Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Różne wartości wskazań licznika zdjęć w 30D

maciekw
23-02-2008, 00:51
Witam. Dziś kupiłem upragnioną cyfrę.Padło na canona 30D. Zaraz po włączeniu aparatu licznik zdjęć pokazywał 999 ale po wyłączeniu i włączeniu pokazywał 894.(Karta jest oczywiście pusta,sandisk,4gb extremeIII.tak się zmieniło 3 razy-Czy coś jest nie tak z moim body/kartą??

maciekw
23-02-2008, 02:48
a teraz po zmianie formatu na raw i z powrotem wyskakuje 973 o co chodzi???

JiNN
23-02-2008, 10:57
Może zaraz po starcie w aparacie była ustawiona nizsza rozdzielczość - dlatego 999.Później może przestawiłeś opcje i juz inaczej pokazuje.I tak dalej, i tak dalej...

Ciosna
23-02-2008, 11:07
Rozumiem, że mówimy tu o liczniku zdjęć możliwych do wykonania. Nie wiem czy w 30D też to obowiązuje (chyba na pewno tak :)), ale ta liczba zmienia się w zależności od tego jaką rozdzielczość zdjęcia masz ustawioną. Ustawisz RAW + jpeg i spadnie na pewno. Zmienisz na średniego jpeg'a i wzrośnie. O ile się nie mylę to przy zmianie czułości ISO np: 100 -> 800 też ta liczba ulegnie zmianie.

piast9
23-02-2008, 12:35
Wartość ta zmienia się też w zależności od czułości matrycy.

maciekw
23-02-2008, 12:53
Rozdzielczość była ustawiona ta sama. Ale nie wiedziałem że zmiana czułości iso ma wpływ na ilość zdjęc-może to było to sprawdzę.Dzięki i pozdrawiam Maciek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ufff uspokoiłem się...faktycznie zmiana czułośći ISO zmienia licznik zdjęć.Wszystko OK. Mam tylko problem z ustawieniami w body ostrośći,kontrastu,saturacjii. Jakie ustawienia polecacie aby zdjęcia były jak najbardziej ostre?

maciekw
23-02-2008, 14:15
Jeszcze jedno-czasami po zrobieniu fotki licznik zdjęć"stoi" w miejscu.Dopiero po 2-giej fotce zmienia się wartość. O czym to swiadczy?

sadek
23-02-2008, 15:36
Wskazania licznika zdjęć możliwych do wykonania są orientacyjne i wynikają z ilości dostępnej wolnej pojemnosci na karcie. Jeżeli robisz zdjęcia w formacie jpg, to zapewne zauwazyłeś, że pomimo tego samego rozmiaru w pixel'ach, pliki mają różną wielkość, co wynika z możliwości kompresji różnie skomplikowanych obrazów.

Myslę, że nie powinieneś przejmować się tym licznikiem - życzę miłych doświadczeń z fotografowania i oczywiście wspaniałych efektów...

maciekw
23-02-2008, 15:43
Dzięki,teraz rozumiem.Cieszę się że tak szybko koledzy odpisują na pytania. Pozdrawiam

oskarkowy
23-02-2008, 15:58
A co do kontrastu i saturacji, to ustaw sobie na RAW, później będziesz myślał.