Zobacz pełną wersję : Jaki filtr UV slim do 17-40 na pełnej klatce?
maver1ck
25-02-2008, 17:42
Witam,
Próbuje wybrać filtr UV, żeby zapewnić szczelność 17-40.
W związku z tym pytanie: jaki filtr wybrać slim (najlepiej, żeby miał wewnętrzny gwint na dekielek) ?
Zastanawiam sie nad Heliopanem lub Marumi. Coś jeszcze ?
(B&W odpada z powodu braku gwintu)
Pozdrawiam
piszczal
25-02-2008, 17:53
mam Marumi ten z powłokami watercośtamcośtam, nie winietuje i łatwo się czyści
Witam,
W związku z tym pytanie: jaki filtr wybrać slim (najlepiej, żeby miał wewnętrzny gwint na dekielek) ?
Pozdrawiam
A jesteś pewien ,że heliopan slim 77 mm ma gwint wewnętrzny ? mam go i nie ma gwintu ale krawędź , na której dekielek spoko się trzyma ;-) .
W mojej ocenie optycznie nie ma różnicy ( w praktyce nie stwierdziłem) w wykonaniu lepszy heliopan ( mosiądz) . Jeżeli cena nie robi różnicy to zdecydowanie heliopan :D
mam Marumi ten z powłokami watercośtamcośtam, nie winietuje i łatwo się czyści
Też go mam, tyle że na 10-22 (czyli podobne kąty widzenia). Nie zauważyłem winiety.
maver1ck
25-02-2008, 18:19
A jesteś pewien ,że heliopan slim 77 mm ma gwint wewnętrzny ? mam go i nie ma gwintu ale krawędź , na której dekielek spoko się trzyma ;-) .
W mojej ocenie optycznie nie ma różnicy ( w praktyce nie stwierdziłem) w wykonaniu lepszy heliopan ( mosiądz) . Jeżeli cena nie robi różnicy to zdecydowanie heliopan :D
No własnie pstryk twierdzi ze jest gwint.
http://pstryk.pl/details:6699/heliopan+uv+sh+pmc+77mm
Tak BTW: gdzies jeszcze mozna kupic Heliopana ? Bo na allegro jest tylko Cichy, który ma ceny droższe niż pstryk (wstyd).
MacGyver
25-02-2008, 21:55
Dekielek Canon 77mm trzyma się też filtrów Hoya: Super HMC (seria czarna) i Pro1 Digital (seria granatowa).
No własnie pstryk twierdzi ze jest gwint.
http://pstryk.pl/details:6699/heliopan+uv+sh+pmc+77mm
Tak BTW: gdzies jeszcze mozna kupic Heliopana ? Bo na allegro jest tylko Cichy, który ma ceny droższe niż pstryk (wstyd).
Ja kupuję w raysfoto.pl , ceny są bardzo ok i fachowa damska obsługa:grin:
oskarkowy
01-03-2008, 10:50
W tym wielopowłokowym marumi jest zewnętrzny gwint, z 5D i 17-40 filtr nie zostawia praktycznie żadnej dodatkowej winiety (17-40 z natury rzeczy jest już dobrze przymknięty).
Evitagen
29-03-2008, 21:19
Dekielek Canon 77mm trzyma się też filtrów Hoya: Super HMC (seria czarna) i Pro1 Digital (seria granatowa).
Czy to oznacza, ze dekielek moze nie pasowac do zamontowanego filtru?
pozdr
Evitagen
MacGyver
29-03-2008, 21:28
Gwint filtra typu slim jest wyraźnie krótszy (płytszy) od gwintu filtrowego w obiektywie, więc "łapki" dekla nie stykają się z nim swoją pełną powierzchnią, co znacząco obniża stabilność zapięcia. Hoya oferuje do swoich filtrów typu slim dedykowane dekle, wychodząc z założenia że te od obiektywów mogą spadać. Z mojej praktyki wynika że te canonowskie jakoś się na slimach Hoyi trzymają, trzeba tylko pamiętać o staranności w ich zakładaniu (na goły obiektyw lub filtr pełnej wysokości dekiel można nałożyć trochę krzywo i mimo tego będzie się trzymał).
Witam,
Pozdrawiam
zdecydowanie Heliopan
Również polecam heliopan , zdecydowanie najlepsza propozycja.
fahrenheit
07-12-2008, 14:42
czy 77 hoya HMC nie winietuje w tandemie 5d+17-40?
Mariusz_C
07-12-2008, 15:09
Przed chwilą sprawdzałem, nie winietuje. W porównaniu z marumi water proof coat, hoya hmc jest może o 1mm szersza, ale na 17-40 i 5d nie widzę winiety. Hoya i tak leży w plecaku, a marumi założyłem bo czasem jeszcze cos na niego dokręcam i wtedy już winietuje, ale zawsze lepiej mniej niż więcej.
