Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D - wbudowana lampa (1 czy 2 blysk??)

greg801
07-05-2005, 01:21
witam
ciekawi mnie czy wbudowana lampa blyskowa w eosie 350D jest na 1 czy 2 blysk, gdyz biore pod uwage przy zakupie lamp studyjnych i maja niektore na jeden blysk i nie wiem czy bedzie wspoplracowac
ze wzgledu na koszty pomijam wyzawlanie radiowe
z gory dzieki za odpowiedz
pozdro

Auwo
07-05-2005, 08:53
Nie wiem na pewno czy mozna w 350D przestawic blysk na druga kurtynke - ale jesli mozna to nie ma roznicy czy to bedzie lampa wbudowana czy zewnetrzna.

marekbp
07-05-2005, 09:34
Auwo, można w 350-tce ustawic błysk na druga kurtyne.

Auwo
07-05-2005, 09:36
czyli - bez problemu zadziala wbudowana lampka :)

chyba, ze greg801 mial na mysli to czy jest przedblysk i blysk wlasciwy ;) hehe

rysiaczek
07-05-2005, 15:36
Tak, raczej na pewno to właśnie miał na myśli.... tylko nic mu nie ujmując - wchodzi w lampy studyjne, nie wiedząc nic o tej wbudowanej...

Domyślam się, że zamierzasz wykorzystywać do wyzwalania fotocelę

Odpowiadając: wbudowana (jak każda) daje przedbłysk w e-ttl'u, co Ci nie bałdzo pasuje...

KuchateK
07-05-2005, 19:01
Zamotaliscie :D

Pierwsza i druga kurtyna to tylko to, ze blysk wlasciwy wypada na zamkniecie migawki a nie otwarcie... Roznica widoczna przy dlugich czasach naswietlania.

Wbudowana w 350'tce zawsze blyska dwa razy i nie ma mozliwosci tego wylaczyc... Nie mozesz sobie kupic byle studyjnych... Musisz miec fotocele na drugi blysk... A jak nie to bedziesz klac.

Auwo
07-05-2005, 19:07
spoko troche zamotalismy - zla interpretacja slowa "błysk" :D

rysiaczek
08-05-2005, 02:24
Eee tam, od razu zamotaliśmy... społem rozebraliśmy pytanie na wszystkie możliwe sposoby i udzieliliśmy odpowiedzi;) To dopiero forum...:P

greg801
08-05-2005, 10:40
a jednak bede musial sprzezyc fotocele z lampy studyjnej :) bo mam takowa z chipa :D
to moze jeszcze jakies wyzwalanie radiowe byloby dokladniejsze :p
dzieki z gory za odpowiedzi
pozdrawiam

fotna
08-05-2005, 10:57
>Wbudowana w 350'tce zawsze blyska dwa razy i nie ma mozliwosci tego wylaczyc... Nie mozesz sobie kupic byle studyjnych... Musisz miec fotocele na drugi blysk... A jak nie to bedziesz klac.[/QUOTE]

Możesz spróbowac na pełnym manualu - wtedy lampa powinna błeskać 1 raz a w menu jej błysk osłabic max by tylko wyzwalała fotocele a nie wpływała bardzo na motyw - teoretycznie bo nie mam 350 - tak robie w G3.

Napisz o efektach
Fot.n.a.

rysiaczek
08-05-2005, 10:59
zamierzasz wydać trochę (albo trochę więcej) kasy na lampy studyjne, right?
Więc może albo sobie kup do tego jakąś najtańszą lampkę napięciowo dopasowaną do eos'a, która błyśnie tylko raz, albo dorzuć trochę grosza na wyzwalanie radiowe - to w końcu i tak mały procent całkowitej kwoty...

Lutek
08-05-2005, 11:05
W 350 lampa zawsze jest automatyczna... nawet w manualu wiec zawsze robi 2 błyski...

Piotr

fotna
08-05-2005, 12:24
A czy jakaś zewnętrzna lampa ustawiona na A albo M - (nie Ettl) potrafi 1 raz błysnąć?
Michał

rysiaczek
08-05-2005, 13:25
KAŻDA lampa potrafi raz błysnąć... problem w tym, że niektóre potrafią więcej...;)

Na poważnie - jeżeli lampa nie będzie działała w trybie e-ttl (nieważne, czy go obsługuje i jest wyłączony, czy nie) to błyśnie raz - jak to zwykły ttl ma w zwyczaju.

fotna
08-05-2005, 13:32
A czy wyzwoli ja 350d -mówimy tu o określonym typie aparatu.
Jeśli 350d wyzwoli lampę w trybie - A czy M -to sprawa rozwiązana.
Ale niech się wypowie ten kto ma 350d.
Michał

rysiaczek
08-05-2005, 14:46
Wyzwoli w manualu - przynajmniej mnie wyzwalała Metz'a ze starym firmwarem (który nie potrafił aktywować E-TTL'a z 350D)

fotna
08-05-2005, 15:07
No to tylko podłączyć lampe do aparatu ustawić na mamual -osłąbić albo odbić światło lampy na stopce tak by nie miało niechcianego wpływu na oświetlenie obiektu i doświadczalnie ustawić parametry aparatu - warto fotocele podłączyć na kablu
Michał

KuchateK
08-05-2005, 17:00
Ale motacie... Czytam i sie musze zastanawiac :D

350'tka to nie G3 i tam nie ma jednego blysku na manualu... zawsze sa dwa.

