Zobacz pełną wersję : Która lampa błyskowa
gabrielr24
21-02-2008, 21:25
Witam!
Potrzebuje pomocy jak w tytule. Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej do 20D. Kiedyś miałem Nikona i Sb-800 taki zestaw był niezły. Teraz Canon i właśnie jaka lampa?
Ponoć Canon to Canon i w grę wchodzi 580EX (II), ale są też alternatywy. Sigmy nie biorę pod uwagę, ale Metz 58 AF-1 jest niezły i 2 palniki robią wrażenie.
Nie wiem tylko jak współpraca Canon -> Metz czy nie będzie prześwietlać lub nie doświetlać.
Dodam, że sporo się naczytałem i nie widzę jakiś rozbieżnych zdań. Teraz moja decyzja jest uzależniona od waszych opinni.
Kusi mnie drugi palnik w Metzu! Pytanei do użytkowników jak on się spisuje powiedzmy jeżeli główny palnik skierujemy o sufit na mały dopali na wprost, mamy 2 błyski, modelujący i wyostrzający czy i w praktyce tak różowo to wygląda czy raczej ma kolce>
Tak na szybko (obiecuję ten test, ale naprawdę nie mam czasu :-( ) mini teścik Metza 58 i jak działa lampka doświetlająca. No więc krótko i na temat - działa i to widać. Więcej i bardziej konkretnie już niebawem.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/my.php?image=metz58ou1.jpg)
http://img89.imageshack.us/img89/2517/metz58ou1.jpg
Mam metz-a 54 mz3, drugi palnik to mogę wykorzystywać tylko na automatyce lampy E-TTL wtedy nie działa nie wiem jak jest w 58 ale myślę że jest podobnie
SdoubleU
21-02-2008, 22:43
Chciałem Ci doradzić lampę dedykowaną ale z tego co pokazał Cichy to ten Metz 58 jest wart zastanowienia!
Ernest_DLRS
22-02-2008, 03:40
Metz Mecablitz 58 AF-1 jest lepszy oraz co najważniejsze, tańszy, od Speedlite'a 580EX II.
Pozdrawiam
Tak na szybko (obiecuję ten test, ale naprawdę nie mam czasu :-( ) mini teścik Metza 58 i jak działa lampka doświetlająca. No więc krótko i na temat - działa i to widać.
podoba mi się :-)
Szkoda że nie istnieje jakaś mała lampka (GN 12-15) z funkcją sterowania bezprzewodowego. Obrazowo, coś takiego:
4168
dlaczego takie? :-)
ano dlatego, że od strony aparatu zazwyczaj nie potrzeba silnego błysku tylko lekki rozjaśniający cienie, natomiast przy odbijaniu światła męczące jest ciągłe kręcenie dużą głowicą przy zmianie kadru poziom/pion.
Mając małą lampę 'master' na aparacie mielibyśmy ten lekki błysk rozjaśniający, dodatkowo wspomaganie AF; natomiast duży palnik postawiłoby się gdzieś z boku i w moim odczuciu coś takiego byłoby o niebo wygodniejsze przy zmianach kadru poziom/pion.
W sumie to może trochę przekombinowałem ;-) , bo wystarczyłoby zrobić kukułkę jako 'master'; ale skoro Canon z uporem tego unika, to mogłby chociaż wypuścić urządzenie łączące w sobie ST-E2 oraz 220EX (aby było niewielkie i lekkie), natomiast dużą lampę spokojnie stawiałoby się gdzieś z boku, bo chyba nie ma wątpliwosci że główne światło (duży palnik) nie jest zbytnio mile widziane z kierunku aparatu :-)
Poza tym taka mała lampka 'master' byłaby też wg mnie bardzo przydatna dla 5D/1D(s) i sam bym się na taką skusił chyba :-)
Pomysłów mam mnostwo :-)
Równie ciekawe byłoby, gdyby np. ten Metz miał duży palnik odłączany od 'bazy' i najlepiej jeszcze sterowany radiowo :-)
ale coś takiego to chyba tylko w Erze :lol:
szkoda ze wasia nie znalazl czasu aby dostosowac w koncu "jaskolke" do pracy jako master ze sterowaniem innymi lampami- jak by to ulatwilo prace, oraz koszty....... a to chyba jest do zrobienia skoro pentax i chyba nikon to maja, canon zawsze pozostaje w tyle :( szkoda
szkoda ze wasia nie znalazl czasu aby dostosowac w koncu "jaskolke" do pracy jako master ze sterowaniem innymi lampami-
jakby się dało, to na pewno juz by to było - ale softem tego niestety nie załatwisz. Potrzebna jest jakaś komunikacja (podczerwień, radio) :-)
Zamiast tego ja mam projekt dla Metza :-)
4169
Bierz EX-a, polecam 580 mkI. Koszt około tysiąca, a lampa świetna.
Bierz EX-a, polecam 580 mkI.
Na pewno, ale chodziłoby mi o to, żeby:
1) nie miec niepotrzebnie takiej kobyły na aparacie (bo po co mi silny błysk z kierunku aparatu...?)
2) nie kręcić ciągle głowicą przy odbijaniu światła i zmianie kadru pion/poziom.
na te chwilę mam 430EX (moze działać jako slave), postawiłbym sobie ją gdzieś z boku wycelowaną w sufit; natomiast na aparacie wystarczyłaby mi taka mała 220EX (albo "kukułka", ale tej akurat nie mam :-)), zeby tylko jeszcze dodatkowo sterowała bezprzewodowo slave'm
Myślę, że chłopaki trochę schodzicie z tematu ;) Autorowi myślę, że na nic się przydadzą wasze twórcze projekty dla Metz'a ;)
A co do tematu... Nie wypowiem się na temat 580EXII bo jej nie mam, a moja wiedza o tej lampie pochodzi z tego forum więc wystarczy poczytać. Nie mniej jednak jeszcze 2-3 tyg temu miałem ten sam dylemat. Metz 58 AF-1 vs. Canon 580EXII. Wygrał Metz. Dlaczego? Po pierwsze - miałem okazje kupić mało używaną za 900zł. Cena nowej tak czy owak jest o ok 200-300zł tańsza od 580EXII. Druga kwestia jaką brałem pod uwagę, to w czym ten Metz może być gorszy. Porównałem te lampy parametrami i funkcjami. Niczym nie ustępuje Canonowi. Mało tego, przewyższa go dodatkowym palnikiem, który jest cholernie zarąbistą sprawą w momencie gdy się odbija światło od sufitu. Powstają wtedy cienie pod oczami i policzkami (światło leci z góry) i drugi palnik bardzo dobrze je wyrównuje. W sytuacji, gdy mamy o co odbić błysk, nie potrzebne są żadne dyfuzory czy inne śmieszne rzeczy. Siła błysku jest potężna. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby e-ttl musiał walnąć pełną mocą. Jest jej aż nadto.
No, ale nie może być za różowo ;) Jest kilka drobnych mankamentów, które mnie denerwują. Mianowicie lampa nie posiada żadnego wyjścia/wejścia synchronizacyjnego. Fakt że wystarczy za grosze kupić kostkę, ale jednak w instrumencie tej klasy nie rozumiem dlaczego go nie ma. Inna sprawa, to że nie posiada wbudowanej fotoceli (albo przynajmiej ja nic o niej nie wiem). Tak samo jednak zakup takiej to jednak nie jest kwota której nie można by przeżyć, aczkolwiek dlaczego jej nie ma to nie wiem.
Pomijając te mankamenty, które dla kogoś mogą nie być żadnym problemem (radiówka czy coś ;)) to jest to świetna lampa z bardzo czytelnym menu. Nie mam się o co do niej przyczepić. Z Canonem się dogaduje bezbłędnie.
Poza tym, denerwuje mnie polityka Canona więc wolałem i tak kupić coś nieCanon.
A jak wyglada wspolpraca ze Speedlite-em?? Gdyby np Metza zalozyc na puszke a 430 na statywek? Potrafia sie obie porozumiec i dogadac??
Pytam bo powoli sie przymierzam do kupna 580II, a rzeczywiscie cena sie rozni
Metz 58 AF-1 C digital für Canon EOS
349,00 EUR //
Canon Speedlite 580 EX II
476,00 EUR
paweleverest
22-02-2008, 15:03
A jak wyglada wspolpraca ze Speedlite-em?? Gdyby np Metza zalozyc na puszke a 430 na statywek? Potrafia sie obie porozumiec i dogadac??
Pytam bo powoli sie przymierzam do kupna 580II, a rzeczywiscie cena sie rozni
Metz 58 AF-1 C digital für Canon EOS
349,00 EUR //
Canon Speedlite 580 EX II
476,00 EUR
Dziala bez problemu - Sprawdzone !