Przed chwilą sprawdzałem, nie winietuje. W porównaniu z marumi water proof coat, hoya hmc jest może o 1mm szersza, ale na 17-40 i 5d nie widzę winiety. Hoya i tak leży w plecaku, a marumi założyłem bo czasem jeszcze cos na niego dokręcam i wtedy już winietuje, ale zawsze lepiej mniej niż więcej.
To całe szczęście! Chyba będę musiał znowu zakupić 17-40 :D
allxages
28-05-2009, 19:17
Właściwie dylemat mam podobny (FF+16-35II) i powodem jest uszczelnienie, a i chce miec mozliwosc zalozenia oryginalnego dekla.
czy poza marumi wpc jest cos jeszcze? heliopan w koncu jest z gwintem wewnetrznym czy nie? w rzeczywistosci marumi wplywa na jakosc obrazu? bo odpowiedzi w stylu "zdecydowanie heliopan" to do niczego sie nie nadaja.
roznica w cenie dla 82mm jest gigantyczna. warto dokladac?
oskarkowy
28-05-2009, 20:36
Właściwie dylemat mam podobny (FF+16-35II) i powodem jest uszczelnienie, a i chce miec mozliwosc zalozenia oryginalnego dekla.
czy poza marumi wpc jest cos jeszcze? heliopan w koncu jest z gwintem wewnetrznym czy nie? w rzeczywistosci marumi wplywa na jakosc obrazu? bo odpowiedzi w stylu "zdecydowanie heliopan" to do niczego sie nie nadaja.
roznica w cenie dla 82mm jest gigantyczna. warto dokladac?
Używam polara Marumi 77 slim. Porównywałem z B+W znajomego, na pierwszym 5D ze dwa lata temu. Od f/4 do f/11 nie znaleźliśmy żadnej, najmniejszej różnicy. A dekielek mocowanie ma :)
nie mam HMC, ale mam SHMC w oprawce od zielonej Hoyi (oryginalna mi sie na mrozie odksztalcila, wiec musialem szybke przelozyc). nie ma problemow z winietowaniem, poza byc moze najszerszym katem i bocznym swiatlem - ale nie dam sobie reki uciac, bo od dluzszego czasu tego filtra nie uzywam.
w HMC oprawka na pewno nie bedzie grubsza
Czy możecie polecić filtr do obiektywu C 17-40? Jest już co prawa wiele tematów, w którym ta kwestia jest poruszana, ale po 1) nie osiągnęliśmy konsensusu, a po 2) wiele z tych tematów jest już po prostu starych.
Filtr ten miałby pełnić głównie funkcję ochronną, w tym przede wszystkim uszczelniać obiektyw. Nie wiem czy wybrać typowo ochronny czy jednak UV. Ważne, żeby była to wersja slim, z zewnętrznym gwintem, łatwa w czyszczeniu, oraz żeby nie przyciemniała obiektywu.
W praktyce myślę głównie o Marumi WPC UV lub Marumi Super DHG UV - KTÓRY BĘDZIE LEPSZY, przy spełnieniu ww. założeń? No i może jeszcze - co sądzicie o Marumi UV/IR CUT ?
Oczywiście że UV i koniecznie w wersji slim ( HOYA, MARUMI itp.)
Czy używał ktoś nowych filtrów Cokin Pure Harmonie UV Cokin - Introducing PURE Harmonie, the thinnest and the lightest filters in the world. (http://www.cokin-filters.com/pure-harmonie/) ? Nigdzie nie można znaleźć jakichkolwiek opinii na temat tej UV'ki . Są bardzo cienkie więc nie powinno być mowy o winietowaniu na 17-40. Rozmiary filtra kuszą ale nie wiadomo jak z ich czyszczeniem oraz jakością optyczną.
szambonur
06-06-2013, 12:27
ja nakręcałem zwykły (nie slim) i żadnego winietowania nie zauważyłem...
jellyeater
06-06-2013, 12:35
Kup zwykły slim. Nie winietuje. Zarówno polar jak i UV. Używam Marumi... Inne pewnie będą działać podobnie.
Jako ochronny przed zasysaniem kurzu mam Marumi WPC. Do tego polar Marumi DHG i niewielkie winietowanie się pojawia.
szambonur
06-06-2013, 12:39
Jako ochronny przed zasysaniem kurzu mam Marumi WPC. Do tego polar Marumi DHG i niewielkie winietowanie się pojawia.
ale chyba tylko wtedy jak na UV nakręcisz polar...?
