Zobacz pełną wersję : sigma 400 mm
Witam
Mam sigmę 400 mm APO Macro którą wykorzystywałem do analoga. Zastanawiam sie nad kupnem canona 20D lub 10D, słyszałem jednak że mogą być problemy z ich współpracą z tym obiektywem. Czy ktoś ma praktyczne doświadczenie w tej sprawie?
krzychoo
22-02-2008, 00:00
Uzywalem podobna Sigme 300/4 apo macro z 20d. Rzeczywiscie aparat wspolpracuje z obiektywem jedynie przy pelnym otworze. Kazde nawet minimalne przymkniecie powoduje error99 a tym samym uniemozliwia zrobienie zdjecia. jest to uciazliwe, bo przy kazdej zmianie obiektywow trzeba pilnowac przyslony. ile mi zdjec przez to przepadlo... Poza tym jakosc obrazu z uzyciem TC jest nie do przyjecia - sigma 300/4 i 400/5.6 sa starymi konstrukcjami i nie posiadaja dodatkowych 3 stykow do wspolpracy z telekonwerterami i tym samym nie sa dedykowane optycznie mimo ze mechanicznie wspolpracuja. Bez tc jakosc jest b.dobra, af wolny ale skuteczny. Czy warto? hm, zostalo mi wiele pieknych zdjec z tego obiektywu, ale pracuje teraz na firmowym tele canona i nie tesknie za sigma... po prostu czuc roznice...
Kolekcjoner
22-02-2008, 01:29
Wiem że była jakaś wersja tej Sigmy, która działała bez problemu z cyfrówkami. Niestety nie potrafię teraz określić sposobu jej identyfikacji. Być może w serwisie Ci powiedzą.
Natomiast skoro masz tę Sigmę to jaki problem gdzieś podpiąć i sprawdzić. Może niedaleko Ciebie mieszka ktoś z forum i pomoże :).