostrzone przed, czy za obiektem?

janmar
26-02-2008, 03:13
witam

Bez żartów proszę.Poza zmianą w Cfn nie ma zadnych czynnosci ,podkładek,itd.Byc moze mozna włozyc odwrotnie,ale nie próbowałem.Matówka jest super.Uzywam non stop od roku.Acha,Aparat 5d canon oczywiscie.

miklo
26-02-2008, 08:08
Ja nie żartuję. Nie mam 5D i nie wiem, jak to jest z oryginalną matówką. Wiem za to, co to jest jej justowanie ;-) Dlatego informacja o błędzie pozwoli nam ocenić, czy jest za grubo, czy za cienko :D Może wtedy ktoś cuś wydedukuje.

milko
26-02-2008, 09:56
dzięki zrobie testa po robocie

trampek
26-02-2008, 10:24
moze jakis paproch wpadl na czujniki AF...

Peri Noid
26-02-2008, 14:57
Czy ta matówka daje się zamontować tylko w jeden sposób? Może założyłeś ją po prostu odwrotnie?

Janusz Body
26-02-2008, 15:43
Czy ta matówka daje się zamontować tylko w jeden sposób? Może założyłeś ją po prostu odwrotnie?

Matówka jest niesymetryczna i bez użycia nożyczek nie daje się włożyć odwrotnie.

roa
26-02-2008, 17:43
a ja nie mam podkładek dystansowych...

milko
26-02-2008, 20:18
paprochów nie ma bo jak pisałem wcześniej po włożeniu standardowej matówki problem znika - widzę że nikt nie spotkał się z podobnym problemem pozostaje mi więc reklamacja
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzięki za pomoc

oskarkowy
27-02-2008, 20:40
Spokojnie.. miałem to samo z matówką architektoniczną.
Ale rozwiązanie już napisał MMM. Masz źle włożoną matówkę w blaszaną rameczkę. Ewentualnie rameczka nie wskoczyła dokładnie na swoje miejsce. Podobne problemy mogą sie zdarzyć również po wydmuchiwaniu pyłków z matówki.
Zacznij od dokładnego dopchnięcia ramki matówki tak, aż usłyszysz, że sie zatrzasnęło. Powodzenia.

milko
27-02-2008, 21:12
hej
zrobiłem jak napisałeś (kilka razy) niestety bez sukcesów a potem włożyłem standardową i jest ok - chyba jednak to wina matówki :(