Zgadza się. Ale niestety to samo ma miejsce gdy na polar nakręcę filtr szary.
szambonur
06-06-2013, 12:42
Zgadza się. Ale niestety to samo ma miejsce gdy na polar nakręcę filtr szary.
to po jakiego czorta zostawiasz uv, odkręć ją i żadnej winietki nie będzie... To szkło nie potrzebuje żadnych wersji slim, klasyczne filtry sprawdzają się wyśmienicie...
Po takiego czorta, że nie zawsze mam na to czas i jest to możliwe. Szybciej nakręcić polar na UV niż najpierw odkręcić jeden i nakręcić drugi.
EOT
szambonur
06-06-2013, 12:44
Po takiego czorta, że nie zawsze mam na to czas i jest to możliwe. Szybciej nakręcić polar na UV niż najpierw odkręcić jeden i nakręcić drugi.
EOT
no tak, ale wtedy robisz to świadomie i liczysz się z pojawiającą winietą, nie mając do nikogo o to pretensji...;)
jellyeater
06-06-2013, 12:46
Jak się założy dekielek to dopiero jest ciemno. :(
Mnie tu też jednak wiele rzeczy zaskakuje na tym forum. Jeszcze szarą połówkę proponuję nakręcić. :D
Zazwyczaj przy widokach jest czas zmienić jedno na drugie... A jak nie to nie należy marudzić.
A czy ja marudzę? Informuję jedynie.
A skoro tacy jesteście genialni to napiszcie co zrobić, aby nie było winiety przy polarze i szarym.
szambonur
06-06-2013, 12:50
A czy ja marudzę? Informuję jedynie.
A skoro tacy jesteście genialni to napiszcie co zrobić, aby nie było winiety przy polarze i szarym.
nie używać szarego...;)
nie używać szarego...;)
lepiej: kupic sobie szary prostokatny.
Dziękuję, miałem HiTecha nd0,9 i dawał spory zafarb. Teraz mam Hoya nd3 i zafarbu brak.
Dziękuję, miałem HiTecha nd0,9 i dawał spory zafarb. Teraz mam Hoya nd3 i zafarbu brak.
zafarb to kwestia producenta i partii a nie rodzaju filtra.
Wiem. Sęk w tym, że z kwadratowych nic o takiej mocy i w normalnej cenie nie byłem w stanie znaleźć. Zresztą nie ubolewam nad tym jakoś wybitnie, bo na 17mm to i polar już nierówno działa, więc trochę ograniczam ogniskową.
tej mocy to lepiej kwadratow w ogole nie brac, bo chocby chcialy to nie sa idealnie plaskie i beda bokiem swiatlo wpuszczac - wrecz nieskonczenie jasniejsze niz to co widac przez filtr...
ale przy gestosciach pokroju ND8 czy ND16 kwadrat jest spoko, a do tego wygodniejszy w szerokim kacie
No i taki właśnie miałem, ale przestał mi wystarczać.
No, to może już skończymy ten OT? ;)
szambonur
06-06-2013, 14:10
No i taki właśnie miałem, ale przestał mi wystarczać.
No, to może już skończymy ten OT? ;)
Dlaczego OT? dyskusja jak najbardziej w temacie:)
Czy używał ktoś nowych filtrów Cokin Pure Harmonie UV Cokin - Introducing PURE Harmonie, the thinnest and the lightest filters in the world. (http://www.cokin-filters.com/pure-harmonie/) ? Nigdzie nie można znaleźć jakichkolwiek opinii na temat tej UV'ki . Są bardzo cienkie więc nie powinno być mowy o winietowaniu na 17-40. Rozmiary filtra kuszą ale nie wiadomo jak z ich czyszczeniem oraz jakością optyczną.
no a co z tym Cokinem, też jestem nim zainteresowany
Pytanie do zaawansowanych landszafciarzy, którzy magikują z UWA pod FF. Mam 17-40 i chciałbym się uzbroić w filtrownię :) A gdzie mam pytać jak nie tu ? (wszędzie indziej to słabo z pro wiedzą!)
Jak to się je? -> Chcę pogodzić wspomniany 17-40 z szarą połówką + polarem lub z UV (w zależności od tego co będę chciał zrobić z niebem). UV - zakładam jak default cały czas (traktować jako ochronę).
I teraz uwaga:
1. Holder (slim) ? Delta + adapter delta czy dopłacać do slima cokina?
2. Filtr uv - wersja slim czy zwykła (poluje na marumi lub hoya hmc) - podejrzewam, że gwint zew. musi być jeśli chce go używać np. z cokinem lub polarem ? Czy hoya shmc nie będzie już winietować w takim zestawienia (=szukać tylko slima?)