Myślę, że chłopaki trochę schodzicie z tematu ;) Autorowi myślę, że na nic się przydadzą wasze twórcze projekty dla Metz'a ;)
A co do tematu... Nie wypowiem się na temat 580EXII bo jej nie mam, a moja wiedza o tej lampie pochodzi z tego forum więc wystarczy poczytać. Nie mniej jednak jeszcze 2-3 tyg temu miałem ten sam dylemat. Metz 58 AF-1 vs. ...............................
Pomijając te mankamenty, które dla kogoś mogą nie być żadnym problemem (radiówka czy coś ;)) to jest to świetna lampa z bardzo czytelnym menu. Nie mam się o co do niej przyczepić. Z Canonem się dogaduje bezbłędnie.
Poza tym, denerwuje mnie polityka Canona więc wolałem i tak kupić coś nieCanon.
mozesz opisac sytuacje w ktorych maly palnik okazal sie uzyteczny i moze zalaczyc jakies fotki..... a przy okazji czy 430 ma fotocele????
mozesz opisac sytuacje w ktorych maly palnik okazal sie uzyteczny
gdy odbijasz światło od sufitu to pod oczami powstają paskudne cienie.
ten mały palnik je likwiduje.
i moze zalaczyc jakies fotki.....
mnie wystarcza wyobraźnia i sampel od Cichego.
do tego stopnia, że gdybym miał dziś kupić lampę to wybrałbym tego Metza, właśnie ze względu na drugi palnik.
no ale mam już 430EX, drugiej dużej lampy nie chcę i na razie planuję przeżyć do czasu, aż pojawi się jakaś mała 'master'
ewentualnie Metz wdroży moją koncepcję ;-) to sprzedam 430EX i kupie sobie taką lampę z odczepianym dużym palnikiem ;-)
a przy okazji czy 430 ma fotocele????
nie, zadna lampa Canona nie ma.
nawet 580EX II nie ma.
zresztą ten Metz też chyba nie ma, a jedyna lampa mi znana ze współczesnych systemowych posiadająca fotocelę to Sigma EF-500 SUPER (i pewnie ta nowa 530 też, ale tego na nie wiem na 100%)
mozesz opisac sytuacje w ktorych maly palnik okazal sie uzyteczny i moze zalaczyc jakies fotki.....
Cofnij się na poprzednią stronę.
gabrielr24
22-02-2008, 21:32
Dzięki za odpowiedzi!
Bardzo mi pomogliście i chyba będzie MEZT :) Zastanawiam się teraz po co mi ta lampa do robienie zdjęć w domu i raz w roku w kościele, ale od przybytku mocy głowa nie boli lepiej mieć zapas niż ma zabraknąć.
Poszukam jeszcze sampli z METZA z dopalaniem palnikiem aby się upewnić.
Dzieki za odpowiedzi.
ok ale jaka liczbe przewodowa ma ta mala lampka?
Kolekcjoner
22-02-2008, 22:37
ok ale jaka liczbe przewodowa ma ta mala lampka?
58 ;-)
zresztą ten Metz też chyba nie ma, a jedyna lampa mi znana ze współczesnych systemowych posiadająca fotocelę to Sigma EF-500 SUPER (i pewnie ta nowa 530 też, ale tego na nie wiem na 100%)
czyli można ją wyzwolić lampa wbudowaną w body?
czyli można ją wyzwolić lampa wbudowaną w body?
Nie do końca, pierwszym błyskiem ,a wbudowana błyska 2 razy...
Metz'a 58 próbowałem na milion sposobów odpalić lampą zewnętrzną (1 błysk) i nie dało rady. Jeżeli Sigma ma wbudowaną fotocele to będzie reagować na pierwszy błysk. No chyba, że ma jakieś opcje na który błysk ma reagować w co wątpię ;)
gabrielr24
23-02-2008, 13:01
Wyzwalanie błyskiem nie polega na wyzwoleniu jej pierwszym błyskiem to NIE FOTOCELA. Nie wiem jak jest w Canonie, ale w Nikonie była seria błysków dzięki której lampa slave ustawiałą się automatycznie i-ttl.
Myślę, zę przy Canonie jest podobnie. Trzeba lampę wbudowaną przestawić jako master, a drugą jako slave. Wtedy lampa master ( ilością i długością przed błysków )da znać/ustawi w lampie slave odpowiednie parametry (moc błysku) przynajmniej ja tak to rozumiem.
Nie wiem jak z nowszymi puchami ale 350D nie ma opcji slave/master lampy wbudowanej ;) Mało tego, nie można wyłączyć e-ttl ;)
To co mówisz apropo nikona jest prawdą. W nikonie ustawia się lampę na master i odpala się normalnie SB-800. W Canonie już tak różowo nie jest ;)
gabrielr24
23-02-2008, 20:56
To porażka ten Canon!! Nikon nawet miał fotocele i to już w Sb-600! Ja tego nie używam więc i tak mi nie potrzebne, ale od przybytku głowa nie boli :razz:
Wracając do tematu jeszcze jedno pytanko. Jak jest z gwarancją na METZA i CANONA chodzi mi o palnik i elektronikę, jak z okresem naprawy, długością gwarancji, serwisami(kontakt, profesjonalizm)
No w kwestii fotoceli i złącza PC w Sabinkach to nikon rlz ;)
Metz z tego co wiem nie daje gwarancji na palnik tylko rok na elektronikę. Gdzieś nawet na forum Cichy o tym pisał... Najlepiej jak on powie, w końcu sprzedaje ;)
Z drugiej strony lampy aż tak nie padają więc sądzę, że gwarancja ma marginalną używalność.
Kolekcjoner
23-02-2008, 23:21
(.....)
Z drugiej strony lampy aż tak nie padają więc sądzę, że gwarancja ma marginalną używalność.
No może ale zawsze można "trafić w totka" i kupić taką, która padnie. I jedyne co wtedy zostaje to modlitwa do serwisu w Niemczech. Szczerze mówiąc mało kusząca perspektywa :(.
58 ;-)
tak wiem 58 ale tam mala doswatlajaca to chyba tyle ci "jaskolka"????
wg instrukcji obsługi, przy fotografowaniu na dwa palniki, główny otrzymuje 85% mocy, a mniejszy 15% mocy przy założeniu, że ustawisz kontrujący na moc 1/1 (a przynajmniej tak rozumiem instrukcję ;) ) Istnieje możliwość ustawienia jej jeszcze na 1/2 i 1/4 mocy.
Swoją drogą nie wiem ile ona ma LP i w sumie to mało ważna informacja. Ona jest tylko do kontrowania cieni jako błysk wypełniający i jedyna różnica polega na tym, czy bardziej likwidujesz cienie czy mniej, świadomie ustawiając jej moc w zakresie jaki podałem ;)
wg instrukcji obsługi, przy fotografowaniu na dwa palniki, główny otrzymuje 85% mocy, a mniejszy 15% mocy przy założeniu, że ustawisz kontrujący na moc 1/1 (a przynajmniej tak rozumiem instrukcję ;) ) Istnieje możliwość ustawienia jej jeszcze na 1/2 i 1/4 mocy.
Ja ustawiam zawsze 1/4 mocy i błysk jest wystarczający. Tak, że moim zdaniem spokojnie wystarczy do doświetlania przodu.
Witam
Jak wyglądają czasy ładowania lamp Metz 58 AF-1 i 580EX II ?
Czytając ten topic dochodzę do wniosku, że Metz jest lepszy od 580 i nie chodzi tu tylko o cenę. Dla mnie sprawa doświetlenia przy głównym świetle w sufit to na prawdę przydatna rzecz.
Czy ktoś zna inne argumenty przemawiające za Metzem, które tu jeszcze nie padły ?
dzięki za pomoc
ja zastanawialem sie nad lampa, po przeczytaniu opinii i zebraniu informacji stwierdzilem ze wystarczy mi 430 gdyz 580 byla i jest za droga [funkcje ktore i tak nie wykorzystam], ale pojawil sie Metz 58 AF-1 w cenie posredniej i z dodatkowym doblyskiem i przyznam ze ta wlasnie funkcja bardzo mnie zainteresowala a wiec jakie sa + i - metza w porownaniu z 430 poza sila blysku i cena oczywiscie, gdzie sa jakkies testy Metz 58 AF-1 lub jakies informacje, uzytkownicy czy ta lampa spelnia Wasze oczekiwania jakie sa wady????
gabrielr24
27-02-2008, 15:51
Pamiętaj, zę canon to canon. Kupisz 430stke i będziesz żałował bo z tym już w kościele nie powalczysz.
Lepiej wydać raz a pożądnie inaczej za pół roku sprzedasz ze stratą i wraz kupisz 580!
Alternatywą jest 550!! Mocna lampa i można znaleźć w dobrej cenie.
Pamiętaj, zę canon to canon. Kupisz 430stke i będziesz żałował bo z tym już w kościele nie powalczysz.
Lepiej wydać raz a pożądnie inaczej za pół roku sprzedasz ze stratą i wraz kupisz 580!
Alternatywą jest 550!! Mocna lampa i można znaleźć w dobrej cenie.
wlasnie canon nalepiej pasuje i wspolpracuje z canonem niestety
Tak gadacie jakby ktokolwiek, kiedykolwiek miał problem typu dogadanie się Canon - Metz. Prawda jest taka, że ta lampa się świetnie dogaduje z Canonem, ma te same funkcje i jeszcze trochę, a do tego kosztuje mniej. Kupowanie dla Marki (bo to Canon :O zupełnie jak bym z tego powodu miał wpaść w zachwyt) jest bezsensu.
Oczywiście jak ktoś chce mieć spokój psychiczny, że Canon i Canon MUSI się dogadać (a w cale nie musi, bo miałem już taki przypadek) to bierze C i wszystko jest ok;)
Metze świetnie gadają z body Canona. Jest tylko jeden problem - beznadziejny serwis Metza w PL. Poszukajcie, poczytajcie. Mam 54mz4. Ale teraz kupiłbym 580. Ze względu na serwis.
Powiem tak, od poczatku posiadam 430-tke, i jeszcze mi jej w kosciele niebraklo. Trzeba moze nieraz zdeka zwiekszyc moc,pokombinowac katen i iso na maxa,ale wystarcza.Jestem ogolnie zadowolpony.Niebylo mnie wtedy stac na 580, a dzis kiedy bylem poniekad przygotowany na zakup 580 jako mastera, pojawil sie Metz.Widze coraz wiecej powaznych opini od ludzi ktorzy maja ta lampe,lub maja o niej pojecie, na temat tego palnika,ma ta sama liczbe i Dogaduje sie super z lustrami Canon.
A tym wlasnie ze ma ten maly palniczek z przodu,w sumie w tym momencie wygrywa. Canon to Canon, ale Metz niejest jakas tam firma made in china czy cos, a uznym producentem Blitz-y. W sobote bede testowal w jednym z wiedenskich profifoto sklepow oba palniki, lacznie z moja 430.Juz sie niemoge doczekac, i musze powiedziec ze trzymam kciuki za Metz-em.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Metze świetnie gadają z body Canona. Jest tylko jeden problem - beznadziejny serwis Metza w PL. Poszukajcie, poczytajcie. Mam 54mz4. Ale teraz kupiłbym 580. Ze względu na serwis.
Akurat z tym przynajmniej ja problemow w Wiedniu mial niebede.
A ja zapytam jak jest z korekta ekspozycji w metzie - jest mozliwa szybka i latwa jej zmiana ? I blizej jej wygody 430 czy 580 ?
gabrielr24
27-02-2008, 17:45
To czekamy na twoje porównanie. Jestem mocno za Metzem, tylko praktyczny brak serwisu mnie przeraża, a przecież to tylko sprzęt i zawsze może się zepsuć.
A jak jest z 430ex i odbijaniem o sufit? nie jest za słaba? Ja jestem tylko amatorem i zdjęcia pstrykam dziecku w domu. Raz lub dwa razy w roku trafi się ślub kolegi, chrzest czy komunia. Zawsze lepiej jest mieć moc w zapasie. Boje się troszkę braku mocy w 430ex. Jej zasięg jest 15m krótszy niż Metza 580af. Procentowo 430ex jest ponad 30% słabsza niż C 580ex czy Metz 58AF, a taka liczba robi już wrażenie.
Mój zakup to na 80% METZ 58AF,na 10% 580EX, na 10% 430EX/550ex.
Musze jeszcze poczytać. Jak ktoś ma doświadczenia z 430EX/550EX/Metz 58AF to proszę o informację, krótkie sprawozdanie na PW. 580ex używałem i znam tą lampę.
Czy to, że 550ex nie dopasowuje się do CROPA ma jakieś znaczenie dla 20D i 580/430 będa lepiej dopasowywały się matrycy czy poprostu wpływa to na oszczędność energii dając bardziej zwężony błysk? Bo 550 dla 30mm widzi 30mm, a 580 dla 30mm widzi 45mm CROP kochany!
Jeszcze na jedno pytanie nie moge się doszukać odpowiedzi.
Jak ma się 550EX do 580EX nie chodzi mi o szybkość ładowania itp. ale o praktyczne doznania. Jak współpracuje z 20D? Nie ma problemów z niedoświetlaniem/przeswiatlaniem?
....brak serwisu mnie przeraża, a przecież to tylko sprzęt i zawsze może się zepsuć.
A jak jest z 430ex i odbijaniem o sufit? nie jest za słaba? Ja jestem tylko amatorem i zdjęcia pstrykam dziecku w domu. Raz lub dwa razy w roku trafi się ślub kolegi, chrzest czy komunia. Zawsze lepiej jest mieć moc w zapasie. Boje się troszkę braku mocy w 430ex. Jej zasięg jest 15m krótszy niż Metza 580af. Procentowo 430ex jest ponad 30% słabsza niż C 580ex czy Metz 58AF, a taka liczba robi już wrażenie.
Mój zakup to na 80% METZ 58AF,na 10% 580EX, na 10% 430EX/550ex.
Musze jeszcze poczytać. Jak ktoś ma doświadczenia z 430EX/550EX/Metz 58AF to proszę o informację, krótkie sprawozdanie na PW. 580ex używałem i znam tą lampę.
tez stoje przed takim wyborem / dylematem w najblizszym czasie ... wszelkie informacje bardzo beda pomocne......
brak serwisu - metz trzeba to niestety brac pod uwage mieszkajac np. nad Warta
a jak gabarytowo C 430 i M 58?
pracowalem na pozyczonej 380 ale nie bylem zachwycony niestety, prawdopodobnie to jednak brak doswaidczenia dal mi w kosc........
to bedzie moja pierwsza wlasna lampa, pozniej chce dokupic jakas druga jako 2 do mobilnego studia
czy M 58 poza serwisem nie ma minusow?!?!?!?
gabrielr24
28-02-2008, 11:23
Z postów wynika, ze METZ ma tylko plusy. Ja się zastanawiam nad METZ 58 AF-1 i Canon 550EX. Chodzi głównie o cenę bo ja robie 20 zdjęć miesięcznie i jak pisałem raz do roku u znajomego jakaś uroczystość.
550EX jest dobrą lampą profesjonalną, a że weszłą 580ex to nie znaczy. ze 550ex pzrestaął błyskać. Różnica w cenie jest 400zł, a 550ex też była wielkim chitem i mazreniem niejednego fotografa. Musze się jeszcze ze 2 dni przespać z problemem.
paweleverest
28-02-2008, 11:33
Ja spałem dni kilka ale w końcu wybrałem Metza. Też z lampa pstrylkam sporadycznie więc na jakies zestawy bezprzewodowe raczej nie patrze a tutaj w cenie jednej lampy masz praktycznie 2 (bo ta kukułeczka w niektórych sytacja w połoczeniu z odbiciem od sufitu potrafi zdziałac cuda :))
Ja sie moze jakos w sobote wieczorkiem wypowiem po wyprobowaniu.
A ja zapytam jak jest z korekta ekspozycji w metzie - jest mozliwa szybka i latwa jej zmiana ? I blizej jej wygody 430 czy 580 ?
W 54 jest kółko (z tyłu po prawej) i nim się szybkie korekty trzaska. W 58 kółka nie ma... Nie wiem, czy jest wygodnie.
54 wygląda z tyłu tak:
źródło (http://www.pstryk.pl/img/6/06096/main06096-012868.jpg)
Na forum nikona (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13078) porównywali Metz-a 58 AF-1 z nikonowskim sb-800. W/g specyfikacji, obie lampy powinny mieć taką samą moc, jednak w praktyce okazało się, że Metz zawyża na papierze parametry tej lampy i błyska słabiej.
Dodatkowo Metz nie sprzedaje dyfuzora na tą mniejszą lampkę w 58 AF-1...
Z drugiej strony nie wiem, jak wyglądało by porównanie tego Metza z canonowskim 580ex II.
gabrielr24
28-02-2008, 12:49
A jak wygląda porównanie Metza 58af-1 do C 550ex? Obie mają E-TTL II i coraz bardziej zmierzam do 550 miż metza ze względu na cenę.
Proszę o wypowiedź osób które używają lampy Canona 550ex z 20D/30D!!
Czy e-ttl II działa poprawnie, jak z powtarzalnością?
gabrielr24
29-02-2008, 22:17
A jak jest naprawdę z serwisem METZA? Z tego co wyczytałem to go praktycznie nie ma. Z drugiej strony mogę zawsze reklamować u sprzedawcy, a nie w serwisie. Gorzej ponoć z palnikiem na który nie ma gwarancji. Mam trochę stracha przed kupnem 58AF-1 choć mam na niego kasę, ale nie miło byłoby 1200zł wyrzucić w błoto. Mała lampa, a wielki dylemat :x
hey,
od czwartku mam metza 58-af... jak na razie nie mialem czasu potestowac, pare tylko zdjec na probe, ale jesli nie bedzie zadnych huraganow nad morzem, to smigam na opuszczone fabryczki, beda tam duze ciemne pomieszczenia - zobaczymy jak sie sprawi.
moje pierwsze wrazenia sa bardzo pozytywne... mozliwosci lampy duze, trzeba je tylko okielznac i zaprzegnac do pracy :)
pozdrawiam
gabrielr24
01-03-2008, 16:04
Bardzo by mnie interesowały fotki domu. Jakieś portreciki z lampą skierowaną w sufit i doświetlenie tym małym palniczkiem na wprost.
Czy mógłbyś mi podesłąć kila fotek jak się ten drugi palnik spisuje?
Mój mail: gabrielr24@gmail.com
Puste fabryki raczej mnie nie interesują bardziej zdjęcia w domu czyli światło odbite i dlatego kusi mnie drugi palnik w metzu.
ok :) co do pustych fabryk, to elektrownia atomowa w Żarnowcu, do tego bedzie jeszcze uposzczony dworek i kaszubska chalupa.. a portrecik tez sie jakis zrobi kolezance z ekipy... oby tylko tak nie wialo, jak zapowiadaja.
pozdrawiam
Jacek Deka
01-03-2008, 17:08
Czy z tym Cash Back to nie są jakieś jaja?
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/canon-speedlite-580exii.bhtml?from=ceneo
Czy z tym Cash Back to nie są jakieś jaja?
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/canon-speedlite-580exii.bhtml?from=ceneo
Dlaczego jaja?
Chłopaki działają szybko :-)
Aparaty na ich stronie też już masz w takim zestawieniu.
gabrielr24
01-03-2008, 18:45
Fajna sprawa ale nie u nich w sklepie! Po rabacie / zwrocie i tak będzie drożej niż na allegro!!
Zna ktoś tego sprzedającego?
http://allegro.pl/item318015513_lampa_metz_mecablitz_58_af_1_nowa_do _nikon_i_canon.html
Gwarancja na lampę 2lata!!!
Fajna sprawa ale nie u nich w sklepie! Po rabacie / zwrocie i tak będzie drożej niż na allegro!!
To fakt.
To się "marketing" nazywa :-)
Nie wiem co wy macie z tym serwisem Metza...
Po pierwsze to jest w niemczech i nie ma żadnego problemu. Ja osobiście wolałbym nie mieć do czynienia z polskim serwisem canona, który tutaj jest brany jako plus przy zakupie 580EXII
Po drugie, Przeszperajcie CB, CF, Nikon ... Nie widziałem i nie słyszałem, aby komuś padł palnik w 58 AF-1 w okresie gwarancyjnym i aby miał z tego tytułu jakiś problem. (co nie oznacza, że do tego nie doszło nie mniej jednak szanse na taką sytacje to jak duży lotek i 6tka ;) ) Poza tym.. Gdyby padło to zaraz na CB byłby topic niezadowolonego użytkownika wyklinającego Metza w niebo głosy gloryfikując przy tym Canona gdzie by było pod nim milion postów typu "Co Canon to Canon " ;)
Po trzecie to śmiem twierdzić, że Metz się lepiej zna na produkcji lamp błyskowych niż Canon... Metz zajmuje się przede wszystkim produkcją lamp, a canon produkuje wszystko ;)
Nie twierdzę, że Metz jest od cholery lepszy od 580EXII czy coś, bo moim zdaniem te lampy są niemal identyczne. Dla jednego plusem będzie, że ma lampe Canona, dla innego dodatkowy palnik, dla trzeciegio serwis żytniej, a czwarty to wszystko oleje i się przeżuci na bierki. Nie rozumiem tylko Wątpliwości typu "czy się dogada?" "a nie ma serwisu", "a nie ma gwary na palnik". Moim zdaniem szukanie dziury w całym i jak ktoś ma kupić Metza i się bać że zaraz wybuchnie to niech kupi Canona i "śpi spokojnie" ;)
Po pierwsze to jest w niemczech i nie ma żadnego problemu. Ja osobiście wolałbym nie mieć do czynienia z polskim serwisem canona, który tutaj jest brany jako plus przy zakupie 580EXII
Serwis jest w Trójmieście. FotoTechnika.
Po drugie, Przeszperajcie CB, CF, Nikon ... Nie widziałem i nie słyszałem, aby komuś padł palnik w 58 AF-1 w okresie gwarancyjnym i aby miał z tego tytułu jakiś problem.
http://foto.recenzja.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=10564&highlight= - wypowiedź Krzych.
Mam 54MZ4 - świetna lampa. Ale jak się zepsuje, to chyba do kosza pójdzie ;> Poczytaj też wypowiedzi bodaj roa na tym forum o serwisie FotoTechniki... Lepiej nie mieć z nimi doczynienia.
Tak czy owak są to sporadyczne przypadki tak samo można się doszukać wadliwych 580EX II.
Z serwisem Canona też lepiej nie mieć do czynienia ;P
Nie słyszałem, żeby serwis Canona naprawiał lampę 2 miesiące...
Za to ma wiele innych ciekawszych osiągnięć ;)
Kolekcjoner
02-03-2008, 23:09
Po drugie, Przeszperajcie CB, CF, Nikon ... Nie widziałem i nie słyszałem, aby komuś padł palnik w 58 AF-1 w okresie gwarancyjnym i aby miał z tego tytułu jakiś problem. (co nie oznacza, że do tego nie doszło nie mniej jednak szanse na taką sytacje to jak duży lotek i 6tka ;) ) Poza tym.. Gdyby padło to zaraz na CB byłby topic niezadowolonego użytkownika wyklinającego Metza w niebo głosy gloryfikując przy tym Canona gdzie by było pod nim milion postów typu "Co Canon to Canon " ;)
Po trzecie to śmiem twierdzić, że Metz się lepiej zna na produkcji lamp błyskowych niż Canon... Metz zajmuje się przede wszystkim produkcją lamp, a canon produkuje wszystko ;)
Nie twierdzę, że Metz jest od cholery lepszy od 580EXII czy coś, bo moim zdaniem te lampy są niemal identyczne. Dla jednego plusem będzie, że ma lampe Canona, dla innego dodatkowy palnik, dla trzeciegio serwis żytniej, a czwarty to wszystko oleje i się przeżuci na bierki. Nie rozumiem tylko Wątpliwości typu "czy się dogada?" "a nie ma serwisu", "a nie ma gwary na palnik". Moim zdaniem szukanie dziury w całym i jak ktoś ma kupić Metza i się bać że zaraz wybuchnie to niech kupi Canona i "śpi spokojnie" ;)
Masz raję i nie masz ;). Nie ma rzeczy które się nie psują. To może być istotny argument przeciw - przy zakupie. Sam mam Metz'a i wiem, że to świetne lampy ale z tą gwarancją i serwisem to jest kicha kompletna. To nie jest "szukanie dziury w całym" 8).
Nosferat
04-03-2008, 00:17
Zastanawiam sie w somie ktora lampe bardziej wykorzystam, zajmuje sie glownie reporterka, zdjecia na imprezach, koncertach w klubach, czasami jakies wesele czy inna balanga tego typu.
Za 580 ex przemawia jakosc wykonania i brak klopotow w dogadywnaiu sie ze sprzetem.
Natomiast na korzysc Metza 58 af-1 przemawia glownie drugi palnik, to czego sie glownie tu obawiam to zglaszane klopoty w dogadywaniu sie z canonem i jakies jajca z gwarancja.
Poki co posiadam 400d, za jakies pol roku rok bedzie zmiana puszki.
Nigdzie nie moge znalezc sampli wykorzystania tego 2 palnika po za http://img89.imageshack.us/img89/2517/metz58ou1.jpg
gabrielr24
04-03-2008, 10:15
Kłopoty z dogadywaniem miały stare Metzy w nowych już tego nie ma. Kłopoty były przy 300D i 350D. O kłopotach przy 20D i w górę nie słyszałem. Problem leżał po stronie stopki/kostki do lampy, a nie po stronie samej lampy. Problem ten raczej powinien być wyeliminowany, ale zawsze dobrze spytać Chichego on ma lampy na stanie i niech się wypowie.