Pierwsze...
Jest opcja dla cierpliwych z wciskaniem FEL'a... Wciskasz fel... masz pierwszy blysk z tych dwoch... Albo Ci wyzwoli studyjne albo nie :D Czekasz az sie naladuja (ograniczony czas czekania)... Walisz fotke... Bedzie jeden blysk bo drugi przywaliles wczesniej manualnie FEL'em...

Druga opcja to lampa z manualem... Moze byc stary mlotek (UWAGA! na napiecia!)... Moze byc jakas intelygentna :D nowoczesniejsza... Grunt to pelny manual. Ustawiasz minimalna moc... Kierujesz palnik gdzies gdzie nie bedzie przeszkadzal tak bardzo i wyzwala.

Trzecia... Kup sobie wyzwalacz taki jak to:
http://www.funsports.pl/uzytki/wyzwalacz-slave_prz.jpg
Dostepny jak widac w http://www.funsports.pl
Zaleta to brak oswietlacza na aparacie ktory zwykle w studio potrzebny psu na bude... Wada ze to tylko do studio...

Czwarta opcja... Fotocela na drugi blysk...

Piata opcja... Podpiecie lamp via przewod do aparatu... UWAGA! na napiecia!

rysiaczek
09-05-2005, 01:09
Kuchatek a postawisz flaszkę Kubusia, jak moja 350'tka błyśnie raz na manualu???

Wiem z autopsji - no chyba że, ttl też dwa razy błyska, ale jeszcze takiego nie widziałem...

Co do opcji - wszystkie ok, tylko druga nie bałdzo - uściślić trzeba, że nie każdą starą lampkę 350'tka wyzwoli...

KuchateK
09-05-2005, 01:34
A czym ma blyskac? Ja wiem ze mozna na nia cos powiesic i bedzie raz :D

Postawie Ci nawet trzy flaszki jesli blysniesz raz wbudowana bez FEL'owania wczesniej.

350'tka nie ma ttl'a :mrgreen:

rysiaczek
09-05-2005, 10:26
A pewnie, _wbudowana_ zawsze dwa razy błyska...:)

Vitez
09-05-2005, 20:33
A pewnie, _wbudowana_ zawsze dwa razy błyska...:)

No a jaka lampe masz w temacie watku? :roll:

rysiaczek
09-05-2005, 23:25
No a jaka lampe masz w temacie watku? :roll:

na temat lampy z wątku wypowiedziałem się kilka postów wcześniej... a ten cytat dotyczył Metz'a (o którym pisałem powyżej)...

greg801
09-05-2005, 23:47
hmm ale sie rozpisaliscie
wlasnie mam dwie lampy studyjne starszego typu Elfo 300 Studio flash i nie maja zadnej wbudowanej fotoceli, zreszta pomyslalem ze najwyzej kupieje nadajnik i odbiornik do jednej lampy studyjnej a w drugiej podepne prosta fotocele na jeden blysk , i bedzie dzialac tak ze jak wyzwoli przez radio ta pierwsza lampe to blysk wyzwoli druga lampe
czy to jest dobre rozwiazanie?
moze ktos testowal wbudowana lampe na dzialanie fotoceli?

rysiaczek
09-05-2005, 23:50
możesz ewentualnie też kupić na allegro sanki z portem do podpięcia lampy za pomocą kabelka - powinno znacznie taniej wyjść niż radio...

greg801
09-05-2005, 23:58
wez jeszcze pod uwage ze lampa studyjna ma napiecie synchro ok 300 V to jak mam podpiac lampe do tych sanek? zebym spalil tego eosa 350D

fotna
10-05-2005, 00:13
Gdzieś był schemat prostego układu który to załatwia - jak ktoś ma to prosze o link.
Michał

rysiaczek
10-05-2005, 00:26
lampę masz podpiąć normalnie, kabelkiem... a sanki, o których myślałem załatwiały problem wysokiego napięcia.

greg801
10-05-2005, 10:21
a gdze mozna kupic takie sanki, jaki to model ?bo tego duzo jest i nie wiem ktory bylby odpowiedni do tego aparatu

rysiaczek
10-05-2005, 10:24
no tu już Ci nie pomogę - z tego co widzę na allegro tymczasem pustka... A model - stopka Canonowska, upewnij się tylko, że napięcia nie przenosi z powrotem (ale to już wiesz:))

KuchateK
10-05-2005, 13:09
greg801, Ja bym zrobil tak jak pisales powyzej... Nadajnik do jednej a druga na fotocele... Wiem ze sa koszty i takie tam, ale wiem tez jak sie placze kabel pod nogami i jakie sa jego wady i zalety :D Taki nadajnik to zakup na lata wygody wiec... :mrgreen:

rysiaczek
10-05-2005, 13:14
no fakt, sprowadza się standardowego wyboru: kasa czy wygoda;)

KuchateK
10-05-2005, 13:33
Zawsze mozna nieco taniej... Wyzwalacz na podczerwien (wklejalem linka wyzej)... Ta setka za niego i dwie najprostrze tanie fotocele to juz nie jest jakies niewiadomo ile... Nie trzeba odrazu radiem sie szarpac... :mrgreen:

Choc trzeba przyznac ze niektore zestawy sa calkiem tanie uwzgledniajac wygode :twisted: