PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd Canon 400d

kopek
23-02-2008, 18:30
Witam,
mam mały problem. Podczas robienia zdjęć w plenerze, przy temp ok. 0 stopni, wyskakuje mi błąd(nie pamiętam jaki). Macie też takie problemy?
Pozdrawiam!

sniper88
23-02-2008, 19:01
Witam,
mam mały problem. Podczas robienia zdjęć w plenerze, przy temp ok. 0 stopni, wyskakuje mi błąd(nie pamiętam jaki). Macie też takie problemy?
Pozdrawiam!

Ja nie mam takich problemow, ale zapisz sobie nastepnym razem numer bledu, to moze ktos bedzie Ci mogl pomoc;)

RNz
24-02-2008, 13:13
zapamietaj numer błędu, przeszukaj forum, a jak nic nie znajdziesz to napisz - coś wymyślimy :-)

panuna
24-02-2008, 13:22
tak jak pisali poprzednicy numer błędu jaki Ci wyskakuje jest podstawą, bo po nim będzie można zidentyfikować problem. Miałem podobny przypadek, który był dla mnie zaskoczeniem, ale przy znacznie niższej temeraturze ok -15 i wtedy mogłem bezpośrednio doświadczyć jak szybko siadają baterie w niskich temperaturach.

kopek
25-02-2008, 08:38
Postaram się zapamiętać następnym razem :)

kopek
14-03-2008, 01:49
Wita ponownie.
Przed chwila blad znowu sie pojawil. Jest to na czerwonym tle komunikat: Blad99. Nie mozna fotografowac. Wyjmij i wloz baterie (czy jakos tak). Z tym ze myslalem ze ten blad wyskakuje tylko wtedy, gdy jest zimno. Dzisiaj aparat caly czas lezal w domu (czyli bylo cieplo :)). Mozecie mi cos poradzic? Chcialbym dodac ze mam softa 1.1.1 .
Pozdrawiam!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...aha, i bledy czesciej wyskakiwaly po wgraniu softa (chociaz przed tez czasami wyskakiwaly)

RNz
14-03-2008, 11:38
error 99 to "inny" błąd, gdzie przyczyn może być wiele.
Ja np miałem problem ze starym obiektywem, w którym zacinała się przysłona.
Może też być problem z kartą, zasilaniem, stykami itd.
Poszukaj na forum, a znajdziesz wiele wątków

kopek
15-03-2008, 20:27
Aktualnie mam karte PQI 2gb, 85/1.8 i gripa. Grip nie jest oryginalny więc moze to przez niego?

CoobaCK
16-03-2008, 11:13
Ja tez milem ten blad kiedys :(
Po nacisnieciu spustu lustro sie zacinalo.
Zmiana gripa, baterii, karty, czy softu nic nie pomogla.
W moim przypadku bez serwisu sie nie obeszlo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja tez mialem ten blad kiedys :(
Po nacisnieciu spustu lustro sie zacinalo.
Zmiana gripa, baterii, karty, czy softu nic nie pomogla.
W moim przypadku bez serwisu sie nie obeszlo :evil:

kopek
16-03-2008, 11:22
No ja mam nadzieje ze obejdzie sie bez serwisu. Macie jakies propozycje aby zlikwidwac ten blad?

RNz
16-03-2008, 15:03
Aktualnie mam karte PQI 2gb, 85/1.8 i gripa. Grip nie jest oryginalny więc moze to przez niego?

Przetestuj inną kartę, inne szkło i odłącz gripa.
Po kolei każda z opcji. Jak się będzie pojawiał error, przechodź do nastepnej aż wyeliminujesz wszystkie warianty.

panuna
16-03-2008, 18:14
Przetestuj inną kartę, inne szkło i odłącz gripa.
Po kolei każda z opcji. Jak się będzie pojawiał error, przechodź do nastepnej aż wyeliminujesz wszystkie warianty.

Zalecam zgodnie z tym co pisze RNz "Po kolei". Jeżeli zmian dokonasz naraz to może być problem ze szczegółową identyfikację źródła błędu.
Pisałem wcześniej o mrozie, ponieważ było to dla mnie duże zaskoczenie (tempo w jakim padły baterie), ale co jakiś czas systematycznie wyskakiwał mi ten błąd, a pracowałem na sigmie, gripie delty i jakiejś tam karcie (już nie pamiętam). Zacząłem od karty i przez trzy ostatnie miechy spokój, ani jednego komunikatu:-)

kopek
16-03-2008, 23:46
OK. Zorbire jak mowicie. ZAczne od karty i zoabczymy jak to wyjdzie. panuna, a na jaka karte zmieniles?

RNz
17-03-2008, 17:22
Polecam SanDisk Extremte III 2 GB
lepiej mieć dwie mniejsze niz jedna wiekszą

kopek
17-03-2008, 19:02
Oprocz tej PQI mam jeszcze jakas "ALLROUND extreme me mory" 512. Zobaczymy co z tego bedzie. Ale z tego co wime to PQI jest w miare dobra firma i nie wiem czy to wina karty...