Najlepiej niech Cichy się przyzna której lampy on używa tylko sczeże!!. Ma możliwość przetestowania większości modeli więc wybrał najlepszą :grin:
czyli z 350d [poki co] M58 sie nie dogaduje dobrze ????
jak jest z rozpoznaniem matrycy z cropem????? 430 i 580 widzi i dostosowuje????
gabrielr24
05-03-2008, 10:58
Jak już było w innych postach. Nowe metzy dobrze się synchronizują z body, nie ma problemów jak ze starymi lampami.
Co do dopasowywania się do CROPa to bym się nie martwił. Było już o tym mówione - poszukaj, a znajdziesz - .
Dostosowanie się do cropa to poprostu większa oszczędność baterii. Chdzi głównie o to, że lampa bierze ogniskową z obiektywu. Czyli ( czysto retorycznie) jak masz na obiktywie 50 to lampa ustawia się na 50, powiedzmy że to kąt błysku 60 stopni, natomiast matryca rejestruje tylko część obrazu CROP i ogniskowa 50 po cropie jest 80 co daje kąt widzenia 40 stopni, a lampa oswietla kąt widzenia dla ogniskowej 50 czyli 60 stopni bo nie wie, ze aparat widzi inaczej czyli 20 stopni kadru ( 50%) jest oświatlane niepotrzebnie co wpływa na lp lampy, oraz żywotność baterii.
Oczywiście to mi się tak wydaje, a ile w tym prawdy niech powiedzą znawcy.
Właśnie dziś nowiutka 58 wpadła mi w ręce. Potwierdzam lampa jak najbardziej dopasowuje sie do cropa. Jeśli zajdzie potrzeba mogę zamieścić kilka fotek z kukułka i bez;) Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, menu łatwe i w sumie po paru minutach bez instrukcji lampa obcykana. Jedna tylko sprawa mnie zadziwia, a mianowicie kwestia fotoceli, w większości sklepów internetowych zamieszczona jest informacja, że lampa ma fotocele a jakoś nie moge wyzwolić błysku zdalnie lampą z body...i właśnie nadchodzi moment gdy trzeba poczytać instrukcję;)
Ta lampa nie ma fotoceli..
może robić jako slave ale za sterownik służyć musi albo ina 550/580 albo specjalny transmiter..
Najlepiej niech Cichy się przyzna której lampy on używa tylko sczeże!!. Ma możliwość przetestowania większości modeli więc wybrał najlepszą :grin:
Cichy używa 580 EX 1, ale chcę sprzedać i zamienić na 58AF1:)
(...) lampa ma fotocele a jakoś nie moge wyzwolić błysku zdalnie lampą z body...i właśnie nadchodzi moment gdy trzeba poczytać instrukcję;)
Żadnej lampy nie wyzwolisz z body, Sigmy mają fotocelę, ale reagują na 1-wszy błysk, czyli i tak kupa :) Canony i Metze nie mają fotoceli.
W takim razie czy są fotocele "zewnętrzne" które wyzwolą błysk 58'ki po przedbłyskach doświetlających AF wbudowanej lampy?
Do poprzedniego aparatu miałem lampkę SOLIGOR DG 340-AZ, ona miała pięć ustawień fotoceli. Między innymi takie które pozwalało ominąć przedbłyski.
No i sprzedana 580 :) Pobawiłem się trochę swoim Metzem i rada dla użytkowników - zróbcie sobie dyfuzor na "kukułkę" - bez dyfuzora nie doświetla dołu trochę, ale z dyfuzorem i głównym palnikiem w górę jakość naświetlenia kadru jest powalająca!
No i sprzedana 580 :) Pobawiłem się trochę swoim Metzem i rada dla użytkowników - zróbcie sobie dyfuzor na "kukułkę" - bez dyfuzora nie doświetla dołu trochę, ale z dyfuzorem i głównym palnikiem w górę jakość naświetlenia kadru jest powalająca!
Daj jakiś przykład.. najlepiej tego samego z 580ki i metza ;)
SdoubleU
21-03-2008, 21:21
I ten dyfuzor pokaż jaki zrobiłeś.
Już nie mam 580tki, wiec nie bedzie porównania.
PS. Ale pokażę ten dyfuzor.
Metodą prób i błędów wybrałem materiał - z jednego matowego opakowania od kart CF. Ale trzeba kombinować, nie wszystkie plastiki dobrze rozpraszają.
Poniżej fotka z błyskiem z samej kukułki (bez palnika głównego) - u góry bez dyfuzora, na dole z dyfuzorem. Jak na lampkę doświetlającą bardzo ładnie błyska, jak włączymy palnik główny to jest miód malina. :)
źródło (http://img222.imageshack.us/img222/6157/kukulkaiv7.jpg)
A jak wyłączyłeś palnik główny? i ponawiam pytanie o fotocele.
A jak wyłączyłeś palnik główny? i ponawiam pytanie o fotocele.
Nie wyłączyłem, ale na zdjęciu błysku nie ma, sam błysk z kukułki. Fotocela to nie do mnie.
Nie wyłączyłem, ale na zdjęciu błysku nie ma, sam błysk z kukułki. Fotocela to nie do mnie.
Nie jakiś tępy chyba jestem, jak to niema błysku z głównego palnika??? To gdzie się podział?
Może trochę nie na miejscu ale nie będe zakładał nowego tematu a mam pytanie.
Zakupiłem M 48 AF-1 i wspomaganie AF świeci troszkę koślawo tzn świeci powyżej i lekko w lewo od wszystkich pól AF. Da się to jakoś regulować ?
Mam tak na 85 1.8 i na kicie też :(
Nie jakiś tępy chyba jestem, jak to niema błysku z głównego palnika??? To gdzie się podział?
Podział się tam, gdzie w żaden sposób nie mógł przedostać się do kadru.
A możesz pokazać jak wygląda ta lampa METZ'a od tyłu?
A możesz pokazać jak wygląda ta lampa METZ'a od tyłu?
A o którą lampę Ci chodzi 58 AF-1 czy kolegi źle doświetlającą AF czyli 48 AF-1?
Poniżej fotka z błyskiem z samej kukułki (bez palnika głównego) - u góry bez dyfuzora, na dole z dyfuzorem. Jak na lampkę doświetlającą bardzo ładnie błyska, jak włączymy palnik główny to jest miód malina. :)
Cichy,
ale powiedz jeszcze na jakiej ogniskowej ta fotka i potwierdź, że na FF (no chyba, że na cropie robiłeś) - bo rozumiem, że kukułka nie ma zoom'a?
Chodzi mi o Metz 58 AF-1
Wystarczy poszukać...
http://www.metz.de/de/foto-elektronik/metz-mecablitz-modelle/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-1-digital/produktbeschreibung.html
Po drugie, Przeszperajcie CB, CF, Nikon ... Nie widziałem i nie słyszałem, aby komuś padł palnik w 58 AF-1 w okresie gwarancyjnym i aby miał z tego tytułu jakiś problem. (co nie oznacza, że do tego nie doszło nie mniej jednak szanse na taką sytacje to jak duży lotek i 6tka ;) )To chyba zaczne czesciej grac w totka, bo dzis w ta Wielkanocna Niedziele uslyszalem "ciekawy" trzask glownego palnika i po ustawieniu lampy do pionu posypaly sie kawaleczki szkla. Dokladnie to pstryknalem 162 fotki (DWA dni pstrykania). Palnik strzelil przy 0 EV, w temperaturze pokojowej :/
PZDR
PS.Zaczynam naprawde grac w totka :P
No pięknie, więc pierwszy znany mi przypadek o padnięciu. Ale skoro zaraz po zakupie, to chyba możesz zwrócić lub wymienić na nową ? W końcu to chyba jakaś wada fabryczna, a nie zużycie naturalne.
Instrukcja jest Ci jeszcze potrzebna ? ;)
Tez mi sie wydaje, ze po prostu trafilem na bardzo rzadki okaz ;) Co do instrukcji to jak najbardziej jestem nia zainteresowany. Lampa jest swietna i jako totalny maniak, musze przeczytac ze 100% zrozumieniem calutka instrukcje :)
PZDR
PS. z tą instrukcją to nie była propozycja, ode mnie zeskanowana PL na pewno nie wyjdzie.
PS. z tą instrukcją to nie była propozycja, ode mnie zeskanowana PL na pewno nie wyjdzie.
Ja nie rozumiem dlaczego są takie problemy z instrukcją? Nie dotyczy to zresztą tylko Metza, z Canonem jest ten sam problem...
Przecież taka instrukcja często może stanowić kryterium wyboru sprzętu - potencjalny nabywca się zapozna i kupi. A tu mu się utrudnia zapoznanie...
w cywilizowanych krajach wygląda to tak:
http://www.metz.de/de/foto-elektronik/bedienungsanleitungen.html
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=DownloadIndexAct
ciekawe kiedy my do tego dorośniemy, o ile w ogóle...?
