Zobacz pełną wersję : Matówka EF-D
Grzegorz F.
21-02-2008, 20:37
W jakim celu w 40D po zmianie matówki na EF-D należy w ustawieniach C.FnIV również przestawić na tą matówkę.
Światłomierz musi wiedzieć jaka matówka jest zamontowana w aparacie aby wprowadzić potrzebną korektę.
Grzegorz F.
21-02-2008, 21:23
Ale w instrukcji jest napisane że jest to taka sama matówka jak „A” tylko że z liniami podziału.
Czyżby te linie zabierały tyle światła, żeby była potrzebne korekcja ?
a zapytam po co ci ta wiedza?
Canon porposił w instrukcji żeby tak zrobić - ty wcale tego robić nie musisz.
zmień matówkę i nie zmieniaj ustawień a potem opisz czy były jakieś efekty czy nie. Z pewnością wiele osób będzie ciekawych.
Grzegorz F.
22-02-2008, 19:29
zmień matówkę i nie zmieniaj ustawień a potem opisz czy były jakieś efekty czy nie. Z pewnością wiele osób będzie ciekawych.
Dzięki za wyczerpującą, zwięzłą i rzeczową odpowiedź. :-D
Ale w instrukcji jest napisane że jest to taka sama matówka jak „A” tylko że z liniami podziału.
Czyżby te linie zabierały tyle światła, żeby była potrzebne korekcja ?
W moim subiektywnym odczuciu jest raczej jasniejsza.Linie sa b.cienkie.Okresliłbym je jako rysy.Po zalozeniu nie zmieniam jej na standard.
Pozdrawiam.
Grzegorz F.
23-02-2008, 12:27
Właśnie mi też się spodobała (EF-D) i nie mam zamiaru jej wyciągać, a po dzisiejszym dniu wrażenie moje jest takie że ona jest ciut jaśniejsza.
Dzięki za wyczerpującą, zwięzłą i rzeczową odpowiedź. :-D
nie ma za co :)
chetnie służę pomocą :)
Jestem zainteresowany taką matówką i mam w związku z tym dwa pytania:
1. W aukcji widzę taki opis: "Canon Ef-D Matówka z siatką ułatwiająca kompozycję przy kopiowaniu i powiększeniach" - czy ona wpływa w jakiś sposób na precyzyjniejsze ustawienia czy dochodzą po prostu linie?
2. Nigdzie nie doszukałem się informacji, jak wygląda potwierdzenie ostrości. Na standardowej matówce są punkciki, które zapalają się przy złapaniu ostrości, ale w tej matówce ich nie widzę. Jak to wygląda w praktyce?
Pozdrawiam
zapytam dla pewnosci: Polibuda, prawda? :) :) :)
a ogolnie do wszystkich forumowiczow - czy miedzy standardowa matowka do 5D (bodajze Ee) a matowka z siatka Ee-D jest jakas roznica w jasnosci?
JNigdzie nie doszukałem się informacji, jak wygląda potwierdzenie ostrości. Na standardowej matówce są punkciki, które zapalają się przy złapaniu ostrości, ale w tej matówce ich nie widzę. Jak to wygląda w praktyce?
Pozdrawiam
W praktyce wygląda tak samo jak na standardowej - sa takie punkty, tak samo się podświetlają tylko dostajesz te dodatkowe linie pomocnicze.
klosz007
01-05-2009, 10:04
Dlatego, że punkty nie są umieszczone na matówce, nie mają z nią związku. Są w tym samym miejscu i wyglądają tak samo niezależnie jaka matówka jest założona.
Ja też używam Ef-D i dziwię się, że nie dają jej jako standard zamiast Ef-A (prawdopodobnie chodzi o zwykłe wyciąganie kasy na akcesoriach dodatkowych, jak to w Canonie). Linie w niczym nie przeszkadzają jeśli nie ma potrzeby ich użycia. Są bardzo subtelne.
Co innego z Ef-S bo używanie tej wiąże się już z pewnymi ograniczeniami i musi być świadomą decyzją.
Co innego z Ef-S bo używanie tej wiąże się już z pewnymi ograniczeniami i musi być świadomą decyzją.
No właśnie, często robię zdjęcia z obiektywami M42 i zastanawiałem się również nad wersją S - jak wygląda jej używanie z obiektywami AF?? Punkty ostrości z tego co czytałem powyżej będą widoczne, ale czy bardzo przeszkadza to "kółko" na środku?
klosz007
03-05-2009, 21:34
Wydaje mi się, że główny problem na co dzień to to, że Ef-S jest "ciemniejsza".