PDA

Zobacz pełną wersję : ustawienia koloru w PSie



Venio
06-05-2005, 15:38
Jakie macie ustawienia koloru w PSie? Bo wydaje mi sie ze cos mam źle ustawione i np. na moim komputerze jak ogladam fotki to sa soczyste kolorki i wogole wszystko cacy a jak juz wystawie gdzies na stronce w galerii (np. onephoto lub plfoto) to juz kolorki sa mnie soczyste (caly czas mowie o ogladaniu jednej fotki na jednym komputerze)
To samo mnie spotkalo jak przesylalem jedna z moich fotek przez gadu gadu. W samym oknie rozmowy byla troche blada dla mnie jak i dla mojego rozmowcy ktoremu przesylalem zdjecie ale jak on ją zapisal na komputerze na dysk to kolory nagle ozyly. I byly o wiele bardzoej nasycone.
Co moze byc powodem tego?
Info: uzywam PS CS

dzi
06-05-2005, 16:07
moze sproboj przywrócić defaultowe ustawienia w PS, podczas uruchomienia trzymająć kombinacje klawiszy ctrl+alt+shift

Vitez
07-05-2005, 15:31
Ja wszedzie poustawialem sRGB (aparat, monitor, PS), potem kalibracja monitora (w google.pl wrzucilem "kalibracja monitora" a pozniej odpalilem jeszcze Nokia Monitor Test) i wszystko gra... tylko roznica taka ze na CRT ciutke inaczej wyglada niz na LCD (w pracy mam LCD a fotki w domu na CRT obrabiam).

Venio
07-05-2005, 23:40
no tak wszystko ok... ale dlaczego do cholery na TYM SAMYM komputerze i TYM SAMYM monitorze sa inne fotki jak ogladam je na dysku komputera a jezeli ogladam je umieszone na stronie albo wyslane na gg?? Nie potrafie tego pojac


Ja wszedzie poustawialem sRGB (aparat, monitor, PS)

gdzie mozna zmienic na sRGB w aparacie. Czy jest to jako domyslne. Widze ze masz 20D ale czy to tez sie tyczy mojego 300D??

KuchateK
08-05-2005, 00:28
Tak... 300D tez ma srgb albo adobe rgb. Standardowo jest srgb i adobiego mozesz ustawic na pierwszej zakladce na dole w "parameters".
Zobacz czy nie masz czegos pomajstrowanego w ktoryms programie (np. szopie)... Przegladarki www tez lubia wyswietlac fotki po swojemu...

kavoo
08-05-2005, 06:34
no tak wszystko ok... ale dlaczego do cholery na TYM SAMYM komputerze i TYM SAMYM monitorze sa inne fotki jak ogladam je na dysku komputera a jezeli ogladam je umieszone na stronie albo wyslane na gg?? Nie potrafie tego pojac
Ustawiona przestrzen barwna (sRGB, AdobeRGB) nie ma tutaj zadnego znaczenia, chodzi o profil podgladu kolorow. W PS defaultowo wybrany jest proof 'Working CMYK', ktory (co chyba oczywiste) ma niewiele wspolnego z paleta webowa, z jaka zapisuja sie JPEGi.

Jesli w PSie bawisz sie wylacznie zdjeciami i nie potrzebujesz proofa CMYKowego, to ustaw sobie w preferencjach na stale podglad 'Monitor RGB', wtedy bedziesz mial to samo w PS i na www. A jesli oprocz zdjec robisz w grafice do druku i potrzebujesz CMYKa, to musisz pamietac i przelaczaniu proofa na 'Monitor RGB' za kazdym razem, jak otwierasz zdjecie (View > Proof Setup > Monitor RGB).

Venio
08-05-2005, 12:27
Jesli w PSie bawisz sie wylacznie zdjeciami i nie potrzebujesz proofa CMYKowego, to ustaw sobie w preferencjach na stale podglad 'Monitor RGB'

jesli jeszcze mi powiedz gdzie to można zmienic to cie ozłoce :D (ps cs)

Vitez
08-05-2005, 15:18
jesli jeszcze mi powiedz gdzie to można zmienic to cie ozłoce :D (ps cs)

Poklikaj po menu, uzyj helpa, zajrzyj do menu 'Edit' ... pobaw sie... PS nie gryzie :?

Venio
08-05-2005, 16:32
Vitez sorry. Ale od czego jest to forum? :/ jak sie ktos o cos spyta to odrazu macie pretensje ze sam nie znalazl odpowiedzi na to pytanie :P ehh

Gdybym znalazl to nie zawracal bym wam glowy glupimi pytaniami :/

Venio
08-05-2005, 16:55
zrobilem tak: W opcjach koloru jako RGB dalem sRGB
potem w Widok/ustawienie proby dalem WindowsRGB
i NADAL jest to samo :/ na stronie WWW jest inaczej niż jak oglądam w PSie i w podglądzie w windowsie... Ktos ma jeszcze jakies propozycje?

Vitez
08-05-2005, 22:42
Vitez sorry. Ale od czego jest to forum? :/

Dyskusja na ten temat juz sie odbywala kilka razy (np przy okazji powstawania forum dla poczatkujacych).
Forum jest od dyskutowania.
To nie jest darmowa infolinia techniczna, ze dzwonisz jako klient i WYMAGASZ pomocy.
Wiecej pokory prosze :?