To nie do mnie z tym pytaniem, ja każdemu klientowi daję instrukcję PL na papierze :)
Kolekcjoner
25-03-2008, 19:51
Ja nie rozumiem dlaczego są takie problemy z instrukcją? Nie dotyczy to zresztą tylko Metza, z Canonem jest ten sam problem...
Przecież taka instrukcja często może stanowić kryterium wyboru sprzętu - potencjalny nabywca się zapozna i kupi. A tu mu się utrudnia zapoznanie...
w cywilizowanych krajach wygląda to tak:
http://www.metz.de/de/foto-elektronik/bedienungsanleitungen.html
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=DownloadIndexAct
ciekawe kiedy my do tego dorośniemy, o ile w ogóle...?
No jest to dziwne. Fakt, że u nas nie ma polskiego oddziału Metz'a i stąd to może wynikać. Z innymi sprzętami też tak bywa.
Jedyne sensowne wyjście to nauczyć się angielskiego i wtedy większość instrukcji można pobrać jako pdf-y.
To nie do mnie z tym pytaniem, ja każdemu klientowi daję instrukcję PL na papierze :)
No to teraz wystarczy dotrzeć do klientów Cichego i korumpować ;) .
To jest ciekawe, bo wersja papierowa w Polsce istnieje a wersja elektroniczna nie. Przeciez to zaden problem aby takowa byla do pobrania.
Pisalem juz o tym (ale ktos usunal tego posta), ze polska instrukcje mozna zakupic za 50zl, dla mnie to idiotyzm!
PZDR
PS. Kontynuuje watek o instrukcji tutaj, gdyz stad nie zostalo to usuniete. Wyczyszczono watek, ktory ewidetnie opowiada o manualu do Metza. Nierozumiem tego ale coz ...
Tak z tą instrukcja to jakieś jaka. Biorąc pod uwagę, że sprzedawanie produktów bez polskiej instrukcji to łamanie praw konsumenta. Ja kupiłem Metza 58 Af-1/C w sklepie internetowym jakieś 1,5 tygodnia temu, instrukcji nie otrzymałem. Panienka w sklepie tłumaczy, że w opisie produktu niema info o instrukcji PL i dlatego jej nie dostałem. To jej powiedziałem, że łamią prawo i że nie omieszkam napisać do UOKiK. Stwierdziła, że zobaczy co da się zrobić. Narazie czekam, jak się nie odezwą piszę do UOKIK ;)
jeklaskaMM
26-03-2008, 21:00
Tak z tą instrukcja to jakieś jaka. Biorąc pod uwagę, że sprzedawanie produktów bez polskiej instrukcji to łamanie praw konsumenta. Ja kupiłem Metza 58 Af-1/C w sklepie internetowym jakieś 1,5 tygodnia temu, instrukcji nie otrzymałem. Panienka w sklepie tłumaczy, że w opisie produktu niema info o instrukcji PL i dlatego jej nie dostałem. To jej powiedziałem, że łamią prawo i że nie omieszkam napisać do UOKiK. Stwierdziła, że zobaczy co da się zrobić. Narazie czekam, jak się nie odezwą piszę do UOKIK ;)
a w jakim sklepie kupiłeś tą lampę jeśli wolno zapytać?
Nosferat
26-03-2008, 21:22
A taka drobnostka, nie to zebym chcial wykorzystac te lampy do zdjec podwodnych ale jak jest ze szczelnoscia w tych lampkach, 580ex zdaje sie oferuje calkiem solidne uszczenianie, a jak sprawa wyglada z Metzem?
Kolekcjoner
26-03-2008, 23:17
A taka drobnostka, nie to zebym chcial wykorzystac te lampy do zdjec podwodnych ale jak jest ze szczelnoscia w tych lampkach, 580ex zdaje sie oferuje calkiem solidne uszczenianie, a jak sprawa wyglada z Metzem?
Pod wodą nie sprawdzałem ;) ale moja (Mz 76) na dość silnym deszczu działała normalnie.
Lulu1988
27-03-2008, 14:07
Przepraszam za (poniekad) powielenie pytania, ale w najblizszych 2 miesiacach zamierzam dokupic lampe (jednak mocniejsza dla swietego spokoju) i mam dylemat bo 580 II wynioslaby mnie 320euro (po odliczeniu CB) a Metza 58 -- 310euro. Co tak naprawde jest lepsze :confused: Zaznaczam, ze napis CANON zamiast Metz nie wzbudza we mnie skrajnych emocji ;)
Moze taka mala ankiete zrobimy? :)
Zapomnialem zapytac o jeszcze jedna rzecz: czy 'kukulka' w przypadku metza (oczywiscie z 'dyfuzorem') przydalaby sie do lekkiego doswietlania przy makro?
Yoshitaka
28-03-2008, 23:59
To jej powiedziałem, że łamią prawo i że nie omieszkam napisać do UOKiK. Stwierdziła, że zobaczy co da się zrobić. Narazie czekam, jak się nie odezwą piszę do UOKIK ;)
To jak z EX 580II, brak instrukcji. Ale sprzedawcy obeszli problem. Dają parę kartek gołego tłumaczonego tekstu.
Więc niczego zrobić im nie można, bo instrukcję PL masz a to, że formatu A4 z latającymi kartkami to szczegół :/
Canonowicz
30-03-2008, 02:39
Witam wszystkich.
Od dłuższego już czasu przeglądam to forum jednak to jest mój pierwszy post. I może zacznę od pomocy dla użytkowników lampy Metz 58, którzy nie otrzymali instrukcji razem z lampą. Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę taką instrukcję przesłać na e-mail. W moim przypadku było tak, że instrukcji w języku polskim nie otrzymałem razem z lampą ale po interwencji w sklepie internetowym, w którym ją zakupiłem otrzmałem najpierw wersję elektroniczną, a za 5 dni przyszła wersja papierowa. Zainteresowanych proszę o podawanie e-maili.
Witam,
Jestem zielony w temacie lamp dlatego proszę o pomoc. Mam 400D, i potrzebuję kupić lampę w miarę uniwersalną (do zdjęć w pomieszczeniach, oraz do zdjęć w studiu). Chodzi mi o to, żeby lampa miała możliwość odłączenia od aparatu, zamocowania na statywie i odpalenia.
Co muszę kupić do tego? i czy jest to możliwe, bo 400D nie ma PC SYNC, więc nie wiem czy tak mogę zrobić..?? Zeby podłączyć do niego "zdalnie" lampę. I jaką lampę wybrać zeby tak się dało zdalnie ją odpalać.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie co kupić, i czy to możliwe...
Dzięki
Paweł
Właśnie dostałem informację, że polska gwarancja na lampy Metza BĘDZIE obejmowała również palniki. To chyba dobra informacja dla wszystkich niezdecydowanych :)
Witam wszystkich serdecznie :))
Pozwolę sobie zrobić doczepkę do tego postu w kwestii następującej. Sam zastanawiam się nad zakupem lampy do canona 40d i mam takie pytanie: Jak wygląda obsługa lampy Metz 58 z poziomu menu aparatu i czy w ogóle jest taka możliwość ?? Bo w przypadku lampy 580 EX II, można nią sterować z poziomu aparatu.
Witam wszystkich serdecznie :))
Pozwolę sobie zrobić doczepkę do tego postu w kwestii następującej. Sam zastanawiam się nad zakupem lampy do canona 40d i mam takie pytanie: Jak wygląda obsługa lampy Metz 58 z poziomu menu aparatu i czy w ogóle jest taka możliwość ?? Bo w przypadku lampy 580 EX II, można nią sterować z poziomu aparatu.
No jasne, że sterujemy z poziomu aparatu. A z jakiego poziomu można inaczej sterować :D
No jasne, że sterujemy z poziomu aparatu. A z jakiego poziomu można inaczej sterować :D
Cichy nie ściemniaj.. pytającemu chodzi o obsługę z MENU aparatu - taką jak ma 580Ex II (typu CFy lampy itp. ustawiane w aparacie) a tego chyba metz nie ma..
Dzięki Arturs :)))
Właśnie to miałem na myśli :)) tylko źle się wyraziłem :((
Trzeba będzie sprawdzić "organoleptycznie" w jakimś sklepie jak to się ma :))
Tak czy owak dzięki wielkie Panowie za pomoc :))
Jak wygląda obsługa lampy Metz 58 z poziomu menu aparatu i czy w ogóle jest taka możliwość ?? Bo w przypadku lampy 580 EX II, można nią sterować z poziomu aparatu.