3. Wiem, że nie używać razem uv + polara. Ale jak połączyć to z szarą połówką ? Zawsze cokina i połówkę nakręcać na uv lub polara ?
Jedynie co na razie mam to uwaga : Hitech 85 :-)
Dzięki z góry :)
luknij na testy filtrów na Optycznych
Jak używasz jakiekolwiek inne filtry niż UV podczas robienia zdjęć, to odpuść sobie tą biedną UV która nie daje Ci żadnej dodatkowej ochrony, a tylko jest niepotrzebną barierą dla światła.
Jak używasz jakiekolwiek inne filtry niż UV podczas robienia zdjęć, to odpuść sobie tą biedną UV która nie daje Ci żadnej dodatkowej ochrony, a tylko jest niepotrzebną barierą dla światła.
suma, sumarum - racja. W tym momecie uv zwykły czy slim raczej nie robi różnicy.. ?
Natomiast jak fachowo połączyć działanie szarej połówki w cokinie z polarem ?
suma, sumarum - racja. W tym momecie uv zwykły czy slim raczej nie robi różnicy.. ?
Natomiast jak fachowo połączyć działanie szarej połówki w cokinie z polarem ?
raczej nie laczyc w szerokim kacie jesli na zdjeciu jest duzo nieba.
jesli trzeba: polar nakrecony na szklo, polowka trzymana w lapie...
akustyku dzięki :) a powiedz czy ma sens kupowanie uv w wersji slim? Czy możne hoya hmc (standardowa grubość ramki 5mm) będzie ok ? (w sensie żeby było bez winiety w połączeniu z kwadratową połówką?)
akustyku dzięki :) a powiedz czy ma sens kupowanie uv w wersji slim? Czy możne hoya hmc (standardowa grubość ramki 5mm) będzie ok ? (w sensie żeby było bez winiety w połączeniu z kwadratową połówką?)
5mm to moze byc troche grubo, ale typowego slima nie trzeba. od siebie zwyczajowo polece Marumi (WPC albo Super DHG), bo to na pewno nie bedzie winietowac a kosztuje podobnie co podobna Hoya.
Niektórzy producenci podają że 5mm to grubość filtra slim właśnie :(
Zmierzyłem filtr slim UV HOYA HMC i wychodzi, że ma 4 mm grubości dla śr.77mm.
IMHO nakręcanie 2 filtrów jednocześnie na UWA to dopiero jest hardcor :)
IMHO nakręcanie 2 filtrów jednocześnie na UWA to dopiero jest hardcor :)
Na czym polega w tym przypadku ten hardcor?
Marumi slim - uzywam i nie mam "ale".
(EDIT) Jednak male mam - ciezko sie czysci... bardzo ciezko. :)
Na czym polega w tym przypadku ten hardcor?
A jak myślisz ? To oczywiste skoro szeroki kąt wymaga filtra typu SLIM, to dwa filtry na sobie = gwarantowana porażka, bo brzegi filtra masz w kadrze na 10mm :(
A jak myślisz ? To oczywiste skoro szeroki kąt wymaga filtra typu SLIM, to dwa filtry na sobie = gwarantowana porażka, bo brzegi filtra masz w kadrze na 10mm :(
Mam i wtedy kadruję lub pamiętam żeby nie focić na 10 mm. I to jest ten cały hardcor?
--- Kolejny post ---
Mam i wtedy kadruję lub pamiętam żeby nie focić na 10 mm. I to jest ten cały hardcor?
Większej głupoty nie słyszałem. Sorry, ale po co Ci takie problemy :( Obiektyw UWA kupuje się przecież głównie po to, żeby focić na 10mm a nie tylko w połowie skali :)
Dajmy już spokój tym dywagacjom, bo nic konkretnego do wątku nie wnoszą. Podałem tylko jako przykład problematycznego użytkowania i to tyle w temacie.
Dyskusja toczy się na sucho, więc dla urozmaicenia załączam obrazek.
C17-40 na FF, ogniskowa 17mm, filtr Marumi DHG lens protect slim + Marumi polar.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-aUSOTDqx8K0/UjDO5GsFqUI/AAAAAAAAD4M/Wnsh6o6Kg6U/s800/IMG_7664-1.jpg?gl=PL)
Mirosuaw
13-09-2013, 13:30
Mam ten sam filtr Marumi lens protect założony na 17-40, polecam zamiast UV. Ale w zestawie z polarem wygląda na to, że jest winieta, zwłaszcza lewa góra.
Na prezentowanym powyżej zdjęciu też jest winieta, tylko na ciemnym tle tak bardzo nie widać.