Zobacz pełną wersję : Komputer - gdzie i u kogo składać?
Noszę się z zakupem nowego kompa (nareszcie ;) ). Mam już dość konkretną konfigurację i pozostaje jedno pytanie - u kogo szybko, sprawnie, pewnie i tanio to złożyć? Znacie jakiegoś sprzedawcę z Allegro, który zajmuje się tego typu sprawami?
Jacek Deka
23-02-2008, 20:08
W zasadzie samo złożenie to najmniejszy problem, samemu można sobie z tym poradzić. Co do zakupu to, jeżeli na Allegro to tylko używany sprzęt warto kupić, bo nowy będzie dość drogi (są oczywiście wyjątki). Poszukaj na ceneo lub skąpcu, a zobaczysz różnice. To jest prostsze niż pytanie o jakiś sklep.
Myślałem nad tym, ale nigdy jeszcze nie miałem przyjemności mocowania płyty głównej w obudowie, ani w ogóle składania kompa od podstaw. Podłączyć nową kartę dźwiękową czy dysk umiem, ale bałbym się chyba składać komputer od samego początku. W zasadzie tylko o mechaniczną czynność złożenia tego chodzi, bo kupić części w dobrych cenach jeszcze umiem ;)
SdoubleU
23-02-2008, 21:23
Dasz sobie radę, tam naprawdę nie ma filozofii, w sieci jest napewno wiele poradników na ten temat.
dobra rada - daj sobie spokój z allegro i szukaniem złudnych oszczędności. Jesteś również z Poznania - uderzaj od razu do Proline, mają najniższe ceny na rynku. Kupisz komplet to złożą Ci za darmo. Większy problem upatrywałbym tutaj w potencjalnym overclockingu - tutaj trzeba już poświęcić trochę pracy i trzeba to zrobić z głową.
Wg. mnie samo złożenie to pikuś, ale też konfiguracja części - tak aby wszystko ze sobą idealnie współgrało, już raz się "przejechałem" na takim "informatyku", który włożył części na pałe i wszystko się pie#$%$@!$
polecam szczerze- teraz mam od nich kompa- firmę Nicat-com - koszt złożenia i części podobny do allegro, tyle, że tam to już jest wszystko profi
Płyta główna w obudowę to parę śrubek i z głowy. Ja sie ostatnio najwięcej nabiedziłem z radiatorem na procka a to dlatego że cholerny sk*^%& zasłaniał sam sobą bolce mocujące...
Jeśli cenisz sobie wolny czas i spokojną głowę to podpiszę się pod Proline - bardzo rozsądne ceny a dostarczą sprawdzony, działający zestaw.
witam.
moge Ci poskladac/doradzic :) zajmuje sie tym juz dobrych kilka lat :) ...
sprzet -podzespoly kupuje od polskich dystrybutorow.
nie chce robic autoreklamy wiec jak cos zapraszam na priv
pozdrawiam
Konrad
jacekxyz
24-02-2008, 02:36
Ewentualnie komputronik wiecej towaru niz w proline ale nieco wyzsze ceny
To ja polece firme apollo.pl z Krakowa. Montaż masz za free, ceny jedne z najtańszych w Polsce, mają sklepy w różnych częściach Polski. Kupowałem i jestem mega zadowolony...
iktorn92
24-02-2008, 12:10
Ja Tobie również polecę proline. Mają dobre ceny i kupiłem już u nich troszkę i nigdy sie nie zawiodłem.
Dziękuję za wszelkie sugestyje :)
Stworzyłem taki minizestaw, może macie jakieś sugestie co do zmian? Aha, dvd-rw i dysk biorę ze starego kompa, więc nie musicie ich ujmować ;)
Intel Core 2 Duo E4600 2.4 GHz s. 775 Box
Gigabyte GA-M56S-S3 s. AM2 nForce 560
Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4
EVGA e-GeForce 8500GT 512MB
No ja już mam jedną sugestię :
Procesor - PENTIUM socet 775
Płyta głowna - AMD socet AM2 pod procesoty Athlon
Chyba to napewno nie pasuje !!
Dobra, widzę, mój errorr. Zmieniam płytę i mamy:
Asus P5B SE s.775 i965 DDR2 sATA2
Intel Core 2 Duo E4600 2.4 GHz s. 775 Box
Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4
Zmień na Asus Silent. Wydajność porównywalna, cisza nieporównywalna.
płyta na chipsecie i965 ?
raczej dziś to coś z P35 ....
Witajcie Forumowicze :)
Mój pierwszy post :D
A więc tak, najsłabsze ogniwo w tym zestawie to grafika, na dzień dzisiejszy celowałbym nieco wyżej w serię 8600 :) Najlepiej jakbyś podał kwotę w jakiej chcesz się zmieścić :)
Pozdrawiam
Tryczny
marekk_ok
27-02-2008, 16:30
Zmień na Asus Silent. Wydajność porównywalna, cisza nieporównywalna.
Cisza jest bardzo wazna - komfort pracy z cichym PC jest duzo duzo wiekszy - sprawdzone.