Właśnie to miałem na myśli :)) tylko źle się wyraziłem :((
Jak widać dobrze się wyraziłeś.. tylko Cichy jako sprzedawca trochę wychodzi przed szereg ;)
No ale oświećcie mnie, co można z poziomu aparatu ustawić, prócz kompensacji błysku ? Pytam, bo nie wiem.
PS. Pogrzebałem troche w CFn, takie pierdoły jak wyłączenie doświetlenia AF, wyłączenie błysku, kompensacja błysku oczywiście działąją z Metzem.
No ale oświećcie mnie, co można z poziomu aparatu ustawić, prócz kompensacji błysku ? Pytam, bo nie wiem.
Może po prostu zajrzyj do instrukcji/review 40D ?
http://canon.rkol.pl/download/40D.zip
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page11.asp (Flash Control)
• External flash function setting
• External flash C.Fn setting
• Clear external flash C.Fn setting
Działa na razie tylko z 580 EX II i którąś lampą do makro.
W skrócie - chodzi o możliwość zmiany CFn lampy z poziomu aparatu.
W 5d tego nie ma, jest :
• Flash firing
Enable
Disable
• Built-in flash function setting
Flash mode: E-TTL II
Shutter sync
1st curtain
2nd curtain
Flash exp. comp
-2 to +2 EV
E-TTL II
Evaluative
Average
I wszystko działa w Metzu.
W 5d tego nie ma
Ano nie ma... ale pytanie było wyraźnie zadane o 40D i niekoniecznie skierowane dokładnie i tylko do Ciebie :roll: .
Ktokolwiek kto ma 40D i Metza 58 niech po prostu sprawdzi i odpowie na post #101 , bez gdybania.
Cichy - mylisz C. Fn. aparatu i C. Fn. lampy. W 40D możesz zmienić ustawienia C.Fn. założonej 580EXII - nie trzeba grzebać przyciskami na lampie, nie pamiętam czy przypadkiem nie są opisane C.Fn lampy w aparacie (w lampie masz tylko numer funkcji, a w aparacie AFAIR masz opis co dana funkcja robi).
a czy Metz ma jakieś Cfn ?
Nie mam Metza do C, nie wypowiem się. Nawet gdyby miał, jest to _bardzo_ mało prawdopodobne, żeby można było je zmieniać z poziomu puszki
augustyniuk
04-04-2008, 13:34
Kupiłem Metz 58 AF-1. Dla mnie bomba, polecam. Wcześniej używałem 580 EX. Metz zdecydowanie na plus. Dodatkowy palnik to nie tylko gadżet. Warta swojej ceny, tym bardziej, że tańsza niż 580-tka.
Odnosnie serwisu, moj Metz dotarl do mnie po tygodniu ... dwa dni wysylka, dwa dni naprawa i trzy dni powrot. Nie jest zle :)
PZDR
PS.Tak serwis dziala we Francji, mam nadzieje, ze w Polsce jest podobnie.
Kolekcjoner
05-04-2008, 13:22
Odnosnie serwisu, moj Metz dotarl do mnie po tygodniu ... dwa dni wysylka, dwa dni naprawa i trzy dni powrot. Nie jest zle :)
PZDR
PS.Tak serwis dziala we Francji, mam nadzieje, ze w Polsce jest podobnie.
Hmmm..... nadzieją matką.... 8). Ale może trzeba mieć nadzieję ;):D, że i u nasz się coś ruszy.
Tomanderos
05-04-2008, 22:43
Jezeli chcesz zaoszczedzic troche floty to polecam 430EX
Sam taką posiadam i poki co wystarcza mi w zupelnosci.
Nowke mozna kupic juz od niewiele ponad 700zl
pozdr.
Metz Mecablitz 58 AF-1 jest lepszy oraz co najważniejsze, tańszy, od Speedlite'a 580EX II.
Pozdrawiam
i z tego Co się dzisiaj dowiedziałem od TIPa Mega awaryjny!
A co miał Tip w ofercie? Pewnie akurat co innego :]
A co miał Tip w ofercie? Pewnie akurat co innego :]
Polecał 580 II, choć zapewniał że ma i Metz'a...
trochę mnie to zdziwiło?
Kolekcjoner
06-04-2008, 23:30
No a coś więcej, bo to dość poważna wada - jeśli prawdziwa - szczególnie, że nigdzie nie dotąd nie słyszałem o czymś takim.
I to jest powód by w dwóch wątkach o tym samym pisać? :roll:
A propos gwarancji metza jeszcze - dostałem właśnie informację (nieoficjalną) że faktycznie był problem w niektórych partiach z palnikiem, ale firma zmieniła zastosowany komponent i już teraz przepaleń palnika ma nie być. No i gwarancja na lampy jest (będzie?) pełna. Poczekajmy na oficjalne info na stronie.
UPDATE
"Stanowisko firmy Metz w sprawie awarii palników lamp błyskowych
W związku ze zdarzającymi się przypadkami uszkodzeń palnika w lampach Metz 58AF-1 W dniu 5 04 2008 Firma Metz informuje że przyczyna tych awarii została już zdiagnozowana i usunięta , nie powinna się już powtarzać.
Wszyscy użytkownicy, którzy nabyli już te lampy i którym zdarzy się taki przypadek , proszeni są o dostarczenie ich do dystrybutora FH Foto-Techniki w Gdańsku która prześle uszkodzoną lampę do serwisu fabrycznego producenta, gdzie lampa zostanie naprawiona bezpłatnie. (przyp. oczywiście chodzi o lampy kupione z polskiej dystrybucji)
Za wszystkie utrudnienia z tym związane firma Metz przeprasza swoich użytkowników. "
Tak więc, jeśli kogoś przed zakupem lampy blokowała niejasna sytuacja z gwarancją - może teraz spokojnie nabyć lampę Metza i cieszyć się możliwościami, jakie dają nam 2 palniki (mój obiecany test + zdjęcia w akcji (ślubne) już za parę dni).
Zapytam czy opisana wada nie dotyczy 48 AF-1, wszak to inna lampa lecz wyszła na rynek w tym samym sorcie ?
Wydaje sie, ze jakas partia palnikow miala wade fabryczna i stad te "trzaski". Przetestowalem lampe i sprawuje sie swietnie, strobo mruczy milutko dajac ladne swiatlo :)
PZDR
Hej,
i co z tymi obiecanymi testami, i zdjeciami w akcji? (do Cichego)
dzieki,
pzdr,
Paweł Niezgoda
Fotografia ciąża (http://niezgoda.ovh.org)
Też czekam na te testy, tym bardziej, że cena 580 EX II w Fotojokerze stała się bardzo zachęcająca... a trzeba wybrać którąś z lamp.
Napiszcie jakie testy chcecie, moze ja cos zamieszcze. Prosze Was o podanie mi scenariusza na testy aby mogl wykonac je jak najlepiej.
Niestety nie mam 'jeszcze' 580tki, wiec nie moge zrobic testu porownawczego :/
PZDR
Próbuję coś stworzyć, ale chyba nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać. Jak na razie mam sporo zdjęć "z akcji", a jak zrobić test lampie błyskowej to za bardzo nie wiem... Może ktoś z Poznania zna się bardziej na błyskotkach, mógłbym udostępnić Metze do przetestowania i porównania ze Speedlitami ?
To ja się podłączę z tematem, myślałem o jakieś taniutkiej lampie, korzystam BARDZO rzadko i 420tka wydała mi się fajna ze względu na cenę, ktoś coś powie na jej temat??
To ja się podłączę z tematem, myślałem o jakieś taniutkiej lampie, korzystam BARDZO rzadko i 420tka wydała mi się fajna ze względu na cenę, ktoś coś powie na jej temat??
http://canon-board.info/search.php?query=420ex
gabrielr24
14-04-2008, 12:20
Może jest ktoś jest z Mińska Mazowieckiego lub okolic i ma 580EX/EXII to porównamy bezpośrednio do metza 58AF-1 i wyjdzie która jest w końcu lepsza.
http://canon-board.info/search.php?query=420ex
To już zwiedzałem, chodzi mi raczej o subiektywne odczucia :) mimo to dzięki za pomoc ;)
To już zwiedzałem, chodzi mi raczej o subiektywne odczucia :) mimo to dzięki za pomoc ;)
subiektywne odczucia, proszę: mam 420ex i BARDZO sobie chwalę 8-)
mam na razie tylko ją, miała być tylko na chwilę, ale okazała się całkiem wystarczająca (głównie jako doświetlanie, ale jako światło główne też daje radę). gdy dokupię 580EX albo 58AF1 - będzie świetna jako slave.
jak nie masz nic innego, to sie nie zastanawiaj - ja swoją kupiłem za 400 zł + 20 zł oryginalny stofen (rzecz niezbędna) - czego chcieć więcej za tę kasę? :D
Witam.
Wiec po przeczytaniu waszego wątku, dochodzę do wniosku ze Metz 58 AF1 jest bardziej praktyczny.
Od niedawna Jestem posiadaczem Eos-1ds. digital, nie ma kukułki wiec myślę o lampie z doświetleniem.
Wiecie może jak będzie się ta lampa spisywać tym body??
Słyszałem że body ciężko się spisuje z lampami. To prawda??
pozdrawiam
Od wczoraj stałem się posiadaczem lampy CANON 580EX II.
W porównaniu z lampą TUMAX 386 (dla PENTAX’a) nie ma porównania. Lampa CANON’a jest pod każdym względem lepsza, a ja jestem bardzo zadowolony.
Podczas wczorajszych testów nasunęło mi się pytanie. C 40D ma zaprojektowaną migawkę na 100 000 użyć. Jak to jest z lampami, czy one również mają jakąś konkretną żywotność. Domyślam się że elektronika nie zużywa się w takim tempie jak sam moduł błyskający.
Jak to jest z lampami, czy one również mają jakąś konkretną żywotność. Domyślam się że elektronika nie zużywa się w takim tempie jak sam moduł błyskający.
Jak z oponami w samochodzie, spore znaczenie ma styl używania
Yhm.
Jaki styl pozwala na długie użytkowanie lampy:?:
Myślę że wystarczy jej bardzo nie przrgrzewać (szybkie serie mocnych błysków, dać jej ostygnąć) i powinna posłużyć parę lat, palnik czy kondensator mają jakąś tam żywotność ale ciężko wyczuć jaką bo to zależy od używania, 550ki czy 420 chodzą długo a jakoś nie ma na razie epidemii ich padania
Tomeksad2
07-08-2008, 14:53
Ja również stoję przed wyborem lampy. Zdaję sobie sprawę, że 580 EX II jest lepsza od 430 EX, ale dla takiego amatora jak ja myślę, że wystarczy 430 EX. Byłaby używana w warunkach domowych, sufit 1 - 1,5 m nad głową. Jeżeli nawet miałbym komuś zrobić przysługę raz czy dwa razy w roku jakieś foto w kościele, to czy warto dokładać te 400 zł, bo chyba nawet tam fotki będą niczego sobie i pewnie dużo lepsze niż z kukułką. A może nawet w opisywanych przeze mnie warunkach domowych użycie 580 EX II czyni jakąś znaczącą różnicę, która uzasadniałaby kupno droższej lampy lub są inne przyczyny dla których warto kupić 580 EX II jak np. awaryjność, żywotność czy co tam jeszcze.
Tomeksad2: Nie pomoge ci, a pewnie nawet pogorsze sytuacje, bo na rynek weszla nowa lampa: 430 ex II. Jest 20% szybsza od 430 ex ma 9 custom fnc. i mozna ja kontrolowac przez aparat. Cena to okolo 200 funtów. Wiec chcialbym sie zapytac bardziej doswiadzczonych fotografów czy te ulepszenia usprawiedliwiaja ta cene? I ktora lampe (430 ex czy 430 exII) oplaca sie bardziej kupic?
http://www.canon.co.uk/press_centre/press_releases/cameras_accessories/speedlite_430EX_II_press_release.asp
klawyjedrek
08-08-2008, 11:41
Mam możliwość kupienia 580ex. Sprzedawca powiedział, że w przyszłości może będzie trzeba wymienić błyśnik. Co to jest ten błyśnik i jakie koszty były by z tym związane?
nie wiem czy było ale na takie spore porównanie trafiłem (canon 580II / metz 58 AF1):
http://www.shutterbug.com/equipmentreviews/accessories/0208canonspeed/index.html
Ja poszukuję dodatkowej lampy do 580ex II, przeszukałam już tumaxa, metza i sunpacka. Canon odpadł, bo szukam czegoś do 400 zł, żeby posiadało wbudowaną fotocele. W przypadku canona musiałabym już zainwestować w 430 ex i fotocele osobno. Już nie mówiąc, że sporo budżet to wszystko przekracza. No i teraz sie zastanawiam, gdzie znaleźć mój wymarzony złoty srodek. Oczywiście nic nad czym się zastanawiam, nie odpowiada mi w 100%. Póki co myslę nad Tumaxem 386 AFZ i Sunpackiem PZ 40x, ale to początki drogi myślowej, więc niekoniecznie są dobre. Liczę na sugestię i pozdrawiam :)
Nikon SB-24 lub SB-26 powinny spełnić twoje oczekiwania.
Tylko, ze ETTL nie będzie działać, a zależy mi na tym, by mieć lampę zastępczą przy okazji.
Tylko, ze ETTL nie będzie działać, a zależy mi na tym, by mieć lampę zastępczą przy okazji.
tak dobrze to tylko w Erze - jak się uda to można trafić mało używaną 420Ex i wyzwalać ją albo jako slave (i wtedy i chyba tylko wtedy ettl będzie działać) i dokupić stopkę z fotocelą (ale nic z fotocelą nie będzie chyba ettla obsługiwać) i działać w manualu
Tylko ponoc tumax i metz wsółpracują z canonem. To, że jak będą osobno i będzie manual to mnie nie przeraża. A 580 ex II przenosi info tylko miedzy drugą 580 ex. Chciałabym tylko, żeby na sankach grało. Chciałabym chciała,,, chciałabym,,,:roll:
Tylko ponoc tumax i metz wsółpracują z canonem. To, że jak będą osobno i będzie manual to mnie nie przeraża. A 580 ex II przenosi info tylko miedzy drugą 580 ex. Chciałabym tylko, żeby na sankach grało. Chciałabym chciała,,, chciałabym,,,:roll:
?? Zaraz - 580ka może pracować (sterować) ze wszystkimi lampami z serii Ex - i tu masz E-TTL II a z innymi niesystemowymi to przez fotocelę pójdzie wszystko co podepniesz - ale tu może być do **** bo albo z 580ką tylko w manualu (bo ettl będzie z manualnymi lampami się żreć -patrz przedbłysk pomiarowy).. więc albo kup 420/430ex i będziesz miała full automat albo kup cokolwiek manualnego z fotocelami albo gniazdem synchro i zabawa w manual)
Jak E-ttl to tylko metodą "master-slave" czyli przez wbudowaną podczerwień. Zadziała z metzami 48,58 canonami serii EX i tumaxem 386 AFZ. Niestety TTL nie będzie działał w opcji odpalanie przez dodatkową fotocelę 430EX. Jak finanse są ograniczone to zostaje tylko tumax.
sebcio80
10-02-2009, 13:24
Jak E-ttl to tylko metodą "master-slave" czyli przez wbudowaną podczerwień. Zadziała z metzami 48,58 canonami serii EX i tumaxem 386 AFZ.
i Sigmami:
500 Super DG
530 Super DG
Fakt, zapomniałem o sigmach ;) słuszne spostrzeżenie! Dzięki ;)
Naked.Photo
10-02-2009, 14:53
A jak wypadają lampy Nissina? Firma tradycje ma, a cena Di622 zachęca...
http://www.nissin-japan.com/en/Di622/index2.html
Też stoję przed wyborem błysku, chciałbym, by strzelała nie tylko ze stopki aparatu, czy kabla...
Lampy Canona fotoceli nie mają...
Pozdr!
To może odskąpię na 430 ex, miałabym spokój ducha za 300 zł więcej. No to teraz pytanie co lepsze 430 ex czy cenowy odpowiednik metza ?
Sa dwie szkoly - Systemowa i Metz (inne sporadycznie...). Imho, lepszym rozwiazaniem bedzie wydanie na 430EX. A Metz jak juz, to ten drozszy (lepciejszy).
No to stało się odskąpię na 430 ex bo ten lepsiejszy metz to 1000 zł. Dziękuję za pomoc w wypłukaniu portfela, to sprzętowe katharsis:D
jas.fasola
11-05-2010, 09:43
Tak na szybko (obiecuję ten test, ale naprawdę nie mam czasu :-( ) mini teścik Metza 58 i jak działa lampka doświetlająca. No więc krótko i na temat - działa i to widać. Więcej i bardziej konkretnie już niebawem.
źródło (http://img89.imageshack.us/my.php?image=metz58ou1.jpg)
http://img89.imageshack.us/img89/2517/metz58ou1.jpg
Przeglądnąłem wiele różnych wątków na tym i nie tylko na tym forum. Zastanawiam się nad użytecznością lampki doświetlającej.
Możesz napisać czy można ją wyłączyć i korzystać tylko z głównego palnika? Jak wygląda zużycie akumulatorków w przypadku tego Metza 58?
Można twierdzić, że potrzebuje on więcej energii ze względu na dwa palniki. Czy to słuszne twierdzenie?